Taj trekking ili čak gradski bic... Ima ih po oglasima.
Ja imam jedan matori KTM, nikako da se raspade da kupim noviji
skypostman je napisao:
Da ne otvaram novu temu, na sta obratiti paznju kod kupovine polovnog/novog bicikla, gdje kupujete nove? Sta kupiti generalno za neku gradsku voznju, planiram staviti i sjedalicu za dijete, to ce biti neka osnovna namjena.
Kod kupovine polovnog, ako je neki noviji provjeri ima li vlasnik račun, da nije ukraden, a nekad ti račun ni ne treba, jer znaju neki vlasnici pokazivati fotke bicikla, kakav je bio kad je kupljen, pa šta je sve mijenjao...
Za one baš starije teško da ćeš naći račun. A imaš i one koji dovoze iz vana i imaju masu na lageru, pa bar znaš od koga si kupio.
Najvažniji ti je ram, pregledaj ga dobro, ako ima kozmetičke ogrebotine, to je prihvatljivo, ako vidiš više od takvih ogrebotina, kao što su dublja oštećenja, napuknuća, zaobiđi.
Pregledaj točkove i pogon, kao i suspencziju (ako ima suspenziju), u kakvom su stanju, pa gume.
Gume i možeš promijeniti ako su ćelavije.
I najvažnije kočnice, ako su pakne istrošene, mijenjaj odma', nije skupo.
U principu, ako ima kvalitetan ram, možeš oko njega mijenjati šta hoćeš i dodavati "sitnice" i može ti lako postati rupa bez dna.
I sam će ti onaj od koga kupuješ reći šta trebaš mijenjati.
I još vidi kakva ti sjedalica treba, za manju djecu ide ona koja se montira naprijed, na guvernal, za veću imaš veću sjedalicu, koja se montira straga. I pogledaj do koliko je kg.