banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 17 Jul 2025, 15:35

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 02 Jan 2012, 15:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Preminuo je Kiro Gligorov, prvi predsjednik nezavisne Makedonije, koji je tu funkciju obavljao od januara 1991. do novembra 1999. godine

Gligorov je preminuo sinoć u Skoplju.

On je predvodio državu koja se mirnim putem osamostalila od SFRJ, u kojoj je obavljao niz visokih državnih funkcija.

Na Gligorova je 3. oktobra 1995. godine pokušan atentat, prilikom kojeg je zadobio teške povrede. Napad je izvršen automobilom-bombom, a naručioci i izvršioci nisu otkriveni. Nakon toga nastavio je da obavlja državne poslove do odlaska u penziju 2001. godine.

Nakon odlaska u penziju objavio je knjigu memoara "Makedonija je sve što imamo" i osnovao Fondaciju "Gligorov", koja je podržava projekte iz oblasti kulture i umetnosti.

Gligorov je rođen 3. maja 1917. godine u Štipu, a Pravni fakulet završio je u Beogradu.

Sahrana će biti obavljena sutra na groblju u Butelju u Skoplju, prema njegovoj želji, samo u krugu porodice.

(SRNA/dg)

RIP

Vrh

PostPoslato: 03 Jan 2012, 12:19 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Ode i Kiro!

Vrh

PostPoslato: 03 Jan 2012, 14:05 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Је ли он био у ВМРО ДПМНЕ? (или тако некако)

Vrh

PostPoslato: 03 Jan 2012, 14:20 
Stara kuka
Stara kuka

_зока je napisao:

Ne. Ma kakvi! Njegova je bila SDSM (Socijal Demokratski Savez Makedonije). VMRO-DPMNE (Vnatrešna-Makedonska Revolucionerna Organizacija-Demokratska Partija na Makedonsko Nacionalno Edinstvo) je probugarski orijentisana stranka čiji su kadrovi i ubačeni iz Bugarske. Doduše i oni su dosta "pročistili" stranku za razliku od perioda 90-tih. Takođe taj VMRO nema veze sa pokretom Goce Delčeva.

Vrh

PostPoslato: 03 Jan 2012, 14:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
hercegovac27 je napisao:
Ode i Kiro!
Ma ko mu jebe mater!

Vrh

PostPoslato: 03 Jan 2012, 16:03 
Stara kuka
Stara kuka

@ofm

Kao da sam znao da ćeš se i ti javiti na ovoj temi! Ima li iko ko tebi valja jebote?

Vrh

PostPoslato: 03 Jan 2012, 16:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Eto valja jebeni Kiro :roll:

Vrh

PostPoslato: 03 Jan 2012, 16:36 
Stara kuka
Stara kuka

Od svih 6 predsjednika jedini nije bio negativac.

Vrh

PostPoslato: 03 Jan 2012, 16:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Slažem se s OFM-om...Mislim koga boli briga...ništa nam bitniji od drugih ljudi koji su tog dana umrli...kao i onaj majmun što je u tarzanu bio...koga boli zato što je umro?

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 03 Jan 2012, 16:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
Džontra je napisao:
kao i onaj majmun što je u tarzanu bio...koga boli zato što je umro?

boli mene,majmune jedan.....i imala je ime,Chita se zvala....nadam se da se klati na nebeskim lijanama.

Vrh

PostPoslato: 03 Jan 2012, 17:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
:lol:

Vrh

PostPoslato: 03 Jan 2012, 17:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
alkibijad je napisao:
boli mene,majmune jedan.....i imala je ime,Chita se zvala

Prva ljubav zaborava nema, a?

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 03 Jan 2012, 17:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2010, 16:53
ја мислио да је он давно умро...

hercegovac27 je napisao:
_зока je napisao:

Ne. Ma kakvi! Njegova je bila SDSM (Socijal Demokratski Savez Makedonije). VMRO-DPMNE (Vnatrešna-Makedonska Revolucionerna Organizacija-Demokratska Partija na Makedonsko Nacionalno Edinstvo) je probugarski orijentisana stranka čiji su kadrovi i ubačeni iz Bugarske. Doduše i oni su dosta "pročistili" stranku za razliku od perioda 90-tih. Takođe taj VMRO nema veze sa pokretom Goce Delčeva.

одакле ти то? :-?

hercegovac27 je napisao:

далеко од тога да је био "чист".
и он је имао стране комаданте, које је за разлику од неких, послушно слушао

Vrh

PostPoslato: 03 Jan 2012, 18:04 
Stara kuka
Stara kuka

Stubborn je napisao:
ја мислио да је он давно умро...

hercegovac27 je napisao:
_зока je napisao:

одакле ти то? :-?

hercegovac27 je napisao:

далеко од тога да је био "чист".
и он је имао стране комаданте, које је за разлику од неких, послушно слушао

Živio sam u SK za oba njegova mandata! Njegov najveći grijeh je što je 1991. dijelio pasoše kosovskim Albancima i šakom i kapom zbog izbora što se na kraju Makedoniji obilo o glavu 2001. u sukobu vojske i šiptarskih terorista. Makedonski Albanci su dosta mirniji od kosovskih. Tako recimo ima manje problema u Gostivaru gdje su većina domaći Albanci nego u Tetovu gdje ima dosta doseljenika sa Kosova. Najveću albansku stranku 90-tih vodio je šiptar porijeklom sa Kosova a inače prije dolaska u Makedoniju živio je vani. Mislim da je Norveška u pitanju jer su mu tamo ostali i sin i žena.
Moj otac koji je rođen u Makedoniji i živio više od 15 godina u istoj namučio se oko dobijanja državljanstva.

Vrh

PostPoslato: 03 Jan 2012, 18:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2010, 16:53
да, и плус што је клинтона и сличне понизно слушао, али јбг имао је разлога. путпуно оправдану, јер добили су што су тражили, државу без проливене капи крви.

и ја сам био у скопју, и нисам примјетио да ико сматра за вмро-дпмне да су бугарски настројени. не знам како је било у времену оснивања, али сада нико.

слажем се да су македонсски шиптари мирнији од шиптарских, али не баш пуно мирнији.
сам си се могао увјерити на какве гадости су спремни, а и шта сада раде. какве су то уцјенe, какви су то случајеви за неповјеровати. од ситница, па до крупних ствари, како се на брзину створи руља... док кад их нема пуно, онда су дообри

Vrh

PostPoslato: 03 Jan 2012, 18:37 
Stara kuka
Stara kuka

Stubborn je napisao:
да, и плус што је клинтона и сличне понизно слушао, али јбг имао је разлога. путпуно оправдану, јер добили су што су тражили, државу без проливене капи крви.

и ја сам био у скопју, и нисам примјетио да ико сматра за вмро-дпмне да су бугарски настројени. не знам како је било у времену оснивања, али сада нико.

слажем се да су македонсски шиптари мирнији од шиптарских, али не баш пуно мирнији.
сам си се могао увјерити на какве гадости су спремни, а и шта сада раде. какве су то уцјенe, какви су то случајеви за неповјеровати. од ситница, па до крупних ствари, како се на брзину створи руља... док кад их нема пуно, онда су дообри

VMRO je revolucionarni pokret Goce Delčeva koji se borio za nezavisnu Makedoniju. Ista organizacija postoji i u Bugarskoj koja kao i ova makedonska stranka veze nemaju sa Delčevim. Stranka jeste 90-tih bila probugarska. Vjerovatno je i danas ali se stranka dosta pročistila. Njihov tadašnji premijer Lubčo Georgijevski je bio na nivou Keruma. Sjećam se jedne godine nakon posjete nekoj zemlji na vraćanju se toliko naroljao i skinuo go tako da je avion morao kružiti iznad Skoplja dok ga ne smire. Inače kod Makedonaca postoji ime Ljupčo ali ne i Ljubčo koje je tipično bugarsko ime. On je bio jedini Ljubčo u Makedoniji.
Bugari su prvi priznali nezavisnost Makedonije ali još uvijek ne priznaju niti narod niti jezik i dalje imaju teritorijalne pretenzije nikada ostvarene sanstefanske Bugarske kada je tadašnja carska Rusija Bugarskoj dodijelila čitavu današnju Makedoniju, skoro čitavu tadašnju egejsku Makedoniju (današnju sjevernu Grčku) izuzev Soluna, čitavu jugoistočnu Srbiju i čak dio Albanije. Međutim nikada nije došlo do realizacije tog projekta zbog sukoba sa Zapadom koji je iste godine organizovao Berlinski Kongres. Bugari čim su ušli u EU počeli su dijeliti državljanstva Makedoncima (uglavnom u istočnom dijelu zemlje gdje je i najveće uporište stranke VMRO-DPMNE) da bi pokazali da u Makedoniji ima i Bugara.

Vrh

PostPoslato: 03 Jan 2012, 20:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
Džontra je napisao:
alkibijad je napisao:
boli mene,majmune jedan.....i imala je ime,Chita se zvala

Prva ljubav zaborava nema, a?

Slika

Vrh

PostPoslato: 03 Jan 2012, 20:48 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jan 2012, 20:12
Pa šta?

Ljudi umiru...

Vrh

PostPoslato: 03 Jan 2012, 22:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

hercegovac27 je napisao:
Bugari čim su ušli u EU počeli su dijeliti državljanstva Makedoncima (uglavnom u istočnom dijelu zemlje gdje je i najveće uporište stranke VMRO-DPMNE) da bi pokazali da u Makedoniji ima i Bugara.

Pa u tzv. Makedonij odnosno bivšoj jogoslovenskoj republici samo i žive Bugari, šiptari, nešto Srba, cigana i još pokoja manjina tipa Turci i sl.

Vrh

PostPoslato: 03 Jan 2012, 22:58 
Stara kuka
Stara kuka

old fashion men je napisao:
hercegovac27 je napisao:
Bugari čim su ušli u EU počeli su dijeliti državljanstva Makedoncima (uglavnom u istočnom dijelu zemlje gdje je i najveće uporište stranke VMRO-DPMNE) da bi pokazali da u Makedoniji ima i Bugara.

Pa u tzv. Makedonij odnosno bivšoj jogoslovenskoj republici samo i žive Bugari, šiptari, nešto Srba, cigana i još pokoja manjina tipa Turci i sl.

Makedonci su Sloveni koji su naselili teritoriju koja se već zvala Makedonija a Bugari su slovenizirani Tatari!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]