FLY BY WIRE je napisao:
ono sto me posebno interesuje je na koji fazon si odradio crveni ram oko stakala......farba ili dekal?...ili mozda nesto drugo.......stvarno odlicno izgleda i daje maketi poseban ton

Crveni rubovi su dekali koji dolaze u kutiji i zapravo nisam zadovoljan kako je to ispalo, većina ih je bila duža nego što trebaju biti tako da je bilo skidanja, vraćanja na dekal papir, rezanja na potrebnu dužinu itd... borba oko tog...
Crni rubovi usisnika su takođe dekali ali u kućnoj izradi, rezao sam trake od viškova i farbao ih u crno, i prilično sam zadovoljan kako je to ispalo

Inače na tim mjestima nisu urezani paneli, što sam prekasno primjetio pa mi je na kraju bilo lakše izraditi dekale nego da maskiram te dijelove... Na isti način je odrađena crna traka na IC senzoru.
alkibijad je napisao:
e trebam sad po prvi put da prelazim lakom maketu,pa imam par pitanja...
prvo kako se lak nanosi,tj ulijem lak u bocu sto ima onaj rasprskivac?koliko se kolicinski nanosi?koliko treba da se osusi?
u kojim fazama,skontao sam poslije farbanja,a prije washa,pa onda za kraj jos jedan sloj?
Ja nanosim lak kistom: ako je potpuno mat onda se obično vide potezi kista kad se osuši.. kako bih to doveo na minimum, dodajem gloss laka dok rezultat ne počne dobijati neku dozu sjaja, tj postane polumat, ali se potezi kista mnogo manje vide. U suštini bi idealno bilo nanositi ga airbrushom. Ne znam kakvu to prskalicu imaš... ako može da farba male površine a da ne podlijeva i ne prska preveliku količinu, isplati se probati, ali svakako prvo isprobaj na nekoj staroj maketi ili probnoj površini.
Kad lakiram kistom, nanosim što tanji sloj jaaako razrjeđenog laka (mnogo više ga razrjeđujem nego boju, znači, stavljam mnogo više razrjeđivača), obično idem s još jednim slojem nakon sušenja. Ovo što sam sad napisao važi za završni sloj enamel (uljanog) laka.
Što se tiče rasporeda radnji pri farbanju makete, ja radim ovako:
farbanje osnovne boje 2-4 sloja -> pronto 2-3 sloja -> dekali -> pronto 1-2 sloja -> wash (s temperama, tušem ili sl.) -> pronto 1 sloj -> završni uljani lak 1-2 sloja -> dofarbavanje sitnih detalja, popravka mjesta gdje se ogulila farba itd.
Weathering se može raditi nakon svega ili već nakon sušenja osnovne boje... a ako wash ide s grafitnom olovkom, onda ga je najbolje odraditi nakon sušenja osnovne boje... u svakom slučaju ovo nije algoritam kojeg se striktno držim, ali mislim da svako ko radi kistovima neće pogriješiti ako radi po ovoj šemi.