Vitez Lutalica je napisao:
Negdje na forumu sam procitao listu smijesnih predvidjanja o razvoju tehnike, uglavnom iz proslog vijeka, koja su dali relevantni ljudi tog doba. Ne da mi se sad to traziti ali ova pesimisticka recenica neodoljivo podsjeca na tu zbirku.
Pa stavimo je onda u tu zbirku
Viteze ti me podsjecas neodoljivo na evolucioniste ciji je odgovor uvijek "Ali nakon mnogo mnogo godina je to moguce"
Mi smo fascinirani necim poput neural networks, ali da li znas kako su oni implementirani na kompjuteru? Radi se o veoma jednostavnoj predikatnoj logici i logici prvog reda sa kojima se pokusava predstaviti sve sto jedna mreza "zna". Problem je samo kako to predstaviti na kompjuteru. Ali i to je uradjeno. Ali tu staje sve. Vjeruj mi da nema vecih "pesimista" od strucnjaka za AI.
AI je posljedica izazvana entuzijazmom nakon sto su prvi namjenski kompjuteri izasli na trziste. Ljudi su mislili da brzina procesora i programibilnost kompjutera cini AI mogucom. Ali arhitektura kompjutera je toliko smijesno jednostavna i primitivna da se poredi sa mozgom. Mi smo toliko odusevljeni brzinom i mogucnostima kompjutera da smo poceli da sanjamo otvorenih ociju kako ce kompjuteri da zamijene covjeka. Ja cak i kad bih iskljucio mogucnost "osjecanja", kompjuteri samo po sebi, po mome misljenju, nikad nece moci da zamijene covjeka. Hocu da kazem da, ako jednog dana dozivimo da imamo za komšiju C1000

, da ce ta masina najmanje podsjecati na kompjutere, da li me razumijes? To je poenta mog gledista. Za AI je potreban drugaciji pristup sa drugacijim resursima.
Neural networks iz Matlaba mogu da nas fasciniraju i da daju nasoj masti maha bas zato sto ne znamo kako funkcionisu, ali ponavljam, ono sto one mogu je super ali smijesno, SMIJESNO u poredjenju sa mozgom, ali rade pametno svoj posao bas zbog visprenosti predikatne logike i logike prvog reda. Najbolji kompjuter danasnjice je jos uvijek nekoliko biliona puta losiji od mozga. Cak i kad bi mogli da izgradimo jedan kompjuter sa bilion procesora taj kompjuter ce biti po performansama daleko iza mozga. Cak i kad bi mi uspjeli da izgradimo superskalarne kompjutere sa nekoliko bilion procesora pri cemu je svaki procesor podjednako opterecen, mi cemo opet morati da "programiramo" neuralne mreze. Ja ne vjerujem da ce se mozak jednog robota buducnosti sastojati samo od software-a.
Nisam ni ja pretjerani skeptik, ostavljam dozu zdrave rezervisanosti. Jedan argument za optimizam je taj da je mozak materijalan i da ima odredjenu zapreminu sto znaci da se vecina funkcija u mozgu odvija na materijalnoj ravni, i to bi po mome misljenju trebalo biti moguce da se simulira uprkos svoj slozenosti. Ali ne mogu da prihvatim, u stvari meni je to jednostavno nezamislivo gledajuci nacin funkcionisanja i arhitekturu kompjutera, da dozivimo da jednog dana imamo vjestacki mozak koji je nista drugo nego jedan veoma uznapredovali kompjuter. Buducnost mozda pripada AI, ali platforma za AI ce biti jedno novo otkrice, mozda cemo moci jednog dana da gradimo robote "koji misle i postupaju racionalno", ali oni po mome skromnom misljenju nece imati ni RAM ni bytove ni bitove ni operativne sisteme ni tranzistore u sebi. Cak mislim da ce vecu ulogu pri izgradnji "masina koje misle" imati organska materija, i to nesto slicno DNA, ali naravno neki artefakt.
Pozdrav!