banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 06:51

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 134 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 24 Okt 2007, 20:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Ok. :)

J'ai dit, Aicha, prends, tout est pour toi

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Okt 2007, 21:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
I ja ceznem za Banjalukom jer u zadnje vrijeme vishe ne znam gdje zivim :D a ceznem i za nekim finom odmorom vani.. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Okt 2007, 22:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Jul 2007, 21:59
Vani je svakako dobro ,inace nebismo bili tu gdje jesmo.Postoji jedan rodni grad i samo jedan zavicaj..Licno me najvise vuce to da cu da sretnem drage ljude koje ne mogu sresti inace,jer smo razbacani po cijelom svijetu...Mozda se to zove nostalgija za djetinjstvom ili mladjim danima....A onda malo rostilj i Vrbas.....a hrana je u Svedskoj potpuno ista kao i u BiH...Cak sam na jednoj veceri prije 10 godina kod nekih svedskih prijatelja cuo da je musaka njihovo nacionalno jelo,a ja se borio da im dokazem da je nase... :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Okt 2007, 22:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
Ja bio kod buraza u Svici 20 dana,nisam mogao izdrzati i nagulio, a dobio papire na 3 meseca.

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Okt 2007, 22:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
kaco je napisao:
Cak sam na jednoj veceri prije 10 godina kod nekih svedskih prijatelja cuo da je musaka njihovo nacionalno jelo,a ja se borio da im dokazem da je nase... :lol:

musaka je grcko nacionalno jelo ... i neprikosnovena im je :P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Okt 2007, 22:44 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Avg 2007, 14:33
Vi sto zelite u prekookeanske zemlje ili bilo gdje u inostranstvo kupite kartu i dodjite pa brckajte noge u okeanu!!!Ko vam brani?!Kad ste vec tako snalazljivi kao sto pricate,snadjite se za vizu!I neko je pomenuo da ga hvata "nostalgija" za "prelijepim" americkim plazama...Kako neko ko nikad ovje nije ni bio moze reci da ga hvata NOSTALGIJA???Ocigledno da ne zna sta ta rijec znaci.. :roll: A suvisno je i govoriti o tome kako je kod nas lako naci posao.Dovoljno je pogledati statistiku!Koliko je ljudi ne zaposleno,ne zato sto ne zele da rade vec zato sto ne mogu naci posao!I sve ide preko veze.A sto se tice butika(kako je neko naveo) tu je prosjecna plata 300 maraka!A koliki su mjesecni izdatci?Ma dajte ljudi,stvarno ste smijesni!Lako vam je sjeti za kompijuter i pametovati dok veliki broj ljudi nema sta da jede!To je cinjenica!!Dosla sam ovdje jer nisam imala drugog izbora i imam pravo da patim za svojim gradom i za svojom familijom.Kad bi mi neko dao stan i dobru platu vtratila bih se istog momenta!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Okt 2007, 22:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

simplicity je napisao:
kaco je napisao:
Cak sam na jednoj veceri prije 10 godina kod nekih svedskih prijatelja cuo da je musaka njihovo nacionalno jelo,a ja se borio da im dokazem da je nase... :lol:

musaka je grcko nacionalno jelo ... i neprikosnovena im je :P

Vjerovatno ali je stvar da su kuhinje i nacin ishrane puno slicniji nego sto se vjeruje,...Joj ali vole cevape....Ubise se s njima....A i pitu vala mlate.... :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Okt 2007, 22:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Bambi2 je napisao:
Vi sto zelite u prekookeanske zemlje ili bilo gdje u inostranstvo kupite kartu i dodjite pa brckajte noge u okeanu!!!Ko vam brani?!Kad ste vec tako snalazljivi kao sto pricate,snadjite se za vizu!I neko je pomenuo da ga hvata "nostalgija" za "prelijepim" americkim plazama...Kako neko ko nikad ovje nije ni bio moze reci da ga hvata NOSTALGIJA???Ocigledno da ne zna sta ta rijec znaci.. :roll: A suvisno je i govoriti o tome kako je kod nas lako naci posao.Dovoljno je pogledati statistiku!Koliko je ljudi ne zaposleno,ne zato sto ne zele da rade vec zato sto ne mogu naci posao!I sve ide preko veze.A sto se tice butika(kako je neko naveo) tu je prosjecna plata 300 maraka!A koliki su mjesecni izdatci?Ma dajte ljudi,stvarno ste smijesni!Lako vam je sjeti za kompijuter i pametovati dok veliki broj ljudi nema sta da jede!To je cinjenica!!Dosla sam ovdje jer nisam imala drugog izbora i imam pravo da patim za svojim gradom i za svojom familijom.Kad bi mi neko dao stan i dobru platu vtratila bih se istog momenta!!!
Ja ne vjerujem da bi se ti tako lako vratila..Ti imas jedan drugi nacin zivota koji ne bi bilo lako prilagoditi se u BL...Lijepo je otici na odmor ali stvarnost je vjerovatno slozenija u BL....Gdje si u USA?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Okt 2007, 23:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
у шведску или нови зеланд. што даље од ове проклетиње балканске... мене вуче сређено друштво а не ово расуло овуда.

не знам кога може да ухвати носталгија за овим овде срањем - чуј поврће и шумске јагоде. :lol: то су све митови. нема више нигдје непрсканог воћа и поврћа. свугдје сад ГМО храна, не брини.

а што нема улице у бањалуци ниједне да ваља ни било какве инфраструктуре, што врбас смрди, што нема посла, што трава није покошена нигдје, што се мораш насадити на главу да урадиш било шта како ваља (да ли је то уствари могуће?) од којекакве бирократије и администрације до најобичнијх свакодневних ситуација (и што ће да те кошта и пара и живаца), што су плате толике колике јесу, што је корумпиран сваки ама и најнижи чиновник (а да не говорим о томе како сматра да је баш он најважнији), што криминал држи све у рукама, назови- државу воде будале (у још већу изолацију и пропаст, у сарадњи са тим криминалом), што не постоји никаква организована борба на било којем нивоу да се нешто направи од овог покушаја државе, што дјецу у школама уче тј. трују којекаквим будалаштинама да би могли поново да се "воле" кад мало порасту, и милион других глупости ове назови-државе, то ви не видите, или сам ја овде будала? ријечју- овде ти је све наопако, стандарди су изврнути.

за цивилизацију! :D

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Okt 2007, 23:58 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 20 Okt 2007, 01:57
Eto poslije 17 godina u inostranstvu vracam se kuci u Banjaluku. Nisam bila mislila da cu ikad i razmisljati o povratku, a ne odluciti za povratak.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2007, 00:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Milka je napisao:
Eto poslije 17 godina u inostranstvu vracam se kuci u Banjaluku. Nisam bila mislila da cu ikad i razmisljati o povratku, a ne odluciti za povratak.

Jesi vec nasla lokaciju za kafic? :wink:
Citiraj:
у шведску или нови зеланд. што даље од ове проклетиње балканске... мене вуче сређено друштво а не ово расуло овуда.

To meni najvise smeta-nered.Ja sam rekao da i kad bi dole imao priblizan standard kao sto je na zapadu,da bi svejedno otisao u neku drzavu gdje je pojedinac zasticen.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2007, 00:19 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Avg 2007, 14:33
Ja sam trenutno na Floridi..Pet godina sam zivjela u Ceskoj pa sam otisla u Ameriku...Lako bih se odlucila na povratak u BL.Naravno da je situacija bolja..I prestanite se ljudi kaciti za to voce i povrce,to je samo jedna od sitnica koje se covjek pozeli.Ima mnogo bitnijih stvari od toga!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2007, 00:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Ne znam šta bih rekla

nakon šiftanja vani i ovde.. došla sam u tačku da mi se smučila ta rastrzanost na dve strane.. jedno vrijeme me zabavljala. .sad me malo nervira.. valjda se stari :lol:

ja sam imala neka iskustva: kad odem vani, počnem ubrzo nalaziti mane u toj tamo zemlji, hvaliti svoje i slično..
kad dođem kući u BL, počnem nalaziti mane BLuci i hvaliti 'ono tamo' :lol:

razlike su najuočljivije mladim ljudima, ipak.. jer nisu dovoljno prošli, niti su dovoljno zreli da shvate neke stvari, kako društvo funkcioniše, još su puni onih ideala i bajkovitih perspektiva itd itd

posle shvatiš da ti svugdje može biti dobro, ako se TI za to predodrediš u svojoj glavi i potrudiš se da tako bude.. a turizam je uvijek fin i ko radi i potrudi se, može ga uvijek sebi priuštiti :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2007, 10:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

XIX century je napisao:
razlike su najuočljivije mladim ljudima, ipak.. jer nisu dovoljno prošli, niti su dovoljno zreli da shvate neke stvari, kako društvo funkcioniše, još su puni onih ideala i bajkovitih perspektiva itd itd

има једним дијелом и тога, идеализација, али није само то. културне & социолошке разлике... моје је мишљење да дјеца рођена у социјалистичкој југославији (и одрасла), од родитеља рођених на почетку стварања југословенске федерације, тешко прихватају либеарално капиталистичко друштво и сву ону трку и фрку и гањање посла и конкуренцију. јер су једноставно васпитана на другачијим "вриједностима" и "испирана" предуго социјалистичким самоуправљањем... а о родитељима да и не говорим. јер зна се да је у пропалој југи свако имо неки посо у каквом предузећу за производњу ничега... и отуд увијек кукњава како се тамо ради, како се нема слободног времена итакодаље и како то "нашим" тако тешко пада. а ко да ја овде имам слободног времена, мајкети, радим исто ко коњ, ал за које паре и за која права и бенефиције, молим лијепо.

а као што рече вилијам фулбрајт, некадашњи амерички сенатор, жестока конкуренција људи и идеја унутар контекста заједничких вриједности и општеприхваћених институција доводи до националног успјеха.

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2007, 10:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

subcomandante marcos je napisao:
XIX century je napisao:

има једним дијелом и тога, идеализација, али није само то. културне & социолошке разлике... моје је мишљење да дјеца рођена у социјалистичкој југославији (и одрасла), од родитеља рођених на почетку стварања југословенске федерације, тешко прихватају либеарално капиталистичко друштво и сву ону трку и фрку и гањање посла и конкуренцију. јер су једноставно васпитана на другачијим "вриједностима" и "испирана" предуго социјалистичким самоуправљањем... а о родитељима да и не говорим. јер зна се да је у пропалој југи свако имо неки посо у каквом предузећу за производњу ничега... и отуд увијек кукњава како се тамо ради, како се нема слободног времена итакодаље и како то "нашим" тако тешко пада. а ко да ја овде имам слободног времена, мајкети, радим исто ко коњ, ал за које паре и за која права и бенефиције, молим лијепо.

а као што рече вилијам фулбрајт, некадашњи амерички сенатор, жестока конкуренција људи и идеја унутар контекста заједничких вриједности и општеприхваћених институција доводи до националног успјеха.

da, ali fazon je što ti to tamo što više zaradiš, sve je i skuplje, život, troškovi, režije.. pa ti to dođe na isto.. skoro

vim je napisao dobr post, negdje na 1.strani ove teme

ima ta razlika u mentalitetu stoji, što ti kažeš.. sve generacije imaju komunističke roditelje.. još uvijek
za jedno 50 godina, oni će možda izumrijeti.. kad se mi pomjerimo na nivo zapada, a zapad na jedan nivo još 50 godina ispred ( mi opet kratki 50 godina) :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2007, 11:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

XIX century je napisao:
da, ali fazon je što ti to tamo što više zaradiš, sve je i skuplje, život, troškovi, režije.. pa ti to dođe na isto.. skoro

наравно да је скупље, али не бих рекао да дође на исто. ако ништа, а оно бар због развијености западног друштва. тамо купиш хај тек ајпод, овде десету кинеску копију, тамо нов ауто, овде издрнданог половњака итакодаље.

на крају крајева, кога је та разлика у стандарду (односно цијенама) спријечила да има (углавном) све погодности у животу? колики је проценат оних који се нису "снашли"? друга је ствар што је неком душа "празна" јер он не види даље од своје ливаде и поточића. то су опет неке друге културолошке разлике.
наравно да има разлика међу државама и регионима унутар држава, посебно оних великих... али генерално (ако је могуће), квалитет живота на западу и овде је неупоредив, било да си у луизијани или у њујорку. ствар је, а претпостављам да је то неко и рекао, личних афинитета тј. шта ти се више свиђа - хаос и расуло и некултура балкана која не кошта ништа или покушај сређеног живота вани у некој сређеној држави за који се мора пљунути крв...

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2007, 11:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

vim je napisao:
Po mom skromnom misljenju je najbitnije sta radis, da li kod nas ili u inostranstvu i da li ti odgovara posao koji radis bilo kod nas ili u inostranstvu.

то је интересантна област. у нас постоји мишљење да сви могу и знају да раде све, па претпостављам да отуд и твоја реченица "да ли ти одговара посао који радиш". зашто би неко радио посао који му не одговара? осим ако је баш приморан, из ко зна ког разлога? код нас би рекли, ћути добро је да има било шта. и онда се, јер можебит неко нема знање или искуство или струку за то што ради, јављају неспоразуми и грешке. а да не помињем да, и кад се сврше студији на неком од ових банана-факултета, нико појма нема гдје је и шта је. :D
част изузецима, јел те. е, видиш, то је врло жалосно... и зато ја не желим на то да пристанем.

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2007, 12:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

subcomandante marcos je napisao:
vim je napisao:
Po mom skromnom misljenju je najbitnije sta radis, da li kod nas ili u inostranstvu i da li ti odgovara posao koji radis bilo kod nas ili u inostranstvu.

то је интересантна област. у нас постоји мишљење да сви могу и знају да раде све, па претпостављам да отуд и твоја реченица "да ли ти одговара посао који радиш". зашто би неко радио посао који му не одговара? осим ако је баш приморан, из ко зна ког разлога? код нас би рекли, ћути добро је да има било шта. и онда се, јер можебит неко нема знање или искуство или струку за то што ради, јављају неспоразуми и грешке. а да не помињем да, и кад се сврше студији на неком од ових банана-факултета, нико појма нема гдје је и шта је. :D
част изузецима, јел те. е, видиш, то је врло жалосно... и зато ја не желим на то да пристанем.

Ok, pa ti pokušaj- svi moramo ići tim sporim putem, pokašati pa vidjeti.. ja sam isto razmišljala kod ti dok nisam otišla i vidjela.. sad mi je mišljenje drugačije.. imaj u vidu da se i ti mijenjaš, bilo gdje da si.. promijeniš vanjsku sredinu, ali se i ti mijenjaš-prirodnim procesom iznutra, a ne samo zato što si promijenio sredinu :D pa se onda mijenjaju gledišta, emocije, perspektive, itd itd... ugl, probaj pa vidi sam za sebe

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2007, 12:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

vim je napisao:
Po mom skromnom misljenju je najbitnije sta radis, da li kod nas ili u inostranstvu i da li ti odgovara posao koji radis bilo kod nas ili u inostranstvu. Druga bitna stvar je koliko se mucis i koliko od tog mucenja imas koristi, bilo gdje. Po mom misljenju je najbolje sagledati sve alternative i okolnosti i odluciti se za ono sto je bolje.
Teska je nedoumica izabrati izmedju toga da li pomoci porodici materijalno ili biti sa njom. I ovdje vrijedi sredina kao u svemu pomazi jedno vrijeme a onda se vrati. Naravno to ako ti bas ne odgovara posao. Ali ako imas sjajan posao a dole nemas nikakav, onda je bolje ostati. Posto vecina nema sjajan posao(koji voli i super placen) ja mislim da se nakon privremenog rada od par ili 2-3 para godina najbolje vratiti nego unistavati psihicko i fizicko zdravlje na tim poslovima, a o nostalgiji i psihickoj patnji da i ne govorimo.

briljantno zapažanje, vime.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2007, 12:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Ja se pitam, zasto je zivot postao tako traumatican??

Ja bih i krv i seme pljuno, ali ne za nesto sto ce pokvariti ostatak moje krvi i semena, a cinjenica je da zemlja postaje mesto gde seme istruli i pre nego sto se stvori.

Sigurno je ovo ideolosko shvatanje, ali zasto bi utopija bila pogresna. Utopija nije pogresna dok god druge ne kaznjava. Vreme kad ce seme opet valjati je sve dalje za sve ljude na zemlji. Seme se kvari, krv beli.

Neka svako zivi gde zeli i neka iste za necim, ali ako seme i krv nestanu koja je poenta zivota.

sorry danas sam malo over-poetican hehe :oops: :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 134 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]