banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 21:33

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2697 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 135  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 19 Jan 2011, 15:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
Usvojeno,smrt lubrikantu....sloboda cmaru :P

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2011, 09:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Okt 2010, 16:13
@left4dead
U kojoj razmjeri radis Tajfun, ko je proizvodjac? Ja sam mislio naruciti u M hobiju (BGD) 1:48 ali nemaju...[/quote]

u pitanju je revell 1:72....i uradio sam ga u njemackoj semi bijenja....gotov je jos samo da uradim foto session :D ....a sto se tice mhobija narudzbe direktne nisu jos uvijek moguce,jedino ako ti neko ide u bg pa da ti donese...naravno pod uslovom da imaju makete koje te konkretno interesuju :) ...kako bi bilo dobro da hoce kod nas da otvore jednu takvu specijalizovanu maketarsku radnju...valjda ce i to jednom biti...a ne ova kanta od izbora u merkatoru,gdje dopune nije bilo mjesecima :-?

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2011, 15:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

u merkatoru ostali jos samo brodovi i civilni avion cini mi se....

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2011, 02:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

evo konacno i mog uratka.... :D znaci u pitanju je revell 1:72
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

toliko za sad uzivajte :P 8) :D nadam se da ne smeta sto su slike malo vece.... :wink:

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2011, 03:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

svaka cast majstore :)

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2011, 20:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Bogami, ovo jako dobro izgleda. Super si mu istakao linije panela. Koju si boju koristio kao osnovnu boju?

Citiraj:
u merkatoru ostali jos samo brodovi i civilni avion cini mi se....

U Merkatoru je stanje kritično, dopune nema još od prošlog proljeća, a policu na kojoj su bile makete polako ali sigurno preuzimaju puzzle i dječije slagalice :-?

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2011, 23:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

koristio sam revell mat 57 al dosta razrijedjenu i na kraju bezbojnu...dok sam za nos i napadne ivice miksao bijelu sa malo crne dok nisam dobio odgovarajucu tamno bijelu....i jos da kazem da farbam iskljucivo kistom jer nemam airbrush :-? .....a sto se tice naseg merkatora jos jednom cu reci ...uzas....

a sad malo slicica sa onim sto sam poceo....naime radim uporedo na kokpitu i 21-ce zvezdine i 29-ke italerijeve...i uporedo cu ih i raditi u narednom periodu....evo i par slika o pocetku radova :D

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

ima tu jos dosta posla narocito na kokpitu 29- ke

i jos da malo prokomentarisem i maketu su-50 zvezdinu i potkrijepim slikama...naime na prvi pogled izgleda dobro iako je jos uvijek nisam poceo raditi...a i necu tako skoro...jedino sto mi bode oci je to sto je instrument tabla ravna kao daska i sto nema panela na njoj vec se lijepe dekali :-? ...al opet sve u svemu bice to super maketica kad se napravi... :D

Slika

Slika

Slika

Slika

toliko od mene,hvala vam na komentarima i pohvalama,a sad dajte i vi nesto...dakle molim slike i nove radove :D

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2011, 18:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hehe, pa i ja farbam isključivo kistovima i ne namjeravam prelaziti na AB :) A što se tiče novijih radova, nemam bog zna šta da prikazujem... radim SAAB Draken, već je sklopljen ali u zadnje vrijeme nešto baš i nemam puno volje za radom, pa se dohvatim makete tek s vremena na vrijeme...
Usput, koje će oznake biti na MiGovima?

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2011, 21:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

nisam ni ja neka velika radilica,znaju i mene uhvatiti tako neki periodi zastoja iz raznih razloga :roll:
a sto se tice oznaka tu sam malo u dilemi pogotovo za 21-cu prva opcija su ruske oznake......mada se jos dvoumim jer mi je i srpski bis sa ovim novim oznakama super al opet kako do dekala...to je problem broj jedan....a drugi je kako do odgovarajucih boja( jer nemam bas sad kod sebe neki veliki izbor).......a 29-ka ce biti u ruskoj varijanti :)

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2011, 13:10 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Nov 2010, 10:14
Uspesno sam skinuo prethodnu farbu sa F 14 Tomcat-a, ali se sad javio drugi problem. Skidajuci farbu i smirglanjem, skinuo sam i dip panelizacije. E sad kako ponovo da ucrtam panele? Maketa je Italeri, u kontra reljefu (paneli su ispupceni, ako se tako kaze, nisu urezani).

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2011, 17:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pa zašto si skidao farbu šmirglom :o :o :o ??? Farba se najlakše skida sa Mr. Muscolo Owen (sredstvo za čišćenje rerni), ima ga kupiti svuda, košta 5-6KM... Jednostavno ubaciš maketu u neki stari lavor, naprskaš taj Muscolo, ostaviš preko noći i sljedećeg dana skineš svu farbu nekom starom četkom...

E sad, lako je biti general poslije bitke. Tebi ostaju 2 mogućnosti: 1) da prije farbnanja i svih ostalih radova urežeš panele pomoću skalpela ili neke jače igle... ili 2) da nakon farbanja, a prije završnog lakiranja, nacrtaš te linije pomoću meke grafitne olovke. U svakom slučaju trebaće ti neki savitljiv lenjir pomoću kojeg ćeš moći izvući linije, a trebaće ti i što detaljniji tehnički crteži aviona, da možeš da odrediš gdje se linije tačno nalaze. Ovdje bi trebalo biti dobrih crteža:
http://www.airwar.ru/other/drawe.html

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2011, 18:17 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

ja cu ti dati par savjeta naravno ne moras ih slijediti :) ......naime posto imam iskustva dosta s ucrtavanjem panela( posebno na svojim drvenim maketama),a nesto i na plasticnim...evo kako bi ja to radio....prvo bi odsjekao panele u pozitivu a onda ismirglao i ujednacio povrsinu......zatim bi olovkom il tehnickom uz pomoc savitljivog lenijara nacrtao panele...a nekad i samom rukom ucrtao....zatim bi pre svega dobro ucvrstio maketu pomocu neke stege ili slicno da se ne moze pomijerati....vecinu panela bi urezao uz pomoc lenijara,znaci prateci liniju nacrtanu olovkom uz pomoc nozica skalpela ili igle,sila zavisno od potrebe...nazalost neki djelove sam morao i samom rukom bez lenijara urezati zbog nepristupacnosti povrsine...i za to treba bas mirna ruka.........ukoliko nisi siguran da mozes lenijar drzati u ruci dok urezujes onda i njega uhvati stegom..i tako sve po redu....ali opet napominjem ovo nije nimalo lako i treba bas mirna ruka

i zato uvijek prvu liniju lagano povuci,nozicem ili skalpelom uz lenijar il neki drugi oslonac koji budes koristio, a zatim ponavljaj dok ne dobijes zeljenu dubinu(sirinu mozes dobiti koristenjem drugih nozica s debljim secivom),bar sam ja tako radio :D ukoliko bi mi trebao bas neki sirok panel ja bi onda recimo povukao dve linije nozicem ili skalpelom na odg dubinu a onda koristio malo dlijeto za izbijanje unutrasnje povrsine..itd

ukoliko se desi da pogrijesis uvijek im gita da popravi stetu :D ,osmirglas pa sve ponovo :D

uglavnom to su po meni neke osnovne stvari...mozda neko radi i sa zagrijanim secivima ja nikad nisam pa nemogu reci nista o tome :-?

ugl da rezimiram ovo je jako tezak posao i zahtjeva punu koncentraciju i trud 8),poznavanje bar osnovnih panela konkretnog aviona i slicno
dakle ovo je moja opcija kako bi ja radio u tvom slucaju i jos jednom cu reci nemoras je slijediti :D

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2011, 09:04 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Hvala momci na odgovorima. Sto se tice skidanja boje, nisam skidao smirglom. Bukvalno sam je odgulio sklapelom i noktima, jer farbao sam je nekim lakom koji je vec poceo sam od sebe da puca i da se guli. Znaci ostetio sam mozda 10% panela (tamo gde se boja cvrsto vezala za plastiku). Uslikacu ovo sto je ostalo od makete pa cete videti na sta sad lici. Uglavnom hocu tog Tomcata bas da sredim.

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2011, 08:56 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Jan 2010, 11:14
FLY BY WIRE je napisao:
nisam ni ja neka velika radilica,znaju i mene uhvatiti tako neki periodi zastoja iz raznih razloga :roll:
a sto se tice oznaka tu sam malo u dilemi pogotovo za 21-cu prva opcija su ruske oznake......mada se jos dvoumim jer mi je i srpski bis sa ovim novim oznakama super al opet kako do dekala...to je problem broj jedan....a drugi je kako do odgovarajucih boja( jer nemam bas sad kod sebe neki veliki izbor).......a 29-ka ce biti u ruskoj varijanti :)

Ako imas rodbinu ili prijatelje u Srbiji ( a vjerovatno imas), oni to mogu da naruce u M hobiju i da ti posalju obicnim pismom. Poslije ih castis pivom kad se vidite i to je to 8) Meni su dekali jednom dosli pismom iz Srbije, obicnim pismom, cekao sam 2-3 dana.
Sto se tice boja, ako si uspio tajfun da ofarbas onako svijetlo sa matt 57, onda ti ne bi trebao biti problem da uradis srbijanski MiG 21, koji je cini mi se u 2 nijanse sive boje.

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2011, 09:46 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ljudi kako da nabavim belu boju, obicnu- mat 5 (revell)? U merkatoru je nema vec odavno, a kako stoje stvari neće je ni biti uskoro. Imam neku tamno sivu pa sam mislio da mešam sa belom pa da dobijem neku nijansu mornaričke sive, a treba mi i za kućište stajnog trapa za Tornado. Bukvalno nemogu ništa raditi bez bele boje :confused1:

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2011, 12:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

left4dead je napisao:
Ako imas rodbinu ili prijatelje u Srbiji ( a vjerovatno imas), oni to mogu da naruce u M hobiju i da ti posalju obicnim pismom. Poslije ih castis pivom kad se vidite i to je to 8) Meni su dekali jednom dosli pismom iz Srbije, obicnim pismom, cekao sam 2-3 dana.
Sto se tice boja, ako si uspio tajfun da ofarbas onako svijetlo sa matt 57, onda ti ne bi trebao biti problem da uradis srbijanski MiG 21, koji je cini mi se u 2 nijanse sive boje.

ma najmaji problem u svemu su boje(imam revelove 57 i 76....a i crnu i bijelu pa mogu miksati)......najveci dekali :( .......moracu nesto improvizovati ako se odlucim da bude u rv srbije shemi...mozda da konbinovanjem sa dekalima koje imam viska i isjecanjem kao "kolaz" :D uspijem nesto postici... ili da ih nacrtam i obojim....ne znam vidjecu jos :D

drugo nemam prijatelja ili rodbine u beogradu.....imam neke dalje ali sa njima nikad nisam bio u komunikaciji....tako da narucivanje na taj nacin otpada u startu :D ..znaci moje opcije su ili kad ja idem za bg ili preko nekog druga koji ide tamo... sto je bio slucaj moje poslednje nabavke :D ........ili da se jednom kod nas otvori specijalizovana maketarska radnja sa svim propratnim sadrzajima pa da onda manje kontamo a vise radimo :D

i dobro me napomenu da ispravim za eurofajtera, naime nije u pitanju mat 57 nego mat 76......moja greska :D

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2011, 16:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Toper je napisao:
Ljudi kako da nabavim belu boju, obicnu- mat 5 (revell)? U merkatoru je nema vec odavno, a kako stoje stvari neće je ni biti uskoro. Imam neku tamno sivu pa sam mislio da mešam sa belom pa da dobijem neku nijansu mornaričke sive, a treba mi i za kućište stajnog trapa za Tornado. Bukvalno nemogu ništa raditi bez bele boje :confused1:

Dok ne dođe bijela, provjeri da li ima boja br.371, to je jako svijetlo siva, možda s njom uspiješ nešto iskombinovati.

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2011, 17:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2009, 18:16
Toper je napisao:

Imam ja neku bijelu boju revell ne znam da li je matt moracu da skontam pa ti ako hoces prebacim ako je bas za glavu stalo :D :D :D :D :D

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2011, 17:36 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Jan 2010, 11:14
FLY BY WIRE je napisao:
left4dead je napisao:

ma najmaji problem u svemu su boje(imam revelove 57 i 76....a i crnu i bijelu pa mogu miksati)......najveci dekali :( .......moracu nesto improvizovati ako se odlucim da bude u rv srbije shemi...mozda da konbinovanjem sa dekalima koje imam viska i isjecanjem kao "kolaz" :D uspijem nesto postici... ili da ih nacrtam i obojim....ne znam vidjecu jos :D

drugo nemam prijatelja ili rodbine u beogradu.....imam neke dalje ali sa njima nikad nisam bio u komunikaciji....tako da narucivanje na taj nacin otpada u startu :D ..znaci moje opcije su ili kad ja idem za bg ili preko nekog druga koji ide tamo... sto je bio slucaj moje poslednje nabavke :D ........ili da se jednom kod nas otvori specijalizovana maketarska radnja sa svim propratnim sadrzajima pa da onda manje kontamo a vise radimo :D

i dobro me napomenu da ispravim za eurofajtera, naime nije u pitanju mat 57 nego mat 76......moja greska :D

Da sam znao za ovo ranije, mogli smo nesto izorganizovati preko moje koleginice koja je udata u NS, a dosla je ovamo pocetkom ove sedmice. Tetka mi ide u Srbiju ali krajem februara,sto je tebi vjerovatno kasno. Ako nije, ja navijam za nase oznake na dvaes-kecu i nase boje 8)

A sto se tice otvaranja spec. radnje, u to nesto sumljam, kao sto sumljam da ce se Merkator ponoviti za boje i makete. Ja cu raditi do ljeta gripen dvosjed (SAAF dekali) i tajfun ( mozda cak sa dekalima V i PVO Srbije,imam neki filing al nebitno :fadein: ), oba u 1: 48 razmjeri i za oba cu se vjerovatno morati snalaziti u Hrvatskoj.

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2011, 23:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2009, 18:16
Darijan je napisao:
Toper je napisao:

Imam ja neku bijelu boju revell ne znam da li je matt moracu da skontam pa ti ako hoces prebacim ako je bas za glavu stalo :D :D :D :D :D

Sad sam provijerio nije matt 05 nego 04 uglavnom ako moze pomoci javi poklanjam hihi pozz

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2697 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 135  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]