banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 06:51

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 134 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2007, 12:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
XIX century je napisao:
Ok, pa ti pokušaj- svi moramo ići tim sporim putem, pokašati pa vidjeti.. ja sam isto razmišljala kod ti dok nisam otišla i vidjela.. sad mi je mišljenje drugačije.. imaj u vidu da se i ti mijenjaš, bilo gdje da si.. promijeniš vanjsku sredinu, ali se i ti mijenjaš-prirodnim procesom iznutra, a ne samo zato što si promijenio sredinu :D pa se onda mijenjaju gledišta, emocije, perspektive, itd itd... ugl, probaj pa vidi sam za sebe

наравно да ћу да пробам. :D и ја сам био и видио, и од тад само још више желим да одем. :D

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2007, 12:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

vim je napisao:
Ali ako imas sjajan posao a dole nemas nikakav, onda je bolje ostati. Posto vecina nema sjajan posao(koji voli i super placen) ja mislim da se nakon privremenog rada od par ili 2-3 para godina najbolje vratiti nego unistavati psihicko i fizicko zdravlje na tim poslovima, a o nostalgiji i psihickoj patnji da i ne govorimo.

али шта то значи, да овде ако радиш, не уништаваш здравље и психу?! извини, али то су глупости. уништавање је идентично, вјеровао или не. ако се ради, а не забушава.
осим, ако хоћеш да кажеш да је боље не радити? :D

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2007, 13:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
subcomandante marcos je napisao:
vim je napisao:
Ali ako imas sjajan posao a dole nemas nikakav, onda je bolje ostati. Posto vecina nema sjajan posao(koji voli i super placen) ja mislim da se nakon privremenog rada od par ili 2-3 para godina najbolje vratiti nego unistavati psihicko i fizicko zdravlje na tim poslovima, a o nostalgiji i psihickoj patnji da i ne govorimo.

али шта то значи, да овде ако радиш, не уништаваш здравље и психу?! извини, али то су глупости. уништавање је идентично, вјеровао или не. ако се ради, а не забушава.

Rekao sam da zavisi sta gdje radis, ako ti je bolji posao u Bl, tj. ako ga volis, iako je manje placen bolje ga je raditi nago neki koji ne volis u inostranstvu a da je vise placen. Iako i u bl ima teskih poslova, ja uglavnom mislim na one gdje ljudi nista ne rade a dobijaju dobru platu, npr. u banjaluckim kancelarijama. Nije isto raditi na zgradi vlade recimo kao zidar i po kisi i po suncu i recimo u kancelariji vlade. A recimo vecu platu ima onaj ko radi u kancelariji vlade nrgo onaj koji pravi zgradu.
Drugim rijecima htio sam reci ako imas lagan posao u bl npr. u kancelariji iako je manje placen, bolje nego biti smecar u inostranstvu. Prije ces izgubiti zdravlje kao smecar u inostranstvu ili neki fizikaner nego u bl u kancelariji. Zasto ovo pricam, zato sto se nase skole uglavnom ne priznaju u inostranstvu zbog cega su nasi ljudi prisiljeni raditi najteze i najlosije placene poslove.
Iako ima i kod nas onih koji se muce radeci puno jadni teske poslove, ima i onih koji cijeli dan provode po kaficu, puse marlboro i imaju sve. Odakle-ne znam. Ljetos sam vidio kad je bilo lijepo vrijeme, puni kafici, niko nista ne radi, dobra auta, sve, a nista ne rade, cijeli dan se zezaju po kaficima.
E sad je drugo ako radis isti posao i u inostranstvu i kod nas, onda ti se bolje patiti isto za vece pare nego za manje. Ali opet kazem privremeno. Jer ne isplati se unistavati zdravlje (mislim decenijama) za ne znam kakvu lovu, pogotovo ne za mrvice koje stranci daju fizikanerima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2007, 13:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
vim je napisao:

čuj imam tetku i teču koji su decenijama radili u Njemačkoj i svoje roditelje koji su decenijama radili ovdje.. približnih su generacija

sad ovi prvi stalno bolesni, te tlak, te kičma, te ovo te ono, vazda na nekim lijekovima i pilulama

moji roditelji, hvala Bogu, da kucnem o drvo kuc kuc kuc, su u super formi i dobrom zdravlju .. nit su kad trebali kakve lijekove. sad moji skromno žive, imaju malo para, al mi djeluju smireni, zdravi i veseli..

a ovi jadnici prvi već godinama kako su se vratili iz NJem. stalno neke boljke, a i tamo im je počelo s zdravstvenim problemima, u Nj

možda je ovo slučajnost, a možda ima korelacije: ali sam primjetila da su naši ljudi koji su dugo radili vani ostavili, da prostiš, jaja tamo i skrhali svoje zdravlje ( kako psihičko tako fizičko).. znam, rećeš, i ovde su skrhali zdravlje radeći neki drugi.. tačno..al ovi prvi ipak više :wink: isisa stranac svu sržiz kičme za svaki cent :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2007, 14:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
vim je napisao:
vim je napisao:

Rekao sam da zavisi sta gdje radis, ako ti je bolji posao u Bl, tj. ako ga volis, iako je manje placen bolje ga je raditi nago neki koji ne volis u inostranstvu a da je vise placen. Iako i u bl ima teskih poslova, ja uglavnom mislim na one gdje ljudi nista ne rade a dobijaju dobru platu, npr. u banjaluckim kancelarijama. Nije isto raditi na zgradi vlade recimo kao zidar i po kisi i po suncu i recimo u kancelariji vlade. A recimo vecu platu ima onaj ko radi u kancelariji vlade nrgo onaj koji pravi zgradu.
Drugim rijecima htio sam reci ako imas lagan posao u bl npr. u kancelariji iako je manje placen, bolje nego biti smecar u inostranstvu. Prije ces izgubiti zdravlje kao smecar u inostranstvu ili neki fizikaner nego u bl u kancelariji. Zasto ovo pricam, zato sto se nase skole uglavnom ne priznaju u inostranstvu zbog cega su nasi ljudi prisiljeni raditi najteze i najlosije placene poslove.
Iako ima i kod nas onih koji se muce radeci puno jadni teske poslove, ima i onih koji cijeli dan provode po kaficu, puse marlboro i imaju sve. Odakle-ne znam. Ljetos sam vidio kad je bilo lijepo vrijeme, puni kafici, niko nista ne radi, dobra auta, sve, a nista ne rade, cijeli dan se zezaju po kaficima.
E sad je drugo ako radis isti posao i u inostranstvu i kod nas, onda ti se bolje patiti isto za vece pare nego za manje. Ali opet kazem privremeno. Jer ne isplati se unistavati zdravlje (mislim decenijama) za ne znam kakvu lovu, pogotovo ne za mrvice koje stranci daju fizikanerima.

ali zato ulozis u obrazovanje pa nisi na bausteli,ti ako u americi ili bilo gdje u svijetu znas raditi,imas diplomu,kulturan si,obrazovan,pristojan itd... logicno da ces to i te kako naplatiti,bas njega briga odakle si i kako se zoves...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2007, 18:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Citiraj:
da, ali fazon je što ti to tamo što više zaradiš, sve je i skuplje, život, troškovi, režije.. pa ti to dođe na isto.. skoro

Nije isto... Moja cimerka radi jedan od lošijih poslova i zarađuje 850€ mjesečno... I ima da plati stan i troškove, živi normalno. Naravno, nije završila fax. Ljudi s faxom ovdje imaju super plate, a ex cimer mi radi u opštini i takođe ima odličnu platu... Dobru i za ove cijene...
I što kaže Subcomandante, ovdje sam lakše kupila player jer mi košta isto kao u Bl, a u odnosu na ostale cijene, to mi je mačja guza... :iconbiggrin:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2007, 20:06 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Okt 2007, 15:14
istina je da inostranstvo zahtjeva odricanje i pritisk na neki nacin.
Bar ovdje u Njemackoj, pocinje sve da se vrti oko toga kako da ne ostanem
bez posla i kako da sve to prezivim. Cuje se blentavo, ali eto ja sam ovdje oko 15 godina i nazalost nisam sigururna da li ce i ovdje buducnost biti takva kakva je i dolje. Nemojte me pogresno razumiti, ja ne kukam iako se to tako cuje. Sve je nekako naopako, ali eto mora svako pokusati svoj zivot u nekim tokovima odrzati. U Banjaluci vidim i cujem sta se desava i sta je dobro i sta je lose. Vidim da puno naroda na egzistencijalnom minimumu zive, cesto se pitam kako to uspiju preziviti. Ovdje je u tom smislu bolje jer mozes od socialnog i biroa za nezaposlene dobiti pomoc. Sada je tesko odvagati sta je bolje i gdje se bolje da zivjeti. To odluku mora nazalost svako za sebe donijeti i nadati se da je to bilo dobro...Meni licno fali nas mentalitet, ljudi su drugaciji, ne bih htjela reci da su Njemci ili drugi losiji, nego su drugaciji...
Ja sam sa 17 godina sama morala ovdje da svoz zivot izgradujem iz temelja, i to pokusavam izdradivati. Da li bih imala sanse u Banjaluci ?!? Ja nisam radila u Banjaluci, isla sam samo u skolu, ali ko zna...Odrasla sam , kao i puno drugih mladih ljudi, u jednoj , po mom misljenju, sretnoj zemlji...Nikada nisam ni u snu mislila da cu zivjeti u inostranstvu i jednog dana mozda odgajati i podizati djecu. Ali tako je kako je...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2007, 20:18 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Avg 2007, 15:13
ma daj natasa ne bulazni.
ti mislis da mladi ljudi u banjaluci rade manje nego oni u njemackoj.
onaj ko ima srece pa nadje posao u bl.mora se truditi svim silama da bude dobar ,a neki ljudi rade i po 17 sati na dan i to teske poslove,za sicu od para.
moras da shvatis da je zlatno doba jugoslavije davno proslo vrijeme,i da nema vise cile mile ,nego se crnci za bijedne pare,i ako zaradis 400 500 maraka,mozes biti sretan.
plus ovdje taj neko zivi sa roditeljima,a nema ni socijalno ni zdravstveno.
a ti kukas sto si u njemackoj,zenska glavo vrati se,njemacka ti nije daleko.a imas i jeftine avionske karte german wings do zagreba.pa odgajaj djecu ovdje ,kad ti je u njemackoj toliko lose.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2007, 20:18 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Avg 2007, 15:13
ma daj natasa ne bulazni.
ti mislis da mladi ljudi u banjaluci rade manje nego oni u njemackoj.
onaj ko ima srece pa nadje posao u bl.mora se truditi svim silama da bude dobar ,a neki ljudi rade i po 17 sati na dan i to teske poslove,za sicu od para.
moras da shvatis da je zlatno doba jugoslavije davno proslo vrijeme,i da nema vise cile mile ,nego se crnci za bijedne pare,i ako zaradis 400 500 maraka,mozes biti sretan.
plus ovdje taj neko zivi sa roditeljima,a nema ni socijalno ni zdravstveno.
a ti kukas sto si u njemackoj,zenska glavo vrati se,njemacka ti nije daleko.a imas i jeftine avionske karte german wings do zagreba.pa odgajaj djecu ovdje ,kad ti je u njemackoj toliko lose.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2007, 21:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

XIX century je napisao:
čuj imam tetku i teču koji su decenijama radili u Njemačkoj i svoje roditelje koji su decenijama radili ovdje.. približnih su generacija

sad ovi prvi stalno bolesni, te tlak, te kičma, te ovo te ono, vazda na nekim lijekovima i pilulama

moji roditelji, hvala Bogu, da kucnem o drvo kuc kuc kuc, su u super formi i dobrom zdravlju .. nit su kad trebali kakve lijekove. sad moji skromno žive, imaju malo para, al mi djeluju smireni, zdravi i veseli..

a ovi jadnici prvi već godinama kako su se vratili iz NJem. stalno neke boljke, a i tamo im je počelo s zdravstvenim problemima...

мислим, прије свега, не можеш поредити рад у социјалистичком самоуправљању и капиталистичкој њемачкој. ја сам говорио о ДАНАС.

питај родитеље колико се и шта радило у тој несрећној југославији. наравно, било је рада. војна индустрија и такото. :D и најбољи изум икада - радна акција - бесплатно доведи омладинце и омладинке да ринтају. :lol: али је брате било и оних са ногама на столу, по којекаквим ооурима и сооурима. :D

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2007, 21:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

azdajica-ny je napisao:
ali zato ulozis u obrazovanje pa nisi na bausteli,ti ako u americi ili bilo gdje u svijetu znas raditi,imas diplomu,kulturan si,obrazovan,pristojan itd... logicno da ces to i te kako naplatiti,bas njega briga odakle si i kako se zoves...

аждајица је мој чоек. :D не знам зашто би неко морао да физиканери кад оде ван. ја први нећу, јер не могу физички а и не умијем то да радим. то је ваљда наслијеђено од оних генерација које су 60их и 70их ишле по европи, а углавном су били бауштелци. данас се и то мијења, тражи се памет. ако не признају диплому, признаће, рецимо, пола. остало положиш и ето. а и ако је уопште не признају, ту дозвољавам да се ради неки гадан посо, ако се баш мора, па се образујеш. мада увијек (на почетку, ако запне) можеш таксирати, разносити пице и такото...

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2007, 21:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

azdajica-ny je napisao:

аждајица је мој чоек. :D не знам зашто би неко морао да физиканери кад оде ван. ја први нећу, јер не могу физички а и не умијем то да радим. то је ваљда наслијеђено од оних генерација које су 60их и 70их ишле по европи, а углавном су били бауштелци. данас се и то мијења, тражи се памет. ако не признају диплому, признаће, рецимо, пола. остало положиш и ето. а и ако је уопште не признају, ту дозвољавам да се ради неки гадан посо, ако се баш мора, па се образујеш. мада увијек (на почетку, ако запне) можеш таксирати, разносити пице и такото...

imam prijateljice koje su odlučile spustiti se toliko nisko da gule tamo iznova fakultet koji su ovde završile.. ništ nisu priznali.. jedna je prala negdje suđe za te 3 godine ponovnog studiranja diplome koju već ima, pa kad je završila.. pogodi šta sad radi .. i dalje pere čaše- hebajiga, dobro plaćeno :-?

to je jedan loš primjer.. vjerovatno ima i boljih ( ja se iskreno nadam).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2007, 21:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nekidan sam se čula s drugom koji je u Milanu i reče mi da nema vremena da dođe do mene jer RADI. A znate šta radi? Svoju struku. Završio je ekonomiju i odmah nakon faxa je dobio posao. Tako da ta priča o pranju suđa ne pije vode. Ovdje ti priznaju fax. Različito je od zemlje do zemlje...
Citiraj:
Vidim da puno naroda na egzistencijalnom minimumu zive

@Natasa75:
Daj ne lupaj... Sad ispada da u Banjaluci ljudi žive od socijalne pomoći i nemaju ni za hljeba.... Vidi se da si otišla prije 15 godina....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2007, 21:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Citiraj:
Sad ispada da u Banjaluci ljudi žive od socijalne pomoći

...pa ne zive kad je nema... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2007, 21:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Pardon. Sad ispada da ljudi u Banjaluci ne žive jer nema socijalne pomoći. :iconbiggrin:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2007, 22:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

EiLeen je napisao:
Nekidan sam se čula s drugom koji je u Milanu i reče mi da nema vremena da dođe do mene jer RADI. A znate šta radi? Svoju struku. Završio je ekonomiju i odmah nakon faxa je dobio posao. Tako da ta priča o pranju suđa ne pije vode. Ovdje ti priznaju fax. Različito je od zemlje do zemlje...
....

tačno.. nije samo do zemlje, već i do zanimanja

mislim da najveće šanse za dobar posao vani imaju ekonomisti, inžinjeri ( pogotovo IT)

Pa ja znam curu Kanađanka je.. završila Master degree( magistarski)- egiptologiju u Liverpulu ( njeni roditelji su se isto odrekli i štedili pare za taj njen studij).. ona se onda vrati kući u Toronto... to je bilo pre 4,5 godina.. i danas se čujemo mejlom.. nikako ona da nađe posao u struci.. konobarica je u nekom burger kingsu il tako nešto.. sad je unaprijeđena u šefa svih konobara moš mislit :-? tako je to.. pa ti izabiraj lijeva zanimanja :oops:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2007, 22:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
e vala,za to moras bas biti do daske smotan da ne mozes naci posao s master degree,pa cak i da ima "lijevo" zanimanje i te kako moze naci bolji posao,u tim fast food restoranima rade ljudi koji nemaju ni high school a veoma cesto ni engleski ne znaju naj naj..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2007, 22:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

azdajica-ny je napisao:
e vala,za to moras bas biti do daske smotan da ne mozes naci posao s master degree,pa cak i da ima "lijevo" zanimanje i te kako moze naci bolji posao,u tim fast food restoranima rade ljudi koji nemaju ni high school a veoma cesto ni engleski ne znaju naj naj..

pa meni isto nije jasno :-? ja ne znam kako ona nije to mogla naći.. znam da je jako napaljena da se preseli u USA, o tome sanja.. pa i to nikako da uradi.. možda je ona jednostavno smotana? :lol:

sad ja ne znam precizno kakav je retoran. . možda je i neki bolji pa bolej zaradi nego što bi u nekom muzeju kao kustos.. jer Kanada i nije baš nešto zemlja naj naj po pitanju kulturne razvijenosti :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2007, 22:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
meni apsolutno nije jasno kako neko ko je u RS zavrsio fax , toliko ulozio u sebe truda i para, moze da ode vani i d ase pomiri sa tim da pere case u restoranu npr. Bolje raditi za DZ u struci nego degradirati sebe...ne znam, svi smo razliciti, ali ja imam jako ostre principe po tim pitanjima. :wink:
U RS se moze solidno zivjeti, istina sa puno truda, rada, ali ko je vrijedan za njega ima posla.
Imam rodbinu u USA i prije neki dan sam bila sa njima, slusala pricu o zivotu tamo,znaci srednji stalez,nista extremno,i prica o svim tim silnim taksama koje ih more , te federalne te drzavne...te ovo te ono, svatih da oni samo barataju sa vecim ciframa onog sto arade i onog sto vrate drzavi kroz razne vidove tih taksi, kredita, renti i sl. A ono resto sto ostaje je zapravo skoro proporcionalno nekom zivotu situirane porodice sa zanimanjem visoke spreme ovde u RS.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2007, 23:18 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
simplicity je napisao:
meni apsolutno nije jasno kako neko ko je u RS zavrsio fax , toliko ulozio u sebe truda i para, moze da ode vani i d ase pomiri sa tim da pere case u restoranu npr. Bolje raditi za DZ u struci nego degradirati sebe...ne znam, svi smo razliciti, ali ja imam jako ostre principe po tim pitanjima. :wink:
U RS se moze solidno zivjeti, istina sa puno truda, rada, ali ko je vrijedan za njega ima posla.
Imam rodbinu u USA i prije neki dan sam bila sa njima, slusala pricu o zivotu tamo,znaci srednji stalez,nista extremno,i prica o svim tim silnim taksama koje ih more , te federalne te drzavne...te ovo te ono, svatih da oni samo barataju sa vecim ciframa onog sto arade i onog sto vrate drzavi kroz razne vidove tih taksi, kredita, renti i sl. A ono resto sto ostaje je zapravo skoro proporcionalno nekom zivotu situirane porodice sa zanimanjem visoke spreme ovde u RS.

Nema svako isti prag tolerancije i nekome se jednostavno gadi što gleda oko sebe seljakluk, kriminalce koji se nekažnjeno šetaju, korupciju... Ne može baš svako da gazi preko mrtvih da bi dobro živio. Zato je bolje da degradiraju svoj posao radi zdravije okoline za život. A to što tvojoj rodbini ostaje isto kao ovdje prosječnoj porodici je ponovo laž. Što se onda ne vrate kad je isto? Djeca im imaju istu perspektivu ovdje? Vama iz stranaka treba zabraniti da učestvujete na forumima, samo lažete i propagirate stavove stranaka.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 134 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]