banjalukaforum.com
https://banjalukaforum.com/

Preminula legenda Kristofer Plamer
https://banjalukaforum.com/viewtopic.php?f=68&t=69197
Stranica 1 od 1

Autoru:  filozof sa vrbasa [ 08 Feb 2021, 21:20 ]
Tema posta:  Preminula legenda Kristofer Plamer

Citiraj:
Глумац који је свакој својој улози, било то на филму, у серијама, у позоришту, давао једну посебну ноту и јединственост, који је током вишедеценијске каријере свијету представио и успјешно оживио најразличитије ликове, био је глумац Кристофер Пламер.

Овај канадски позоришни, телевизијски и филмски глумац, који је преминуо у 91. години, умио је да игра све. Каријеру је почео давне 1958. године, а након више од 200 улога никад није пристајао да буде глумац познат само по једној врсти лика. Он је хтио све и успио је све. Био је Шерлок Холмс, био је капетан Фон Трап, глумио је у мјузиклима, хорорима, романтичним филмовима, глумио је јунаке и психопате.

- Много људи на свијету су несрећни са оним што имају. Онда оду у пензију и постану као биљке. Мислим да је пензионисање у било којој професији смрт, тако да сам ријешен да наставим да се копрцам - рекао је глумац прије неколико година, говорећи о својој жељи да до самог краја буде посвећен глуми, што је и успио. Једну од посљедњих улога одиграо је у филму “Нож у леђа”, који је објављен 2019. године.

У славу овог глумца, портал “Индивајр”, како преноси “Нова.рс” издвојио је неколико најупечатљивијих улога Кристофера Пламера, међу којима су остварења попут “Моје пјесме моји снови”, “Човјек који је хтио да буде краљ” и “Почетници”.

Улога у мјузиклу “Моје пјесме моји снови” (1965) донијела му је статус звијезде. Пламер је играо пензионисаног капетана морнарице - капетана Фон Трапа који након смрти супруге покушава да се избори са својом дјецом заводећи строгу дисциплину. Када у његов живот уђе млада искушеница из католичког самостана, коју игра Џули Ендруз, она успијева да смекша строгог Трапа. У то вријеме, нацисти окупирају Аустрију и Фон Трап, који је некад био војник, не може да прихвати да зликовци покушавају да униште његов живот и кућу.

“Све о Дејзи Кловер” је филм из 1965. године, који приказује стварност Холивуда. Прича прати успон дјечје звијезде Дејзи Кловер, која се од скромног живота винула у врх. Пламер у филму игра продуцента Чарлса Свона који је, као и многи у тој филмској индустрији, човјек који не преза од манипулација и “утјеривања страха” не би ли остварио задати циљ.

Филм “Човјек који је хтио да буде краљ” из 1975. године једно је од остварења у којима је Пламер одиграо упечатљиву, премда епизодну ролу. Он глуми наратора у причи о двојици енглеских официра који бораве у Индији. Њих су глумили Мајкл Кејн и Шон Конери.

Током каријере Пламер није имао много улога за које би се могло рећи да су биле застрашујуће, као улога у филму “Тихи партнер”, у којем игра Херија Рикла. Као човјек који изиграва Дједа Мраза у тржним центрима одлучан је у намјери да опљачка банку. Планове му квари благајник банке Елиот Гулд, након чега настаје заплет и испољавање свих застрашујућих страна Пламеровог лика.

Кристофер Пламер играо је и Шерлока Холмса заједно са Џејмсом Мејсоном, који је глумио Вотсона, у филму “Мурдер бџ Децрее”. Филм је објављен 1979. године, а њих двојица су тада на великом платну показала најбоље од британске глуме седамдесетих година.

Пламер је глумио у филму “Негдје у времену”, чија прича је смјештена у два временска периода - у модерном доба и на почетак 20. вијека. Пламер игра антагонистичког лика. Његов Вилијам Фосет је менаџер прелијепог женског модела Елизе, коју игра Џејн Сејмур. Када заљубљени Ричард (тумачи га Кристофер Рив) који из старог доба долази у данашње и жели да ожени Елизу, Вилијам је наводно забринут да би то могло да наштети њеној каријери, али он и сам гаји осјећања према њој. Ово је једна од његових познатијих улога што се филмова с љубавним темама тиче.

У шестом наставку популарног серијала “Звјездане стазе” Кристофер Пламер играо је генерала Чанга, који мисли да је сукоб са Федерацијом неизбјежан те га и иницира. Чангов лик је један од најупечатљивијих у цјелокупном серијалу “Звјездане стазе”.

“До неба” је анимирани филм из 2009. године, а Пламер је у овом “Пиксаровом” остварењу глас позајмљивао лику злог Чарлса Мунца. Годину дана након овог филма, 2010. године, свјетлост дана угледало је остварење “Почетници”. За улогу у овом филму, након бројних номинација за друге, Пламер је коначно добио “Оскара”. Пламер у филму, базираном на животу режисера Мајка Милса, игра Хала.

Једна од најновијих улога на великом платну за Кристофера Пламера била је у филму “Нож у леђа”. У овом остварењу, базираном на трилеру Харлана Тромбија, Пламер игра човека који је сам по себи загонетка.

Сви други јунаци филма виде га на одређени начин, било као пријатеља, оца или само као извор прихода. Развојем радње, приказано је да је он у ствари човјек са мало људи око себе, човјек чија је усамљеност толика да се окреће против сопствене породице. Премда улога није велика, остаће упамћена као једна од најупечатљивијих.

Од осталих филмова у којима је Пламер глумио, значајни су: “Цијена живота” (2017), “Посљедња станица”, “Маштаоница доктора Парнасуса”, “Блистави ум” и други.


Sa tri dana zakašnjenja, ne pratim vijesti nešto puno.

Stranica 1 od 1 Sva vremena su u UTC [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/