Citiraj:
Ako si mene pitao, onda minimum 5 god iako ni jedna kazna nece povratiti ljudski zivot. Drugo, dozivotno uzimanje vozacke dozvole + kazna minimum 2000 KM.
За возачку се слажем, кад је био глуп да толико пијан сједне у ауто, и треба му је одузети доживотно.
Мислим да је мало превише да неко лежи 5 година, прије свега јер се овде не ради о намјери.
Тенса а и остали, прије него што кренеш да лупаш, мораш знати да постоји нешто што се зове намјера и нешто што се зове непажња. Разлика у одговорности је огромна, иако су посљедице исте. Можда је мало глупо поређење, али кад дијете направи неко срање, да ли ће казна бити једнака за дијете кад то срање направи грешком или намјерно? Поред овог елемента, код изрицања казне се све узима у обзир, не само ове паушалне новинарске чланке у коме пише да је возач био пијан и да је убио пјешака. То ми је прије свега површно, да не кажем констатација речена без имало размишљања. А да не причам да наши вриједни новинари нису сигурно имали увид у вјештачење.
Али, људски живот је неповратно изгубљен, и по мени не постоји никаква казна која може да то ублажи или замијени, таман и да добије смртну казну. Опет ћу поновити да је наша казнена политика очајна и да се ништа не ради да превенцији, као и да је читав систем труо.
Да је држава нормална, такав човјек никад не би сјео за волан и возио пијан и ту такође лежи велики дио одговорности, не само на возачу, што га опет не оправдава.
И како онда казнити у идентичној ситуацији возача који је био тријезан? Строжије, блаже?