banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 17:19

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Budi dio svijeta
PostPoslato: 28 Feb 2007, 11:21 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Zemlja zove čovjeka, čovječe javi se
50 stvari koje svatko može napraviti za zaustavi globalno zagrijavanje
Sajt Global Warming Facts donosi popis 50 stvari koje svatko može napraviti da ublaži globalno zagrijavanje. Većina od njih ništa ne košta, a dio traži malo investicije, ali dugoročno vraća puno više. Evo izbora:
1. Postavite štedljive žarulje i ispustite godišnje 130 kilograma ugljičnog dioksida manje u atmosferu
2. Samo malo smanjite grijanje (zimi) i hlađenje (ljeti)
3. Kupujte energetski učinkovitije kućanske uređaje
4. Ne ostavljajte uređaje u "stand-by" modusu; TV koji je na stand-byu 21 sat na dan potroši tako 40% ukupno potrošene energije
5. Poklopite lonce dok kuhate
6. Perilice za rublje i posuđe uključujte samo kad su pune
7. Tuširajte se, nemojte se kupati (kupanje troši 4x više energije)
8. Recikliranjem polovine smeća svog kućanstva poštedjet ćete atmosferu za tonu CO2
9. Koristite trajne vrećice za kupovinu
10. Posadite drvo...
Ostatak liste ovdje...

Inače. Australija i Evropa zabranjuju upotrebu sijalica sa užarenom niti.

Australija iz ekoloških razloga zabranjuje žarulje
Australija je najavila planove zabrane korištenja običnih žarulja kao praktični korak ministra Johna Howarda u usporavanju klimatskih promjena. Tradicionalne žarulje trebale bi biti 'iskorijenjene' u Australiji do 2010, a zamijenile bi ih efikasnije fluorescentne rođakinje. To bi do 2015. smanjilo australske emisije štetnih plinova za 4 milijuna tona. Iscrpnije...

Nakon Australije, i Europa ukida obične žarulje
Australija je nedavno najavila kako će uskoro zabraniti tradicionalne žarulje i do 2010. u potpunosti ih zamijeniti štednima koje troše do pet puta manje struje. Slijedeći australski primjer, njemački ministar zaštite okoliša Sigmar Gabriel od europskog je povjerenika za okoliš Stavrosa Dimasa zatražio isto - zamjenu uobičajenih žarulja onima koje su u skladu s europskim standardima štednje energije. Glavni argument za pokretanje takve inicijative su studije koje pokazuju kako bi Europa mogla godišnju emisiju ugljičnog dioksida smanjiti za 25 milijuna tona ako kućanstva i uslužne djelatnosti počnu koristiti isključivo štedne žarulje (na stambene zgrade trenutno otpada 40 posto potrošnje europske energije). Vjesnik...

Ako želite da budete dio svijeta znate šta vam je činiti... ;)

Vrh

Tema posta: Re: Budi dio svijeta
PostPoslato: 01 Mar 2007, 01:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2006, 18:43
Not now, John! je napisao:
Ako želite da budete dio svijeta znate šta vam je činiti... ;)

Užasno se bojim globalnog zagrijavanja, inače ne volim toplo vrijeme, dakle počinjem odmah. Jedino tačku 7. ne mogu baš do kraja ispoštovati :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2007, 13:33 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Feb 2007, 11:47
Iskreno,kad sam bila mala i gledala emisije o globalnom zagrijavanju,efektim staklene baste i topljenju polova,mislila sam da se radi o nekoj dalekoj buducnosti...Bilo mi je zao mojih pra-pra-pra unucica... :cry: Ne mogu da vjerujem da se sve promjenilo za desetak godina. :o Trudim se da stedim energiju i vodu:gasim suvisna svjetla,tusiram se na brzinu,ne koristim abrazivne deterdzente i sl.,i naravno dolazim na forum u Gradsku citaonicu.Sto da trosim struju kuci a kod njih "gore" racunari po cijeli dan,pa reko' da se ne baci.Salim se,nemam internet kuci,stedim a u citaoni ucim...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2007, 13:33 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Feb 2007, 11:47
Iskreno,kad sam bila mala i gledala emisije o globalnom zagrijavanju,efektim staklene baste i topljenju polova,mislila sam da se radi o nekoj dalekoj buducnosti...Bilo mi je zao mojih pra-pra-pra unucica... :cry: Ne mogu da vjerujem da se sve promjenilo za desetak godina. :o Trudim se da stedim energiju i vodu:gasim suvisna svjetla,tusiram se na brzinu,ne koristim abrazivne deterdzente i sl.,i naravno dolazim na forum u Gradsku citaonicu.Sto da trosim struju kuci a kod njih "gore" racunari po cijeli dan,pa reko' da se ne baci.Salim se,nemam internet kuci,stedim a u citaoni ucim... :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2007, 12:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
Kakve gluposti.

Kako će jedna žarulja zaustaviti globalno zatopljenje kad imamo npr jednu termoelektranu ili uzmimo jednu željezaru, rafineriju nafte....

Trebalo bi prvo te subjekte natjerati da smanje emisiju CO2 koje ispuštaju i time stvaraju efekt staklene bašte, pa tek onda da mali ljudi dodatno smanje zatopljenje.

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Apr 2007, 11:19 
Veteran
Veteran

Danas sam kupio par ovih neonskih sijalica, a pošto mi se cijena od 7,5 KM učinila velikom odlučio sam da izračunam da li, pored toga što štedimo energiju, štedimo i novac koristeći neonske sijalice.

Sijalice koje sam kupio su Osramove snage 17 W, a ekvivalentne su žaruljama od 75 W. Traju 6000 h umjesto žarulja koje traju 1000 h. Cijene kWh su na stranicama Elektrokrajine. Pretpostaviću da je cijena jedne žarulje od 75 W 1 KM.

Pitanje je koliko ćemo novca potrošiti za 6000 h korištenja neonskih sijalica i žarulja?

Za 1 h neonska sijalica potroši 17 W * 1 h = 17 Wh. Za 1000 h potroši 17 kWh. Žarulja za isto vrijeme potroši 75 kWh.

Uzimajući cijenu kWh za ljetno vrijeme pokazuje se da vam neonska sijalica za 6000 sati izbije 14,6 KM, dok vam žarulja za isto vrijeme izbije 37,3 KM. Uzimajući cijenu za zimsko vrijeme, razlika je još veća: neon - 18,1, žarulja - 53 KM.

Takođe sam utvrdio da bi žarulje bile isplative tek kad bi cijena kWh bila 0,005 KM, a to je mnogo manje nego što kWh trenutno košta (cijena kWh nikad neće biti manja nego sad).

Pošto nisam bio siguran za cijenu jedne žarulje, odlučio sam da vidim pri kojoj cijeni bi žarulje bile isplativije od neonki.

Pokazuje se da žarulje nisu isplative čak ni kada bi bile besplatno dijeljene, pa čak ni kad bi vam uz njih davali novac (2,7 KM po sijalici ljeti ili 4,8 KM po sijalici zimi).

Nevjerovatna računica.

Spread the word!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Apr 2007, 11:31 
Veteran
Veteran

Nedavno sam malo razmišljao na temu globalnog zagrijavanja, pa sam pokušao da nađem odgovor na pitanje šta je pravi uzrok globalnog zatopljavanja. Mislim, to su automobili, termoelektrane, fabrike, ali iz te perspektive je nemoguće spriječiti zagađivanje. Normalno je da fabrike povećavaju svoju proizvodnju, termoelektrane proizvode energije koliko ljudi troše i sl. Mislim da je ključni problem - potrošačko društvo. Dok god se ljudi ne promijene i počnu da kontrolišu svoj potrošački nagon (novi telefon svakih pola godine, novo auto svakih par godina, nova grafička karta kad se pojavi nova igrica itd.).

Dakle, svi problemi koji se navode u vezi sa zagađivanjem su posljedica potrošačke manije.

Šta mislite o tom?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Apr 2007, 11:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
A potrosnju diriguje trziste pa se potrosacki nagon skoro i ne moze kontrolisati. Npr. ja sam dugo odolijevala mobilnom telefonu, a onda sam ga prosle godine jednostavno morala kupiti jer vise nisam mogla da komuniciram sa ljudima i oni sa mnom...
To je ono Diogenovo (je li bi Diogen): Koliko je ovdje stvari koje mi nisu potrebne!
Ali, eto, tesko je suprotstaviti se Kapitalu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Apr 2007, 12:47 
Veteran
Veteran

Frieda je napisao:
A potrosnju diriguje trziste pa se potrosacki nagon skoro i ne moze kontrolisati. Npr. ja sam dugo odolijevala mobilnom telefonu, a onda sam ga prosle godine jednostavno morala kupiti jer vise nisam mogla da komuniciram sa ljudima i oni sa mnom...
To je ono Diogenovo (je li bi Diogen): Koliko je ovdje stvari koje mi nisu potrebne!
Ali, eto, tesko je suprotstaviti se Kapitalu.

OK je imati telefon, ali ne bi trebalo da je OK, mijenjati ga svaki čas zbog nekih noviteta koje se neće ni koristiti, ali je bitno hvaliti se time. Kontaš?

Npr. muzička industrija namjerno kvari zvuk na običnim CD-ovima, ne bi li ljudi kupovali DVD-Audio ili slično, iako CD može da reprodukuje svaki zvuk koji ljudsko uho može da čuje.

Ako npr. imaš HP štampač i hoćeš da pređeš na Vistu, moraš kupiti novi štampač iako postojeći radi dobro, jer HP neće da piše Vista drajvere za starije štampače. (Zato više ne kupujem HP.)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Apr 2007, 13:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Kontam sve. Primjetila sam taj fazon kupovanja stvari koje vec imas samo zato sto imaju jos neku novu, iako beznacajnu, funkciju. To je meni pomalo bolesno.
Evo ja npr. necu da kupim opticki mis dok god me sluzi ovaj stari (iako ponekad malo koci p ame nervira :) ).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Apr 2007, 14:06 
Veteran
Veteran

Frieda je napisao:
Kontam sve. Primjetila sam taj fazon kupovanja stvari koje vec imas samo zato sto imaju jos neku novu, iako beznacajnu, funkciju. To je meni pomalo bolesno.
Evo ja npr. necu da kupim opticki mis dok god me sluzi ovaj stari (iako ponekad malo koci p ame nervira :) ).

Ufff, sad se ja osjećam krivim. :D
Čisti miš, pa neće preskakati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Apr 2007, 14:22 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
I daj mu da gleda redovno Tom & Jerry da povrati samopuzdanje :-)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Apr 2007, 17:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Not now, John! je napisao:
Frieda je napisao:

Ufff, sad se ja osjećam krivim. :D
Čisti miš, pa neće preskakati.

Nisi ti kriv za to sto ja necu da kupim novi mis (ma cistim ga, ali nekad kad zapocne da koci bas me nervira) :)

Tom & Jerry... :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]