banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 14 Jun 2025, 03:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4156 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 204, 205, 206, 207, 208
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Saobraćajke #2
PostPoslato: 23 Apr 2025, 08:14 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
dtkbl je napisao:
po snimku je sada najizvjesnije da su i on i zena gledali slupani auto sto je najgluplji nacin da se nastrada

Izvinjavam se za OT
Slična situacija se desila kod mene - na autoputu je došlo do sudara pet automobila. U suprotnoj traci su vozači počeli da koče i gledaju razbijena auta. U toj traci je došlo do lančanog sudara 50 i nešto auta... Na svu sreću niko nije poginuo ali bilo je mnogo povrijeđenih.
Autoput je bio paralisan čitav dan.
EOT

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2025, 09:29 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Džeronimo je napisao:
Jebo vas konj kao da pričate o serpentinama a ne autoputu koji je pregledan u svakom dijelu.

Ваистину. Пут до сарајева има пар дионица гдје је ограничење 110 и заиста се осјети да је теже пратити траку ако прођеш брже. Овај наш је цијелом дужином ограничење 130 и ако није неко екстремно лоше вријеме без проблема се држи 130-150 да не осјетиш.

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2025, 09:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
Ludilo, mirdza!
Ponavljam, potcenjuje se auto put.
Kada sam počeo voziti, prilično često sam išao za BG. Najgori dio mi je bio auto put.
Vozim 120 onom ravnicom, a baja pukne kraj mene! Prvo što ti je na pameti je da bi te dr Stanković sastavljao ako te pokupi takav niskoleteći objekat.

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2025, 15:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Nov 2004, 13:31
anri1 je napisao:
danijell je napisao:
Vidi se da koči po svjetlima, ali auto ide ravno, bez izlaska iz trake. Može li biti do nečega kao lane assistance? Ne izgleda kao mnogo veća brzina automobila koji su zaobišli prikolicu. Mada, nisam toliko detaljno gledao...
Nije to lane assistance. Moguce da je bio ukljucen Adaptive Cruise Control ili da je odreagovao neki od sistema kao Forward Collision Warning, gdje se aktivira Automatic Emergency Braking. S obzirom da je ovo stariji model Volva pitanje je na kojoj udaljenosti radar moze detektovati vozilo ispred, zbog toga je vjerovatno kasno (ako je sistem kocio) poceo da koci.

Nebitno koja je udaljenost u pitanju, moglo je uticati više faktora da taj radar, tj Volvov ACC sistem u datom momentu ne funkcioniše.
Recimo prljavština, parcialno pa utiče na ispravan rad ili softvereski bug?
Kod mene na Hyundai-u, slučajno sam testirajući i isprobavajući sve 4 moda distance Adaptive Cruise Control-a pretprošle godine skontao da kada ga uključim, moram prošaltati čitav ciklus od sva 4 moda distance, da bi on radio kako treba, inače ne koči/uporava kako treba. Skontao na najdužoj distanci. Upoređivao reakciju i odziv, tj reakciju vozila na 120kmh. Jednostavno, ima neki bug, što bi rekli developeri.
Tako da od tada, kada koristim ACC prošaltam kroz sve distance i onda izaberem željenu distancu i sve radi kao što piše u priručniku od vozila. To su te fabrički zadate distance za reakciju ACCa.
Line assistance samo zvučno upozorava ako bez žmigavca napuštaš svoju traku i onda krene da pišti. I ništa više. Dobar je za noćne dosadne/pasivne vožnje.

U zadnjih 2 i po godine od kako često vozimo na relaciji Berlin Banjaluka, uvjerio sam se lično koliko znači https://www.waze.com/ (live) navigacija. Ne samo zbog policije i fiksnih kamera, nego zbog radova na putevima, saobraćajkama i vozilima što stoje u zaustavnim trakama.
Zbog velike zajednice korisnika, vozači uvijek (a i ja lično) tagujem vozila koja su zaustavljena sa strane na zaustavnoj traci.
Svaki put kada idemo za BL ili nazad u Berlin, pogotovo noću, bude najmanje 5 do 8 kamiona ili putničnih vozila u zaustavnoj traci.
Opomene me na 350m tako da mi je to veoma korisno tokom vožnje.

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2025, 17:21 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Maj 2009, 16:44
danijell je napisao:
Nebitno koja je udaljenost u pitanju, moglo je uticati više faktora da taj radar, tj Volvov ACC sistem u datom momentu ne funkcioniše.
Recimo prljavština, parcialno pa utiče na ispravan rad ili softvereski bug?
Kod mene na Hyundai-u, slučajno sam testirajući i isprobavajući sve 4 moda distance Ad.

Moglo je da. Ali siguran sam da sistem radi ili ne radi. Ako ima bilo kakva greska, on ce to prijaviti i koristenje ACC ce biti potpuno onemoguceno.
A ko je gledao video, napisao je ovde da je automobil kocio.

danijell je napisao:
Line assistance samo zvučno upozorava ako bez žmigavca napuštaš svoju traku i onda krene da pišti. I ništa više. Dobar je za noćne dosadne/pasivne vožnje.

To sve zavisi od modela auta. Kod mene recimo upozorava zvucno, vibracijom na volanu i vracanjem u traku. U slucaju da se treci put sam vrati u traku, upozori zvucno, ako opet ne odreagujem onda se sam zaustavi. Naravno to sve funkcionise na brzinama iznad 69 km/h

Po meni, ovi sistemi bi trebali pod obavezno biti ugradjivani u svaki automobil. Mene je do sad sigurno 4 puta spasilo od udesa.

Na ovom videu na 0:50 je identicna situacija
https://youtu.be/b5-SOGom-iA?si=aqiR2Wa3kL3ffz3o&t=50s

Naravno nikad se ne treba potpuno oslanjati na ove sigurnosne sisteme.

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2025, 12:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Проблем са геџетима је што се човјек лако навикне на њих, па онда кад се деси да се поквари, често останеш на аутопилоту и ето белаја. Тако мени кад су цркли сензори за рикверц, да сам мало мање опрезан био могао сам закачити неку дјецу што су баш тад наишла иза аута... јер се поуздаш у пи-пи-пи.
Мислим, неће се то свако мало кварити, али и једном је довољно, за озбиљан проблем. Треба пратити ситуацију самостално и генерално смањити дистракције.

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2025, 13:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Nov 2008, 18:35
Nije trebalo dugo pa da strada motociklista.

https://crna-hronika.info/tragedija-na- ... nja/722480

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2025, 21:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Rivaldinho je napisao:
Проблем са геџетима је што се човјек лако навикне на њих, па онда кад се деси да се поквари, често останеш на аутопилоту и ето белаја. Тако мени кад су цркли сензори за рикверц, да сам мало мање опрезан био могао сам закачити неку дјецу што су баш тад наишла иза аута... јер се поуздаш у пи-пи-пи.
Мислим, неће се то свако мало кварити, али и једном је довољно, за озбиљан проблем. Треба пратити ситуацију самостално и генерално смањити дистракције.
Problem je što ti tipkaš po mobu, a gedžeterija ti ispravlja greške(ako radi).
Ukoliko paziš kako voziš ne treba ti ništa od te elektronike.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2025, 07:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Potpis. I ako dočekamo tu neku autonomiju u vožnji i AI, ne bih se mogao opustiti da ne gledam i pazim.....

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2025, 08:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Definitivno. Uostalom, ti dobro znaš koliko softver može biti bagovit, a ni hardver nije bez mana, dapače.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2025, 09:04 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Ko i sa ljudima, ima ih sa sjebanim i softverom i hardverom.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2025, 17:03 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
munja.alex je napisao:
Potpis. I ako dočekamo tu neku autonomiju u vožnji i AI, ne bih se mogao opustiti da ne gledam i pazim.....

Sve stvar percepcije. Šta misliš koliko je funkcija sada u autu nad kojima ti nemaš apsolutnu kontrolu? Gas, kočnice, upravljanje? Sve je to do neke mjere automatizovano, samo je pitanje gdje ćeš ti povući crtu…

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2025, 17:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Што би се рекло, за све има граница...
Искрено, мени је вожња и одређен гушт, не само дневна потреба, и не желим да ми машине узму све то како бих имао више времена за никад битније скроловање или да радим у ауту још сат времена преко норме... Убише више све што је лијепо.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2025, 20:23 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
Baš tako ...... meni je gušt da šaltam manuelca, automatik ni pod razno, vozio sam i sa automatskim mjenjačem i pored svih ugodnosti meni to nije to. Hoću ja da upravljam vozilom i da mijenjam brzine po zvuku motora, kako sam naučio, hoću da na obrtomjeru broj obrtaja utjeram u crveno ...... a o ovim ostalim sitnicama, skidam kapu brake assist-u i kamerama ...... ostalo me ne interesuje.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2025, 20:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Maj 2009, 16:44
hadzidado je napisao:
Ukoliko paziš kako voziš ne treba ti ništa od te elektronike.

Ne bih se bas slozio sa tim. Kao sto sam vec rekao, mene je nekoliko puta spasilo udesa, a jednom mi je i zivot spsilo, nisam tipkao po telefonu.

Naravno ne treba se prepustiti elektronici i treba voziti kao da je nema.

Jednom sam sasvim normalno vozio autoputem, u jednom momentu elektronika je odradila i automobil je neglo skrenuo udesno, ispravio je kada je dosao do bijele linije. U momentu sam pogledao u retrovizore i vidio da je dzip iz lijeve trake naglo skrenuo udesno prema mom lijevom zadnjem kraju. Da sigurnosni sistemi nisu odreogovali, da me je udario, ko zna kako bi se pri toj brzini zavrsilo.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2025, 21:03 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Kao što piše za svaki taj sistem - sistem pomoći u vožnji, tako se i treba ponašati, a ne očekivati da će on raditi nešto umjesto tebe.
Automatik je odmor za mozak... ja kad negdje vozim - vozim da dođem do cilja, rijetko kad vozim zarad ćeifa.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4156 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 204, 205, 206, 207, 208

Sva vremena su u UTC [ DST ]