banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 14 Jul 2020, 09:37

Sva vremena su u UTC [ DST ]
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 22 Avg 2005, 09:26 
OffLine
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Sep 2003, 13:24
Postovi: 88
Lokacija: Banja Luka
Neke slike koje ce biti prikazane radjene su Corelu,

Za objektiv bi mogli reci da je srce foto- aparata.
Od objektiva zavisi i kvalitet fofografije, tj. od sociva koja se koriste. Recimo svaki proizvodjac koristi svoju vrstu sociva npr. Sony Carl zeiss i td.

Za objektive moramo znati da je vazna zizna daljina.
I svaki objektiv ima svoju svjetlosnu jacinu.

Zizna daljina - je rastojanje izmedju zize i optickog centra objetiva poznato jos kao Focal Length

Svjetlosna jacina objektiva pokazuje koliko se puta precnik objektiva nalazi u ziznoj daljini.

Dakle ovdje necu postavljati formule niti bilo sta sto bi koplikovalo... Slike su npravljene u Corelu samo da Vam docara kako izgleda kada svjetlost od odredjene tacke prolazi kroz objektiv i dolazi do filma ili CCD-a. Potrebno je napomenuti da se dobija obrnuti lik tj. sto je vrh objekta koji slikam to ce biti na slici u dnu. Evo primjer.
Slika


Kao sto vidimo na slici je prikazana samo jedna tacka i kako svjetlost iz te tacke prelazi na film ili CCD, a cijela slika se naravno formira kada svijetlost sa svih tacaka objekta prodje kroz objektiv do filma ili CCD.

Posto svaki objektiv tj. socivo ima svoju ziznu daljinu tako i objektive djelimo po ziznoj daljini, pa imamo siroko ugaone, normalne, portretne, teleobjektive i zoom objektive.
OD zizne daljine zavisi i ugao koji zahvataju pri slikanju...
Takodje objektivi su napravljaeni od vise sociva tj. kombinovanjem...


Moram napomenuti da ovi objektivi imaju zizne daljine koje odgovaraju filmu LAica tj. 35mm... zasto?
Objektiv 50mm priblizno odgovara dijagonali filma 35mm (24x36mm), pa se samim tim uzima da je 50mm i 55mm noramlni objektiv koji ima najbolju svjetlosnu jacinu i dubinsku ostrinu.

Siroko ugaoni to su objektivi sa ziznom daljinom od 15mm do 35mm.
Dakle zizna daljina im je mala i samim tim je veci ugao koji zahvataju.
Slika
Slika pokazuje da je objekat blize objektivu jer je tada na slici objekat jasniji. Ove objektive koristimo ako zelimo da uslikamo recimo neki pejzaz tj. nesto sto treba da uhvaceno pod vecim uglom. Poznat je objektv RIBLJE OKO koje ima ugao zahvatanja 180 stepeni a ziznu daljinu 15mm.

Normalni objektivi su od 50 do 55mm, imaju najbolju svjetlosnu jacinu i dubinsku ostrinu. Koriste se najcesce.
Slika

Na slici se vidi da je za razliku od sirokougaonih objektiv udaljeniji od objektiva jer normalni imaju manji ugao zahvatanja.

Teleobjektivi imaju manji ugao zahvatnja i vecu ziznu daljinu od 100mm do 500mm itd.
Slika
postoje i portretni objektivi, znaci sa slikanje portreta. Od 80 do 100mm

Zoom objektivi su promjenjive zizne daljine npr. od 35mm do 135mm.

Objekat na slici je puno udaljeniji od objektiva. Koriste se za slikanje objekata koji su puno udaljeni.

Na ovoj slici je priakazan ugao zahvatanja sa ziznim daljinama objektiva.

Slika

Ovjde takodje mozete vidjeti koliko bi trebalo da se udaljimo ili priblizimo objektu koji slikamo sa siroko ugaonim, normalnim i teleobjektivom.

SlikaA ove slika
Slika

prikazuje sta se desava sa objektom koji slikamo sa 55mm objektivom objekat koji je najudaljeniji od objektiv na slici ce biti umanjen, objekat koji je na normalnoj udaljenosti na slici ce biti prikazan cijeli, i ako je objekat previse blizu na slici ce biti samo onaj dio koji je objektiv uhvatio sa svojim uglom zahvatanja.
Sto znaci moramo da se udaljimo ili priblizimo objektu ako je udaljen. To je u redu ako mozemo da se priblizimo ali, ukoliko nemamo mogucnost. npr. slikamo brod sa obale, tada nam je potreban teleobjektiv sa kojim cemo taj objekat dobiti u normalnoj velicini.
[/b]


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 22 Avg 2005, 12:09 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Postovi: 4072
ja bih samo dodao da je Carl Zeiss jedna od najboljih tvornica optickih elemenata, elemenata za objektive, snajpera itd ali nisam siguran da su vlasnistvo Sony-ja nego samo da prave optiku za sony-jeve top modele.

evo i ovu temu cemo prebaciti u top.


pozdrav i samo nastavi kresho


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 22 Avg 2005, 12:45 
OffLine
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Sep 2003, 13:24
Postovi: 88
Lokacija: Banja Luka
Naravno ali samo sam dao primjer da recimo svaka kompanija koristi durgu vrstu optike pa sam naveo Sony...

_________________
**************************
Move move move a little tigher
Think think think a little sharper
Breath breath breath a little faster
Can you catch yourself


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2005, 21:03 
DELETED


Vrh
  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 05 Sep 2005, 07:29 
OffLine
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Sep 2003, 13:24
Postovi: 88
Lokacija: Banja Luka
Dakle teleobjektivi idu od 100mm pa dalje recimo 150mm i jos vise, a zoom su promjenjivi objektivi oni idu od 35mm do 135mm, dakle mozes da mjenjas ziznu daljinu i oni spadaju opseg sirokougaonih, normalnih i teleobjektiva.
vidis razliku teleobjektiv od 100mm pa dalje
zoom od 35mm do 135mm recimo ne mora biti ovako ali mogu da budu i drugih zizinih daljina.

_________________
**************************
Move move move a little tigher
Think think think a little sharper
Breath breath breath a little faster
Can you catch yourself


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 12 Feb 2006, 16:17 
OffLine
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2002, 01:00
Postovi: 682
Lokacija: Banja Luka
Prenosim tekst!

Autor: Oskar Karel Dolenc


Dva glavna parametra objektiva: žarišna duljina i svjetlosna jačina. Objektive dijelimo po tim dvima osobinama, a zapravo je bolja podjela po njihovoj namjeni. Naravno da su te podjele namjenjene fotografima s fotoaparatima kod kojih možemo objektive mijenjati i koristiti razne dodatke kao što su konverteri i međuobruči i brojni drugi. Sve su to djelomično poštivali i kod kompaktnih kamera analognog ili digitalnog tipa. Kod izuzetno brzog širenja digitalne tehnike su u kompaktnom i hibridnom tipu kamere osigurali još i dodatne sisteme leća kojima povećamo ili smanjimo žarišnu duljinu. Te sisteme posebnim adapterom učvrstimo ispred objektiva kamere. To su dosta dobra rješenja za fotografe koji koji nemaju namjeru nabavljati DSLR kamere i to im je dovoljno. Naravno, ozbiljniji fotografi kompaktne kamere upotrebljavaju kao bilježnice, a za ozbiljnu fotografiju uzmu SLR tip kamere sa izmjenjivom optikom. Utoliko je lakše ako imaju sistem u analognom obliku i trebaju samo digitalno kućište. Sada pogledajmo pojedinačne osobine objektiva i njihovu praktičnu upotrebu.

Svetlosna jačinaSpomenuli smo već da greške leća uklanjamo dodavanjem novih leća različitog oblika i različitih stakala. Danas se upotrebljavaju i plastične leće koje su bitno lakše. Pojedini objektivi su napravljeni kombiniranjem jednih i drugih.

Najviše korektura zahtjeva svjetlosna jačina objektiva. Veliki otvor zaslona znači veliki vanjski promjer, koji s povećanjem žarišne duljine još poraste. To zahtjeva kvalitetnu obradu velikih površina leće, što izradu uvelike poskupljuje. Zato takve objektive mogu platiti samo profesionalci koji žive od fotografije. I to ne svi. Važno je kakva ih vrsta fotografije zanima.

Svjetlosno jake objektive, posebice teleobjektive trebaju fotoreporteri, sportski i prirodoslovni fotografi. Na primjer, uzmimo dva objektiva iste žarišne duljine i različite svjetlosne jakosti:

- teleobjektiv Canon EF 300 f/4,0 L USM IS košta 1.245 EUR,

- teleobjektiv Canon EF 300 f/2,8 L USM IS košta 4.332 EUR

Oba objektiva imaju iste osobine i ugrađen stabilizator slike (IS). Sada još pogledajmo zoom objektive s različitim karakteristikama:

- uobičajeni Canon EF 75-300 f/4,0-5,6 USM košta trenutno 248 EUR

- Canon EF 75-300 f/4,0-5,6 USM IS je već 494 EUR, ako uzmemo najnoviji objektiv

- Canon EF 70-300 f/4,5-5,6 DO USM IS košte 1.248 EUR, jer je u novoj konstrukciji dug samo 99.9cm i ima trostruku zaštitu protiv odbijenih zraka (DO=Diffraction Optic), što izuzetno poboljša sliku. Ta nova konstrukcija je namjenjena posebno za digitalne kamere.

Sada za usporedbu pogledajmo još Sigmine objektive sa sličnim osobinama bez stabilizatora:

- teleobjektiv Sigma EX 2,8/ 300 IF APO HSM košta 2.389 EUR , jednostavniji

- zoom objektiv Sigma 70-300 APO M Super košta samo 212 EUR i

- zoom objektiv Sigma EX 4,0/ 100-300 HSM košta 948 EUR.

Naravno da se moramo sami odlučiti u koju svrhu ćemo upotrebljavati svoje snimke. Objektiv za vlastitu projekciju ili album uopće nije problematičan. Razlika se vidi kod kvalitetnog tiska ili velikih povećanja fotografija. Tu još ulogu igra i format filma ili kvaliteta – veličina memorije na digitalnoj kartici. Neki naručitelji još uvijek zahtjevaju dijapozitiv i to do veličine 10x15cm, ili digitalni zapis veličine 6 ili više M točaka. Zato vrijedi pravilo da prije kupnje određenog objektiva dobijemo što više informacija iz testova u raznim stručnim revijama ili znanaca – fotografa koji takve objektive već imaju. Svi originalni objektivi nisu nužno i najbolji.Podjela objektiva

Kao što sam već spomenuo, pored podjele objektiva po žarišnoj duljini i slikovnom kutu, među fotografima je omiljena podjela po namjeni objektiva. Najprije pogledajmo klasičnu podjelu objektiva za maloformatne kamere 24 x 36 mm (u ovom primjeru po Canonovom katalogu):

- kratka žarišna duljina od 14 do 35mm, što odgovara širokokutnom od 180 do 63 stupnja;

- normalni, standardni od 45 do 50 mm, odgovara normalnom kutu od 51 do 46 stupnja;

- velika žarišna duljina od 85 do 1200 mm, odgovara uskokutnom od 28 do 2 stupnja.

To je vrlo gruba podjela. Zato je zanimljivija podjela po namjeni, odnosno funkciji. Ponovno pogledajmo kod Canonovih objektiva jer odstupanja kod drugih proizvođača su zanemariva:

- super širokokutni zoom objektivi: 17-35mm, 17-40 mm (za digitalne kamere), 20-35 mm;

- standardni zoom objektivi: 24-85 mm, 28-70 mm, 28-105 mm, 35-80 mm;

- tele zoom objektivi: 70-200 mm, 75- 300 mm, 35-350 mm, 100-400 mm;

- super širokokutni objektivi: 14 mm, 15 mm (fisheye), 20 mm;

- širokokutni objektivi 24 mm, 28 mm, 35 mm;

- standardni - normalni objektivi: 1:1/50 mm, 1: 1,4/50 mm, 1: 1,8/50 mm;

- srednji teleobjektivi: 85 mm, 100 mm, 135 mm;

- tele objektivi: 200 mm, 300 mm, 400 mm, 500 mm, 600 mm;

- super teleobjektivi: 1200 mm

- makro objektivi: 50 mm, 100 mm, 180 mm;

- TS-E objektivi: 24 mm, 45 mm, 90 mm;

- telekonvertori: 1,4x, 2x

Sve gore navedene podatke, koji vrijede za analogne kamere, moramo za digitalne nažalost pomnožiti s odgovarajućim faktorom koji je određen tipom kamere. Od 1,3x za Canon EOS 1D Mark II; 1,6x za Canon EOS 10D ili Nikon D2H, pa do 2x za Olympus E-1. Narvno da imamo i digitalne zrcalno – refleksne digitalne kamera s punim Leica formatom 24x36mm. To su: Canon EOS 1Ds, Contax N digital i Kodak DCS Pro 14n. Pored toga u zadnje vrijeme, kod kontrukcije novih objektiva, posvećuje se veća pažnja optimalnom prolasku zraka svjetlosti u objektivu za elektronske senzore slike.Još o objektivima

Danas normalnih objektiva skoro i nema u pravom smislu te riječi, jer proizvođači nude kamere u standardnoj izvedbi s većim ili manjim zoom objektivom, npr. 35-70mm. Što je zoom objektiv? Onda kad su se pojavili prvi zoom objektivi ili također vario objektivi, neki su ih kod nas nazivali „gumioptika“. To je objektiv koji ima više žarišnih duljina koje može redom mijenjati. U kompaktnim kamerama pomoću motora. Baš kod tih, bez obzira jesu li analognog ili digitalnog tipa, imaju na raspolaganju vrlo različit raspon žarišnih duljina. Čak i tu se moramo pitati što trebamo u svojoj fotografiji. Da li će prevladati opcija s većim žarišnim duljinama ili ona za širi kut.

Kod izmjenjivih objektiva još moramo dodati dvije sitnice. Poznajemo tzv. dvoobručne zoomove i prave zoom objektive. Prvi imaju jedan obruč za promjenu žerišne duljine, a drugi za izoštravanje. Kod pravog zooma istim obručem podešavamo žarišnu duljinu i oštrinu. Za sportske snimke, kod kojih hoćemo staviti naglasak na gibanje, uoptrebljavamo prave zoomove kojima možemo zoomirati, mijenjamo žarišnu duljinu za vrijeme osvjetljavanja, ekspozicije. Za tu tehniku trebamo nešto vježbe. Rezultati koje dobijemo mogu biti jako zanimljivi. O samoj tehnici snimanja ćemo govoriti kasnije.

U posebne objektive pripadaju makro objektivi koji su korigirani tako da imaju najmanju grešku kod snimanja izbliza. Naravno da danas imamo zoom objektive koji omogućavaju i makro snimanje, iako za pravog makro fotografa vrijede samo pravi makro objektivi, sve ostalo je kompromis. Tu moram još nešto objasniti. Svaki objektiv je izračunat i optimalno korigiran za to područje za koje je namjenjen. Tako da u tom području ima najmanje optičkih grešaka, najoštriji je i neutralnih boja iako se sve greške ne mogu otkloniti. Sve je povezano s materijalima i obradom. To pak ima svoju cijenu koju sam spomenuo kod svjetlosne jakosti objektiva. Tako kod zoom objektiva ne možemo računati na veliku svjetlosnu jakost jer su glavne korekcije namjenjene dobroj kvaliteti snimaka kod različitih žarišnih duljina. Zato su svjetlosno jaki samo pravi teleobjektivi koji imaju jednu žarišnu duljinu. Kod tih je glavna korekcija namjenjena kvaliteti snimke kod potpuno otvorenog zaslona. Što je zaslon više zatvoren objektiv ima manje grešaka leća jer se greške pojavljuju na rubovima leća. Zato ponovno upozoravam da je važno za kakvu namjenu ćete upotrebljavati objektiv i koliko ćete ga uopće upotrebljavati.

Telekonverteri danas sve više osvajaju amaterski kao i profesionalni svijet. Malim optičkim dodatkom, koji stavimo između objektiva i tijela kamere, kod kompaktnih kamera ispred objektiva, možemo povećati žarišnu duljinu našeg objektiva za 1.4x ili 2x. Ali oprez ! Konverteri nisu kompatibilni sa svakim objektivom, iako imaju isti priključak, bajonet. Zato dobro pročitajte upute proizvođača. Pored toga, kod upotrebe telekonvertora se smanjuje i svjetlosna jakost objektiva za isti faktor. Primjer: objektiv 4/300mm + 2x telekonverter dobijemo „novi“ objektiv 8/600mm, koji je duži za samo 2cm i ne bitno teži. Povećaju se također i greške objektiva tako da ne dobijemo iste kvalitete slike kao i kod snimanja bez telekonvertera. Sve je ovisno o kvaliteti oba. Bolje je da se držimo originalnih proizvođača jer se sigurnije prepoznaju posebice u današnjem vremenu elektronike jer kod prijenosa podataka brzo dođe do poteškoća. Preporučam također da se odlučite za 1.4x konverter jer vidljivo poveća žarišnu duljinu, a još uvijek malo utiče na svjetlosnu jakost i kvalitetu.

Tekst sa fotografijama i primjerima http://www.telfon.net/dig/objektivi.php

_________________
http://www.mrdjenovic.com
http://www.telfon.net
http://www.fashionstudio.info


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2007, 03:36 
OffLine
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2006, 22:11
Postovi: 1122
Lokacija: borik
OBJEKTIV? to je nesto sto sam ja skrsila pri mom trecem susretu u skoli :D :D :D
-poslije toga sam odlucila da promjenim smjer :D
u zbog toga imam teski strah od fotoaparata :cry:

_________________
PANK nije mrtav,samo je jednom nogom u grobu,a drugom na kori od banane ; ),ali i dalje je fin!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 20 Apr 2007, 10:46 
OffLine
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Sep 2003, 01:20
Postovi: 186
Lokacija: Banja Luka
Prodaje li iko od ekipe ovdje objektive???
konkretno nikkor i sigma..

_________________
https://www.facebook.com/tanker.metal.music
http://www.reverbnation.com/tankerband
http://tanker.bandcamp.com/


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 27 Okt 2007, 01:42 
OffLine
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Mar 2007, 02:35
Postovi: 1462
Čim očistiti uprljan objektiv - najvjerovatnije umrljan prstima?

Nisam ja kriva :)

Hvala....


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re:
PostPoslato: 27 Okt 2013, 22:26 
OffLine
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Maj 2006, 21:14
Postovi: 104
prasica je napisao:
Čim očistiti uprljan objektiv - najvjerovatnije umrljan prstima?

Nisam ja kriva :)

Hvala....


Ja za to koristim fine krpice koje se koriste za ciscenje naocala, kruznim pokretima od sredine ka krajevima, nemoj slucajno da huknes u obejketiv, vlaga iz usta pomjesana sa kojekakvim kiselim rastvorima od hrane unistavaju vro tanki sloj na objketivu.
Za ubuduce kupi UV filter, stavis ga na obejektiv njega ne skidas nikad, a cistis ga kombinacijom hukanja i majice koju imas na sebi :)

Postoji i tecnost za ciscenej koja se nakapa na krpicu, al pojma nemam gdje bi se to ovdje moglo kupiti


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 27 Maj 2019, 19:42 
OffLine
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2010, 15:48
Postovi: 2016
Lokacija: Dystopia
Kad je vec rijec o objektivima, ima li ko da bi mi pozajmio 70-200 na 2-3 dana? :)

_________________
Slika


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting BitLab
Prevod - www.CyberCom.rs