banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 15:40

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 110 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 11 Mar 2008, 17:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Razlog zbog kojeg sam otvorila ovu temu je napokon završen :D U petak sam se riješila tog kamena il još bolje rečeno stijene od 1000 stranica.
Danas sam položila još jedan. Sad napokon kućica, odmor, kafica.... Mmmm :D :D :D :D :D :D

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2008, 23:29 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Evo, nakon malo vise od mjesec dana od rjesavanja predmeta, Lisa, da vidimo sta ti je ostalo u glavi... 'Ajde sad to sve fino ponovi. :D

Pored dosad navedenih stvari, ja bih samo jos dodao da pomaze da, u slucaju da imam vise vremena, a tezu materiju, koja ukljucuje i komplikovanije izraze za uciti, po stolu napisem te izraze, na telefonu, stavim ih na desktop ili zalijepim negdje po sobi, pa kad me oni svuda okruzuju, stalno sam u konaktu sa njima i lakse se zapamte, dosta. :)

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2008, 11:48 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Sep 2007, 14:13
FLASH je napisao:
Evo, nakon malo vise od mjesec dana od rjesavanja predmeta, Lisa, da vidimo sta ti je ostalo u glavi... 'Ajde sad to sve fino ponovi. :D

Pored dosad navedenih stvari, ja bih samo jos dodao da pomaze da, u slucaju da imam vise vremena, a tezu materiju, koja ukljucuje i komplikovanije izraze za uciti, po stolu napisem te izraze, na telefonu, stavim ih na desktop ili zalijepim negdje po sobi, pa kad me oni svuda okruzuju, stalno sam u konaktu sa njima i lakse se zapamte, dosta. :)

Lijepljenje po sobi radi lakseg pamcenja ok, to sam i ja radila... ali ti si car majkemi :lol: :lol: :lol: ...mislim, telefon, desktop...ma nema sta :lol: :lol: :lol: , ej nemoj toliko da ucis molim te :lol: ..
Moje vrijeme za ucenje je bilo od 24h pa dok mi glava ne pocne padati...
Eh sad tu postoji problem...planiram sad uz posao da upisem jos nesto dalje, ali kako uciti od 24h a ujutru u 8h na posao :confused1: :confused2:

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2008, 12:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
Ja obično prvo podvučem ono što namjeravam da naučim, onda izvučem ključne riječi za dijelove teksta i njih napišem na margine ili ih posebno obulježim markerom. Tako lakše pamtim redoslijed informacija ako su u pitanju duže lekcije (tako da ništa ne zaboravim reći kad odgovaram), i potom te ključne riječi nadograđujem informacijama. Neki ljudi imaju onaj sistem obilježavanja teksta raznim bojama - važno crvenom, manje važno plavom i tome slično. Ja to ne radim.
Ali način učenja zavisi i od toga kakvo je gradivo u pitanju..

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2008, 13:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Nov 2007, 23:30
Kod mene je sve ili podvuceno obicnom plavom olovkom ili markerom...Trudim se da izdvojim ono sto je najbitnije,a nebitne cinjenice izbacim, tako da sebi skratim gradivo :D Inace, nisam neki tip koji moze sjediti za knjigom duze od 2 sata... I nikad, ali bas nikada ne ponavljam isti dan kada imam neki ispit :D

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2008, 15:09 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
U osnovnoj sam skoli bila sposobna sate provoditi uceci, ali sad jedva sastavim sat bez pauze. A u zadnje vrijeme se ne mogu ni natjerati da ucim :oops: . Sikiram se tacno za sebe, ozbiljno. Ne znam kako ponovo da stvorim radne navike...?

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2008, 15:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jan 2004, 16:33
Svakome se događa MonaLisa, prolazno je.
A šta je u osnovnoj uopšte bilo da se uči satima?!

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2008, 15:46 
Stara kuka
Stara kuka

Nije bilo nista, ali sam ja bila streber :lol:

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2008, 15:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2007, 12:36
:lol: ali..znaciii ne pamtim kad sam ucila u osnovnoj i srednjoj....Eventualno prije kontrolnog...strasno... :lol: ...Tek sam u 4. srednje pocela da strebam kad sam odlucila da cu upisati fax...I et...sad sam streber... :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2008, 15:50 
Stara kuka
Stara kuka

Ja pamtim da sam ucila u osnovnoj, ali zadnje dvije godine, srednja skola... Zapustila sam se! Ma bitno da su ocjene dobre, nema veze sto se ne uci. :D

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2008, 17:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Nov 2007, 23:30
Sassy je napisao:
:lol: ali..znaciii ne pamtim kad sam ucila u osnovnoj i srednjoj....Eventualno prije kontrolnog...strasno... :lol: ...Tek sam u 4. srednje pocela da strebam kad sam odlucila da cu upisati fax...I et...sad sam streber... :lol: :lol: :lol:

U mom slucaju, ovo je tacno za ucenje u osnovnoj i srednjoj :D Ali da sam ikada strebala...O ne, ne...Nikada :wink:

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2008, 11:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
MonaLisa je napisao:
U osnovnoj sam skoli bila sposobna sate provoditi uceci, ali sad jedva sastavim sat bez pauze. A u zadnje vrijeme se ne mogu ni natjerati da ucim :oops: . Sikiram se tacno za sebe, ozbiljno. Ne znam kako ponovo da stvorim radne navike...?

Ja kad imam takav problem, onda umjesto da pravo učim, počnem prvo samo da čitam i to u prostoriji koja mi se tad čini najprijatnijom :). Upalim i TV ili neku muziku, tako da nisam usredsređena samo na učenje i to mi čak dođe kao zadovoljstvo. Ne tjeram se da sjedim za knjigom više nego što mi se da. I tako malo pomalo opet uspostavim naviku. To je vjerovatno zato što se tako postupno upoznam sa materijom i ne bude mi više odbojna. :)

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2008, 11:26 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Sep 2007, 14:13
Bogami sam ja na faksu strebala :roll: ...od ponoci ucila, do podne spavala, a od podne do ponoci luftala, i meni bilo super :fadein: ...Nekajem se, isplati se :wink: ... Ono sto je mene uvijek nerviralo to je bubanje napamet...ima ljudi koji kada polazu ispit bukavalno za njima mozes citati tekst u knjizi :evil3: ...grrrrrrrrrr...sto je najgore uvijek dobiju 10 :evil:

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2008, 10:26 
Stara kuka
Stara kuka

:pale: :pale: :pale:
Hvata li vas panika?
Osjecate li da se blizi taj trenutak?
Trenutak kad ponovo morate sjesti za knjigu?!!!!!!!
:crazyeyes: :crazyeyes: :crazyeyes: :shaking: :shaking: :shaking:
:lol:

Nova skolska godina, nova godina na fakultetu... Treba u startu poceti redovno uciti. Kako se natjerati, koju taktiku upotrijebiti kad je ucenje i dobijanje dobrih ocjena u pitanju? Organizujete li se vi na pocetku godine, kazete li: ,,E sad cu sve lijepo od pocetka da naucim, (da odgovaram odmah), pa kasnije sam miran, sve fino na vrijeme naucim i uradim'', ili kazete: ,,Ma imam ja vremena, polako, sve ce se to stici''?

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2008, 18:38 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Dec 2005, 01:29
Ja sada trebam krenuti na fax. Nemam pojma kako ce to da izgleda u mom slucaju. Jedni govore da je tesko. Drugi kazu da nije. Pojedinci su vec poceli da kukaju. A ja...nemam pojma. Ne slusam druge, ne razmisljam o tome. Kad dodje, dobro doslo. Samo opusteno. 8) 8) 8)
Ne znam, mozda cu sledece godine pricati drugacije.

poz

But do not forget what we cannot forgive!

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2008, 19:14 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Nikako ne učiti odmah od početka semestra, sem ako se neko ne bavi ozbiljno određenom oblašću, i ako se ne radi o veoma obimnom ispitu koji se ne može drugačije učiti.

Većina ispita je čisto bubanje, za tri-četiri mjeseca se nećete sjećati ničega ako ne budete svaki dan ponavljali, a ne vjerujem da mnogo ljudi ima toliko volje.

Najmjerodavniji su studenti koji su nedavno položili određen ispit. To je osnovni izvor informacija, mada ne sasvim pouzdan. Preuveličavaće, omalovažavaće, studentske priče su gore od ribolovačkih. Pogotovo ako pita neko ko nije već 'iskusan student'. :D
Treba zgrabiti od njih literaturu i rokove, poželjno da je podvučeno ono što se učilo.

Profesori će uvijek reći da sve treba i da se mora stalno učiti i, generalno, ponašaće se kao da je njihov ispit jedini na svijetu te da niko nema ništa drugo da radi sem njihov predmet da uči.

Ako može da se oformi grupica od dvoje-troje studenata voljnih da uče, to bi bilo idealno. (najteže ispite sam tako učio, mnogo znači kada se udružite s nekim ko hoće da uči)

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2008, 21:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Maj 2008, 14:32
Celovjek se uci dok je zhiv

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2008, 21:45 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Avg 2008, 00:53
ja kad ucim, ucim navece prije spavanja i ujutru cim se probudim ponovim to sto sam naucila i tako uvijek zapamtim... :D
a da, obavezno je staviti knjigu pod jastuk :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2008, 12:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
Naravno, najteze je poceti ... vremenom se uhvati neki ritam ... bitan je kontinuitet, ... svaki dan po sat-dva ...
Ako ti se ne uci, ... pusti muziku, igraj se, izadji u setnju, na kafu, ... bar ja tako radim ... na silu nije dobro ...

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2008, 13:46 
Stara kuka
Stara kuka

Acrobatico je napisao:
izadji u setnju, na kafu, ...

E to ja zovem ucenjem! :lol: Ma jooooj... Ja kao izadjem da prosetam da bi napravila pauzu, kao da malo procistim mozak pa cu nastaviti. Nakon toga, nista od ucenja...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 110 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]