banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 17 Jun 2026, 12:51 Danas je 17 Jun 2026, 12:51

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 19 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: etika i moral
PostPoslato: 17 Dec 2005, 01:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2004, 16:56
odumiru,bolesni izlijecivo - neizlijecivo,smrt ... danasnjica... proslost ... ???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2005, 14:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Moral ko sta gdje ?????????

:-? :-? :-? :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2005, 19:55 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Apr 2005, 09:34
ne znam sto svi postavljaju toliko opste "teme" ovdje na filozofiji.sta je ovo, sta je ono...i onda svi odu na google , copy-paste, ...i eto pameti..misllim da je najdosadniji dio filozofije odgovarati na pitanja..sta je ovo, sta je ono..

postoji toliko aktuelnih stvari koje se mogu komentarisati sa aspekta morala.ja evo imam jedno pitanje za koje mislim da nas moralni sistem tesko da ima izlaz.

zamislite da ste ljekar i da kod porodjaja dodje do situacije da ili dijete ili majka ostanu zivi.znaci ako se dijete porodi majka ce umrijeti odn. ako se dijete ne porodi (umre naravno) , majka ostaje ziva.sta bi ste vi kao ljekar koji je polozio hipokratovu zakletvu uradili i sta bi za vas bilo moralno.

et. nemoj sad da se neko opali smijati..sve je to votazi..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2005, 21:53 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Hm, ja mislim da je "Šta je ..." dobar metod i ne vjerujem da iko ovdje koristi Copy Paste, barem ja ne, a vjerujem da isto važi i za Obada ...

Moral je skup običaja, nepisanih (--Ipak, Biblija!--) pravila kojih se društvena grupa pridržava radi zajedničkog cilja ... ljepog života ... mirnog ... gotivnog ...

hehe ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2005, 23:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

kad sam postavio ovu temu vezanu za moral sjetio sam se crvenog barona (crveni foker),filma heroj odali su im njihovi neprijatelji cast ...
danas etika i moral su rijetkost zasto nas uce tome ...???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2005, 23:45 
Urednik
Urednik

Aj stavi koji zarez da te bar malo razumjem ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2005, 00:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

necu :D :D :D :D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2005, 00:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
zipp je napisao:

zamislite da ste ljekar i da kod porodjaja dodje do situacije da ili dijete ili majka ostanu zivi.znaci ako se dijete porodi majka ce umrijeti odn. ako se dijete ne porodi (umre naravno) , majka ostaje ziva.sta bi ste vi kao ljekar koji je polozio hipokratovu zakletvu uradili i sta bi za vas bilo moralno.

Na Zapadu se u ovoj situaciji pokusava spasiti majka. Vecina majki bi s druge strane zeljele spasiti bebu.

Zeznuta dilema, nedaj Boze nikome.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2005, 22:18 
Urednik
Urednik

sR je napisao:

Hahaha upao si u klopku !
Predaj se !

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2005, 00:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

che.guevara je napisao:
sR je napisao:

Hahaha upao si u klopku !
Predaj se !

jebiga zar si glup da ti moram dodatno objasnjavati citaj izmedju redova :D :D :D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2005, 00:23 
Urednik
Urednik

ma jok, sve je uredu ...

moral je izmišljotina slabića ... što i nije neka negativna stvar jer da nema slabića ne bi bilo ni snagatora ;) il barem tako kaže gosn N.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2005, 02:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

haaaaaaaa tu smo ... gledano logicki posmatrano iz prirodnog ugla lijep momak bi trebao voditi lijepu djevojku ... ali nije tako ... moral i sloboda uslovljavaju jedno drugo niti ima morala bez slobode niti ima slobode bez morala ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Dec 2005, 20:10 
Urednik
Urednik

sR je napisao:
niti ima slobode bez morala ...

И због тога ми понизни грађани, слуге система живимо у миру и једнакости ...

Расправљасмо око тога неки дан ... ја сам се залагао за једнакост и неки ... _основни_ морал, што би рекли "суштину" морала ... и саговорник (илити противник у ово нашем препирању) ми рече како су људи који владају "посебни" и да они "нису исто што и ми" да ми не "припадамо тамо гдје и они" па затим да закони нису резултат размишљања и паметовања већ спровођења силе вољњика илити моћњика итд ... Укратко - они су посебни ...

Ништа лакше за побити! Рекох, и они су настали из те "масе" ... Нису пали са неба ... И њих је нека "слаба" и "морална" мајка родила, и њих је отац направио, па макар их из епрувете, и та сила коју они спроводе поткована је у цијелом народу итд итд итд ...

Живјела једнакост и другарство! Моћници, само навалите, обистините жеље и идеје народа и испољите своју "жељу за моћ" ... ;)

Има мјеста за све :)

Следећа тема би могла бити "Епикурејци Vs Стоици" ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Dec 2005, 23:55 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Iz ugla etike i pedagogije, moral je oblik drustvene svijesti koji regulise odnose meldju ljudima, najopcenitije receno. To se regulise:moralnim, obicajnim, religijski, religijsko-obicijanim normama i zakonima.

Govorili smo o krvnoj osveti, gdje je jedna obicajna norma cesto jaca od one zakonske.

Danas u nekim novinama procita, kako je otac ubio tri kcerke, jednu od 25, drugu od 12 i trecu od 6 godina, zato sto se najstarija udala bez oceveog odobrenja. U strahu da to kasnije ne urade i druge ckeri, i osramote porodicu, on ih je na spavanju zaklao, a poslije toga sam otisao u policisku stanicu. Dakle, prekrsena je obicajna norma, da se kcerka moze udati samo uz odobrenje oca, da je otac bio iskljucen u izboru buduceg muza. Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2005, 02:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
sR je napisao:
... moral i sloboda uslovljavaju jedno drugo niti ima morala bez slobode niti ima slobode bez morala ...

Tacno. " Zvjezdano nebo nada mnom i moralni zakon u meni ".

Zah, ima li degutantni primjer koji si naveo neke veze sa temom ?

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jan 2006, 17:06 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Odluke, one koje su odluke u pravom smislu riječi, su nešto što je preteško za bilo kog pojedinca. Evo zašto:

Koje su alternative doktoru? Da pusti majku da umre, da pusti dijete da umre, ili da pobjegne od odgovornosti i pusti oboje da umru.

S jedne strane, kriv je ako ne promisli o svojoj odluci budući da nosi teške posljedice. S druge strane, on je ipak samo čovjek, ograničen mentalno i vremenski. On nikako ne može pouzdano da zna šta će sve da se desi, sve što ima su njegove procjene vjerovatnoće.

To se naziva odlukom u pravom smislu te riječi. Svaka odluka podrazumijeva ono što se naziva 'skokom vjere', tj. jedan iracionalan momenat u kojem se počinje vjerovati u određenu mogućnost. Doktor će donijeti odluku, ali ne zato što je racionalnim razmišljanjem došao do toga da je to ispravno već zato što on, sasvim iracionalno, počinje da vjeruje da je to ispravno.

Religija, društvo i sl., preuzimaju tu brigu donošenja odluka na sebe. U određenim kontekstima takvo odlučivanje je moguće. Eto, naši doktori obično spašavaju majku i ne razmišljaju mnogo o tome. Bolje je imati odraslu ženu sposobnu da se brine o sebi, nego dijete bez majke, to je društveno uslovljen izbor. Neke religije bi prednost dale djetetu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jan 2006, 19:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
zipp je napisao:
misllim da je najdosadniji dio filozofije odgovarati na pitanja..sta je ovo, sta je ono..

a mene ubijedili da je to upravo poenta filozofije ...

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jan 2006, 19:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
sR je napisao:
haaaaaaaa tu smo ... gledano logicki posmatrano iz prirodnog ugla lijep momak bi trebao voditi lijepu djevojku ... ali nije tako ...

jel ti to vodaš ružne ribe, pa se nama ovde jadaš i vadiš na moral? :lol:

šalim se, narafski ...

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2006, 21:10 
Urednik
Urednik

blue je napisao:
Religija, društvo i sl., preuzimaju tu brigu donošenja odluka na sebe. U određenim kontekstima takvo odlučivanje je moguće. Eto, naši doktori obično spašavaju majku i ne razmišljaju mnogo o tome. Bolje je imati odraslu ženu sposobnu da se brine o sebi, nego dijete bez majke, to je društveno uslovljen izbor. Neke religije bi prednost dale djetetu.

E ovo je zanimljivo jer primjer pokazuje da moral ipak postoji i treba da postoji ;) Ovo smatram "moralnim" pitanjem. I dalje mislim da su moralna pravila religija i kojekakvih drustava smijesni, mislim da ima dosta "proizvoljnosti" i da ce se vremenom iskristalisati sustina !

Vrh

[ 19 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]