Pa sta ta djeca misle….

Izgleda da ne misle nista, jer da misle , ne bi radili to sto rade.
I mene je strah kad navece idem ulicom (a i po danu) pa kad prodjem kraj grupe djecurlije, ne znas odakle ce suknuti i sta ce uraditi... a spremni su na svasta. Djeca su danas bezobrazna, nimalo respekta nemaju prema starijima. Klinci vec od 9 godina misle da su frajeri i prave se kao neki agresivci i lopovi, pa misle da , ako slusaju Eminema i 50cent da su svijet izmislili…
I ne mogu razumjeti kako roditelji toliko mogu skrenuti i pogrijesiti sa vaspitavanjem da im djeca postanu kriminalci vec od malih nogu…. I zgrazavam se kad vidim dvogodisnjaka kako vec sa dvije godine zna da psuje, a roditelj sav ponosan sto mu je dijete „svjetovno“ i zna da „lane“ i satra se od smijeha…
To je ujedno i stvar vaspitanja. Ma koliko bolno zvucalo, treba poceti traziti razlog od praga kuce… Djeca su odraz roditelja. Naravno da ima I izuzetaka kao I svugdje, ali takvih je jako malo.
Danas djecu treba kontrolisati. I drustvo najvise kvari djecu. Treba ih kontrolisati s kim se druze, sta rade , gdje se nalaze… danas su takva vremena da se to ne smije I nemoze izbjeci. Previse slobode zna odvesti u propast. A u grupama su « najjaci i najmocniji i najhrabriji » .... kao u cickovom slucaju. Da je bio jedan sam , malo sutra bi imao hrabrosti da napadne nekoga.
Naravno da djetetu treba pruziti i privatnosti , ali ne treba ni dozvoliti da se davi od privatnosti i da ne zna sta ce od dosade pa „hajmo malo ubiti dosadu“…
cicak, ti si vjerovatno, a ne vjerovatno nego sigurno bio slucajna zrtva. Da sam ja bila na tvom mjestu, mozda bi i mene to zadesilo. Bio si u pogresno vrijeme na pogresnom mjestu sto ono narod zna reci.
Ali, sta mene iritira je to da je , ti kazes , bilo ih je 15!! Kad 15 djecurlija idu ulicom, to je pola jednog razreda, a jos i ako su malo cugnuli i naduvali se necega, to mora da odjeknjuje ulica ... kako nisi barem cuo da ti se priblizava grupa necega/nekoga? Nisu valjda bili toliko tihi? Mozda da si ih cuo i primjetio, mozda bi se okrenuo i sklonio ili barem na vrijeme reagovao da ne dodje do udarca... ne znam , nikako ne mogu zamisliti tu scenu. Daleko bilo da hocu da kazem da lazes, vjerujem ti na rijec, samo nije mi jasno.
Jel bilo jos naroda oko vas, neko ko je mogao na vrijeme reagovati i sprijeciti udarac, ili barem uhvatiti jednoga ili par i zadrzati dok policija ne dodje?