Imam norveske radijatore vec drugu sezonu.Kupio sam ih u firmi Kors,ima je i na netu
Citiraj:
http://www.kors-doo.com/Srpski-Glamox.htm
.
Za mojih 35 m2 sam instalirao snagu od 4.5 KW i to je optimalna snaga koju su mi preporucili u firmi KORS.Moj vam je savjet da poslusate prodavca u vezi snage radijatora,po mom iskustvu bolje je uzeti i malo vise.Razlog je jednostavan brze ugrije i lakse odrzava temperaturu a samim time je i manja potrosnja struje.
A sad ono najvaznije,potrosnja.Lako je izracunati potrosnju struje.Od ukupne instalirane snage uzeti nekih 60 % i to je potrosnja po satu rada u KW,u mom slucaju to je 2,7 KW ( 4,5 KW instalirano).Ova racunica vrijedi pri vanjskoj temeraturi 0 a temperatura radijatora je 25 stepeni.
Da bi dobili potrosnju u markama mnozimo 2.7 x cijena 1 KW(mislim da je 0,133) x broj sati (kod mene je otprilike 10 h dnevno)=3,5 KM dnevno.Naravno da ne grijem uvijek 10 sati,da nije vanjska tem 0 stepeni itd.Mene je otprilike samo grijanje dolazilo oko 90 KM.
Prije norveskih radijatora sam se grijao na drva i trosio sam otprilike isto za grijanje .A treba imati na umu da drva traze i fizicki rad,cijepanje, unosenje...
I nemojte uzimati jeftine radijatore kojih ima i 3 puta jeftinijh od ovih Glamox,postoji razlog sto su jeftiniji.Moja iskustva su vezana iskljucivo i samo za Glamox radijatore.
Nadam se da sam nekome bar malo pomogao,znam kako je meni bilo tesko doci do informacija...