banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 15 Jun 2026, 19:50 Danas je 15 Jun 2026, 19:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 315 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 21 Dec 2025, 13:26 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
https://youtu.be/Fa0UYf-6Erw?si=9BZxXb-9Tgrr_uz2

Premotajte na 28. minut

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2025, 13:43 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
A šta ćemo sa zagađenjem koje se emituje u atmosferu prilikom regenracije DPF-a?
During regeneration of the DPF a significant increase of the emitted number of particles is observed. Size spectra reveal a nucleation mode peaking at approximately 10 nm, at concentrations that can exceed the emission levels under non-regenerating conditions by more than three orders of magnitude.

Dakle, prilikom regeneracije koncentracija čestica je preko 1000x veća nego prilikom normalnog rada.

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2025, 14:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 18:33
Ma dobro,nije problem ni uvoditi ostale mjere,pa i ovo oko tehničkog pregleda,ali mislim da je glavno pitanje riješiti ta individualna ložišta.

10 000 kuća da zamjeni postojeće grijanje sa toplotnim pumpama ili nečim drugim prihatljivk...vidio bi efekta.

Ali to je projekat bar od 100 miliona.

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2025, 14:14 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
50 miliona je spucano u tenisku dvoranu. Znači da para ima.

Poslato sa BRP-NX1M pomoću Tapatoka

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2025, 14:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Maj 2006, 01:17
Ja da živim u kući uzeo bih PV solarnih panela 6kW na krov (cca 6-7 hiljada KM) i godišnje bih proizvelo struje taman toliko koliko bih potrošio na električno podno grijanje sa mrežicama ili ele. kotlom.

Na toplotnu pumpu sa recimo COP 5, gdje je realan COP 3...dobiješ još godišnje 3x manje utrošak kWh za istu količinu toplote...ali toplotna pumpa sa instalacijama, godišnjim održavanjem itd. podiže značajno investiciju i po meni nije priča za nas...jer kako god gledam toliko skuplja investicija ima povrat tek nakon 20+ godina, a vijek same toplotne pumpe je cca 15 godina.

Solarni paneli + ele. grijanje najbolja opcija i najjeftinija investicija..na PV panele dati subvenciju, riješiti indirektno zagadjenje i rasteretiti mrežu.

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2025, 14:22 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
_зока je napisao:

Ja sam još prije 7 godina zagovarao da umjesto Eko-furune, ne krkaju pare u to već u ojačanje elektromreže po gradu i da narod pređe na struju. To je jeftin i dostupan narodni resurs. I nadasve čist. Ali eto, 20 godina se rasipalo sa ERS i elektranama na ugalj, pa sad ni to nije jednostavna računica...

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2025, 14:25 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Drizzt je napisao:
Ja da živim u kući uzeo bih PV solarnih panela 6kW na krov (cca 6-7 hiljada KM) i godišnje bih proizvelo struje taman toliko koliko bih potrošio na električno podno grijanje sa mrežicama ili ele. kotlom.

Na toplotnu pumpu sa recimo COP 5, gdje je realan COP 3...dobiješ još godišnje 3x manje utrošak kWh za istu količinu toplote...ali toplotna pumpa sa instalacijama, godišnjim održavanjem itd. podiže značajno investiciju i po meni nije priča za nas...jer kako god gledam toliko skuplja investicija ima povrat tek nakon 20+ godina, a vijek same toplotne pumpe je cca 15 godina.

Solarni paneli + ele. grijanje najbolja opcija i najjeftinija investicija..na PV panele dati subvenciju, riješiti indirektno zagadjenje i rasteretiti mrežu.
I odmah razraditi šta sa starim panelima, gdje ih za 20 godina lagerovat' a ne da bude k'o sa veš mašinama 90ih, otisni u Vrbas ...

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2025, 14:31 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Nadasve čist, a preko pola dolazi iz termoelektrana.
Takođe, do 2027. godine je planirano usklađivanje cijena sa EU, tako da je pitanje do kad je to jeftin resurs.

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2025, 14:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

munja.alex je napisao:
_зока je napisao:

Ja sam još prije 7 godina zagovarao da umjesto Eko-furune, ne krkaju pare u to već u ojačanje elektromreže po gradu i da narod pređe na struju. To je jeftin i dostupan narodni resurs. I nadasve čist. Ali eto, 20 godina se rasipalo sa ERS i elektranama na ugalj, pa sad ni to nije jednostavna računica...

Toplana godišnje proizvede skoro 100GWh toplotne energije i snadbijeva cca 20.000 korisnika. Bez ojačanja elektromreže, samo da uzmeš da 20.000 jedinica da treba da uloži po recimo 5.000KM da ugrade neki drugi vid grijanja na struju, je 100 miliona KM ulaganja koje bi teško pojedinačno regulisao i jako teško logistički izveo u jednoj sezoni+ investicija za ojačanje mreže koju ne mogu ni pretpostaviti.

Grad je izgradnja ekotoplane koštalo cca 15milona KM, a generisan dug stare toplane do tog perioda od mazuta je bio oko 80-90 miliona KM. Hoću reći sistem daljinskog grijanja je zdrava priča i to se ne treba napuštati..Skandinavija, Danska, Austrija, Njemačka itd. čine sebe naprednijim zahvaljujući daljinskom grijanju, grad ima veću vrijednost. Više od izvora, pravo blago je distributivna mreža koja se proteže stotinama kilometara. Problem je što ulaganja u mrežu ne postoje. Trebao je da ide EBRD kredit za mrežu ali je zakočen na gradskoj skupštini kao osveta politička.

25 godina je garancija na solarne panele, a realan vijek je 30–40 godina (polako gube na efikasnosti, nije da "crknu"). Bez obzira na cijenu struju, ti praviš onoliko koliko potrošiš i ne zamaraš se skokovima cijena.

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2025, 14:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 18:33
Drizzt je napisao:

Pa onda ovako nešto ponuditi ljudima....izbace šporet iz kuće i dobiju podno grijanje uz neko mimalno ulaganje (većinski pokrije subvencija).

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2025, 15:15 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 20 Jun 2011, 09:12
Ova toplana je sve samo nije eko.
Neka smeđkasta, masna prašina. Ljeti je nema. Isto stanje je bilo i prije izgradnje svih ovih zgrada koje se vide na slici, dakle dok su još livade bile tu.

Slika

Slika

Slika

Sent from my SM-S931B using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2025, 15:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

To na slikama nije tipičan talog iz dimnjaka na biomasu, nego više klasična građevinska prašina pomiješana sa zemljom i blatom.

Radio sam nekad davno u toplani koja koristi biomasu za energent, doduše ne u ovdje kod nas, ali suštinski otprilike znam vizuelno kako izgleda talog iz dimnjaka i ovo mi ne liči na to.

Svakako zovni inspekciju pa daj uzorak na ispitivanje.

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2025, 16:19 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Što svi misle da Eko u nazivu toplane znači ekološki? Prije ekonomično jer je drvna sječka višestruko jeftinija od mazuta.

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2025, 16:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Išao trčati i malo trenirao na šipkama kod zelenog, blago rečeno užasno je. Praktično sam pobjegao sa teretane jer smog u talasima dopire od nekud i prosto ne može da se diše.

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2025, 18:08 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
wizzy_bl je napisao:
Pa ne prave se visoki objekti da sad sprijecavaju strujanje vazduha.

Nema veze koliko su objekti visoki, važna je njihova prostorna konfiguracija, tj. urbanistika. Pri projektovanju naselja, teoretski, ostavljaju se "koridori" koji povoduju strujanje vazduha. U praksi svi znamo kako je.

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2025, 18:22 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
wizzy_bl je napisao:
Ma dobro,nije problem ni uvoditi ostale mjere,pa i ovo oko tehničkog pregleda,ali mislim da je glavno pitanje riješiti ta individualna ložišta.

Išao sam kroz grad danas i bilo malo auta, a opet vazduh zagađen.
Eko toplane i individualna ložišta su problem.

Industrije nemamo tako da isključujemo tu opciju.

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2025, 18:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Od prije godinu dana:

Citiraj:
Stanivuković je pojasnio da će kontrola obuhvatati i kolektivne stambene objekte koji imaju samostalne sisteme grijanja na pelet i ugalj.

"Takođe, podnijećemo inicijativu za izmjenu zakona koja će obuhvatiti ograničenje korišćenja određenih energenata za grijanje kolektivnih stambenih objekata i za industrijske pogone, kao i obaveznu ugradnju filtera na dimnjacima radi smanjenja zagađenja vazduha. Pitanje kvaliteta vazduha je prioritetno pitanje prema kojem ćemo preduzimati strateške korake", naveo je on.

https://mondo.ba/Info/Drustvo/a1340549/ ... ltera.html

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2025, 18:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
Što svi misle da Eko u nazivu toplane znači ekološki? Prije ekonomično jer je drvna sječka višestruko jeftinija od mazuta.

Biomasa je daleko bolja od mazuta u pogledu sadržaja sumpora (100-200 puta) i dim od mazuta je karakterističniji sa mirisom.
Eko naziv je vjerovatno jer se vodi kao skoro CO2 0% energent. CO2 od biomase je već postojeći sistemu koji se vraća kroz sadnju, a od mazuta se upumpava nova količina. Za grad veličine BL je to cca 45000 tona CO2 godišnje ušteda u odnosu na mazut.

Na UKC-u su motnirani novi kotlovi za prozivodnju pare i tople vode za grijanje koji mogu raditi i na prirodni gas i na CNG gdje takodje i postoji nova gasna mjerno regulaciona stanica...ali i dalje se koristi mazut koji nema nijednu prednost, a ima samo manu da upropasti novu opremu sa sadržajem smeća. Današnji mazut nije isti mazut prije 40 godina jer mazut se sad koristi za prozivdonju drugih derivata. Sve što ima vrijednost se izvlači iz nafte do maksimuma. Preostali mazut koji se ovdje koristi je bukvalno otpad naftne industrije...a cijenom je isti kao CNG kad se usporedi po MWh energije.

Najekonomičniji prelazak grijanja bi bio da su prešli na ugalj.

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2025, 19:02 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

<Enter_name> je napisao:
Nadasve čist, a preko pola dolazi iz termoelektrana.
Takođe, do 2027. godine je planirano usklađivanje cijena sa EU, tako da je pitanje do kad je to jeftin resurs.
Pa da li je lakše da filter bude na dimnjaku TE ili na nekoliko hiljada kuća? I cijena?
A to za usklađenje, ako nam kažu da skočimo sa litice , hoćemo li i to? Zarad čega, donacija i kredita? Moglo se i bez toga, ali...

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2025, 19:46 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

U EU je trend smanjivanja korištenja struje iz termoelektrana i mi ćemo da trpimo zbog toga (potraži pojam CBAM).
Što se tiče litice, naravno da hoćemo, ali će to nama biti prezentovano da je tako zato što mi to hoćemo.
Poređenja radi, što se ukida pušenje u ugostiteljskim objektima?

Vrh

[ 315 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]