banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 18 Jun 2026, 00:10 Danas je 18 Jun 2026, 00:10

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 41 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 27 Dec 2005, 22:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
che.guevara je napisao:
О хвала, није хитно, нашао сам Генеалогију морала, довољно је, сад се мало одмарам од Ничеа, покушавам да набавим Брадоњин Манифест, одавно нисам постио па зато ... (постим читајући брадоњу ;) )

Сретна нова година свима!

hebem li ga, ako je bradonja marks, mislim da imam nedgje to pisanije ...

pridružujem se čestitkama.

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2005, 07:09 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 28 Dec 2005, 23:24
Fridrih Nièe (ZARATUSTA JE NICEVA RABOTA)
ANTIHRIST

Eto me na koncu i evo mog suda. Osuðujem hrišæanstvo, protiv hrišæanske crkve podižem najstrašniju optužnicu koju jedan tužilac može da izgovori. Ono je za mene najveæa od svih zamislivih pokvarenosti, njegova volja za pokvarenost ukazuje na krajnju moguæu pokvarenost. Hrišæanska crkva ništa nije poštedela svoje pokvarenosti, od svake vrednosti je napravila nevrednost, od svake istine laž, od svake èestitosti nitkovluk duše. Neka se ne usudi niko više da mi govori o njenim "humanitarnim" blagoslovima! Potisnuti neku nevolju bilo bi protiv njenog najdubljeg interesa: ona je živela od nevolja, stvarala je nevolje da bi se ovekoveèila... Nagrizajuæi crv greha, na primer: tom bedom èoveèanstvo je pre svega obogatila Crkva! - "Jednakost duša pred bogom", to prenemaganje, taj izgovor za mržnju svih podlaca, taj pojmovni eksploziv, postao je najzad revolucija, moderna ideja i naèelo propasti èitavog društvenog poretka - hrišæanski dinamit... "Humanitarna" hrišæanska blagosiljanja! Od humanitas napraviti samoprotivreènost, veštinu samoskrnavljenja, volju za laž po svaku cenu, mržnju, prezir prema svim dobrim i èestitim instinktima! To bi za mene bila hrišæanska dobroèinstva! - Parazitizam kao jedina praksa Crkve; sa njenim idealom bledunjavosti i "svetosti" svake krvi, svetost koja ispija svaku ljubav, svaku nadu u život; onostranost kao volja za poricanje svake realnosti; krst kao znak raspoznavanja za najpodzemniju zaveru koja je ikada postojala - protiv zdravlja, lepote, uspeha, srèanosti, duha, dobrote duše, protiv života samog... Ovu veènu optužbu hrišæanstva hoæu da ispišem na svim zidovima, svuda tamo gde postoje zidovi - imam slova koja æe videti i slepi... Hrišæanstvo nazivam velikim prokletstvom, najveæom unutrašnjom iskvarenošæu, velikim instinktom za osvetu za koji ni jedno sredstvo nije dovoljno otrovno, skrovito, podzemno - nazivam ga besmrtnom ljagom èoveèanstva... I vreme se raèuna prema tom dies nefastus sa kojim je zapoèeo ovaj zao udes - prema prvom danu hrišæanstva! - Zašto ne prema njegovom poslednjem? - Od danas? - Prevrednovanje svih vrednosti!

ZAKON PROTIV HRIŠÆANSTVA

donesen na dan Spasa, prvog dana Prve godine
( - 30. septembra 1888. prema lažnom kalendaru)

Rat do smrti protiv poroka
Porok je hrišæanstvo

Prvi èlan - Porok je sve suprotno prirodi. Najporoènija ljudska vrsta je sveštenik: on poduèava u protiv-prirodu. Ne postoje razlozi protiv sveštenika, postoji popravni dom.

Drugi èlan - Svako sudelovanje u božjoj službi jeste atentat protiv javnog morala. Biti suroviji prema protestantu nego prema katoliku, suroviji prema liberalnom protestantu nego prema puritancu. Što smo bliže nauci, veæi je zloèin biti hrišæanin. Zloèinac nad zloèincima je stoga filozof.

Treæi èlan - Prokleto mesto na kom je hrišæanstvo izleglo svoja zmajska jaja, treba odmah zbrisati sa lica zemlje i kao sramno mesto da bude opomena i strah svem potomstvu. Neka se na njemu kote otrovne guje.

Èetvrti èlan - Propovedanje nevinosti je javno podsticanje na protiv-prirodu. Prezirati polni život, kaljati ga sa pojmom "neèistoga", jeste istinski greh prema svetom duhu života.

Peti èlan - Jesti za jednim stolom sa sveštenikom nije dozvoljeno; èineæi to, baca se kletva na èasno društvo. Sveštenik je naš èandala - on æe biti obznanjen, izmoren glaðu i prognan u neku vrstu pustinje.

Šesti èlan - "Sveta" istorija nazvaæe se imenom koje joj odgovara, to jeste prokletom istorijom; reèi "bog", "spasitelj", "iskupitelj", "svetac", koristiæe se da bi se osudili, da bi se obeležili zloèinci.

Sedmi èlan - Ostalo sledi iz gornjeg.

Fridrih Nièe, Antihrist, Grafos, Beograd, 1988, str. 87-90.
priredio: Zoran Kojèiæ

Eto me na koncu i evo mog suda. Osuðujem hrišæanstvo, protiv hrišæanske crkve podižem najstrašniju optužnicu koju jedan tužilac može da izgovori. Ono je za mene najveæa od svih zamislivih pokvarenosti, njegova volja za pokvarenost ukazuje na krajnju moguæu pokvarenost. Hrišæanska crkva ništa nije poštedela svoje pokvarenosti, od svake vrednosti je napravila nevrednost, od svake istine laž, od svake èestitosti nitkovluk duše. Neka se ne usudi niko više da mi govori o njenim "humanitarnim" blagoslovima! Potisnuti neku nevolju bilo bi protiv njenog najdubljeg interesa: ona je živela od nevolja, stvarala je nevolje da bi se ovekoveèila... Nagrizajuæi crv greha, na primer: tom bedom èoveèanstvo je pre svega obogatila Crkva! - "Jednakost duša pred bogom", to prenemaganje, taj izgovor za mržnju svih podlaca, taj pojmovni eksploziv, postao je najzad revolucija, moderna ideja i naèelo propasti èitavog društvenog poretka - hrišæanski dinamit... "Humanitarna" hrišæanska blagosiljanja! Od humanitas napraviti samoprotivreènost, veštinu samoskrnavljenja, volju za laž po svaku cenu, mržnju, prezir prema svim dobrim i èestitim instinktima! To bi za mene bila hrišæanska dobroèinstva! - Parazitizam kao jedina praksa Crkve; sa njenim idealom bledunjavosti i "svetosti" svake krvi, svetost koja ispija svaku ljubav, svaku nadu u život; onostranost kao volja za poricanje svake realnosti; krst kao znak raspoznavanja za najpodzemniju zaveru koja je ikada postojala - protiv zdravlja, lepote, uspeha, srèanosti, duha, dobrote duše, protiv života samog... Ovu veènu optužbu hrišæanstva hoæu da ispišem na svim zidovima, svuda tamo gde postoje zidovi - imam slova koja æe videti i slepi... Hrišæanstvo nazivam velikim prokletstvom, najveæom unutrašnjom iskvarenošæu, velikim instinktom za osvetu za koji ni jedno sredstvo nije dovoljno otrovno, skrovito, podzemno - nazivam ga besmrtnom ljagom èoveèanstva... I vreme se raèuna prema tom dies nefastus sa kojim je zapoèeo ovaj zao udes - prema prvom danu hrišæanstva! - Zašto ne prema njegovom poslednjem? - Od danas? - Prevrednovanje svih vrednosti!

ZAKON PROTIV HRIŠÆANSTVA

donesen na dan Spasa, prvog dana Prve godine
( - 30. septembra 1888. prema lažnom kalendaru)

Rat do smrti protiv poroka
Porok je hrišæanstvo

Prvi èlan - Porok je sve suprotno prirodi. Najporoènija ljudska vrsta je sveštenik: on poduèava u protiv-prirodu. Ne postoje razlozi protiv sveštenika, postoji popravni dom.

Drugi èlan - Svako sudelovanje u božjoj službi jeste atentat protiv javnog morala. Biti suroviji prema protestantu nego prema katoliku, suroviji prema liberalnom protestantu nego prema puritancu. Što smo bliže nauci, veæi je zloèin biti hrišæanin. Zloèinac nad zloèincima je stoga filozof.

Treæi èlan - Prokleto mesto na kom je hrišæanstvo izleglo svoja zmajska jaja, treba odmah zbrisati sa lica zemlje i kao sramno mesto da bude opomena i strah svem potomstvu. Neka se na njemu kote otrovne guje.

Èetvrti èlan - Propovedanje nevinosti je javno podsticanje na protiv-prirodu. Prezirati polni život, kaljati ga sa pojmom "neèistoga", jeste istinski greh prema svetom duhu života.

Peti èlan - Jesti za jednim stolom sa sveštenikom nije dozvoljeno; èineæi to, baca se kletva na èasno društvo. Sveštenik je naš èandala - on æe biti obznanjen, izmoren glaðu i prognan u neku vrstu pustinje.

Šesti èlan - "Sveta" istorija nazvaæe se imenom koje joj odgovara, to jeste prokletom istorijom; reèi "bog", "spasitelj", "iskupitelj", "svetac", koristiæe se da bi se osudili, da bi se obeležili zloèinci.

Sedmi èlan - Ostalo sledi iz gornjeg.

Fridrih Nièe, Antihrist, Grafos, Beograd, 1988, str. 87-90.
priredio: Zoran Kojèiæ

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2006, 02:11 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 05 Apr 2006, 01:31
ajsmen je napisao:
interesuje me je li iko citao ovu knjigu
i ima li kakvih ideja. interesantno je napomenuti da
ko god je procitao "niceova pisma" moze saznati vise o
toj knjizi nego da cita samu knjigu.

I ne samo to, ko je knjigu procitao na njemackom, pa jos i niceovu zaostavstinu, eh, njemu se moze desiti da napise ovako nesto:

http://www.geocities.com/osvit000/niv.zip

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Apr 2006, 21:12 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Fini, aj uredi malo tu svoju poruku da ne bi bila obrisana.

Čuo sam da ljudi vole prevoditi Zaratustru :)

Valjda, na srpskom postoji desetak prevoda?

:lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Apr 2006, 02:06 
Početnik
Početnik

Jel tu racunas i onaj moj od prije dva-tri mjeseca?

A sta je meni bilo pa da prevodim kad vec ima prevoda?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Apr 2006, 20:35 
Urednik
Urednik

UnforgivenIII je napisao:
Jel tu racunas i onaj moj od prije dva-tri mjeseca?

A sta je meni bilo pa da prevodim kad vec ima prevoda?

Pardon?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Apr 2006, 03:18 
Početnik
Početnik

Nije "Pardon?" nego "Pardon!"!

Eh, sta ti je volja za moc...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Apr 2006, 20:42 
Urednik
Urednik

Nije "Pardon?" nego "Pardon!"!

Eh, sta ti je volja za moc...

Onda, pardon!?

Je li dečko, kakav tvoj prevod pominješ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2006, 02:51 
Početnik
Početnik

Ovaj moj prevod Zaratustre je neprevazidjen i vjecan:

http://www.geocities.com/osvit000/tjgz/

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2006, 20:58 
Urednik
Urednik

Ovaj moj prevod Zaratustre je neprevazidjen i vjecan:

http://www.geocities.com/osvit000/tjgz/

Uff ... taj prevod ^_^

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2006, 02:17 
Početnik
Početnik

Ne valjas tebi ni ti, a kamoli bilo sta drugo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2006, 02:34 
Početnik
Početnik

Da napomenem, prevod sam radio licno ja (iako je na ekavici), nekoliko mjeseci. Potpuno je originalan i nista nije kopirano iz drugih knjiga! Koristio sam 3-4 rijecnika.
Slobodan je za nekomercjalnu upotrebu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2006, 22:17 
Urednik
Urednik

Ma mojne tisra, svaka čast ...

Manje takvih retardiranih komentara, mogle bi otići u recycle bin ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2006, 01:08 
Početnik
Početnik

"Uf, decko, tisra", ko je ovde retardiran?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2006, 00:25 
Urednik
Urednik

"Uf, decko, tisra", ko je ovde retardiran?

Ovaj RETARDIRANI komentar je RETARDIRAN, logično, A je A ...

"Ne valjas tebi ni ti, a kamoli bilo sta drugo."

Manje takvih gluposti, nisam ti ja mama da me z*j*š , i nadam se da se nećemo provocirati (ubuduće) ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2006, 03:20 
Početnik
Početnik

Bojim se da tebe ubija zavist prema meni, tako da ti ne vidim lijeka ubuduce i vjecno...
A ono sto je meni ovde najteze je da prevazidjem vlastito gadjenje i napisem ti repliku.
Inace, mogao bih bez tebe u svakom slucaju i obavezno.
E sad, takvih kao sto si ti ima dovoljno da vas je nemoguce cak i prebrojati, tako da tvoju egzistenciju moram shvatiti kao volju sveukupne prirode.

Ali i priroda se da potsisati i potkresati...

Nema veze, samo ti zazmiri i vec me nema...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2006, 16:22 
Urednik
Urednik

Tebi fali neka daska, i zato je bolje da se više ne raspravljam, neki neće primjetiti razliku ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2006, 17:34 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 22:41
Nice se ponasao kao politicar u opoziciji,srao je koliko je htio,a nista nije morao dokazati,niti za ista preuzeti odgvoronost.
Upravo je Zaratustra tipcan primjer moje misli.

Mogu ga jedino razumjeti,jer je tada bolovao od sifilisa,pa ajd onda..

The bird files to God.That God`s name is Abraxas

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2006, 19:46 
Urednik
Urednik

abraksas je napisao:
srao je koliko je htio

To što je on srao, to ti danas jedeš :P

Vrh

Tema posta: