Ja sam u poslednjih par godina imao vise sanacija (ne daj Boze nikome). Prva je bila u stanu kod staraca, druga na poslu, a treca kod mene.
Kod staraca su radili "majstori" (preporuka nekog njegovog druga sa posla). Radjeno je sve (komplet stolarija, podovi, komplet kupatilo, kuhinja, komplet struja i voda). Kostalo je 17000km (skoro 5 milja vise nego je planirano) i trajalo je 3 mjeseca (umjesto 1 mjesec kako je receno na pocetku). U pitanju je stan od 50ak kvadrata. "Majstori" su usrali skoro sve.... npr. voda stalno curi ispod tus kabine i u sobi koja se naslanja na kupatilo ima stalno fleka od mahovine metar sa metar. Stolarija je manje vise ok osim sto jedan dio oko stoka koji je trebalo da kituju i ofarbaju nije zavrsen ni dan danas...sutra cemo, crveno slovo, zeni nam se kolega ..bla bla prodje godina. Vrata koja su nam uvalili su totalno sjebana posle samo pola godine, itd.itd.
Slicna stvar je bila i sa varijantom na poslu. Malo manje je radjeno ali je skoro isto kostalo kao i stan kod staraca jer je gazda otjerao prve "majstore" na pola posla i doveo druge (jbg dio je placen avansno i naravno krenulo se nenormlano kasniti i fusariti). Takodjer sve sfusareno.
Treca varijanta je moj stan. Pola godine sam se natezao da li da se upustam u tu avanturu posle citave jebade sa stanom kod staraca. U jednom momentu sam slucajno nabaso na druga kojeg nisam vidio sto godina. Kroz pricu... covjek ima svoju firmicu i bavi se upravo renoviranjem stanova, kuca i sl. On je visoko skolovan (mislim da je zavrsio arhitekturu) i ima neku svoju ekipu sa kojom radi. Nadjem se posle par dana sa njim i covjek mi dade predracun (prije njega sam zvao jos dva majstora da urade procjenu i u principu je sve tu negdje sa cjenom..."u 5 deka" sto bi se reklo) sa svim stavkama navedenim + eventualni nepredvivjeni troskovi (npr. ako se posle lupanja plocica skonta de su i cjevi za mjenjanje). Kod mene je bilo upola manje radova nego kod staraca i na poslu pa je i cifra bila manja. Naravno predracun je ispostovan "u marku". Sto je najvaznije uradjeno je skoro pa u dogovoreno vreme. Kasnilo se 5 dana ali ne zbog crvenih slova vec stolarija nije bila gotova kada je obecano. On se stalno motao tu sa majstorima i pazio da nesto ne useru i vracao ih za svaku sitnicu koju bi ovi sfusarili. Dobio sam od njega nekoliko extra savjeta vezano za renoviranje i adaptaciju stana (naravno sve u 3Du

).
Na kraju kad sam sve sabrao covjek mi je ustedio vreme, novac i zivce, a ja sam omogucio nekom normalnom mladom covjeku da zivi od svog znanja. Nisam dao pare kretenu od "majstora" (cija je dnevnica veca od moje 5 puta, a imam minimum 4 puta vise skole od njega).
Vjerujem da ovakvih ljudi i agencija ima vise u gradu pa ako se odlucite na renoviranje stana nemojte da vam je tesko da odete do njih, popricate sa njima oko eventulanih ideja i zamolite ih za predracun ako nista barem da ih uporedite sa "majstorima".
Na kraju krajeva kad covjek stavi prst na celo i zamisli se sasvim je logicno da svoje (ne bas male) pare das nekom skolovanom (nek' je bio i najgori na faksu) nego nekom polupismenom "majstoru" koji je jedva zavrsio 8 razreda pogotovo ako su u pitanju iste pare (nerjetko i manje).