banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 09 Jul 2025, 23:14

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: DALMATINSKI PAS
PostPoslato: 02 Okt 2006, 02:15 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 31 Jul 2004, 02:38
Posetio sam forum. Lepo drustvo))))) Pa svi tako lepo govore o svojim ljubimcima. Ma pozitivna energija prosto isijava. Najsretniji sam bio uz Njemackog boksera, tigrastog, ali bilo je to davno. Sad mi se svidjaju Njemacki ovcari.
Medjutim igrom slucaja, dosao sam do DALMATINERA.
Vidim da ih na forumu ne spominjete nesto, ALI JA BIH VOLEO CUTI NEKOG KO IMA ISKUSTVO SA TAKVIM PSIMA.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Okt 2006, 15:14 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jun 2003, 15:05
Dalmatinci su jedna od rijetkih rasa koje su mi antipatične.Nisam ga nikad imao ali u brojnim susretima sa njima stekao sam takvo mišljenje.
Dosta su prgavi i ujedljivi.Kad u šetnji sa svojim psom naidjemo na dalmatinca tu uvijek "čuči incident"To je lovačka rasa sa kojom se ne praktikuje lov baš zbog njenog karaktera.
Ali zbog svojih fizičkih osobina učestvovao je u nastajanju mnogih rasa,čak nekih za koje nikada ne biste rekli...Dizni ga je prikazao kao umiljatog kućnog ljubimca ali ljudi se često uvjere u suprotno kad ga nabave i kad već bude kasno.
Uf,i ja ga sad baš ocrnih ali šta da se radi...Valjda će naići ovuda i neki srećni vlasnik pa će napisati nešto ljepše o njima( iskreno se nadam :oops: )

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Okt 2006, 15:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Meni su isto atipaticni. Ne izgledaju mi previse bistri.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Okt 2006, 21:25 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Nije los pas, meni se dopada, posebno ako se radi o izrazito rasnom primjerku, lijepo odgojenom i uhranjenom.
Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Okt 2006, 01:51 
Pripravnik
Pripravnik

Kako i sam imam DALMATINKU)))) , mogu da kazem sta je istina u tim pricama koje navodite.
Istina to su lovacki psi GONCI -TRAGACI. U Vojvodini ih ima mnogo i mnogo se koriste bas za lov. NJUH izrazito razvijen. Prilicno su misicavi . Nosu skloni bolestima, kao npr. boxer buldog, cak se mogu lepo prilagoditi i na ostriju klimu.
Inace mislim da je to rasa na kojoj je nepravilna genetika NAJUOCLJIVIJA. Od uzrasta RASPOREDA TUFNI I NJIHOVA OGRANICENOST TJ. OIVICENOST. Oblik glave, ako je nepravilan moze mnogo da ih naruzi. Njihov pogled ili je ruzan ili NEODOLJIV.
Isto tako sam cuo price da su prgavi i da se mnoge pudlice boje jedino dalmatinaca)))) ALI LCNO NE ZNAM ZA TO.
TACNO JE ITO DA SU DOSTA TVRDOGLAVI, POSEBNO 1. GODINU, ALI KASNIJE VAM SE SVE VRATI NA NAJLEPSI NACIN.Dobijate jedno umiljato i veselo pseto, koje moze da vam pruzi dosta radosti.
Nisam se posebno trudio da je naucim na nuzdu na jednom odredjenom mestu, jer imam dvoriste, ali ona nece da vrsi nuzdu sve dok se ne izvede van.ETO I TO ME RADUJE)))
Njihov najveci zdravstveni problem jeste GLUVOCA. Kazu da cak70% mladunaca iz jednog legla mmoze biti gluvo ili nagluvo.
Prilicne su izjelice , ali ne biraju hranu
Prihvtite li sve ovo imacete zanimljivog, elegantnog i veselog pratioca. Pa nije ni ona zloca iz crtanog budala, krzno im je zaista predivno, meko i lepo za oko)))
KAKO GOD JA VOLIM SVOJU DALMATINKU SA SVIM NJENIM VRLINAMA I MANAMA. ISTO TAKO ZNAM OSOBU KOJA JE IZLECILA ALERGIJSKE REAKCIJE NA KOZI, OD KAD JE U NJIHOV DOM DOSAO JEDAN DALMATINAC.

Vrh

Tema posta: Re: DALMATINSKI PAS
PostPoslato: 12 Mar 2008, 14:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Jan 2008, 13:42
Nas kao,ne privlace me bas puno dalmatinci...ne znam zsto,ali eto,tako je kako je
ali ja stojim iza onoga da je svaki pas na svoj nacin poseban..
a sta nisu ni oni losi psi,ni jedan pas nije los,sve je do vlasnika,kao sto to svi znamo,samo se neki prave da ne znaju
ali ako je tebi fino sa tvojim psom,to je onda super.. :D :D

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2008, 13:23 
Pripravnik
Pripravnik

Upravo tako., pas je ono sta se od njega napravi. Meni je sasvim OK sa mojim primerkom Dalmatinske rase.

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2008, 20:19 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 22 Jun 2007, 02:33
U mnogo stotina godina se dalmatinac koristio kao strasno dobar radni pas tj vukao je namirnice i slicno da ne ulazim u detaljnost i normalno koristen je u lovu kao aporterni pas i kao stojeci pticar.Njega su isto koristili kao gonica i koristen je isto za lov na pacove i miseve.E sad da se malo vratimo u starinu jer dalmatinac je jedini pas koji je koristen za pracenje konjskih kola da bi pomagao gazdi da mu ocisti put kroz gomilu ljudi u gradovima.Oko 1800 godine su ih koristili americki vatrogasci da kontrolisu konje dok su gasili pozar.Eto malo u vrlo kratkim crtama istorija dalmatinca.
Na kraju svako od nas ima svoj ukus o psima i uvijek ce imati a za mene su svi psi predivni jer nisu pokvareni uvijek su razdragani, neznaju slagati ako su sta uradili sto nisu smjeli hehe.I jos da dodam dalmatinci vole dosta rekreacije da bi bili zadovoljni.

Vrh

Tema posta: Re:
PostPoslato: 14 Mar 2008, 02:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
COCO je napisao:
Dalmatinci su jedna od rijetkih rasa koje su mi antipatične.Nisam ga nikad imao ali u brojnim susretima sa njima stekao sam takvo mišljenje.
Dosta su prgavi i ujedljivi.Kad u šetnji sa svojim psom naidjemo na dalmatinca tu uvijek "čuči incident"To je lovačka rasa sa kojom se ne praktikuje lov baš zbog njenog karaktera.
Ali zbog svojih fizičkih osobina učestvovao je u nastajanju mnogih rasa,čak nekih za koje nikada ne biste rekli...Dizni ga je prikazao kao umiljatog kućnog ljubimca ali ljudi se često uvjere u suprotno kad ga nabave i kad već bude kasno.
Uf,i ja ga sad baš ocrnih ali šta da se radi...Valjda će naići ovuda i neki srećni vlasnik pa će napisati nešto ljepše o njima( iskreno se nadam :oops: )

ja imam isto iskustvo. živčani su i nasrtljivi, i asocijalni u društvu drugih pasa, pa i agresivni. ugl, rasa koju ne želim. ali i dalje stoji da volim sve pse.. :wink:

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2008, 14:33 
Pripravnik
Pripravnik

Hehe sigurno si u pravu u tvom slucaju ja ga nemam licno ali poznajem uzgajivace i ljude sto ga imaju.
Jest tacno je da su muzijaci agresivniji pri susretu sa drugim muzijacima ali to je problem mnogih rasa a ne samo dalmatinca.
Po mom misljenju jedini razlog zbog cega su ti dalmatinci agresivni i nestrpljivi ili slicno a ne samo i oni nego mnoge vrste pasa koje traze mnogo aktivnosti je malo rekreacije.Pazi to je najveci razlog ali nemora biti da je jedini uzrok.Ovo je bar moje misljenje i iskustvo.
E sad zaboravio sam da napisem malo o samom nastanku dalmatinca pa evo koja rijec i o tome:
Nastanak rase se pise da je Balkan(Hrvatska)i Indija i da je nastao u srednjem vijeku.
Zasto Indija- u Grckoj su pronadjeni dokazi sa raznoraznih slika da su vrlo slicni psi i mozda indeticni uvezeni sa tadasnjim trgovcima iz Indije u Grcku.E sad se nemoze sve sto posto potvrditi i zato se vode Hrvatska i Indija kao zemlje porijekla dalmatinaca.

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2008, 20:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Zanimljivo, fili. Sad sam se sjetila jedne anegdote. Jednom prilikom upoznam neku Novozelanđanku, i njena drugarica Australka me ispitivala o Hrvatskoj obali, kakva je Dalmacija, bla bla.. a ova sa NZ izgleda nije nikad čula za oblast pod nazivom Dalmacija. Pita ona mene:".. jel ta obala puna pasa Dalmatinaca? " :lol: Rekoh: jeste, sve kuće u Dalmaciji su bijele sa crnim tačkama :lol: he he :D

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2008, 21:02 
Pripravnik
Pripravnik

:lol: he he :D

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2008, 15:46 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 10 Dec 2007, 19:56
Moja drugarica je udomila dalmatinerku iz azila i prezadovoljna je njome.Kujica je poslusna,mirna,obozava djecu,jedino sto je jos uvijek jako prozdrljiva,halapljiva.Iz pocetka smo mislili da je to zato jer se u azilu otimala sa drugim psima,ali izgleda da joj je to u naravi.Inace,prije dosta godina,igrom slucaja,zivjela sam par mjeseci kod ljudi koji su imali dalmatinera....tada sam rekla da ga nikad,ali nikad ne bih uzela! :evil: Neposlusan,bjezao cim nije na povodcu,jeo je sve do cega je mogao doci,bez obzira da li je na stolu ili u smecu,bas sve negativno o njemu!A ova kujica mu je susta suprotnost! :angel7:

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2008, 17:45 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 01 Jul 2008, 17:37
SUPER PAS JA SAM NESTO BIO ZAGRIJAN ZA NJEGA,SUPER CITAO SAM DA JE INTELIGENTAN,DOBAR,PAZLJIV,MIRAN,NIJE AGRESIVAN,VOLI DRUSTVO,I HOCE PUNO PAZNJE I DRUSTVA,VOLI TRCATI UZ KONJE,ZA DJECOM,NEPREPORUCUJE SE PREVISE MALOJ DJECI ALI OSREDNJOJ DA :D :D :D,VOLI KAO STO SAM REKAO TRCANJE,SETNJU,PAZNJU,DRUSTVO...SUPER PAS :D :D :D
E ALI BIH JA PEKINEZERA ONI SU MI SKROZ SUPER PA BIH ZAMOLIO NEKOGA AKO IMA KONTAKT TELEFON UZGAJIVACA PEKINEZERA DA MI JAVI A DA JE NA PROSTORU BANJA LUKE,I PRNJAVORA,HVALA

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]