banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 21 Jun 2026, 00:44 Danas je 21 Jun 2026, 00:44

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 7467 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208 ... 374  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Crna hronika
PostPoslato: 14 Mar 2015, 19:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Jesam li ja ovo dobro razumio i kod nas je sutra Dan žalosti?

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2015, 20:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2012, 22:42
Niko nije računao na to da bi moglo doći do nesreće.

http://nekorektan.blogspot.com/2015/03/ ... -nema.html

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2015, 22:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
http://tangosix.rs/2015/14/03/bivsi-kom ... e-zadatke/

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2015, 18:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
PALE, ISTOČNO SARAJEVO - Nikola Veselinović iz Pala, osumnjičen da je jutros lokalnom kafiću "Omerta", na paljanskoj autobuskoj stanici, sa dva hica iz pištolja ubio Bojana Furtulu (29) predao se popodne policiji.
Pucao je u 8.50, te je pobjegao, dok je teško ranjeni mladić prevezen u Dom zdravlja u Palama, a potom u bolnicu Kasindo u Istočnom Sarajevu, ali mu ljekari nisu mogli pomoći. Iz bolnice su potvrdili da su pokušaji reanimacije bili bezuspješni.
"On je kolima Hitne pomoći Pale dovezen u 9.12 bez znakova života, bez pulsa, bez pritiska", rekao je Marko Kovačević, načelnik Hirurgije u bolnici Kasindo.
Furtula i Veselinović su, kako nezvanično saznajemo, sjedili za susjednim stolovima u "Omerti" i onda je Veselinović zapucao u grudi Furtuli.
Prema dostupnim podacima, na mjestu događaja pronađene su dvije čaure, a motiv su, najvjerovatnije, odranije neraščišćeni računi između Furtule i Veselinovića.
Naime, ovaj dvojac je, kako saznajemo, i prije imao obračun i tada je Furtula ispred kafića "Don" u Istočnom Sarajevu ranio Veselinovića, zbog čega je potom "ležao" u zatvoru godinu dana.
Dvojac je važio za mlađe "žestoke momke" u Istočnom Sarajevu i obojica su odranije poznati policiji.
Potraga za osumnjičenim, za kojeg se sumnjalo da se krije na području Sarajeva, te da je naoružan, trajala je do popodnevnih časova nakon čega je policija uspjela da stupi u kontakt sa njim i on se predao.
Podsjetimo, u eksploziji auto-bombe, takođe ispred kafića "Omerta", u centru Pala, kod autobuske stanice, 2008. godine poginuli su Vlatko Mačar (31) i Milan Vlaškić (23).
Tada, u eksploziji ispred tog lokala, koji je vlasništvo nastradalog Mačara, stradali su i slučajni prolaznici Milan Vlaškić (25) iz Pala i Rade Magazin (43) iz Bratunca.
Kao i te 2008. godine i sada je pravo čudo da nije bilo više žrtava, imajući u vidu da se "Omerta" nalazi na autobuskoj stanici u Palama.

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2015, 18:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Kafe Omerta...sve ti je jasno

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2015, 23:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Slika
Citiraj:
Zeničko naselje Mokušnice rano jutros potresla je snažna eksplozija koju je uzrokovao neispravan bojler.
"Jutros oko pet sati u Štrosmajerovoj ulici u Zenici došlo je do eksplozije u privatnoj kući u vlasništvu osobe M. S. Uzrok eksplozije vjerovatno je greška na instalacijama bojlera, tačnije došlo je do njegovog pregrijavanja", potvrđeno je za Klix.ba iz MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.
Prilikom eksplozije pričinjena je totalna materijalna šteta, a povrijeđenih na sreću nije bilo.
"Izvršen je uviđaj kojem je prisustvovao dežurni kantonalni tužilac i protupožarni inspektor", rečeno je u MUP-a za Klix.
"U kući živimo ja i sin na donjem spratu, a na gornjem spratu žive moj brat i njegova kćerka. U kući smo bili svi i na sreću niko nije povrijeđen, ali pričinjena je totalna šteta i ovdje se više ne može živjeti, jer u prizemlju visi strop", rekao je jedan od stanara Senjin Mujačić.

:o

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2015, 23:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Slika

Advokat koji je ubijen u jutrošnjoj pucnjavi u Osijeku je Vlatko Vidaković, a prema nezvaničnim inofrmacijama, njegov ubica je izvršio samoubistvo, javljaju hrvatski mediji.

Nezvanično se saznaje da je ubica Vidakovićev nekadašnji klijent Viktor Tolj, a ubistvo se desilo oko 7.30 časova.

Tolj je prije osam godina oteo advokata Vjenceslava Arambašića i penzionisanog sudiju Radenka Radosavljevića, za šta je osuđen na tri godine zatvora, a u postupku protiv njega branilac mu je bio Vidaković.

Tolj je 20. marta 2007. godine u advokatskoj kancelariji Radoslava Arambašića uz prijetnju pištoljem zatočio njegovog 32-godišnjeg sina, Vjenceslava Arambašića, te penzionisanog sudiju iz Osijeka, 52-godišnjeg Radenka Radosavljevića, zaprijetivši da će ih ubiti ako mu vlasnik kancelarije ne isplati 18.500 evra.

Kada je dobio novac, Tolj je oslobodio taoce, ali je ubrzo uhapšen.

Vidaković je bio poznat i kao sudija u RTL-ovoj emisiji “Sudnica”.

Žao mi je, pratio sam Sudnicu.

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2015, 22:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Avg 2011, 23:08
Citiraj:
Sa odmora otišli u smrt

NOJS, BANJALUKA - Bračni par Emira (56), rođena Prijedorčanka, i Fehret Smailagić (58), porijeklom iz Banjaluke, poginuli su juče u avionskoj nesreći u Francuskoj, pri povratku u Njemačku, u kojoj su živjeli, iz Španije, gdje su bili na odmoru i gledali fudbalsku utakmicu Barselona - Real Madrid.
Ova vijest, dan nakon velike tragedije u kojoj je, u letjelici njemačke avio-kompanije "Germanwings" život izgubilo 150 ljudi, šokirala je mnoge u BiH, a pogotovo one koje su poznavali nesrećne supružnike.
Za Fehreta njegovi prijatelji kažu da su ga zvali Braco, te da je on u Njemačku otišao nakon razornog zemljotresa u Banjaluci.
"Šokirao sam se! Ne mogu da vjerujem, ipak je to bilo drugarstvo, prijateljstvo, stanovali smo u istoj zgradi i družili se. On je igrao u Borcu, bio je talenat", ispričao je Armin Jusufović iz Banjaluke.
Smailagića je poznavao i Banjalučanin Muhamed Terzić, koji je ispričao da mu je nakon svega jako teško.
"Bio je dobar drug", naveo je Terzić.
Emira i Fehret Smailagić, kako se saznaje, imaju njemačko državljanstvo, a živjeli su u saveznoj državi Sjeverna Rajna-Vestfalija, u gradu Nojs. Fehret je imao taksi preduzeće, koje je nosio njegovo ime, a na čiji broj nam se juče javljala elektronska sekretarica.
Bliski prijatelji ovih supružnika iz Njemačke navode da im je o svemu teško pričati, jer ih jako boli činjenica da su Emira i Fehret izgubili živote.
"Fehret se dugo bavio fudbalom. Trenirao je i mlađe timove sve do prije pet godina. Potom je odlučio da putuje svijetom sa suprugom. Željeli su da obiđu svijet, a sada su se vraćali iz Španije", ispričao je jedan Smailagićev prijatelj.
Inače, iza Emire i Fehreta ostao je sin jedinac Deni. Fehret ima još dvoje djece iz prvog braka. Bračni par Smailagić imao je stan u Bihaću, u koji su često dolazili.
"Oni su non-stop letjeli. Išli su u Tursku, Hrvatsku, BiH, Majorku, a moja sestra se jako bojala letenja, ali je uvijek išla s njim. Oni su bili u Barseloni, jer je moj zet otišao da gleda utakmicu Barselona - Real Madrid", kazala je Murisa Žepčan, sestra Emire Smailagić.
Vlatko Glavaš, bivši igrač i trener reprezentacije BiH te dugogodišnji igrač Fortune iz Diseldorfa, koji je poznavao ove supružnike, ispričao je da ga je vijest o njihovoj pogibiji potresla.
"Fehret je rado prisustvovao utakmicama. Ne mogu da vjerujem da je izgubio život vraćajući se upravo s nogometa", kazao je Glavaš.
Edin Dilberović, ambasador BiH u Njemačkoj, potvrdio je da su se Ambasada u Berlinu, kao i Generalni konzulat BiH u Frankfurtu stavili na raspolaganje porodici nastradalih supružnika, kako bi im pružili svu potrebnu pomo

http://www.nezavisne.com/novosti/svijet ... 96129.html

ko je gledao utakmicu Barsa Real, ako je primjetio BH zastavu u prenosu ... to su bili oni.

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2015, 17:28 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2010, 21:26
http://www.frontal.rs/index.php?option= ... vost=49855
Ne znam jel prikladna tema,ali zao mi ovog covjeka,bas neki dan sam ga vidio,sta ti je zivot i kako prebaci klapna,ruzno je reci al vjerovatno se rjesio muka,kako svojih tako i okoline......

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2015, 18:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Mozda grijesim dusu, ali meni se cini da je ovo onaj sto je startovao ljude po bastama kafana sa: "Mozes li me pocastiti sa 10KM?" Isti on.

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2015, 18:34 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Okt 2013, 20:24
To je on.

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2015, 21:00 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2010, 21:26
Citiraj:
Mozda grijesim dusu, ali meni se cini da je ovo onaj sto je startovao ljude po bastama kafana sa: "Mozes li me pocastiti sa 10KM?" Isti on.

Jeste,bio je poznati novinar i psihicki je obolio..........

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2015, 19:09 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
U Budžaku neko izgorio u baraci...

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2015, 19:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
BANJALUKA - Jedna osoba je smrtno stradala u požaru koji je danas izbio u stambenom objektu u Banjaluci, rečeno je u Centru javne bezbjednosti Banjaluka.
Po prvim, nezvaničnim informacijama, smrtno je stradao D. Jovanović (1954.) u požaru koji je izbio u barakama u naselju Lazarevo.
U banjalučkoj policiji su potvrdili da je požar prijavljen oko 15.30.
Uviđaj je u toku, nakon čega će se znati više detalja.

Citiraj:
Dragan Paravinja osuđen je danas na 40 godina robije zbog silovanja i ubistva 17-godišnje Antonije Bilić.

Kako navode hrvatski mediji, Paravinja je psovao, a onda je izbačen iz sudnice pre izricanja presude.

''Pustite me, ne mogu da stojim na nogama, j**** vam mater'', vikao je Paravinja, koji je osuđen na ponovljenom suđenju na Županijskom sudu u Šibeniku.

Paravinja je dobio pet godina zatvora zbog teškog silovanja i 35 godina zbog teškog ubistva.

Hrvatski mediji navode da se u zatvorsku kaznu računa i pritvor od 16. februara 2012. godine. Inače, radi se o ponovljenom postupku, pošto je Vrhovni sud zbog pogrešnog utvrđenog činjeničnog stanja delimično ukinuo presudu kojom je 19. oktobra Paravinja osuđen na 40 godina zatvora.

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2015, 21:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2008, 19:01
pendula je napisao:
Citiraj:

Jeste,bio je poznati novinar i psihicki je obolio..........

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/re ... Boro-Maric
Neki kraći presjek profesionalne karijere.

Zbog svega se nisam stigao ranije javiti, ali moram reagovati - nije psihički obolio nego je obolio od frontotemporalne demencije; bolesti od koje odumire mozak a manifestuje se u ranijim fazama promjenama obrazaca ponašanja, kao u njegovom slučaju "startovanje za 10KM" koje pominjete, dok kasnije stradaju i motoričke radnje i nastupa smrt.
Bilo kako bilo, napredovanje bolesti se ne može ni zaustaviti ni vratiti u pređašnje stanje.

Pozdrav

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2015, 00:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Nisam imao pojma ko je. Svasta covjek doceka.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2015, 18:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Пилот пре несреће: Не видим писту!

СРЕДА, 01. АПР 2015, 10:30 -> 16:14
Мајор Омер Мехић, пилот хеликоптера који се срушио 13. марта, затражио је помоћ од чланова посаде и упитао их да ли неко од њих види писту, пишу "Вечерње новости". Пилот је летелицу подигао на 250 метара, после чега се занела улево па удесно и пала, наводи београдски лист.

Вечерње новости се позивају на извештај техничке комисије Команде Ваздухопловства и ПВО на 500 страница у којем су, како наводе, детаљно описани и последњи тренуци уочи пада летелице.

Истрага је утврдила да је хеликоптер испунио све прописане услове да започне слетање и да је пилот непрекидно био на вези са контролом летења.

"Видим писту", рекао је Омер Мехић.

"Добро дошли, приђите, на прагу сте писте. Спуштајте се слободно. На месту 'це' вас чека аутомобил за пратњу", навео је контролор лета.

"Не видим писту, не видим је", узвратио је Мехић.

"На писти сте, спуштајте се слободно", гласио је одговор контролора лета.

Мехић је потом спустио брзину на 140 километара на час и пришао писти, али се поново пожалио да не види писту и да не може да изведе слетање.

Интерном везом се обратио посади са питањем да ли ико види место за приземљење, али није добио одговор.

"Идемо у пењање", навео је Мехић, после чега је летелица убрзала, достигла висину од 250 метара, али се занела улево, после чега је пилот нагло окренуо надесно.

У следећем моменту хеликоптер је посустао и усмерио се према тлу.

У извештају о узроцима трагедије у којој је погинуло седам особа наведено је да је војни хеликоптер био потпуно исправан и да су поштована правила летења и ланац командовања.

Утврђено је, међутим, и неколико процедуралних грешака које нису утицале на трагичан исход.

На пример, због хитности задатка о акцији спасавања није био унапред обавештен начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић, коме је за ток операције јављено током лета. О свим детаљима мисије, све време су били упознати оперативни штабови ваздухопловства и Генералштаба.

Према налазу вештака, временски услови на небу над Србијом трагичне ноћи јесу били сложени, али нису били пресудни за трагедију. Околност која није ишла наруку спасиоцима јесте и да се време нагло погоршало.

Упркос чињеници да киша и магла нису биле препрека за извршење задатка, пилот Мехић је све урадио по процедури, па је током лета разматрао и могућност алтернативног слетања у Краљеву, као и на Бањичком вису у Београду. Донео је одлуку, без обзира на то, да се приземљи на сурчински аеродором.

Недостатак горива искључен је као разлог пада јер је у тренутку несреће летелица имала још 650 литара горива, што је било довољно за још сат и 15 минута лета.

Znači zbog nenamjernih poteza pilota helikopter se srušio?

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2015, 19:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Svalili su sve na pilota,stoka ...

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2015, 21:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Rijetko kad da čitam njegove tekstove jer se nerijetko preserava.Ni u ovom slučaju ne mora se čovjek 100% složiti sa onim što je napisao ali da je ozbiljno i originalno-jest,da je promišljeno-jest.

Citiraj:
MILJENKO JERGOVIĆ Kopilot Lubitz je dijete svoje epohe u kojoj nema ljudske solidarnosti. Ali, sva sreća da nije musliman...
Za razliku od njega, pilot srpskog helikoptera Omer Mehić osamljeni je izuzetak, izdajnik, otpadnik i spasitelj

Slučaj je htio da se u samo nekoliko dana sunovrate dva pilota, i da se tako rastvore dvije različite životne priče i u njima dva suprotstavljena moralna i civilizacijska principa. Pilot zrakoplova ubio je sto pedeset ljudi da bi ubio sebe. Pilot helikoptera je ubio sebe i petero ljudi u pokušaju da spasi petodnevnog dječaka

Pilot zrakoplova Andreas Lubitz ubio se ubivši sto pedeset ljudi. Sreća da nije bio musliman. Da jest, istraga bi otkrila da je pripadao islamskoj terorističkoj organizaciji. Ili u još gorem slučaju, ako ne bi otkrili da je terorist, analitičari, politolozi, političari, obični građani diljem Europe slobodno bi zaključivali kako ovakav vid ponašanja nije svojstven samo islamskim teroristima, nego u samom muslimanskom identitetu postoji nešto što ljude navodi na takvo što. No, kako je Andreas Lubitz kršćanin, evangelik ili, možda, katolik, prestravljena publika na drukčiji će način razmišljati o njegovu činu. Da je Lubitz bio musliman, u znak odmazde bila bi zapaljena barem jedna europska džamija, nakon čega bi stradao barem jedan židovski dućan ili bi, unatoč policijskoj zaštiti, bio bačen kamen na barem jednu europsku sinagogu. Ovako, javnost je zainteresirana za njegov zdravstveni karton. Ono što je učinio bit će objašnjeno bolešću ako već ne može islamom.

Samoubojstvo je, kao i svako drugo umiranje, vrlo intiman čin. Prema samoubojici bi čovjek trebao imati poštovanja. Ali Andreas Lubitz odlučio je ubiti se na krajnje javan način, tako da će za sobom u smrt povesti ljude koji su mu na sat-dva leta povjerili svoje živote. Mnogo je lakše ubiti se ako oko tebe izginu i svi drugi. Lakše je umrijeti ako znaš da nitko neće ostati živ. Misao o vlastitoj smrti je strašna, ali već je misao o smaku svijeta izvan svakoga straha. Ta je misao skoro pa privlačna, čim se čovjek zatekne u nekoj teškoj životnoj situaciji. A Lubitzu zbog nečega nije bilo lako.

Njemu se više nije živjelo, ali njima se živjelo. Osim što je prekršio dano obećanje da će ih žive spustiti s neba, osim što je kao kopilot zaključao kapetana zrakoplova u zahod i što je zatim malo letio na sto metara visine, tako da i ostali postanu svjesni da upravo umiru, osim, dakle, što je učinio sve što bi učinio i da je musliman, Andreas Lubitz ponio se kao dionik moralnih i svjetonazorskih vrijednosti liberalno-kapitalističkog društva. Nemajući pojma o ljudskoj solidarnosti i o dužnosti ljudi da se međusobno pomažu i da jedni drugima pružaju mogućnost dostojanstvenog života, Lubitz je poveo računa o sebi i svojim potrebama i - ubio se. Zvuči li vam pretjerano da se slično ponašaju i bankari prema svojim klijentima? Zvuči? Onda dobro, htjeli smo reći samo to da je Andreas Lubitz tipično dijete svoje epohe. Da je odgojen u neko drugo vrijeme ili unutar nekog drukčijeg društveno-političkog i ekonomskog sistema, ne bi te ljude poveo sa sobom u smrt koliko god da je bolestan ili lud. Spustio bi avion, polio se kerozinom i zapalio na uzletnoj pisti. Možemo biti užasnuti koliko god hoćemo, ali u društvu bez ljudske solidarnosti njegov postupak ne izlazi izvan zadate društvene norme.

Nekoliko dana ranije, pilot helikoptera Omer Mehić stradao je u pokušaju da spasi petodnevnog dječaka. Poginula je i tročlana posada, te liječnik i anestetičar. Na aerodrom u Surčinu spustila se neprozirna, neprobojna magla, pilot je dvaput pokušao da spusti letjelicu, i u trećem je pokušaju srušio. Iza svega je, pretpostavlja se, stajala nečija nerazumna naredba. Kao oficir Vojske Srbije, major (bojnik) po činu, Mehić je, dakle, samo izvršavao naređenje. Da je bilo po njegovom, spustio bi helikopter na neko drugo mjesto.

Za razliku od Andreasa Lubitza Omer Mehić se rodio kao musliman, i taj se identitet čuje u njegovom imenu. Rodio se 1967. u Doboju, za pilota se školovao u Zadru, a u aktivnu vojnu službu stupio je 21. 7. 1990, godinu pred početak rata i dvije pred proljeće i ljeto kada će započeti čišćenje Doboja od muslimana. Bio je vojnik armije koja je čišćenje započela, a zatim predala oružje vojsci koja će ga dovršiti. Je li Omer Mehić sudjelovao u borbenim operacijama tog rata? Možda jest, možda nije. Bitno je da nije počinio ratni zločin. Sve drugo dio je neke intimne priče i životnih okolnosti. Nakon rata postao je jedan od najboljih pilota Vojske Srbije i sudjelovao je u stotinama akcija spašavanja ljudi, u vrijeme poplava i snjegova, ili kada bi bolesnima i ozlijeđenima život visio o koncu. U nekim bosanskim novinama stajao je ovakav naslov: “Poginuo Bosanac koji je spasio više od 1000 ljudi”. Lijepo bi bilo vjerovati da to nije bila tabloidna omaška, nego da se u Bosni, među muslimanima, o Omeru Mehiću i misli tako. Uostalom, godinama je činio dobro. No, je li svakom dobro kada se čini dobro u Srbiji? Teška su to, a važna pitanja. I treba ih postavljati.

Omerova udovica zove se Slavica. Imao i dvojicu sinova, Davida i Denisa. Oni su mu na odar spustili odbojkaške lopte. Otac je na sinove prenio ljubav prema odbojci. Slavica je na odar spustila crvenu ružu. Tako piše u izvještajima sa sahrane. Omer je pokopan prema ateističkom obredu, za razliku od trojice njegovih drugova, koji su imali pravoslavne sahrane. Njih će nagraditi njihov Bog, dok je Nebo nad Omerom pusto. Dok su ga spuštali u grob na groblju u Novom Sadu zasvirala je žalosna srpska ratnička pjesma “Tamo daleko”. (Inače, najdraža pjesma Nikole Tesle, koju mu je usred onoga ledenog zimskog dana nad njegovim njujorškim grobom zasvirao hrvatski violinist Zlatko Baloković...) Ta je melodija na neki način definirala životnu putanju ovoga pilota. Da l' zbog ljubavi ili iz uvjerenja, Omer Mehić živio je i umro izvan paradigme u kojoj je rođen, izvan identiteta koji mu je bio zadat. Je li ovaj musliman, Dobojlija, Bosanac umro kao izdajnik? Takvo će si pitanje postaviti samo bolesna nacionalistička budala. Postavit će si ga desetine, stotine tisuća ljudi. Ili ga neće ni postaviti, jer im se odgovor podrazumijeva.

Dijete koje je Omer Mehić spašavao nije imalo imena. S prezimenom Ademović, dječak se rodio u Novom Pazaru. Mali Ademović bio je musliman. “Izdajnik” Omer Mehić, hrabri pilot helikoptera, poginuo je spašavajući muslimansko dijete. I tako se priča zatvorila u savršeni krug. Svatko će u tom krugu naći ono što već ima u sebi.

Andreas Lubitz, onako nesretan, a možda i bolestan, dijete je svoje epohe. Koliko god bilo strašno to što je učinio, njegov čin ne odstupa od većinskih raspoloženja i svjetonazora u današnjoj Europi. Ali nitko mu ne može suditi, jer Andreasa Lubitza više nema. Ubivši sebe ubio je sto pedeset ljudi. Drugih je bilo sto četrdeset i devet, on je bio sto pedeseti. Ili je bio prvi. Zavisi s koje se strane gleda. Čim se to dogodilo, policija je morala stvoriti obruč oko njegove kuće. Odsvakle bi se mogli pojaviti gnjevni pravednici da osvećuju mrtve sa čijim se stradanjem identificiraju. Opet valja reći: ipak je sreća što Lubitz nije musliman, jer da jest, osvećivali bi se nad džamijama, mektebima, muslimanskim dječjim vrtićima... Oni koji se tako osvećuju pripadaju istoj zajednici kao i Lubitz, s tom razlikom što u sebi još nisu prepoznali samoubilačke nagone. Ali jednako im je stran osjećaj ljudske solidarnosti. Strano im je ono što je vodilo Omera Mehića da spašava jednoga petodnevnog dječaka. U Boga Mehić nije vjerovao, zavičaja više nije imao, a s narodom iz kojeg je potekao imao je veliki nerazriješen račun. Je li moguće da još samo takvi ljudi umiju biti solidarni?

Omer Mehić bio je mimo svijeta. Ne znamo što ga je takvim učinilo. Vjerojatno ljubav. Ali on niti je bio tipičan pripadnik zajednice, niti je bio dijete svoje epohe. Ima ih koji će s podcjenjivanjem govoriti o životnim argumentima onih koji su samo zbog žene u životu odabrali ovu ili onu uniformu, ovu ili onu nacionalnu pripadnost, ovaj ili onaj svijet... Biva, da mu žena nije Srpkinja, ne bi ni on bio sahranjen uz tu pjesmu, na tom groblju ni u toj zemlji. Ako i jest tako, nije li vaš Bog ljubav? Ako je vaš Bog ljubav, nije li Omer Mehić birajući u životu imao najboguugodniji izbor?

Iako su se dvojica pilota slučajno srela u vremenu tako što su jedan za drugim pali sa svojim letjelicama, učini se da njih dvojica savršeno predstavljaju dva različita principa, koji kao životni izbor stoje pred čovjekom. Ako učini jedno, bit će dio mase. Učini li drugo, ostat će zauvijek sam.

http://www.jutarnji.hr/andreas-lubitz-- ... nad-clanka

Vrh

PostPoslato: 02 Apr 2015, 15:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
Nista Omeru nije dato i nikome Omer Mehic ne osta duzan!!!

Pisac moze da napise dobru ili losu pricu, esej, dobru ili losu pjesmu roman ili knjigu.
Kako svi pisci tako i Miljenko Jergovic.
U dobroj namjeri mislim da Miljenko napravi gresku.
Ne idu Omer Mehic i Andreas Lubitz u jednu pricu. Nikad!!

Nije pilot aviona ubio 149 ljudi da bi ubio sebe vec da bi "spasio" sebe.
U glavi toga covjeka moze samo tama da caruje i motivi bolesnog uma.

Pilot helikoptera Omer Mehic je ubijen spasavajuci druge. A i da nije Omer Mehic ubijen u nesreci koju on nije izazvao da je trebalo zivot podmetnu za to dijete podmetnuo bi Omer svjesno i bez razmisljanja kao sto je to radio puno puta.

Medjutim, zasto ne treba Omera gurat zajedno sa Andreasom? Zato sto prica o Omeru Mehicu o njegovom zivotu i Omerovoj sudbini nije politika, religija, nacija, drzava a najmanje nesreca ili tragedija.

Smrt Omerova jeste tragedija zivot nije. Trebalo bi to postovat.

Ne bi trebalo uvlacit u nasu baru, blato, mulj covjeka koji tamo ne pripada.

Ideologija uma i Ideologija srca ne poznaju epohe,religije i drzave.
Prva daje pametnog covjeka druga daje dobrog covjeka.
Pametan covjek je onaj koji misli dobro a dobar covjek je onaj koji radi dobro. Velika je to razlika.

Prva poznaje sve a druga ne zna ni za religiju ni za naciju ni za drzavu.

Niko se ne radja kao "musliman", "katolik","pravoslavac"...takvih radjanja do sada jos nije bilo.
Pisac tu ispusti navodnike i pogrijesi, namjerno!
Al se popravi i ne pogrijesi kad rece da je Omeru Mehicu identitet "dat" ili "zadat". A kasnije zakljucismo da mu je identitet oduzet.
Po nekim Jergovicevim Bosnjacima Omera Mehica nije bilo ili kao da nije postojao. Jer kako moze postojat nesto bez identiteta?
Tom stazom dodjesmo i do gresnika,neprijatelja i konacno "izdajnika".
Idelogija uma je jasna.

Ali nije Omer Mehic bio Omer zbog neceg sto mu je rodjenjem "datao" il "zadato" vec je Omer bio Omer zbog onog sto je sam izgradio u sebi da postane covjekom kakav je bio.

Zna pisac al precuta da covjeka ne cini identitet vec Integritet kojeg je Omer imao u sebi i koji je iznutra sijao i svjetlio.
Integritet kog niko nikad nije mogu ugasit svana niti mu ga je mogao neko uzet osim njega samog.
Zato Jergovicu ne treba Omera Mehica u ovaku pricu i ovakav esej.

Kad se budu pisale knjige o ljudima koje su vodile ideologije velikog srca i romani o onima sto su snebeskim pticama letjeli uz ruze vjetrova, tamo i Omera Mehica stavit a ne s Andreasom nesretnim.

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

[ 7467 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208 ... 374  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]