del_capo je napisao:
ako bi me neko pitao po cemu znas dal' je neko banjalucanin, po tome dal zna igrat rauba, ili ne. Danas mnogi igraju neku belu, koja se nikad nije igrala u nasem gradu, donjele ju izbjeglice (bez ljutnje glamocani). gradski kockari su uvjek igrali raub, a levat sa koje nikad niko nije uzimao zaozbiljno su igrali belu i neke druge tzv. igre.
Poslije raje i vrbasa to je nesto sto mi najvise fali u inostranstvu. Sta vi mislite o ovoj kartaskoj igri, koliko ju cesto igrate?
Dali mozda znate postoji li kompjuterska igricia da se kupi ili mozda online da se igra? Ne znam ni kako se zove na engleskom jeziku, ako uopse i posoji strano ime za raub?
Raub sam naucila igrati jos kao mala.
Raub,zandara i sedmicu.
Ali sam uvjerena da belu nisu donijeli Glamocani!!!
Koliko ja znam pocela se igrati sa dolaskom ljudi iz Hrvatske.
Cak mislim da uz tresotu (koju sam takodje naucila igrati pocetkom rata) to spada u igre koje se cesto igraju u primorskim dijelovima Hrvatske.
Mada,licno belu naucih igrati od bivseg gradjanina grada Zagreba.
Ako neko ima informacije gdje se prije rata cesto igrala bela neka napise.
Ali ja duboko sumnjam da je to Glamoc.
Negdje prije rata sam naucila igrati i loru.
Naucila nas je djevojka koja je zivila u Zagrebu,a dolazila na ljetovanje kod bake u Banjaluku.Koliko znam,danas zivi u Banjaluci.
Tresotu sam u medjuvremenu zaboravila igrati,a belu igram mnogo cesce od rauba.
Cak se i ne sjecam kad sam zadnji put igrala raub.
A bele igramo kad god se skupi drustvo zainteresovano za kartanje,a igram je i preko neta.