banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 21:53

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2697 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 135  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 29 Nov 2009, 23:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Fino Warriore, taman ti htjedoh reci da napravis posebnu vitrinu za makete, pozadi stavis neki plakat sa motivom neba ili sl.

Darijan,nisam u BL, ali dolazim uskoro. Sto se tice kompresora ne moze se naci ispod 30 eura da valja. Bitan ti je pritisak, od 3 bara pa nagore je optimalno, isto je vazno koliku buku pravi, do 40 dB je prihvatljivo. Vecina kompresora ima jos dodatnih korisnih funkcija koje dobro dodju, ali pritisak i buka su najvazniji. Naravno preporucujem elektricni kompresor.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 11:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2009, 18:16
ok kad otprilike si tu u BL?Mogli bi se baci onda pa da mi prebacis taj Airbrush cijena je ok prihvatljiva.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 11:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Ne znam tacno kad sam u BL, imam puno obaveza, ali javim ti se na PP kad budem dolazio.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 14:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2009, 21:36
Kupujem i ja sebi neku maketicu...... Pa ako neko zna nesto za pocetnika........ (msm na avione,manje neke)
I kad je budem sastavljo pomazete !?!?!? :D :D

Bio jednom jedan djecak, koji je zivio u jednoj staroj kuci u sumi.On je svaki dan isao da sakuplja lisce za svoju ovcu Kicu. I tako je on sakupljao i sakupljao, kada je sakupio otisao je na Tahiti da se okupa, jer je smrdijo. Umro je on.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 17:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Zavisi koje avione koćeš da radiš, mlazne ili propelerce... ja radim mlazne pa što se tiče ponude u Merkatoru mogu da kažem da se ovom najnovijom dopunom i nisu baš proslavili što se tiče mlaznjaka. Ima F-18 u 1/72 (ako ti je to dovoljno maleno) ali ta maketa ima izdignute (ispupčene) detalje, što je čini dosta težom za rad. Isti slučaj je s Lightning-om koji se može tamo kupiti, pa izbjegavam te makete. T-2 isto ima, to je neki stari i loši kalup, nisam radio ali mi se po recenzijama ne sviđa. E sad, ako te zanimaju WW2 mlaznjaci, imaš makete Meseršmita Me-262 i Hortena Go-229 i mislim da su obe jako dobre (opet, nisam ih radio ali sam gledao recenzije po netu)

Inače, 1/72 mlaznjak je veličine 20-30cm.

S vremena na vrijeme tamo stignu i odlični 1/144 mlaznjaci, to su jaaako male makete (10-15 cm) ali ima odličnih: Tornado, Berkut, F-14, F-104, Harrier, Rafale, F/A-18; ostale izbjegavaj.

Što se tiče propeleraca, nije moje područje ali mislim da Revell radi neke jako dobre makete propeleraca.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 17:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

OK tnx.........

Bio jednom jedan djecak, koji je zivio u jednoj staroj kuci u sumi.On je svaki dan isao da sakuplja lisce za svoju ovcu Kicu. I tako je on sakupljao i sakupljao, kada je sakupio otisao je na Tahiti da se okupa, jer je smrdijo. Umro je on.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 22:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Jos nisam nikad radio, ali koliko sam shvatio djelovi se ljepe, pa me zanima da li ljepak dodje uz to il' ga moram kupovati,i koji preporucujete........
Hvala.......

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 22:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

E ovako zavisi kakvu maketu kupis imas u merkatoru u Banja Luci makete aviona i nekakvih automobila koje vec u kompletu dolaze sa nekim osnovnim bojama i ljepilom.Ljepilo se koristi baram ja koristim Contacta profesinal liquid ima usto u merkatoru,a da makete e ljepe naravno :lol: pitaj sta te intresuje jos pozz

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 23:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Ok hvala...... :) :)

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 23:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

^^piZZdek^^ je napisao:
Jos nisam nikad radio, ali koliko sam shvatio djelovi se ljepe, pa me zanima da li ljepak dodje uz to il' ga moram kupovati,i koji preporucujete........
Hvala.......

Imaš Contacta liquid Professional, onaj s "iglicom", taj je dosta tečan i kapilarno se uvlači u spojeve, dok je onaj u bočici s "četkicom" (Contacta Liquid) mnogo gušći i služi za lijepljenje na klasičan način. Imaš i one "Special" I "Clear" ljepkove koji su za lijepljenje providnih dijelova (kabina i sl., da se ne zamagle od agresivnog ljepka) ali to možeš lijepiti i s nekim jačim ljepkom za papir.

Trebaće ti i git za popunjavanje pukotina i sl., može i najobičniji akrilni git za drvo (ima ga u farbarama i jako je jeftin), takođe ti treba i šmirgla, nekoliko različitih granulacija.

Što se tiče boja, koliko sam mogao da primjetim kad kupiš onaj set s maketom, ljepkom i bojama, unutra su akrilne boje koje se razrjeđuju vodom. A ako kupuješ boje posebno, one su uljane i trebaće ti uljani razrjeđivač. Nabavi i nekoliko mekih kistova okruglog presjeka.

Svakako pogledaj onaj link što sam postavio na prethodnoj stranici (maketarski savjeti) i prelistaj malo topik, ima još korisnih linkova i informacija.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 23:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Eh, nikako da napomenem na ovom forumu, jako korisna stvar za makete je "Pronto" (bijela boca, zeleni čep, "Pronto Cera Veloce"), tečnost za usjajivanje pločica i keramike, može da se koristi kao sjajni akrilni lak i daje odlične rezultate. Ja ga koristim da usjajim maketu prije nanošenja dekala, da bolje prionu, a takođe je dobar kao akrilna zaštita za uljanu boju, prije nanošenja mat laka na uljanoj bazi... ako možete, obavezno nabavljajte :)

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2009, 16:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

e pozdrav drugari evo bacio sam se na rad jos jedne makete avioncica Mig-17.posto sam se navukao pravo na ovaj hobi nisam moga da ne krenem sa drugm posle iljusna :lol: :lol: :lol:
ima ono jos nesto raditi na ovom Mig-u ali evo slike pa pogledaj te da podjelim sa vama :lol:
eto pozdrav do citanja nece me biti sedam dana ovde valja ici zaraditi para za nove makete hihihih
ocekujem komentare
http://i901.photobucket.com/albums/ac21 ... C04458.jpg
http://i901.photobucket.com/albums/ac21 ... C04459.jpg
http://i901.photobucket.com/albums/ac21 ... C04460.jpg
http://i901.photobucket.com/albums/ac21 ... C04461.jpg
http://i901.photobucket.com/albums/ac21 ... C04462.jpg
http://i901.photobucket.com/albums/ac21 ... C04464.jpg

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2009, 16:53 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Joj konto danas ici u Merkator i nisam...... jebg
Oticu za vikend imam nekih obaveza sada...... 8)

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2009, 18:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
e pozdrav drugari evo bacio sam se na rad jos jedne makete avioncica Mig-17.posto sam se navukao pravo na ovaj hobi nisam moga da ne krenem sa drugm posle iljusna :lol: :lol: :lol:
ima ono jos nesto raditi na ovom Mig-u ali evo slike pa pogledaj te da podjelim sa vama

Bacio se na rad... pa već je skoro završen, koliko mogu da vidim :D Fino mu stoje te indonezijske oznake. Slike su opet dosta mutne ali mi se čini ovako na prvi pogled da nisi baš najbolje odšmirglao rubove krila i repa. Koja je to boja na njemu, Revell Aluminium?

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2009, 19:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

e ma kakvi zavrsio ima tu jos posla to sam pozurio samo jer idem na strazu pa me nece biti sedam dana al nebitno to.da jeste revell aluminium inace samo za sad te koristim boje dok bude bilo u merkatoru za uzeti :lol: :lol: a za kasnije jbg vidjecemo snalaziti se imrovizirati nesto,sto se tice slika potrudicu se bolje da slikam sledeci model imam u planu yak-3 uraditi vidjecemo na sta ce ispasti ali sve mi nesto zao dirati dok ne nabavim airbrush sve kontam da ce biti realnije sa njim.sto se tice rubova hmm upavu si ali opet ona stara boljka stara maketa ceska pa sam se namucio oko sklapanja skalpel je radio :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2009, 19:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ma može se i kistom sasvim fino uraditi, samo polako farbaš u više tankih slojeva, pisao sam o tome na forumu.

Boju Revell 99 Aluminium nisam koristio ali puno ljudi se žali na tu boju, valjda je pregusta i ima preveliku granulaciju, puno bolja je Revell 90 Silver, čak i nijansa bolje odgovara za farbanje aviona... ja sam mislio farbati 21-cu s njom, ali sam ipak odlučio da eksperimentišem s bojom iz srebrnog markera :)

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2009, 16:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
Abrams A1M1 italieri 1/35 oko 400 djelova...vozaceva kabina,unutrasnjost kupole,motor i akumulator...to su detalji al ih nisam bas dobro uslikao,nemogu naci digitalni aparat.
Moja prva maketa,nisam ni malo zadovoljan,ali je radim vec godinu dana tako da mi je malo dosadila,vjrovatno cu je kasnije jos prepravljati...pogotovo sam lose ofarbao,3 puta sam prelazio ali nikako da potrefim pravu kolicinu razredjivaca,uvijek previse stavim pa mi boja rijetka bude...
Sve u svemu nije lose za prvu maketu,mada sam mogao krenuti od neke lakse :)

http://i706.photobucket.com/albums/ww61 ... o-0025.jpg

http://i706.photobucket.com/albums/ww61 ... o-0026.jpg

http://i706.photobucket.com/albums/ww61 ... o-0028.jpg

http://i706.photobucket.com/albums/ww61 ... o-0029.jpg

http://i706.photobucket.com/albums/ww61 ... o-0033.jpg

http://i706.photobucket.com/albums/ww61 ... o-0035.jpg

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2009, 20:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Auuu pa to je baš poveliko, nisam znao da je u velikoj skali, svaka čast... :) Čini mi se da je dobro urađen, ali malo se vidi na ovim slikama. Inače se ne razumijem u tenkove, ali bih volio vidjeti bolje slike.

Koje si boje koristio, ove iz Merkatora? Njih treba puno razrijediti (ali ne previše) a nakon nanošenja prvog sloja, čekaj da se dobro osuši pa onda nanesi sljedeći.

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2009, 11:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pozdrav raja sta se radi ljepili se sta?ja nisam bio duze vrijeme prisutan na forumu ali vidim nista novo :lol: :lol: :lol: nego imam sad nekog vremena pa sam se bacio na TORPEDOBOAT PT117
1-72 nisam jos krenuo pa svaka pomoc bi dobro dosla pozzz

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2009, 17:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Samo reci šta ti treba :D

Inače, juče sam išao u Beograd na koncert, a slučajno se poklopilo da se isti dan održavalo i maketarsko takmičenje "Novogodišnji Kup" u Muzeju vazduhoplovstva, pa sam malo navratio, evo i nešto slika:
http://s611.photobucket.com/albums/tt192/Sneni/Scale%20Models/Svastara/Novogodisnji%20Kup%202009/

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2697 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 135  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]