banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 18 Jun 2026, 00:30 Danas je 18 Jun 2026, 00:30

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 46 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 30 Jan 2006, 20:31 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Sloboda majka reda?

Netacno. Sloboda i red uopste nisu u nekom rodu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Feb 2006, 17:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Apr 2004, 12:13
Umjetnost je jedan dobar predstavnik slobode.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Feb 2006, 19:54 
Urednik
Urednik

Da, jeste !

I sport je neka vrsta slobode, ograničena pravilima koja ne umanjuju "kvalitet" slobode, ako su pravila dobra :)

Dakle dobra pravila ne bi trebala da smetaju slobodu čovjeka ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Feb 2006, 21:49 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Nov 2005, 15:55
che.guevara je napisao:
Sloboda majka reda?

Netacno. Sloboda i red uopste nisu u nekom rodu.

demant sloboda je osnova reda !
puna recenica poznatija kao prudhonov paradox glasi "sloboda je majka reda , a ne njegova kcer !"
netacna je tvoja tvdrnja jer je red =organizacija drustva osnov slobode ili jos bolje obrazlozi svoju tvrdnju jer ne znam ni da li si shvatio poentu prudonove recenice / koja se odnosi na to da covjek pod prinudom(ili ti "redom") nije slobodan jer gore navedeno je gledanje slobode iz anarhisticke perspektive i organizacije drustva stoga dokad se god bude zivjelo pod autoritetom nametnutim od strane drzave ili vladajucih klasa uopste covijek nece biti slobodan

Poslednji put menjao groznium dana 05 Feb 2006, 23:31, izmenjena 2 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Feb 2006, 22:00 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

che.guevara je napisao:
Da, jeste !

I sport je neka vrsta slobode, ograničena pravilima koja ne umanjuju "kvalitet" slobode, ako su pravila dobra :)

Dakle dobra pravila ne bi trebala da smetaju slobodu čovjeka ...

e svasta , ajd objasni kako je to ostvarena sloboda u sportu ?kad je svaki potez igraca sematski unapred odredjen i ogranicen pravilima koja diktiraju ponasanja igraca tokom igre , izvini ja tu stvarno ne vidim nikakvu slobodu u pravom smislu te rijeci nego samo slobodu izbora da se povinujes datim pravilima prilikom ucestvovanja u datoj igri u ovom slucaju ljudskom drustvu ?

potpuno se slazem sa tim da je umjetnost dobar predstavnik slobode(nazalost ako ne i jedini pravi predstavnik slobode) pre svega zato sto umjetnost za razliku od sporta nije rigorozno ogranicena pravilima i upravo zato sto je spontana njena kreativnost je nesicrpna ![/quote]

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2006, 00:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41

Za mene je sloboda nesputana misao.

Citiraj:
prudhonov paradox glasi "sloboda je majka reda , a ne njegova kcer !"

Oki. :D Mislim da je ova izjava u redu.

Sloboda jeste majka reda, jer po prirodi stvari slobodan covjek razumije neophodnost i korisnost reda, te mu stoga ne mora biti nametnut kao takav.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2006, 22:19 
Urednik
Urednik

Citiram oba grozniumova prethodna posta ...

Sve što si rekao ne opisuje nikakvu slobodu, od te tvoje slobode nikad sreća neće izrasti, a po izgledu najviše sliči nekom haosu, prašini u vjetru ili kičastoj apstrakciji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2006, 00:00 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

samo prazne rijeci i floskule ali nisam ni ocekovao drugaciji odgovor(ustvari nisi ni odgovorio na pitanja iz postova) i od nekoga ko zastupa tezu(barem sam ja tako shvatio ) da ce se sloboda cizmom nametnuti sto je i tipicno za marxiste i staljiniste ,od kud ti ili ja znamo kako ce se ljudsko drustvo dalje razvijati i na koji nacin ce se organizovati kada bude drzave prevazidjena kao nacin organizovanja ili ne , anarhija je moguca kao i svai drugi oblici drustvenog organizovanja tko smo i ja i ti da dajemo svoj sud o tome da li ce to biti i da li je kichasto ili ne ?Nece biti slobode dokad god postoje povlasteni i pokorni ! meni je sadasnja organizacija drustva kichasta i cjelokupan sistem je nametnut kao dogma o "jedinom mogucem i ispravnom |" ,

Traziti svoju srecu u tudjoj sreci,svoje dostojanstvo u dostojanstvu okoline biti slobodan u slobodi drugih to je sva moja vjera .-Mihail Bakunjin

Ah , imali smo mnoge gospodare
i tigrove i hijene
imali smo svinje i volove
Ali ipak,hranili smo
te i ove
bili bolji ili losiji

Ah cizma cizmi uvek lici
I gazi nas . Ja mnim
shvaticete: ne treba nam drugih gospodara
vec nikakvih- Berthold Brecht

Snaga je cijele kontrakulture 90ih sto se ne borimo samo protiv jedne stvari koje ne volimo , imamo kompletnu viziju kako bi zivot mogao i trebao biti dobar i borimo se protiv svega sto to blokira .Tto nije kampanja , cak niti pokret to je cijela kultura .
(Merrick , aktivist iz Britanije)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2006, 01:16 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
mene samo interesuje sta se desilo sa svim postovima 'zelenog obada'?? to mi i ne lici bas na slobodu

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2006, 23:53 
Urednik
Urednik

VeLiKi je napisao:
mene samo interesuje sta se desilo sa svim postovima 'zelenog obada'?? to mi i ne lici bas na slobodu

Čovjek je svojevoljno obrisao svoje postove. Tužno ali istinito. Šteta.

groznium, zar si ti anarhista? Znaš za nelogičnost anarhije? Predpostavi da se u jednom trenutku stvori bezvlašće ... npr tokom nesreća u Americi (Katrin) ... policije nema, nema vojske - dakle anarhija. I šta se dešava u takvom okruženju??? Jaki momci (crnačke bande) uspostavljaju svoj red, pljačkaju, preživljavaju ili šta već - drugim riječima uspostavili su vlast. Eh to je to ...

Tako sam ja kontao ... Vlast nije potrebna. Vlast jednostavno dolazi sama htjeli mi to ili nehtjeli.

A u fazi bezvlašća, svako može da uspostavi vlast. Takve vlasti koje niču iz bezvlašća pokazano su mnogo lošije od vlasti koje se grade na miru i vremenski, pa ili revolucijom. Dakle kakva bi to sloboda bila, ako bi se iz te slobode moglo olako izroditi zlo koje bi prouzrokovalo neslobodu veću od bilo koje neslobode unutar nekog ""ČIZMA"" sistema?

Bolje da te neko gazi čizmom konstanto, nego da te jedan dan niko ne gazi, pa sledeći dan krenu da te gaze valjkom ... Eto još malo apstrakcije ;) (koja očigledno i nije na cijeni, a pravo i ne bi trebala da bude)

----------------

Drugi dio

Sada bih da obrazložim svoju tvrdnju (i time da opovrgnem tvoju) da je čovjek slobodan i u sportu. Dakle u sportu postoje pravila i ograničenja igre. Igrač je ipak glavni akter i on odlučuje o ishodu. Svi potezi van pravila igre su nedozvoljeni.

Ali ako pogledamo, igrač unutar pravila igre ima jako mnogo opcija, poteza i mogućnosti za akciju - on ima slobodu da radi kako hoće - sve samo da je unutar tih pravila.

Ako su pravila igre prepreka slobodi ko što ti reče, citiram

Citiraj:
ajd objasni kako je to ostvarena sloboda u sportu ?kad je svaki potez igraca sematski unapred odredjen i ogranicen pravilima koja diktiraju ponasanja igraca tokom igre , izvini ja tu stvarno ne vidim nikakvu slobodu u pravom smislu te rijeci nego samo slobodu izbora da se povinujes datim pravilima prilikom ucestvovanja u datoj igri u ovom slucaju ljudskom drustvu ?

onda SLOBODA NE POSTOJI NITI KAO APSTRAKTAN POJAM a kamo li da se može realno dogoditi, valjda zato što je sav svijet uređen pravilima! Da, dečko, ajde kako ćeš se ti ikada osjećati slobodnim ako znaš da si u igri svemira ako znaš da te gravitacija drži za zemlju ako znaš da život nije vječan ili ako znaš da ne možeš da budeš na tri mjesta odjednom itd.

Hoću da kažem da su pravila nametnuta. Tako da, ako pravila smetaju slobodu, onda sloboda ne postoji, jer će zakoni fizike uvijek biti prisutni.

Eh ja na drugu stranu smatram da zakoni i pravila nisu smetnja slobodi. Postoje pravila - možeš se boriti protiv njih, ili ih možeš poštovati - sloboda je nešto drugo. Tako mi se čini.

Vrh

Tema posta: sloboda se pise sa A
PostPoslato: 08 Feb 2006, 01:15 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

prva zabluda anarhija nije haos i nije ni pribizno onome sto si opisao u slucaju nesrece u sta su napravili patrijahalno istrenirani ljudi koji se ponasaju po ustaljenim normama zakon jaceg i slicno, a druga stvar " . uopste ne dvojim da anrhija nije suprotna organizaciji . to uopstenije rijec o organiziranosti i neorganiziranosti vec o dva nacina pozeljnog organizovanja . vekika je zabluda kako organizovanje nije moguce bez autoriteta . uostalom u anarhizmu se autoritet smatra kocnicom slobodi i vlastitom afirmisanju . Sve autoritarne organizacije su organizovane u obliku piramide sa strogim hijerarhiskim redom dakle prisilom.
kao alternativu nudi organizovanje u obliku mreze .
Tu nema jednog sredista koje naredjuje i odlucuje o aktivnostima, vec svatko prema svojim afinitetima preuzima odgovornost za odredjeni zadatak . Naravno uvijek se naglasava slobodan izbor .nasuprot autoriteta uvijek slavi slobodu i spontanost(bez koje nema slobode )
naravno da bi se doslo do promjene odnosa ili ti ostvarenja slobode(anarhije ili komunizma u pravom smislu te rijeci jer je u sustini isto) potrebna je revolucija unutar svih ljudi ponaosob jer je nemoguce mjenjati strukturu uredjenja drustva sa jos uvijek autoritarnim licima .nacinu proizvodnje ekonomskim i ekoloskim sistemima bez cega nema ni revolucije pa ni slobode jer ono sto zelim reci da sloboda jos nije ostvarena ! ne zelim vjerovati da "red i palica uvijek idu skupa " i da je to ono sto nazivate slobodom jer bi to bilo previse strasno za cjelokupnu ljudsku zajednicu koja po tome nema mogucnosti promjena nego je osudjena na propast ili ti "Ako zelis sliku o buducnosti zamisli cizmu kako gazi ljudsku glavu vjecno "(Orvel) .sto bi znacilo da je covjek u osnovi agresivan i zao u sto ne mogu vjerovati
Covijek je bice slobode ! a da li ce je ostvariti zavisi od odnosa prema drugima i sebi . Najjednostavnije preuzeti odgovornost za svoje postupke i sloboda dolazi sama po sebi .

"Biti radikalan znaci ici do korijena , a korijen je u covijeku to je sam
covijek"
(karl marx)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Feb 2006, 20:57 
Urednik
Urednik

Ama kakva zabluda i šta pričaš koještarije nevezane za temu, nadoveži se na priču! Citiraj moj odgovor pa obrazloži svoju teoriju na njemu, ovako ne mogu da te shvatim baš najbolje, ko zna šta je ko mislio (npr. osim ako konkretno ne kritikuješ nešto). Meni se ideja anarhije jako sviđala jedno vrijeme, a sada sam zauzet drugim stvarima, tako da imam "potencijala" da te shvatim, samo se malo bolje nadoveži na priču.

Recimo, da li još uvijek tvrdiš da u sportu nema slobode? Eto ja sam tome posvetio polovicu poruke a ti ništa onda nisi odgovorio ... šta smatraš kaži?

Poz

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Feb 2006, 00:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

prvi dio
ok nastavljamo sa igrankom , tem je bila sloboda i u kontekstu toga sam i odgovarao , ali nebitno ok , prihvatam upute dakle
Citiraj:
Vlast nije potrebna. Vlast jednostavno dolazi sama htjeli mi to ili nehtjeli.

pa o tome se radi da li zelimo da neko vlada nama li ne , onog trenutka kad se stvori kriticka masa , svijest ljudi dosegne do odredjenog nivoa zelje za zivot bez prinude nema sanse da se vlast nametne jer bi naisla na nezamisliv otpor ljudi koji bi se organizovali i sprijecili uspostavu vlasti dakle nakupinu moci tj autoritet .

Citiraj:
A u fazi bezvlašća, svako može da uspostavi vlast.

opet je sve u rukama ciljane grupe zeli li ona vlast ili ako ne nace nacine da se bore protiv iste , bezvlasce ne znaci nuzno nedostatak organizacije i interakcije ljudi jer drustvo ne mora biti organizirano na principima prinude tj. hijerarhije , nego mreze postoje razlicite doktrine o tome npr mutalizam , kolektivizam , anarho komunizam , federalizam , da sad ne nabrajama i ne obnjasnjavam sta je sve od navedenog , recimo ljudi u skvotovima i komunama zive na tim principima dakle nemaju vodje nego inicijatora ideja (koji nikako nije stalan) i nema autoritet nego je stvar ostalih da li ce to prihvatiti ili ne ,

Citiraj:
Takve vlasti koje niču iz bezvlašća pokazano su mnogo lošije od vlasti koje se grade na miru i vremenski, pa ili revolucijom

nijedna vlast se ne gradi na miru nego na sistemu sile i prinude kroz drzavni aparat fizicke sile (vojske i policije ) i mehanizma ustava i zakona ,
revolucijom ne nastaju vlasti jer revolucija znaci promjena , a u cemu je promjena kad se opet formira vlast( nema promijene) ?promijena simbola nije i promijena odnosa prljavstina na rukama i dalje je ista i revolucija bi znacila sva moc natrag tamo gdje i pripada u ruke svih ljudi dakle ne pojedinaca/ki ili oligarhija dakle nestanak klasa je revolucija , ostalo je privid i nije promijena nego obmana .
Citiraj:
Bolje da te neko gazi čizmom konstanto, nego da te jedan dan niko ne gazi, pa sledeći dan krenu da te gaze valjkom

da su tako razmisljali i svi potlaceni ljudi sloboda ne bi bila ni ostvarena ni ovolikom obimu koliko je sada , niti bi bilo uoste teznje ka slobodi kao takvoj i bili bi ovce u rukama vladajuce klase vjecno ,
//////////////////////////////////////////////////////////////////////////
drugi dio (dakle prakticni = jasniji i interestniji )
Citiraj:
Sada bih da obrazložim svoju tvrdnju (i time da opovrgnem tvoju) da je čovjek slobodan i u sportu. Dakle u sportu postoje pravila i ograničenja igre. Igrač je ipak glavni akter i on odlučuje o ishodu. Svi potezi van pravila igre su nedozvoljeni. .
Ali ako pogledamo, igrač unutar pravila igre ima jako mnogo opcija, poteza i mogućnosti za akciju - on ima slobodu da radi kako hoće - sve samo da je unutar tih pravila.

netacno glavni akter je sudac jer on odredjuje po pravilima ispravnosti poteza i dalji tok i smjer, igrac je sudionik igre ,je da tako kazem kreator igre ali ne i njenog glavnog toka iako je on osnovni inicijator igre

Citiraj:
Ako su pravila igre prepreka slobodi

nisu problem problem pravila nego suci i njihov autoritet kao i polozaj igraca u igri !
vjerovatno kad si bio djete igrali ste igre i bez sudaca ili ti autoriteta na osnovu medjusobnog dogovora i mjenjali neka pravila sko ste htjeli po vlasttoj volji ,a osim toga nije ni svaka igra natjecanje nego je zabava bez
nikakvog bodovanja ,svatko je pobjednik vise dajes ,vise dobijas .

Citiraj:
onda SLOBODA NE POSTOJI NITI KAO APSTRAKTAN POJAM a kamo li da se može realno dogoditi, valjda zato što je sav svijet uređen pravilima! Da, dečko, ajde kako ćeš se ti ikada osjećati slobodnim ako znaš da si u igri svemira ako znaš da te gravitacija drži za zemlju ako znaš da život nije vječan ili ako znaš da ne možeš da budeš na tri mjesta odjednom itd.

Hoću da kažem da su pravila nametnuta. Tako da, ako pravila smetaju slobodu, onda sloboda ne postoji, jer će zakoni fizike uvijek biti prisutni.

u svemiru je sve relativno pa tako i zakoni fizike(prvo samo njegovo postojanje , oblik velicinu ,pocetak i kraj starost i klasicno pitanje kako je iz nicega nastalo nesto ) ! gravitacija je uslovno savladana prvo samim tim sto covijek hoda na dve noge , da ne pominjem avione i svemirske brodove koje ce vjerovatno u buducnosti prevoziti i ljude) i moze i postaviti pitanje da li ti privlacis zemlju ili zemlja tebe odgovor je i jedno i drugo .
otkud znas da li je zivot vjecan ili nije ili otkud znas da tjelesnom smrti nastaje i smrt svijesti . otkud znas da ne mozes biti u isto vrijeme na tri mjesta - mozes li sa sigurnoscu reci da to vec sad ne postoji mislim uopsteno na cijeli svemir , da li mozes garantovati da takva tehnologija negddje ne postoji ?

Citiraj:
Eh ja na drugu stranu smatram da zakoni i pravila nisu smetnja slobodi. Postoje pravila - možeš se boriti protiv njih, ili ih možeš poštovati - sloboda je nešto drugo. Tako mi se čini[

pravila jesu smetnja slobodi jer iskljucuju spontanost sto je osnova slobode.
sloboda je mogucnost da sami izaberemo igru
igrajmo igru bez pravila i prinude [/quote]

Citiraj:
Sloboda jeste majka reda, jer po prirodi stvari slobodan covjek razumije neophodnost i korisnost reda, te mu stoga ne mora biti nametnut kao takav.

':D' apsolutno se slazem

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Feb 2006, 22:57 
Urednik
Urednik

Eeee ... ovo je već jako zanimljivo ...

Zaista zanimljiva poruka.

Ne mogu da kažem da se ne slažem sa onim što je ovdje napisano.

Jedino što bih mogao (sada nakon prvog čitanja) da ispravim jeste da kada sam rekao "sport" nisam mislio na postojanje sudije, tako da je to sad jasno. Znači sport u kojemu igrači igraju i sudije je slobodan - OK !!!

Eto ... toliko od mene za sada, hvala g. ako neko ima još nešto da pridoda samo napred.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Mar 2006, 19:36 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Apr 2005, 09:34
Vidim da ima ustezanja raznih na temu, ima li slobode ako su i pravila u igri.Ja mislim da nema slobode bez igre, nit igre bez pravila.Jednostavno ne mogu da odvojim te pojmove.
Pravila u sportu su fer ( idealno), i u okviru tih pravila ja znam da sam fer igrac.Ako mi neko da loptu i poljanu na kojoj nema golova brzo cu da izgustiram tu "slobodu".
Neko rece da u umjetnosti nema pravila i da je zato najveci oblik slobode.Nije tacno.Ako nema pravila kako onda znamo ko je veliki umjetnik i sta je umjetnost.Pravila imaju svoju svrhu, e sad drugo je to sto nam je svakodnevni zivot prenatrpan nekim pravilima koja nas guse.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Mar 2006, 23:10 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

netacno nisu ni sve igre -igre po "pravilima , jer igra moze biti i bilo koja slobodna
spontana aktivnost ,zasto pod igrom odmah smatras nekakav natjecateljski sport ?recimo i igra je npr. kad se djeca igraju auticima ili npr lutkama ,i sami se spontano vode kroz igru bez jasno prikaznaih pravila ustvar i nema ih, sto se tice slobode i sporta sloboda je mogucnost da sami izaberemo igru i "pravila" ustvari da se ne ponavljam previse procitaj moj prethodni post
Citiraj:
Neko rece da u umjetnosti nema pravila i da je zato najveci oblik slobode.Nije tacno.Ako nema pravila kako onda znamo ko je veliki umjetnik i sta je umjetnost

kontra pitanje ako je umjetnost "ogranicena" i sablonski upakovana u pravila sta je to umjetnost i da li uopste postoji ?
sto se tice umjetnosti na svakome od nas je da sam procjeni sta je to za nas umjetnost jer se umjetnosu smatra bilo kojim kreativnim rad ,a sad zasto bi svi morali imali isto mislenje da je ovaj ili ona veliki/a umjetnik/ca , nego opet nek svako procjeni sam/a na osnovu svog licnog dozvljaja / iskustva

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2006, 09:22 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

ispalo je da ja pod igrom smatram samo fudbal, sto je naravno apsurd."
Ja sam to uzeo samo kao primjer.Fazon je u tome sto ti i ja pravila vidimo u sasvim razlicitom kontekstu.Za tebe su pravila nesto sto je sasvim suprotno slobodi, ali to misli 99 % ljudi i ako se ova diskusija svodi na diskusiju stapa i mrkve onda i nije zanimljiva.
Umjetnost se uvijek javlja kao reakcija na vec postojece stvari, znaci ako bih se ja sad skinuo go izasao na ulicu i vikao "ja sam umjetnik".. znaci li to sad da je to umjetnost.Ako da, onda zasto...ako nema odgovora, onda sam lud.Ako je to ipak umjetnost i ja kazem da sam to uradio da isprovociram nekoga...onda znaci da imamo pravilo da je umjetnost reakcija i da je u zavisnosti od odredjenih stvari(vremena u kojem zivimo).A ako bi bilo sasvim uobicajeno izaci na ulicu i vikati "ja sam umjetnik" i niko me ne bi primjetio kazemo da to nije umjetnost ,da je to dio svakodnvnice itd. i zasto bi to bila sloboda i umjetnost uopste?Isto kao kad bih ja sad reko da je umjetnost sto cu sad pojesti mrkvu i biti slobodan. Ne pije vode.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2006, 09:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Umjetnost ima svoja pravila u okviru kojih ostaje dovoljno prostora da se izrazi sloboda.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2006, 14:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Citiraj:
.Za tebe su pravila nesto sto je sasvim suprotno slobodi, ali to misli 99 % ljudi i ako se ova diskusija svodi na diskusiju stapa i mrkve onda i nije zanimljiva.

pravila shvatam kao upute konkretno u igri - nikako kao neprikosnoveni autoritet , koje igraci mogu sporazumno mjenjati izmedju sebe sukladno svojim afinitetima- zeljama i potrebama igraca , dakle igra treba biti podredjena igracima , a ne igraci igri(pravilima) , u tome je sva mudrost

Citiraj:
Umjetnost ima svoja pravila u okviru kojih ostaje dovoljno prostora da se izrazi sloboda.

umjetnost nema pravila jer nastaje spontano stoga nije ogranicena nikakvom prinudom (pravilima) nego je ostavljena slobodna volja umjetniku/ci da prema svojoj masti oblikuje svoje djelo ,
ono sto ti smatras umjetnockim djelom , ne znaci nuzno da to predstavlja umjetnicko djelo i za mene , dakle ostavljena je sloboda da svatko prema slobodnoj procijeni i vodjen licnim iskustvom smatra sta je to umjetnost -umjetnicko djelo,jer umjetnost se moze smatrati bilo koje djelovnje covijeka ili prirode uopste , jer sve zavisi od opet se vracam na subjektine
procjene ili cak i interesa

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2006, 16:34 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ok , ja nisam ni rekao da se pravila uvijek moraju postovati, da sad ne citiram pokojnog Sabana.

quote]umjetnost nema pravila jer nastaje spontano stoga nije ogranicena nikakvom prinudom (pravilima) nego je ostavljena slobodna volja umjetniku/ci da prema svojoj masti oblikuje svoje djelo ,
ono sto ti smatras umjetnockim djelom , ne znaci nuzno da to predstavlja umjetnicko djelo i za mene , dakle ostavljena je sloboda da svatko prema slobodnoj procijeni i vodjen licnim iskustvom smatra sta je to umjetnost -umjetnicko djelo,jer umjetnost se moze smatrati bilo koje djelovnje covijeka ili prirode uopste , jer sve zavisi od opet se vracam na subjektine
procjene ili cak i interesa[/quote]

Jesi li se ikad pitao,--evo recimo uzmimo 2 apstraktne slike--obadvije su sarene i ne kljuvim sta je umjetnik htjeo da kaze.Ne znam ni ko je umjetnik.Meni su iste.I onda cujem da ova jedna kosta 20 mil. dolara a ova druga 10 maraka.Ko je taj ili ti sto su procijenili tu sliku na toliku vrijednost i na osnovu kojih kriterija , ako ti kazes da ih nema..?ne razumijem?

Vrh

[ 46 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]