Citiraj:
Балабанова признала да је крива за смрт дједа и унуке
Datum: 19.10.2011 21:00
Autor: Небојша Томашевић
БAЊAЛУКA - Бранка Балабан (54) из Приједора, која је оптужена да је у Бањалуци изазвала тешку саобраћајну несрећу у којој су у марту 2009. године погинули Момчило Куриџа (63) и његова четворогодишња унука Aња Газибарић, признала је јуче кривицу у бањалучком Основном суду.
Судија Спасен Келеман прихватио је изјаву о признању кривице и објаву пресуде заказао за петак 21. октобар.
Окружни тужилац Дијана Кукобат затражила је да суд приликом изрицања пресуде и одмјеравања казне узме у обзир неколико отежавајућих околности за оптужену.
- Отежавајуће околности су бјекство и неодазивање суду, као и то да је у вријеме изазивања саобраћајне несреће возила недозвољеном брзином од 67 километара на час улицом која је прометна и коју често прелазе пјешаци. Отежавајуће је и то што је аутомобилом ударила пјешаке на пјешачком прелазу - рекла је Кукобатова.
Она је додала да предлаже да се оптуженој продужи притвор послије изрицања пресуде и обавеже на плаћање трошкова кривичног поступка у износу од 1.730 марака.
Балабанова је рекла да јој је жао што се то догодило и истакла: "Не дај боже да се било коме деси." Рекла је да није била у бјекству већ да се лијечила у Србији.
- Прије него што сам ухапшена, кренула сам код пријатеља у Будимпешту. Провела сам у притвору 23 дана, а у затвору на Туњицама сам од 24. септембра - казала је Балабанова.
Њен бранилац, адвокат Симо Тошић, затражио је да јој суд изрекне минималну законом предвиђену казну за кривично дјело које јој се ставља на терет.
- Оптужена и ја смо жељели да закључимо споразум о признању кривице још у октобру 2009. године. Тужилаштво то није прихватило. Балабанова није осуђивана и молим суд да то цијени - казао је Тошић.
Балабанова је ухапшена 1. септембра у Мађарској на граничном прелазу Сантово. Од подизања оптужнице 16. октобра 2009. била је у бјекству. Није се појавила ни на једном заказаном рочишту у Основном суду, због чега јој је у јуну ове године у бањалучком Основном суду одређен притвор и расписана потјерница.
Према наводима у оптужници, Балабанова је 19. марта 2009. године на пјешачком прелазу на раскрсници улице Реље Крилатице и Булевара Живојина Мишића у насељу Борик аутомобилом "фолксваген поло" ударила Момчила Куриџу и његову унуку Aњу и усмртила их. На мјесту несреће нису уочени трагови кочења, а од силине удара дјевојчица је одлетјела на возило и ударила главом у вјетробранско стакло, док је њен дјед ударен у бочну страну тијела. Балабанова је аутомобилом управљала брзином од 67 километара на час иако је дозвољено 50 километара на час.
Породица страдалих
Aдвокат Весна Рујевић казала је да породица страдале Aње Куриџа и њена бака и супруга Момчила Куриџе због бола нису могли да дођу на суђење.
- Оптужена нити било ко од њене породице није контактирао оштећену породицу и то је други разлог њиховог не појављивања у суду. Породица тражи њено кривично гоњење, али не поставља имовинско-правни захтјев јер ће штету намирити преко осигуравајуће куће - рекла је Весна Рујевић