banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 20:23

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 61 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Nov 2012, 00:46 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 14 Nov 2012, 22:07
Kada sam vidjela o kolikim se tu količinama smeća radi nisam mogla vjerovati da je to moguće. Za ovaj posao treba mnogobrojna ekipa.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2012, 01:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
Elvis Presley je napisao:
Hajd' ako je u pitanju onaj most kod Incela, to je bar malo dalje ali ja sam u po bijela dana vidio drolju kako baca kesu smeca sa Venecije u Vrbas i vraca se u auto i odlazi.

:lol: :lol: :lol:
+1...samo ova nije ni izasla iz auta vec ruknula kroz prozor u vrbas...pa da je bar na po ulice bacila pokubio bi neko :)

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2012, 06:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Jedan poznanik je zivio pored Crkvene, i jednom prilikom kad smo nesto cistili kod njega kaze njegov otac: "Ja samo Bogu mogu zahvaliti za Crkvenu, sta god bacim u nju odnese"

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2012, 10:07 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Nov 2003, 17:28
maja003 je napisao:
Da li ste upoznati sa tonama plastičnog i raznog drugog otpada koji se zaustavi na mreži u Eko centru Bočac jezero? Strašno!!! Evo pronašla sam njihov sajt. Valjda je još u izradi.

http://ekocentar-bocacjezero.com/zastitna-mreza/

čovek koji je razvio biznis od otpadne plastike, tražio je da njegova ekipa sakupi da kazem svu plastiku, da je sortira, balira i izveze naravno. ali gdje će neko da zaradi bez nekoga,... moram da napomenem da je tona otpadnog pet-a 750EUR.

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i toljagom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2012, 10:12 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ako govorimo o vlasniku ekocentra na Bočcu....ja bih prije rekao da je on biznis razvio do nedavanja plate na vrijeme svojim radnicima i neuplaćivanja staža i socijalnog za njih....

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2012, 12:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Činjenica je da bi mogle dobro da profitiraju firme koje se bave reciklažom, sirovine svuda i na izvol'te. :)

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2012, 14:11 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Nov 2003, 17:28
_зока je napisao:
Ako govorimo o vlasniku ekocentra na Bočcu....ja bih prije rekao da je on biznis razvio do nedavanja plate na vrijeme svojim radnicima i neuplaćivanja staža i socijalnog za njih....

ne govorim o njemu al nije ni bitno, eko centar koji promoviše i prepreke koje pravi potpomognute ambalazom(buradima) u kojima su dosli razni otrovi i preparati za čišćenja je posebna priča... pre bi rekao da mu služi kao odlagalište njegovog otpada za koji bi morao da platio da se propisno odloži.

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i toljagom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2012, 21:00 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 31 Avg 2010, 21:03
angelo_gabriel je napisao:
maja003 je napisao:
Da li ste upoznati sa tonama plastičnog i raznog drugog otpada koji se zaustavi na mreži u Eko centru Bočac jezero? Strašno!!! Evo pronašla sam njihov sajt. Valjda je još u izradi.

čovek koji je razvio biznis od otpadne plastike, tražio je da njegova ekipa sakupi da kazem svu plastiku, da je sortira, balira i izveze naravno. ali gdje će neko da zaradi bez nekoga,... moram da napomenem da je tona otpadnog pet-a 750EUR.

Gdje se može tona otpadnog PET-a prodati za 750 EUR-a? U zemlji sa ovoliko nezaposlenih i siromašnih, to bi bio dobar posao. A da ne spominjem da imamo toliko otpada po rijekama i obalama. :) Da je to tako zahvalan i unosan posao radili bi ga mnogi. A da se to kod nas toliko plaća imali bi čiste rijeke. Zato??? Da li je to tako?

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2012, 21:04 
Početnik
Početnik

_зока je napisao:

A naziv teme je...?

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2012, 21:07 
Administrator
Korisnikov avatar

Ako ja budem htio može biti i "Šta djeca znaju o zavičaju?". Mala digresija koja nije naštetila temi.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2012, 21:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Maj 2010, 22:15
gaga9823 je napisao:
angelo_gabriel je napisao:
maja003 je napisao:

Gdje se može tona otpadnog PET-a prodati za 750 EUR-a? U zemlji sa ovoliko nezaposlenih i siromašnih, to bi bio dobar posao. A da ne spominjem da imamo toliko otpada po rijekama i obalama. :) Da je to tako zahvalan i unosan posao radili bi ga mnogi. A da se to kod nas toliko plaća imali bi čiste rijeke. Zato??? Da li je to tako?

vjeruj, tona pet-a i nije toliko mala koliko se cini u ovoj prici. tako da tih 750 E dodje smijesno na tu tonu koju treba skupiti.

"... reperi su obmana svi su Toni Montana, svi su brate crnci ja sam samo Barak Obama..."

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2012, 21:14 
Početnik
Početnik

_зока je napisao:
Ako ja budem htio može biti i "Šta djeca znaju o zavičaju?". Mala digresija koja nije naštetila temi.

Htjela sam da kažem da me je tema baš privukla. Ne mogu da vjerujem koliko otpada na sve strane. Ovakvu temu ne treba kvariti vlasnicima, političarima i ostalim.... Pogledala sam sajt tog eko centra koji je preporučio neki korisnik. I kada sam vidjela onoliko otpada.... Ostala sam bez riječi. Svako ko daje svoj doprinos je za pohvalu.

Za posebnu pohvalu je tema.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2012, 21:17 
Administrator
Korisnikov avatar

Njegov doprinos sigurno nije motivisan ekologijom...Sve to ima i drugu stranu. Tema jeste interesantna ali za neku promjenu u vezi naših ekoloških navika potrebna je značajna inicijativa od strane vlasti.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2012, 21:19 
Početnik
Početnik

Gdje se može tona otpadnog PET-a prodati za 750 EUR-a? U zemlji sa ovoliko nezaposlenih i siromašnih, to bi bio dobar posao. A da ne spominjem da imamo toliko otpada po rijekama i obalama. :) Da je to tako zahvalan i unosan posao radili bi ga mnogi. A da se to kod nas toliko plaća imali bi čiste rijeke. Zato??? Da li je to tako?[/quote]
vjeruj, tona pet-a i nije toliko mala koliko se cini u ovoj prici. tako da tih 750 E dodje smijesno na tu tonu koju treba skupiti.[/quote]

Pa da li se onda može ili ne može razviti biznis od toga?
Ako neko zna više o ovome voljela bih da pojasni. Koliko bi recimo trebalo vremena da se sakupi i presuje 1tona PETa? Kome se to može prodati? Itd...

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2012, 21:21 
Početnik
Početnik

_зока je napisao:
Njegov doprinos sigurno nije motivisan ekologijom...Sve to ima i drugu stranu. Tema jeste interesantna ali za neku promjenu u vezi naših ekoloških navika potrebna je značajna inicijativa od strane vlasti.

Potpuno se slažem da bi trebala biti značajna inicijativa od strane vlasti. A posebno u vidu edukacije djece.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2012, 21:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

gaga9823 je napisao:
Ako neko zna više o ovome voljela bih da pojasni. Koliko bi recimo trebalo vremena da se sakupi i presuje 1tona PETa? Kome se to može prodati? Itd...

brzina skupljanja nije toliko bitna koliko je bitan izvor otpada, za biznis. ti kad pokupis 10 tona plastike sumnjam da ces nakon dugo vremena moci toliko da skupis. Eko Bočac ima tu mrezu i to je cini mi se bio projekat za koji je neko i sebi stavio u dzep, kako to kod nas ide. Medjutim, ovaj projekat za razliku od nekih i ima neku funkciju.

evo recimo neko okvirno prikupljanje otpada
Spoiler:
U sklopu pilot-projekta odvojenog skupljanja otpada, koji se provodi na području dijela Dubrave, u Zapruđu i Kajzerici, te u Voćarskoj ulici, od ožujka do kraja prosinca 2011. godine 7769 domaćinstava prikupilo je 91,48 tona papira, 16,9 tona stakla i 20,36 tona plastike.

dakle od marta do decembra 7000 ljudi skupi 20 tona plastike. to je nista. e sad kako ona mreza funkcionise i koliko skuplja ne znam, ali vjerujem da se nije opario od toga. mozda mu dodje samo kao neki manji priliv novca.

"... reperi su obmana svi su Toni Montana, svi su brate crnci ja sam samo Barak Obama..."

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2012, 21:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2010, 23:08
Učestvujem u akciji prikupljanja PET 1 ambalaže (uglavnom plastične flaše). Tonu nam plaćaju 550 KM jer nam jedna firma pomaže da plastiku propisno upakujemo. Inače je tona 300 KM. Otkup vrši neka firma iz Doboja.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2012, 21:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

koliko vas za koliko vremena skupi tonu?

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2012, 21:59 
Početnik
Početnik

batica je napisao:
gaga9823 je napisao:

brzina skupljanja nije toliko bitna koliko je bitan izvor otpada, za biznis. ti kad pokupis 10 tona plastike sumnjam da ces nakon dugo vremena moci toliko da skupis. Eko Bočac ima tu mrezu i to je cini mi se bio projekat za koji je neko i sebi stavio u dzep, kako to kod nas ide. Medjutim, ovaj projekat za razliku od nekih i ima neku funkciju.

evo recimo neko okvirno prikupljanje otpada
Spoiler:
U sklopu pilot-projekta odvojenog skupljanja otpada, koji se provodi na području dijela Dubrave, u Zapruđu i Kajzerici, te u Voćarskoj ulici, od ožujka do kraja prosinca 2011. godine 7769 domaćinstava prikupilo je 91,48 tona papira, 16,9 tona stakla i 20,36 tona plastike.

dakle od marta do decembra 7000 ljudi skupi 20 tona plastike. to je nista. e sad kako ona mreza funkcionise i koliko skuplja ne znam, ali vjerujem da se nije opario od toga. mozda mu dodje samo kao neki manji priliv novca.

Ipak to onda i nije neki biznis. U svakom slučaju je pohvalno, jer kako si i napisao ovaj projekat i ima neku funkciju.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2012, 22:05 
Početnik
Početnik

Ako se neko razumije neka prokomentariše podatke koje sam našla na ovom sajtu - http://ekocentar-bocacjezero.com/zastit ... eg-otpada/
Sajt je izgleda još u pripremi, ali su valjda dobri podaci.

Godišnje PET-a 31 750 kg = 31,75 t x 300 KM = 9 525 KM.

Pa ne možemo reći da se na ovome može baš razviti posao. Nije ovo neki novac. Trebalo je napraviti mrežu, to prikupiti, presovati itd...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 61 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]