banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jun 2025, 15:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 454 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 23  Sledeća

Izaberite opciju
Muško sam i nemam ništa protiv zadržavanja prezimena 27%  27%  [ 33 ]
Muško sam i protiv zadržavanja prezimena 34%  34%  [ 42 ]
Žensko sam i za zadržavanje prezimena 22%  22%  [ 27 ]
Žensko sam i protiv zadržavanja prezimena 16%  16%  [ 20 ]
Ukupno glasova : 122
Autoru Poruka
PostPoslato: 02 Jul 2010, 10:40 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2010, 12:29
destination je napisao:
Et vidis, ni ja zbog jedostavnosti i istovjetnosti ne namjeravam mijenjati prezime.

Pa jednostavnije mi je nemjenjati, a koja istovjetnost? Istovjetnost prtezimena je nebitna.

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2010, 12:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Istovjetnosti u porodici, svaka porodica ima neki ID :D porodica sa tim i tim prezimenom a ne porodica sa gomilom prezimena, a djeca... pa djeca kao otac, ili možda nekako treće... ko bi ga znao.
Onda bi bilo najbolje svak svojoj kući, zašto bi djevojka prelazila kod dečka da živi kad ima svoje roditelje i svoju kuću? Čak i to da seli stvari, koja bijeda. :)

Ako ćemo se držati svak svoga, najbolje svak na svoju stranu i ajd zdra'o.

U suštini nemam ništa protiv nekoga ko želi da zadrži svoje prezime ili nadoda, pridoda drugo, ja samo iznosim ono šta bih ja uradila i kako gledam na to.

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2010, 12:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
Talija je napisao:
zašto bi djevojka prelazila kod dečka da živi kad ima svoje roditelje i svoju kuću?

Lakse je u dvoje placati kiriju nego punoljetan zivjeti sa roditeljima.

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2010, 12:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Time trek je napisao:
Lakse je u dvoje placati kiriju nego punoljetan zivjeti sa roditeljima.

Zar samo radi interesa? :)

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2010, 22:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2008, 19:01
A zar emocije nisu interes? :D

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2010, 05:13 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 18 Maj 2010, 17:46
boa je napisao:
ja sam zadrzala svoje prezime i nisam uzela muzevo.
nemam nikakve objavljene radove, niti doktorate,ali jednostavno nismo ni razgovarali o tome.
sve se desilo u 2 min.
ja sam htjela dodati njegovo , on je rakao da je njemu glupo imati dva prezimene.
"a da ja zardzim svoje", "zadrzi" bio je odgovor.
i stvar gotova.
al za malo....
okolina je cudo,prozivjeli smo takav pritisak,cudjenje,tracanje i podsmjehe i od ljudi za koje ne mislis da bi tako reagovali.
ljudi su napravili takvu famu oko toga sto je nama bilo trivijalno i beznacajno.
ne vidim da je promjena prezimene neko odricanje,cega se to odricem i sta moj muz ima od tog mog toboznjeg odricanja?

...mozes me zvati kako god hocec

svaka čast, to mi je isto super... ali mi smo već razgovarali o tome tako da... baš zato sam ja napisala u svom postu da su mi najčešći i neki razlozi koji se navode kao ostavljanje svoga i uzimanje njegovoga neshvatljivi, neću navoditi koji ali u prvoj tvojoj rečenici ima toga... :) pa bolje onda zadržati svoje nego imati dva, i ja sam za to! šta, ti znaš da si udana i bez prezimena i bez burme, to ne znači ništa ako nema ljubavi, pa bolje da ima ljubavi i svatko svoje prezime....

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2010, 09:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Euroth je napisao:

Naravno da nisu.
Misliš da su emocije dilema "ako ti mene ne voliš, e neću ni ja tebe"?
Ko može tako njemu super, ali je činjenica da nikad prave emocije (ljubav) nije ni upoznao.
Jer, kad nekoga voliš onda ga voliš takvog kakav je i sa manama i vrlinama i ne očekuješ "kontrauslugu".
Govorim o emocijama koje su nastale iz čistog (nezagađenog strastima) sagledavanja i spoznaje.

Nego odosmo malo u off.

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2010, 09:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2010, 17:53
Po meni, u današnje vrijeme to je totalno nebitno pitanje, neke druge stvari bi trebale biti u prvom planu, a ne zadržavanje ili promjena prezimena! Ali nikako mi se ne svidja dodavanje prezimena, uvijek sam mislio da je to malo glupo...

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2010, 13:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Talija je napisao:
Euroth je napisao:

Naravno da nisu.
Ko može tako njemu super, ali je činjenica da nikad prave emocije (ljubav) nije ni upoznao.
Jer, kad nekoga voliš onda ga voliš takvog kakav je i sa manama i vrlinama i ne očekuješ "kontrauslugu".
Govorim o emocijama koje su nastale iz čistog (nezagađenog strastima) sagledavanja i spoznaje.

Nego odosmo malo u off.

Ja sam sad zbunjen, da li govoris o emocijama ili o ljubavi? S obzirom da ljubav uopste nije emocija, a pogotovo ne "prava emocija". A ljubav, s obzirom da je svjesna aktivnost i djelatnost, nikada ne moze u potpunosti biti "nezagadjenja" strastima i slicnim emocijama, interesima, sitnim trikovima. A ljubav bez "kontrausluge" nije ljubav, to je mucenje. Mada je svako spreman da kaze kako ne ocekuje da mu se ljubav uzvrati, to nije u potpunosti istina. Jasno je da svi ocekujemo da nam ljubav bude uzvracena. Inace je uzalud, nema vajde.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2010, 16:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Talija je napisao:

Ali, baš naopako - "Ako ja tebe volim, možda ćeš i ti mene..."
Poslovna ekonomija.
:lol:

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2010, 07:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Popokatepetl je napisao:
Ja sam sad zbunjen, da li govoris o emocijama ili o ljubavi? S obzirom da ljubav uopste nije emocija, a pogotovo ne "prava emocija". A ljubav, s obzirom da je svjesna aktivnost i djelatnost, nikada ne moze u potpunosti biti "nezagadjenja" strastima i slicnim emocijama, interesima, sitnim trikovima. A ljubav bez "kontrausluge" nije ljubav, to je mucenje. Mada je svako spreman da kaze kako ne ocekuje da mu se ljubav uzvrati, to nije u potpunosti istina. Jasno je da svi ocekujemo da nam ljubav bude uzvracena. Inace je uzalud, nema vajde.

U prvu si samo u drugoj rečenici, ljubav nije emocija nego stanje.
Ljubav može biti nezagađena emocijama, i te kako može. Ako nekoga ili nešto voliš a ne tražiš ništa zauzvrat onda nije zagađeno strastima (Kakve su strasti i interes u ljubavi majke prema djetetu? Ili u ljubavi prema Bogu? Šta to majka očekuje ili šta se to od Boga očekuje? Kontrausluga? Inače ne volim te, ko te hebe?).
O čemu ti pišeš (strasti, interesi, trikovi) pripadaju egu, samoljublju a kada odbaciš samoljublje i sebe staviš izvan žiže svijeta onda te nuspojave otpadaju i gube se.
Ljubav bez kontrausluge je mučenje? Za koga je mučenje? Za tvoj ego? :) (jao zaboga on me ne voli jao jao jao, evo patim, kako to može biti da neko mene neće da voli???)

Nije uzalud ako nešto voliš jer ga voliš, kad se spozna da ljubav nije kupovina i prodaja onda sve dođe na svoje mjesto.

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2010, 23:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Upravo tako Talija. Vecina ljudi dozivljava licno ako neko nece da ga voli. I ja sam ranije s tim imao teskoca, ali poslije sam shvatio da se na ljubav ne prisiljava i da je ljubav dobrovoljna. Sad vec ne shvatam ljude koji pokusavaju nekog "prisiliti" da ih voli.
Ako nije dobrovoljna, onda nije ljubav. Znaci, ako vas osoba ne voli, zasto je prisiljavati na to, to je njen izbor. U najgorem slucaju, ako smatrate za sebe da ste dobri, onda je to vise gubitak te osobe nego vas. Znaci, svakog treba pustiti da bira sebi srecu. Ako neko izabere nesrecu umjesto srece to je njihov izbor i vi tu ne mozete nista.
Sto se tice udara na ego, to je najlakse premostiti ako mislite da ste dobri(a svi mislimo da smo bas mi dobri :) ) da shvatite da ta osoba nije zasluzna vas, ako je postupila lose i izabrala nekog divljaka ili momak ako je izabrao neku divljakinju. Znaci, sve je stvar slobode izbora i treba ga prepustiti pojedincu, a ego utisati s mislju da vas ta osoba ne zasluzuje. Znam da teoretski zvuci lako, ipak vecina ljudi ima problema s tim.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2010, 01:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2010, 10:39
Zasto bi zadrzavala svoje prezime? Jedino ako nema brace,ali i u tom slucaju bolje dati jednom detetu njeno prezime.

Slika

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2010, 01:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

A zašto ne bi? Što je tvoje prezime bolje?

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2010, 02:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Nije bolje, ali ne znam zasto bi zadrzavala svoje, nema potrebe.

Slika

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2010, 14:36 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2004, 19:50
znaci samo tvoja potreba je u pitanju da ona ne zadrzi svoje?

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2010, 22:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

boa je napisao:
znaci samo tvoja potreba je u pitanju da ona ne zadrzi svoje?

Ne vidim razlog zasto bi zadrzala svoje osim ako nije umetica isl :D

Slika

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2010, 02:29 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
Moja pokojna prababa Jelisaveta je zadrzala svoje prezime poslije vjencanja zamotala ga je u rucno tkanu maramicu i ostavila ga u donju ladicu gdje je drzala donji ves (znajuci da moj pradjed nikad tu zaviriti nece), samo ponekad bi krisom provirila na svoje prezime i namignula mu misleci ko zna kad ti meni mozes zatrebati.
Kad je pradjed zaglavio na sremskom frontu (al bas zaglavio da ga ni CSI Miami nije mogao sastaviti) prababa je svoje prezime poslije godinu dvije crnine prebacila iz ormara krisom u vitrinu u dnevenoj sobi, i tu bi ga svakog 5 u mjesecu kad je stizao zgodni postar sa penzijom iznjela na natkasnu da ga i postar moze vidjeti a raznorazni majstori koji su svako malo popravljali sto kuhinjske sto prababine kvarove

naravno da vrijedi ostaviti prezime pa makar i krisom u podrumu ispod kupusne kace (nece on tu gledati beter je to)

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2010, 08:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

A Čilse, je li se babi Jelisaveti užiškalo prezime od dugog stajanja? :D Ili su klikeri naftalina ispadali na sve strane? :D

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2010, 08:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
I Chilse,, udade li se baba jopet?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 454 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 23  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]