Danas malo nešto razmišljam o struji, pa mi je iskočilo nekoliko pitanja na koja tražim odgovore:
Vidim da su klasični osigurači 10 A za rasvjetu i 16 A za utičnice. Viđao sam i 13 A za rasvjetu. Vidio sam da postoje klase osigurača B i C. Kod mene je B na šporetu, sve ostalo je C.
1. Zašto bi neko planski koristio 13 A za rasvjetu, budući da je rasvjeta postala manji potrošač pojavom LED sijalica?
2. Za šta se koriste ili da li se koriste uopšte osigurači od 20, 25 ili 32 A unutar domaćinstva?
3. Viđao sam pancire od 25 i 32 A. Da li postoji neki razlog zašto neko bira ovu ili onu opciju?
4. Šta je razlika u klasama osigurača? B je osjetljivija nego C?U situaciji gdje je struja urađena tako da su sve utičnice na 16 A, sva rasvjeta na 13 A i panciri od 32 A, postavljene su FID sklopke u klasi A od 40 A i 30mA. U principu, struja ide sa pancira na FID, pa odatle na ostale osigurače i tako u dva reda. Osim grijanja, ono ima zaseban kombinovani FID osigurač.
5. Zašto je FID "jača" od pancira?
6. Zašto je sad grijanje na tom kombinovanom FID osiguraču? Svi postavljeni osigurači prekidaju i fazu i nulu. Samo šporet ima obične jednopolne osigurače bez nule, a njegova nula je skopčana na
Hager KRN163 (link vodi na 100 A, umjesto 63 A).
7. Koja je svrha prekidanja nule? Pretpostavljam da je nešto vezano za FID sklopku, ali pojma nemam šta...
8. Šta je ovo čudo na šta je spojena nula od šporeta?