banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Jul 2025, 10:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 90 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Jul 2009, 16:48 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
И код нас је ових дана вријеме више него чудно...

Ево поставићу пар линкова гдје о промјени климе говори бивши подпредсједник САД-а Ал Гор.

Kod:
http://www.ted.com/talks/lang/eng/al_gore_warns_on_latest_climate_trends.html

http://www.ted.com/talks/lang/eng/al_gore_s_new_thinking_on_the_climate_crisis.html

http://www.ted.com/talks/lang/eng/al_gore_on_averting_climate_crisis.html

Веома је занимљиво.

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2010, 10:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Zbog čega nastaju stanke u globalnom zatopljenju?

Ne zna se zašto je globalno zatopljenje izostalo od 1999. do 2008., a nepoznati su i uzroci ledene zime koja je ove godine pogodila sjevernu polutku i klimatolozi moraju temeljito raditi žele li uvjeriti skeptičnu javnost da nam doista prijeti globalno zatopljenje.

Znanstveni odgovor nužan je jer dvojbe dovode u pitanje teoriju o zagrijavanju planeta emisijama stakleničkim plinova u vrijeme kada vlade planiraju uložiti milijarde dolara u obnovljive energije kako bi smanjile uporabu fosilnih goriva odgovornih za proizvodnju stakleničkih plinova.

Osim toga, kada je javnost već prihvatila teoriju o globalnom zatopljenju, otkriće da je UN-ov međuvladin panel za istraživanje globalnog zatopljenja pogriješio u procjeni topljenja ledenjaka Himalaje, posijao je dvojbe.

Dvojbe su dodatno narasle otkrićem elektroničke pošte koju su razmjenjivali stručni suradnici UN-ova panela, a koja je pokazala da su podatke usklađivali tako da oni podupru njihovu teoriju globalnog zatopljenja.

Znanstvenici ističu da istražuju zbog čega je zima bila nadasve ledena ove godine na sjevernoj polutki i zbog čega je nastupila stanka u rastu globalnih temperatura od 1998. s obzirom da se staklenički plinovi nastavljaju u velikim količinama emitirati u atmosferu.

"Ne postoji konsenzus" o tome zašto globalne temperature nisu narasle onoliko koliko smo predvidjeli 1998., ili 2005., rekao je Kevin Trenberth, čelnik Sekcije za analizu klime u Američkom nacionalnom centru za atmosfersko istraživanje.

Dio objašnjenja leži u tome da nema dovoljno postaja za praćenje otapanja leda na Arktiku niti se analize rutinski provode.

Zadnje izvješće Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (ICC) objavljeno je 2007., a sljedeće je najavljeno za 2014.

U Britaniji je primjerice postotak odraslih osoba koje ne dvoje u globalno zatopljenje pao u siječnju na 31 posto u odnosu na 44 posto u siječnju 2009., pokazuje anketa Ispsos Mori objavljena ovog tjedna.

"Sunce bi moglo dati dio odgovora", navodi Jeff Knight iz britanskog Centra Hadley, a dio odgovora možda leži u razlikama u prikupljanju podataka te u ciklusu zagrijavanja oceana.

Sunčeva aktivnost prolazi faze i od 2001. vjerojatno je u silaznoj fazi što znači da je Sunce nešto manje zagrijavalo Zemlju, navode znanstvenici.

"Ako sve te stvari zbrojite, ne postoji nešto što stvarno dovodi u pitanje ideju o globalnom zagrijavanju u 21. stoljeću", navodi Knight.

Otapanje arktičkog leda dokaz je promjene u klimi, ističe Stein Sandven, čelnik norveškog Centra Nansen za praćenje promjena u okolišu i dodaje "U zadnja tri desetljeća, osobito ljeti, artički led se smanjuje. U zadnje 3 do 4 godine led je pao ispod prosjeka zadnjih 30 godina".

Rajendra Pachauri, predsjednik IPCC-a, rekao je Reuters da IPCC ne odustaje od svog izvješća iz 2007. da je čovjek svojom aktivnošću više od 90 posto odgovoran za globalno zatopljenje u zadnjih pola stoljeća.

"Napravili smo glupu pogrešku oko ledenjaka Himalaje. No u drugome su znanstveni dokazi utemeljeni", navodi Rajendra.

IPCC je pogrešno predvidio da će himalajski ledenjaci nestati do 2035. godine.

Skeptik u pogledu opasnosti od klimatskih promjena Richard Lindzen, meteorolog na Massachussettskom tehnološkom institutu, rekao je kako zatišje u zatopljenju nije nikakvo iznenađenje kada se uzme u obzir opsesija desetinkama stupnja u 1980-im i ranim 1990-im.

Svijet se zagrijao 0,7-0,8 stupnjeva Celzijevih tijekom prošloga stoljeća. Lindzen očekuje da će analize pokazati u sljedećih nekoliko godina kako je skorašnje zatopljenje izazvano prirodnim uzrocima. "Naprosto oscilira. Mislim da je najbolje objašnjenje ocean. Vremenski raspon za oceanske struje može biti u desetljećima".

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2010, 10:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
procitaje ovaj clanak... izgleda da su se malo "prekontali"...

http://www.index.hr/vijesti/clanak/akad ... 74647.aspx

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2010, 22:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Giant iceberg breaks off from Antarctic glacier

SINGAPORE (Reuters) - An iceberg the size of Luxembourg has broken off from a glacier in Antarctica after being rammed by another giant iceberg, scientists said on Friday, in an event that could affect ocean circulation patterns.

The 2,500 sq km (965 sq mile) iceberg broke off earlier this month from the Mertz Glacier's 160 km (100 miles) floating tongue of ice that sticks out into the Southern Ocean.

The collision has since halved the size of the tongue that drains ice from the vast East Antarctic ice sheet.
Slika
"The calving itself hasn't been directly linked to climate change but it is related to the natural processes occurring on the ice sheet," said Rob Massom, a senior scientist at the Australian Antarctic Division and the Antarctic Climate and Ecosystems Cooperative Research Center in Hobart, Tasmania.

Both organizations, along with French scientists, have been studying existing giant cracks in the ice tongue and monitored the bumper-car-like collision by the second iceberg, B-9B.

This 97 km long slab of ice is a remnant of an iceberg of more than 5,000 sq km that broke off, or calved, in 1987, making it one of the largest icebergs ever recorded in Antarctica.
Slika
The Mertz glacier iceberg is among the largest recorded for several years. In 2002, a iceberg about 200 km long broke off from Antarctica's Ross Ice Shelf. In 2007, a iceberg roughly the size of Singapore broke off from the Pine Island Glacier in West Antarctica.

Massom said the shearing off of the ice tongue and the presence of the Mertz and B-9B icebergs could affect global ocean circulation.

The area is an important zone for the creation of dense, salty water that is a key driver of global ocean circulation. This is produced in part through the rapid production of sea ice that is continually blown to the west.

"Removal of this tongue of floating ice would reduce the size of that area of open water, which would slow down the rate of salinity input into the ocean and it could slow down this rate of Antarctic bottom water formation," he said.

He said there was a risk both icebergs would become grounded on banks or shoals in the area, disrupting the creation of the dense, salty water and the amount that sinks to the bottom of the ocean, he said.

Oceans act like a giant flywheel for the planet's climate by shifting heat around the globe via myriad currents above and below the surface.

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2010, 10:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Hiljadu ljudi "zarobljeno" na Baltičkom moru

Skoro 1.100 putnika ostalo je zarobljeno na dva trajekta i dva teretna broda koje je blokirao led na Baltičkom moru, nedaleko od švedske istočne obale, saopštile su švedske pomorske vlasti.
Portparol pomorskih spasilačkih ekipa Peter Lindkvist je izjavio da su helikopteri u pripravnosti ukoliko bude bilo potrebe da se putnici evakuišu.
"Čim se led probije, odmah se ponovo smrzne", rekao je Lindkvist, navodeći da niko od putnika nije povređen, preneo je AP.
Na najvećem trajektu nalaze se 943 putnika.
Brodovi su ostali "zarobljeni" na oko 20 kilometara od obale. Još dva broda, koja su takođe bila zarobljena, uspela su da se oslobode i da nastave plovidbu.

Spoiler:
U Baltičkom moru zaglavljeno 50 brodova: Više tisuća ljudi okovano ledom

GOTOVO 1.100 ljudi je jučer ostalo zaglavljeno kad su četiri broda, dva trajekta i dva teretna, ostala zaglavljena u ledu u Baltičkom moru, na istočnoj švedskoj obali. Zasad nema intervencije, ali spasilačke ekipe su u stanju pripravnosti ukoliko bude potrebno spašavanje ljudi, prenosi Associated Press.

Prema priopćenju švedskoga ministarstva mora, na teren su izašli i brodovi koji lome led ne bi li što prije probili ledeni pokrov do zatočenih brodova, ali im je snažan vjetar otežavao posao. "Čim slome led, od hladnoće i jakoga vjetra, on se opt stvara", objasnio je glasnogovornik spasilačke ekipe Peter Lindquist koji je dodao i da, prema informacijama s zatočenih brodova, nitko nije ozlijeđen i zasad nema potrebe za hitnom intervencijom. "Ipak, ekipe opremljene helikopterima i vojnim zrakoplovima su u stanju pripravnosti, za slučaj da evakuacija bude neophodna", rekao je Lindquist.

Brodovi zaglavili jer su se oglušili na upozorenje

Švedsko ministarstvo je objavilo informaciju da je jedan od putničkih brodova Amorella na kojoj se trenutno nalazi 943 putnika. Brod pripada floti Viking Linea koji prometuje Baltičkim morem spajajući Švedsku i Finsku. Drugi zaglavljeni brod je manji trajekt Via Mare koji prijevoz 66 ljudi. Dva teretna broda su Sea Wind s 32 ljudi i Regal STar s 56 članova posade.

Prema informacijama s broda Amorella koje je poslao jedan od putnika, na brodu nema panike. "Sve je mirno i nitko se ne osjeća ugroženim. Putnik je rekao da je najkritičniji bio trenutak kad su se dva broda sudarila. Naime, jedan od brodova je, u nemogućnosti kontrole u ledu, udario u Amorellu. Srećom, prema Lindquistovim riječima "jedina šteta je ta što se malo boje na brodovima odlomilo".

Prema priopćenju ministarstva mora, nesreća se dogodila nakon što su sva četiri broda ignorirali upozorenje na uvjete na moru. "Obično ovakve uvjete normalno preživljavamo, ali nas je ovaj put vjetar iznenadio", objasnio je glasnogovornik tvrtke Viking Line.

Nakon višesatnog čekanja brodovi spašeni

Prema najnovijem priopćenju švedskoga ministarstva mora, nakon višesatnog čekanja, ali i smirivanja vremenskih uvjeta, sva četiri broda su spašena iz ledenih okova. Amorella se trenutno nalazi usidrena u luci u Stockholmu, a nitko od 943 putnika nije pretrpio nikakve ozljede.

Procjenjuje se da se trenutno diljem Baltika nalazi 50 brodova okovanih u ledu. Prema podacima meteorologa, ovogodišnji je led najveći pokrivač u posljednjih 15 godina. Ipak, prognostičari već za danas najavljuju poboljšanje vremenskih uvjeta.

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2010, 10:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Evo i novog snimka sa kruzera Louis Majesty u trenutku kada val udara u brod i razbija stakla:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=HpsprpKO8Iw[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2010, 10:55 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Роњајте богатуни, роњајте. :D

Louis Majesty, шта, гдје, како?

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2010, 10:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sta ti sada nije jasno, pa to onaj kruzer sto je isao iz Spanije za italiju pa ga kod barselone "napali" talasi od 8 metara visine, polupao ga ko beba zvecku, 14 povredjenih i 2 poginula putnika

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2010, 11:03 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Нисам упратио ту вијест. :-? Шта је произвело толике таласе?

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2010, 11:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nevreme, verovatno posledica one Kasntije ili kako se vec zove ona oluja, ima negde snimka sa strane gde lik snima brod spolja kako lupaju talasi

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2010, 11:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Evo nadjoh ga:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=cIfsRvA560U[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2010, 16:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

U Ugandi zbog klizišta iseljavaju pola milijuna ljudi s planinskih područja

VLASTI u Ugandi planiraju iseljavanje najmanje pola milijuna ljudi s planinskih područja zbog sumnje da bi ponovno moglo doći do klizišta zemlje. U klizištima do kojih je došlo zbog velikih i obilnih padalina je poginulo najmanje sto ljudi, dok ih je više od 300.000 ostalo bez domova, prenosi AFP.

Vlasti planiraju preseliti oko 300.000 stanovnika s područja planine Elgon te 200.000 ljudi iz planinskog područja na zapadu zemlje. Ministar za izvanredne situacije Musa Ecweru posjetio je područje Bududa koje je zahvatilo klizište. Ministar je ocijenio da je na tom području preopasno živjeti i dodao da je Uganda započela s programom za preseljenje svih stanovnika planine Elgon.

Meteorolozi najavljuju da će se kiše na tom području nastaviti još nekoliko tjedana.

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2010, 16:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ovaj tjedan čeka nas novi snježni val i -10°C

Iako nas od službenog početka proljeća dijeli manje od dva tjedna, temperature koje će vladati Hrvatskom neće davati povoda za radovanje toplom vremenu. Štoviše, novi val 'smrzavanja' počeo je jutros i tijekom tjedna čeka nas povratak prave zime.

http://danas.net.hr/hrvatska/page/2010/ ... tml?pos=n0

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2010, 12:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Tesko da cemo docekati 2012. :lol: :lol: :lol:

Citiraj:
Klizište na sjeverozapadu Kine ubilo najmanje 17 osoba

NAJMANJE je 17 osoba izgubilo život, a više od 10 ih je nestalo u klizištu koje je prekrilo selo na sjeverozapadu Kine, prenosi danas agencija AP pozivajući se na lokalne kineske medije i državnu agenciju Xinhua.

Golema količina klizeće zemlje i blata, koju je pokrenuo naglo otopljeni snijeg, progutala je najmanje 25 kuća u selu Shuanghuyu u provinciji Shaanxi, a spasilačke ekipe još tragaju za osobama koje su ostale zatrpane u ruševinama.

Lokalni čelnik Guo Peicai kineskim je medijima izjavio kako su šanse da se među ostacima kuća pronađu živi stanovnici vrlo mala, te da je 10 stanovnika zadržano u bolnici zbog ozljeda izazvanih klizanjem zemlje i blata.

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2010, 23:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
Hertzog je napisao:
Tesko da cemo docekati 2012. :lol: :lol: :lol:

Ne razumijem tvoje postove, ti se raduješ najcrnjim mogućim proročanstvima, ili si možda opsjednut proročanstvima ko i lik Woodyja Harrelsona iz prošlogodišnjeg filma o 2012.?
Da je prošao voz za uzimanje klimatskih promjena zaozbiljno, da. :(

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2010, 10:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ma gde sam opsednut prorocanstvima, samo volim humor, pa i crni humor :D

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2010, 16:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
Hertzog je napisao:
Ma gde sam opsednut prorocanstvima, samo volim humor, pa i crni humor :D

Ok, nisam primjetio sarkazam :lol:

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2010, 17:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Za otapanje arktičkog leda kriv - vjetar

Slika
Veliki dio rekordnog otapanja leda u Arktičkom oceanu posljednjih godina otpada na vrtložne vjetrove, objavili su japanski istraživači. Kažu oni kako na ove vjetrove otpada oko trećine ubrzanog otapanja arktičkog leda od 1979. te oko polovine velikog otapanja koje se dogodilo u rujnu 2007. i 2008. godine. U svojoj studiji kaže kako nema sumnje da i globalno zagrijavanje otapa led na Arktiku, no dovode u sumnju tvrdnje da je Arktik u otapanju leda prešao točku bez povratka.

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2010, 14:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Golemi komad odlomljenog ledenjaka pao u jezero u Peruu i izazvao tsunami

TRI SU osobe poginule u tsunamiju koji je izazvao golemi komad odlomljenog ledenjaka koji se stropoštao u jezero u blizini grada Carhuaza u peruanskim Andama, prenosi britanski internetski portal Metro.

Komad ledenjaka veličine 500 puta 200 metara odlomio se, kako se pretpostavlja, zbog jakih kiša, ali i posljedica globalnog zatopljenja koji polako ali sigurno uništavaju ledenjake u Andama. Pad ledene gromade u jezero izazvao je val visok preko 23 metra, a vodeni je udar pogodio Carhuaz, grad smješten oko 200 kilometara sjevernije od glavnog grada Lime. Poginule osobe ostale su zatrpane pod nanosima blata koje je voda nanijela na kopno.

Predsjednik lokalne vlade Cesar Alvarez najavio je kako će vrlo vjerojatno zatražiti evakuaciju najugroženijeg stanovništva, jer se opravdano pretpostavlja kako bi narednih dana moglo doći do novih odlamanja glečera. Ovo nije prva takva nesreća u povijesti Perua. 1970. godine potres je nedaleko od Carhuaza na planini Huascaran pokrenuo lavinu leda, zemlje i blata koja se survala na grad Yungay. Tada je poginulo 20.000 stanovnika.

Stručnjaci upozoravaju kako će u narednim godinama ovakvih slučajeva biti sve više te da bi većina glečera u Andama mogla nestati i posve se otopiti u narednih 20-ak godina.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ihQv4lu5gIc[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2010, 18:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Bjelašnicu zabijelio snijeg

Jutros je u našoj zemlji bilo oblačno vrijeme s kišom, a na Bjelašnici je registriran i snijeg. Količina padalina u protekla 24 sata kretala se od 97 mm, koliko je izmjereno u Trebinju, 90 u Stocu, 64 u Bihaću, 49 u Livnu, 40 u Neumu, 39 u Sarajevu i Ljubuškom, 38 u Sanskom Mostu, 34 u Bugojnu i Drvaru, 32 u Prijedoru, 30 u Goraždu, a u ostalim područjima količina padalina je manja od 30 mm.

Temperatura zraka u 8 sati: Bjelašnica -2 stupnja, Han-Pijesak 3, Kupres 4, Ivan-sedlo i Sokolac 5, Sarajevo, Livno i Mrkonjić-Grad 7, Bihać, Tuzla, Bugojno, Gradačac, Jajce i Drvar 8, Sanski Most, Derventa i Srebrenica 9, Banja Luka, Zenica, Doboj, Prijedor, Bijeljina, Zvornik i Goražde 10, Mostar, Trebinje i Bileća 11, Ljubuški 12, Stolac 14, Neum 15 stupnjeva.

pobogu, brate, hladno!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 90 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]