Najnovije informacije:
Dok se Branka Štulić borila za život, spasioci javili da su sve djevojke dobro
Precizne informacije ljekari bolnice u Trentu iznijet će prvo roditeljima
Veličina slova: Decrease font Enlarge font
V. STEVANOVIĆ 08/06/2010 09:42:00
image Štulić: Još u komi
Treći dan nakon što je ozlijeđena na Evropskom šampionatu u raftingu u Italiji, Banjalučanka Branka Štulić i dalje je u komi. Njeno zdravstveno stanje je nepromijenjeno, prenio je jučer predsjednik Rafting saveza BiH i banjalučkog kluba Kanjon Aleksandar Pastir, koji je i dalje u Trentu.
Uz Branku, koja je na odjeljenju intenzivne njege bolnice Santa Kjara, su i brat i rodica, a očekuje se i dolazak roditelja. Pokušali smo jučer kontaktirati neke od članova porodice, ali nam je rečeno da nisu u stanju komunicirati sa medijima.
Dio naše reprezentacije koja je bila na EP-u, vratio se u BiH. Kapiten muškog tima Igor Kuzmanović ispričao nam je detalje subotnje nesreće, kada se čamac bh. djevojaka prevrnuo.
- Ja sam to sve snimao. Vidio sam da tri djevojke izlaze iz rijeke, a spasioci izvlače jednu djevojku i veslo. Branka i njena rodica Suzana nastavljaju niz rijeku držeći se za čamac. Suzana viče: "Branka, plivaj", a Branka pokazuje na čamac. U tom momentu spasioci javljaju organizatorima na razglas da su sve djevojke dobro i utrka se nastavlja.
Suzana izlazi iz rijeke i govori mi da Branka nije uspjela isplivati. Uz obalu trčimo da to javimo spasiocima, Aleksandar Pastir napušta predsjedavanje takmičenja i sam sjeda u motor da je traži. On je izvlači iz rijeke, pozivamo pomoć... Već tada nije bila dobro - kazao je Kuzmanović za "Dnevni avaz".
Dodao je da je Branka, nakon pada i povrede glave te vjerovatno dužeg plutanja bez svijesti, još dvadesetak minuta na obali bila bez pulsa. Reanimirali su je i prevezli u bolnicu.
Ljekari su jučer odbacili mogućnost izlaska sa informacijama prije susreta sa njenom porodicom. Prema našim saznanjima, njeno zdravstveno stanje je kritično.
Spora reakcija spasilacaMeđu takmičarima je, kako navodi Kuzmanović, zavladalo nezadovoljstvo odmah nakon nesreće. Opća je ocjena da su organizatori, odnosno spasioci, sporo i nespremno reagirali.
- Razočarani smo mnogim stvarima, prije svega reagiranjem spasilaca, koje ne da nije bilo profesionalno nego se čini da su nastojali što prije izaći iz rijeke. Nije ih bilo dovoljno, nisu čak znali ni da na čamcu ide šest takmičarki. Zamislite, jave da su sve djevojke dobro, dok su samo četiri bile na obali?! - potresen je Kuzmanović.
http://www.dnevniavaz.ba/sport/ostali-s ... -dobr.html