banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 15 Jun 2026, 17:52 Danas je 15 Jun 2026, 17:52

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 550 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 24, 25, 26, 27, 28  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 27 Apr 2026, 11:58 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Ја сам га купио са намјером да косим тај један критични дио под великим нагибом, а ако не може да остане око стаза и воћа прије косилице.Сад одрађује скоро све.

Што се тиче квалитета, далеко је од врхунских машина, али није баш шкарт. Имам још пар машина на те батерије и јако сам задовољан.

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2026, 12:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
Pogledaj Ryobi na 18v i 40v

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2026, 12:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Moracu otici da ispitam prakticnost. Imam dosta toga nervanog do metar visine pa je baratanje sa klasicnim na kais nezgodno

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2026, 12:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
Za neravan teren, tj uzbrdicu je bolja opcija leđni trimer.

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2026, 07:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Znas situaiju kad je put usjecen i onda imas onu obalu da rijesis. E tog imam nekoliko stotina duznih metara. Bagavo je sa obicnim trimerom, a opet ovi mali mi ne ulivaju neko povjerenje.

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2026, 11:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2010, 11:56
The_new_Statesman je napisao:
Ima li ko mali Sthil FS 38
Imam ja!
Već godinama radi kao zmaj, ipak je Stihl, proizvode ga dugo, dokazan proizvod.
E sad, to je najmanji Stihl motorni trimer (27cc) i koristim ga samo za "ćoškove" dvorišta tj. tamo gdje ne može kosilica može prići.
Fun fact: postoje i manji, Husqvarna pravi trimer od nepunih 22cc. :)
Btw, to je jedina dvotaktna mašina koju sam ikad imao i imam i sad (apropo Munjino pominjanje mojih dvotaktnih motocikala, nemam ih niti sam ih ikada imao).

Nego došao sam na ovu temu da pitam da li mješavina (benzin+dvotaktol) zaista ne valja nakon mjesec ili dva?
Na netu svi "pro" sajtovi trube da se nikako ne koristi ako istekne taj rok.. ja to naspem u kosilicu i ona to fino spali da se ne baci da ne rizikujem ali eto da čujem i vas.

Zapravo evo ga ovdje, maločas sam ga koristio. :)
Motorom došao, kosilicom pokosio (imam tri kosilice, svaka na drugoj lokaciji, jedna kuća, jedna vikendica, i dedina vikendica na 1050m nadmorske visine), trimerom sredio, sva mašinerija je tu.
Jedina "zamjerka" je ako si viši čo'ek, moraš savijati leđa i nakon duže od 10 minuta postaje neugodno (jer je "curved shaft") tj. trimer je pokratak.. ali hajde.
Uglavnom, ja prezadovoljan, može i 2mm žica, a može i 2,4mm žica.

Slika

Jebem vam majku svima, počevši od Hansa Holciusa pa nadalje.

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2026, 12:24 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
Kako ti veliš žica ili silk ...... sve ispod 3mm je dječija igračka.

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2026, 13:45 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Rider on the storm je napisao:
Nego došao sam na ovu temu da pitam da li mješavina (benzin+dvotaktol) zaista ne valja nakon mjesec ili dva?
Na netu svi "pro" sajtovi trube da se nikako ne koristi ako istekne taj rok.. ja to naspem u kosilicu i ona to fino spali da se ne baci da ne rizikujem ali eto da čujem i vas.]

U jesen kupim 10l benzina i napravim mješavinu koju, ako je ne potrošim u toku zime na agregat, u proljeće koristim u trimeru. Do sad nisam imao problema.

Poslato sa BRP-NX1M pomoću Tapatoka

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2026, 14:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

motozeljo je napisao:
Kako ti veliš žica ili silk ...... sve ispod 3mm je dječija igračka.
Ne znam zašto sam napisao žica, hajde neka bude silk, ali i FS 38 je dječija igračka, to je najmanji motorni Stihl trimer, prihvata SAMO 2mm i 2.4mm.
I opet pišem da za moje potrebe, malo sređivanje ćoškova dvorišta i malo oko voćki radi posao.

_зока je napisao:
Do sad nisam imao problema.
Vjerujem ali.. eto "stručnjaci kažu da mješavina ne valja da dugo "stoji".
Ja napravim samo litar mješavine za FS 38 i ako ostane koji decilitar, spalim u kosilici, a na proljeće pravim novu mješavinu, za svaki slučaj.
Zapravo je i nebitno.
Ako mi ostane koji decilitar, bolje da ga spržim u staroj kosilici nego da razmišljam.. pošto nisu velike količine.

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2026, 14:02 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Okt 2009, 00:14
Mix nakon mjesec dana pretočiti negjde dalje ili upotrijebiti u 4-taktnoj kosilici, nije se za igrati sa podmazivanjem visokoturažnog motora. Mislim možeš i ići u rizik, al ne vrijedi toga, radije 2,5l izmiksaj, pa šta ostane daj kosilici.

27 cc za ćoškove je teški overkill, najlegendarnije Hus/Stihl mašine su pogonjenje sa 35 i 36 cc.

Moto s čim si ti radio što može da zavrti preko 3 mm? S tim se i 350 muči, to tek 450/550 vrte ko od šale.
Sve što je za preko 2,7 je zapravo za rezni alat, ne silk, ali ko se voli patiti, može i silkom.

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2026, 14:06 
Bič božji
Bič božji

_зока je napisao:
Rider on the storm je napisao:
Na netu svi "pro" sajtovi trube da se nikako ne koristi ako istekne taj rok.. ja to naspem u kosilicu i ona to fino spali da se ne baci da ne rizikujem ali eto da čujem i vas.]

U jesen kupim 10l benzina i napravim mješavinu koju, ako je ne potrošim u toku zime na agregat, u proljeće koristim u trimeru. Do sad nisam imao problema.

Poslato sa BRP-NX1M pomoću Tapatoka

Znalo mi je ostati "stare" mješavine preko zime, obično sam je izmixao sa novom tj. svježom i nisam imao problema do sada. Čak nikad nisam praznio rezervoar trimera, uvijek je ostajalo bar malo goriva u rezervoaru.

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2026, 14:07 
Bič božji
Bič božji

zidarR je napisao:
Mix nakon mjesec dana pretočiti negjde dalje ili upotrijebiti u 4-taktnoj kosilici, nije se za igrati sa podmazivanjem visokoturažnog motora. Mislim možeš i ići u rizik, al ne vrijedi toga, radije 2,5l izmiksaj, pa šta ostane daj kosilici.

27 cc za ćoškove je teški overkill, najlegendarnije Hus/Stihl mašine su pogonjenje sa 35 i 36 cc.

Moto s čim si ti radio što može da zavrti preko 3 mm? S tim se i 350 muči, to tek 450/550 vrte ko od šale.
Sve što je za preko 2,7 je zapravo za rezni alat, ne silk, ali ko se voli patiti, može i silkom.

Slika

Honda UMK 435

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2026, 14:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

zidarR je napisao:
27cc za ćoškove je teški overkill
Za moje potrebe je FS 38 idealan, nekad su to ćoškovi dvorišta sa malo trave, a nekad je to kanal za odvod vode sa jačom travom, ili sve ono što zaraste uz zidić, nebitno je jer je mani taman, ni preslabo, ni prejako.
Ne krčim šipražje ili nešto što je zaraslo i preraslo.

zidarR je napisao:
Mix nakon mjesec dana pretočiti negjde dalje ili upotrijebiti u 4-taktnoj kosilici, nije se za igrati sa podmazivanjem visokoturažnog motora.
I ja sam tog mišljenja.
Mehanika mi je hobi, nije struka ali podmazivanje 2T motora mi je i dalje na neki način misterija.
Malo ulja se pomiješa sa benzinom i to se rasprši oko radilice i svih ležajeva i dalje podmazuje stublinu i klip.
Dok se 4T motori "kupaju" u ulju, 2T se jedva malo "zamaste"..
Tako da ja praktikujem da staru mješavinu spalim u kosilici ili motociklu, svejedno ostane samo par deci pa je svejedno.. što je sigurno, sigurno je.

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2026, 10:57 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Okt 2009, 00:14
Željo, bez želje da ti patronizujem, ali vjerovatno nisi probao 3.0 silk na pravoj mašini i ne znaš kako to treba da ide i "zviždi" i koliko brzo treba da kosi.
ispod 2+ KS, to naprosto nije to to i puno brže ćeš raditi sa trokrakim nožem/dvozubim, nego da se boriš sa silkom koji ne može postići punu brzinu.

Citiraj:
I ja sam tog mišljenja.
Mehanika mi je hobi, nije struka ali podmazivanje 2T motora mi je i dalje na neki način misterija.
Malo ulja se pomiješa sa benzinom i to se rasprši oko radilice i svih ležajeva i dalje podmazuje stublinu i klip.
Dok se 4T motori "kupaju" u ulju, 2T se jedva malo "zamaste"..
Tako da ja praktikujem da staru mješavinu spalim u kosilici ili motociklu, svejedno ostane samo par deci pa je svejedno.. što je sigurno, sigurno je.

Jasno je koliko mora ta emulzija biti stabilna i "u bocu" sa idealnim performansama da bi sačuvala motor. U skladu sa time, postoji i vremenski prozor koliko dugo ona drži ta stvojstva uparena sa benzinom i njegovim ostalim primjesama (koji svakako degradira solidno nakon mjesec-dva).
Naravno, ako imaš neki krš od trimera pa te briga, možeš ići i na tu varijantu, što da ne.

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2026, 11:51 
Bič božji
Bič božji

zidarR je napisao:
Željo, bez želje da ti patronizujem, ali vjerovatno nisi probao 3.0 silk na pravoj mašini i ne znaš kako to treba da ide i "zviždi" i koliko brzo treba da kosi.
ispod 2+ KS, to naprosto nije to to i puno brže ćeš raditi sa trokrakim nožem/dvozubim, nego da se boriš sa silkom koji ne može postići punu brzinu.

Slažem se, međutim tad sam malo eksperimentisao i kosio sa ovim silkom. Dio koji sam kosio sa ovim silkom je bio slabo korišten, poljoprivredno eksploatisan. Međutim Honda je radila na pola gasa, rijetko sam je koristio sa gasom držanim na max. Srećom kasnije je i ovaj dio placa iskorišten za maline i sad se slabije kosi.

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2026, 13:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Uzeo sam pre nekoliko dana fs 55. isti motor sa 27ccm. Meni se cini dobar je za srednje tesko drndanje. Vjerujem da vecini za normalno koristenje (koje nije samo za po coskovima ili krcenje sikare) ne treba nista vece / teze.

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2026, 06:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Jul 2013, 12:48
The_new_Statesman je napisao:
Uzeo sam pre nekoliko dana fs 55. isti motor sa 27ccm. Meni se cini dobar je za srednje tesko drndanje. Vjerujem da vecini za normalno koristenje (koje nije samo za po coskovima ili krcenje sikare) ne treba nista vece / teze.

Gdje, cijena

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2026, 06:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ja ovaj kupio u AT za 240€ ali mi je juce iskocilo da je negdje u BL na popustu 500 ili tako nesto KM. Bio je preko 600. Glava se kupuje posebno i ona je 20-30 KM.
Malo se pati sa gustom proljetnom travom sa 2.4 silkom ali gura. Mislim da bi 2.0 silk i to premostio. Laksi 3-4 kg od viladzera i to mi je top.

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2026, 08:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Kinez sa klipom fi44 mm se igra sa silkom od 3,0mm

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2026, 09:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Jul 2013, 12:48
Imam kineza od 42cc, snage ne nedostaje, ali je težak. Ovaj Stihl model je izuzetno lagan, a ima dovoljno snage za manje zahtjevno košenje.

Vrh

[ 550 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 24, 25, 26, 27, 28  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]