banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jun 2025, 21:18

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 515 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 26  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Jun 2013, 08:49 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2010, 22:30
ratkop je napisao:
Tek kad ovo citam shvatim koliko nista ne znam.
zar nije uvjek bilo sto nizi ISo bolja nocna slika, tvoja preporuka je nizak ISo ako koristim stativ a visok ako iz ruke slikam. Ja slikam iz ruke, znaci trebam ici na visak ISO (do max 200 jel?).
Shvatio sam da prvo prebacim u M mode, iskljucim blic ako slikam dalje objekte (ako je objekat unutar 5m, ostavim blic).Predpostavljam da jacinu blica podesim na max? kako podesavam otvor blend? Kod mene je 1.1. kako podesavam brzinu expozicije, sta je to? kako se to zove na engleskom?
Tu bi se onda trebao i s white balance igrati malo koliko sam shvatio

Ovo sto sam boldirao toga se pridrzavaj, hmmm, mislio sam da makar znas sta je expozicija, blenda, ISO.....morat ces onda poceti uciti od samog pocetka, a to ne mogu da objasnim u dvije, tri recenice.... :evil3:
Naveo sam ti da sam upotrebljavao Canon G9-kod njega je ISO preko 200 previše šuma na fotki(zato sto G9 ima CCD senzor, tvoj Canon G15 ima CMOS senzor pa mozes podici ISO i na 800 a da se šum skoro ne vidi.....)
Gledaj, prejak je to kompakt za tebe, neki profesionalni fotografi koji upotrebljavaju dSLR aparate koriste ga kao drugi aparat, gledao sam na dokumentarnim emisijama da pro fotoreporteri u ratom zahvacenim zemljama ga upotrebljavaju, tamo gdje ni u ludilu ne smiju izvaditi veliki dSLR aparat...tako da....nemoj mislit da ce ti taj aparat praviti odlicne fotke sam od sebe....morat ces dobro nauciti o njemu, o fotografiji, neka nepisana pravila.....dug je put odavde do pakla i nazad....ko sto jedan rece.... :wink:

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2013, 09:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jan 2006, 22:41
Hteo sam jednu dobru kompakt kameru a da pravi dobre nocne slike i izbor je pao na njega. Otkad sam ga kupio po cjele dane samo citam o tehnikama fotografije. Covece, koja je to nauka :roll:

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2013, 09:31 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Lijepi Dzoni je napisao:
Naveo sam ti da sam upotrebljavao Canon G9-kod njega je ISO preko 200 previše šuma na fotki(zato sto G9 ima CCD senzor, tvoj Canon G15 ima CMOS senzor pa mozes podici ISO i na 800 a da se šum skoro ne vidi.....)

Nema veze tip, već veličina senzora...

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2013, 09:40 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

ratkop je napisao:
Hteo sam jednu dobru kompakt kameru a da pravi dobre nocne slike i izbor je pao na njega. Otkad sam ga kupio po cjele dane samo citam o tehnikama fotografije. Covece, koja je to nauka :roll:

...I poslije na fotografisanju svadbi mi kažu;"Ma ja ću bolje slike napravit sa svojim Ipodom, nisu te ni trebali mladenci angažovat..." :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2013, 09:41 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

<Enter_name> je napisao:
Lijepi Dzoni je napisao:

Nema veze tip, već veličina senzora...

Da, ali znam iz licnog iskustva kakav je ISO na G9 I G15-probao sam to i vidio....da sad ne ulazim dublje u tematiku....mogao bih sad o tome knjigu napisati... :wink:

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2013, 11:17 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Maj 2006, 21:14
Ajde da prvo cestitam na prinovama, jako fino, da sto vise slika napravite.

Ja sam imao G7 pa onda presao na G12 i mogu ti reci da si sa G15 dobio jedan od najboljih kompakt aparata. Tek ces sa vremenom vidjeti o kakvoj zvijeri se radi, ja ga redovno koristim kao drugi aparat i skoro stalno ga imam uz sebe kad izlazim iz stana.

Samo dvije sitnice tockic koji imas naprijed ispred okidaca sa kojim mjenjas blendu ili eksoziciju (zavisno od moda snimanja) vrijedi ogromno, ako zelis izrazajnije nebo nadji u meniju ND filter i ukljuci ga, imace u startu bolje rezultate, poslije ces nauciti sto.

Ono sto je dzoni napisao za nocne snimke stoji (i nas dva smo nedavno diskutovali o tome), ja sam probavao i sum je bio ko jaje, medjutim sa stativom su slike super, daj dzoni stavi par nocnih sa G9 zaista si ih odlicno radio.

Pogledao sam specifikaciju G15 objektiv pri 140mm blenda 2.8 bas bi volio vidjeti portret sa ovim postavkama, ili fotografiju u zatvorenom sa 1.8. Za pocetak prbaci ga u M mod postavi blendu na 1.8 ili 2.8 i onda mjenjaj ekspoziciju, pa dignes ISO i tako dok ne dobijes ok snimak

I na kraju evo nekoliko fotografija sa G12 (neke su malo dotjerane u PS)

Slika

Uploaded with ImageShack.us

Slika

Slika

Slika

Slika

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2013, 11:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ND filter je ukljucen. Hvala na savjetima pa nema druge vec krenuti u igranje i experimentisanje

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2013, 08:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Gde u BL ima da se kupe tronosci za kameru? Ne duzi od 30cm i nosivosti oko 1kg. Jel postoji neka specijalizovana radnja ili u onim radnjama racunarske opreme da trazim?

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2013, 09:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Ибеј вјероватно јефтиније рјешење...

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2013, 13:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ma ima ih za 10km po bl,video sam ali je izbor nikakav pa rekoh da pitam ima li igde konkretno specijalizovana radnja

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2013, 15:35 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Maj 2006, 21:14
Moze i taj posluziti pogledaj da su teleskopske noge izvucene bi bile oko 25-30cm tu egdje i da je glava stativa gdje je saraf pomicna sa kuglicom, imam takav moze se koristiti pogotovo posto imas pomicni displej

Pogledaj po netu mislim da se zove gorillapod jako zgodna stvarcica, nemoj kupiti njeftiniji kugle se rastave i opet pazi na pomicnu glavu sa kuglicom

Sent from my GT-I8150 using Tapatalk 2

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2013, 22:41 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Apr 2010, 16:00
Dečki, šta mislite o ovom gedžetu?

http://www.ekupi.ba/Samsung-Galaxy-Came ... 07067.aspx

Samsung Galaxy Camera
16 MPix
21x optički zoom
1/2.3 CMOS senzor
4.8'' LCD
OS Android; 3G, GPS, WiFi, BT...

Kakve slike pravi i da li je vrijedan ovih novaca?

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2013, 22:46 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Ne vrijedi tih para.

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2013, 19:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2009, 15:20
Može li neka preporuka za neki SLR-like, vidim ima baš jeftinih fuji,olympus za nekih 250-300KM ali čitao sam malo komentare na nekim sajtovima ljudi i nisu nešto zadovoljni ovim novim jeftinijim modelima. Meni je potreban neki sa zumom min. 20X može preporuka i za neki stariji model koji se dobro pokazao, možda čak i nešto polovno da potražim.
Znanje i iskustvo iz fotografije mi je skromno, početničko, tako da mi ne treba ništa profi ali opet da ima neki kvalitet koji bi mogao da iskoristim kad malo usavršim tehniku. Služiće mi uglavnom za fotografisanje u prirodi ako to nešto znači kod odabira.

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2013, 23:12 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Potraži Panasonic Lumix DMC-FZ150, Bog i batina za ultrazoom bridge aparate...

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2013, 17:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

U Americi ga ima za 300 dolara, u Srbiji duplo skuplji oko 450 evra jedino mi se ne svidja ova baterija kod Panasonica pa ih nisam nešto previše ni gledao ali vidim da je ova serija FZ na dobrom glasu.

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2013, 18:47 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Spominjao si da bi nabavljao polovan, a FZ150 nije aktuelni model... a da je bio nov jeftin - nije. A šta ti fali kod baterije na Panasonicu?

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2013, 20:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pa da mislim da je to dobra kupovina neki provjeren model star 2-3 godine naci na nekoj rasprodaji ili očuvan polovan. Naletiće već negdje nešto. A za bateriju sam mislio da mi je bolje da idu AA pa da imam komplet punih rezervnih, tako sad praktikujem na Canon A1000.

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2013, 22:33 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Imao sam i jednu i drugu varijantu i Li-Ion baterija je daleko bolja stvar, izdrži puno više, ne moraš voditi računa kada ćeš je staviti na punjač... u krajnjem slučaju, kupiš rezervnu (ja sam je dobio na akciji) i ne može bolje...

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2013, 12:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
Šta mislite o ovome?

http://www.refot.com/vesti/df.html

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 515 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 26  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]