Nemoj joj davati mlijeko, mace često imaju stomačne probleme zbog mlijeka, a nije im nutritivno neš posebno.
Ja svojim mačketinama kupujem dm suhu hranu za mace, dok je mala možeš joj davati i neku super premijum poput
Rojal Canin za mačiće, ona je skuplja, ali maca dok raste treba da ima od čega da raste.
Moje mace uglavnom žele da jedu samo svoju hranu, ali ponekad su raspoložene i da pojedu malo piletine,
mačka voli svjež file, a mačak preferira kuhan, prenemažu se.
Tako ćeš i ti otkriti šta tvoja maca voli. Samo joj nemoj davati slatkiše.
Ukoliko želiš da je vakcinišeš sad je pravo vrijeme za to, veterinar mački da i pastu protiv nutrašnjih parazita,
možeš da mu napomeneš ako se sam ne sjeti.
Pijesak za mace takođe kupujem u dm-u. Onaj koji se zgrudva u loptice, pa samo taj dio izvadiš lopaticom.
Probali smo desetak različitih i taj je najbolji. Nemoj nipošto da joj kupuješ pijesak sa mirisom, agrumi lavanda i slično,
mace to ne vole.
Što se tiče vaspitanja odredite šta se smije, a šta ne smije, nemojte bezveze sve da joj ograničavate, jer mačketine
su radoznale i vole da učestvuju šta god da ljudi rade. Ali tamo gdje baš ne smije može da pomogne prskalica sa običnom
vodom. Malko špricneš u macinom pravcu, odmah skonta o čemu se radi.
Mora imati nešto što će da grebe, ako nema pronaće kauč

To može biti bilo šta, otirač za noge, neki bezvezni tabure, pletena korpa, isprobavajte.
Igračke mogu da budu neke iz prodavnice, ali papirna loptica i plastične sitnice odlično pale.
One igračkice na kanapu koje vučeš, a maca lovi su super trening. Svežeš neko pero ili čupavu lopticu
na špagu i eto zabave. Mace vole da se igraju ganje. Moja mačka baci poseban pogled, pa je ja pojurim,
onda se ona sakrije iza zida, pa pojuri na mene, tako se vijemo po cijelom stanu.
Mačak, tupson, nikako da skonta pravila igre, pa samo tupavo trčka za nama

On voli pseće igre, bacim mu igračku, on donese nazad, pa opet bacimo i tako.
Ne daj joj da te grebe po rukama previše. Male mace vole da se bore sa rukom, ščepa te, pa te komada zubima,
a zadnjim nogama ti guli kožu, to može da bude ljupko

, ali ne treba navikavati macu da je ruka za borbu,
bolje joj daj neku plišanu igračku da se iživljava.
U čudne mačje stvari koje znaju da preneraze kad prvi put vidiš je maca koja iskašljava imaginarnu drugu mačku

Dok se ližu nakuplja im se dlaka ko zna gdje unutra, pa kao one iskašljavaju neke loptice, mada iz moje mačke nikad
nije ništa slično ispalo van. Uglavnom, to zvuči kao da riiiipa i guši se, ali nije ništa. Tzv mačji kašalj.
Gadno zvuči, ali nije strašno.
Ponekad mace znaju da se prežderu, pa povrate višak hrane, to nije strašno i maca nije bolesna, samo je krmača.
Ako to češće radi treba joj davati manje porcije.
Mace vole da ih češljaš, maziš, ljupkaš, zagrliš, pružiš joj prst da ona stavi mokru nosu na njega (to većini mačaka puno znači)
vole da spavaju kod tebe, da te bude, budu princeze. Bez haljinica i ogrlica ako može.