ratkop je napisao:
Tek kad ovo citam shvatim koliko nista ne znam.
zar nije uvjek bilo sto nizi ISo bolja nocna slika, tvoja preporuka je nizak ISo ako koristim stativ a visok ako iz ruke slikam. Ja slikam iz ruke, znaci trebam ici na visak ISO (do max 200 jel?).
Shvatio sam da prvo prebacim u M mode, iskljucim blic ako slikam dalje objekte (ako je objekat unutar 5m, ostavim blic).Predpostavljam da jacinu blica podesim na max? kako podesavam otvor blend? Kod mene je 1.1. kako podesavam brzinu expozicije, sta je to? kako se to zove na engleskom?
Tu bi se onda trebao i s white balance igrati malo koliko sam shvatio
Ovo sto sam boldirao toga se pridrzavaj, hmmm, mislio sam da makar znas sta je expozicija, blenda, ISO.....morat ces onda poceti uciti od samog pocetka, a to ne mogu da objasnim u dvije, tri recenice....

Naveo sam ti da sam upotrebljavao Canon G9-kod njega je ISO preko 200 previše šuma na fotki(zato sto G9 ima CCD senzor, tvoj Canon G15 ima CMOS senzor pa mozes podici ISO i na 800 a da se šum skoro ne vidi.....)
Gledaj, prejak je to kompakt za tebe, neki profesionalni fotografi koji upotrebljavaju dSLR aparate koriste ga kao drugi aparat, gledao sam na dokumentarnim emisijama da pro fotoreporteri u ratom zahvacenim zemljama ga upotrebljavaju, tamo gdje ni u ludilu ne smiju izvaditi veliki dSLR aparat...tako da....nemoj mislit da ce ti taj aparat praviti odlicne fotke sam od sebe....morat ces dobro nauciti o njemu, o fotografiji, neka nepisana pravila.....
dug je put odavde do pakla i nazad....ko sto jedan rece....