banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 15 Jun 2026, 13:19 Danas je 15 Jun 2026, 13:19

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 154 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Feb 2026, 15:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Joj bože kakva filozofija oko jednostavne stvari.
Matematika sa toplotnom pumpom ili klimom je da na uložen 1KW el energije dobijemo 3 ~ 3.5KW toplotne, i samo zbog toga je, naravno, takav sistem grijanja ekonomičniji.
Te kerefeke oko nekakvog optimalnog rada vailant bojlera su, da budem "blunt" budalaština jer prosto njegova efikasnost je max 1:1 i nemože nikako proizvesti više toplotne energije od uložene elekrične, dakle na 1KW može dati max 1KW toplotne.

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2026, 15:01 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Okt 2009, 00:14
Nisi ni u krivu al ni skroz u pravu.
Šparanje potrošnje je moguće na svakom sistemu, moduliranjem brzine cirkulisanja vode u sistemu, mijenjanjem polazne temperature, povećanjem histereze i ostalim džidžamidžama (koliko koji sistem dozvoljava), samo, naravno, neće prepoloviti, ali će sigurno umanjiti ili će učiniti komfornijim boravak.
Normalno, postavlja se pitanje koliko je to zdravo to jest u rasponu optimalnog rada samog sistema.
Vrijedi li se cimati? Ako je nekom užitak čačkati i pratiti da, a sad, basnoslovne uštede sigurno neće biti.

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2026, 17:35 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 01 Dec 2025, 20:34
wizzy_bl je napisao:
Kalorimetar- toplana, 55m2 , 195KM za januar.
Na koji način se tu moze dobiti manji racun, da li zavrtanjem radijatora ili ima negdje da se kompletno grijanje ugasi ako se ne boravi u prostoru?

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2026, 18:49 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 04 Sep 2009, 10:51
Imas vise nacina.
Prvi i osnovni jeste razumjevanje sta kalorimetar mjeri i tu dovesti protok na optimum.
Kalorimetar mjeri potrosnju tako sto u formulu ubacuje vrijeme, delta T (razliku u temperaturi vode izmedju ulazne i izlazne, sustinski ono sto se kod tebe "ohladilo" u zamjeni za toplotu koju dobijes) i protok vode.
Protok mozes mjenjati tako sto ga zavrces ili odvreces na izlaznom ventilu u razvodnom ormaru i tu je prostor za ustedu.
Npr kad sam spojio kalorimetar jesenas, ovde kod nas blizu toplane bas nabijaju protok i bio je 800l ili vise, a za stan od ~55m² je optimum nekih 250l.
Provjeri na kalorimetru i poigraj se malo. Ne ocekuj neku bog zna kakvu ustedu, ali definitivno se moze "izvuci" nesto. Ovde jos treba znati da se delta T smanjuje sto je protok veci, i stvar je u finom podesavanju.
Treba stepljenja da se sve nastima, a premali protok ces skontati tako sto se osjeti bitna razlika u temperaturi u gornjoj i donjoj zoni radijatora. Ciljas da ga spustis koliko mozes, a da se ne osjeti na radijatorima. Prevelik protok sa druge strane se skonta tako sto se sistem i voda cuju kako sume.

Drugi nacin za ustedu je zavrtanjem radijatora, ali za prostorije gdje se sporadicno boravi, ne zavrtati u potpunosti, nego ostaviti 20-30% protoka kako se zidovi ne bi u potpunosti ohladili i tako pasivno hladili i ostale prostorije.

U praksi, ja sam na prvom spratu, prostor ispod mene se ne koristi, dakle prilican gubitak dole i komsija sa identicnim stanom iznad mene sa manjim gubicima dobije racun cca 150, ja 110-120KM, samo zato sto je sve odvrnuo i nije mu se dalo cackati oko ventila i podesavanja.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2026, 18:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2020, 06:41
Ако су они добро поставили формулу којом рачунају колико се топлоте емитује у твој простор, једино како можеш уштедити је да ти буде мало хладније у стану.
Сумњам да је састављена формула тако да ти можеш наштимати проток воде тако да ти буде одговарајући делта Т да добијеш више енергије него што платиш.

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2026, 19:39 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 01 Dec 2025, 20:34
Ma u pitanju su studenti koji rentaju stanu BL, i dobili su 165 KM za januar, a dobar dio januara nisu ni bili u stanu i za taj period pozavrtali su sve radijatore.

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2026, 20:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 18:33
BS_BG je napisao:
Ma u pitanju su studenti koji rentaju stanu BL, i dobili su 165 KM za januar, a dobar dio januara nisu ni bili u stanu i za taj period pozavrtali su sve radijatore.
Ne bi trebalo toliko da dobiju. Prvo neka provjere stanje na kalorimetra,jel realno. Drugo...postoji vjerovatnoća da prošli mjesec nisu dobro očitali i da su dobili manji racun od realno, naravno nije im smetalo, a sad kad se to ispravno očitalo, ta ušteda iz prošlo mjeseca se prelila u ovaj.

Ja stvarno nisam nista čačkao oko kalorimetra, ništa zavrtao, a zbog spleta okolnosti nismo nikuda ni išli ove godine, tako da smo stalno bili u kući. Šta god pričali o Toplani, meni je u kući bilo toplo, oko 24-25 stepeni....i nije mi bilo zao platiti ovih 195KM.

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2026, 21:09 
Majstor
Majstor

NoSmoking je napisao:
Ако су они добро поставили формулу којом рачунају колико се топлоте емитује у твој простор, једино како можеш уштедити је да ти буде мало хладније у стану.
Сумњам да је састављена формула тако да ти можеш наштимати проток воде тако да ти буде одговарајући делта Т да добијеш више енергије него што платиш.
Ja to vise shvatam kao optimizaciju u cilju neke ustede, prije nego "kradju" ili "prevaru". Plasticno objasnjeno, voziti auto 100km/h pri 2000rpm ili 4000rpm nije isto u smislu potrosnje.
Mislim da se protok i delta T ne skaliriaju linearno iako su uzajamno povezani (veci protok = manji delta T).

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2026, 22:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Gdje stimas protok...na samim radijatorima,ili u hodniku stana, ona razvodna kutija

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2026, 23:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2020, 06:41
goranagf je napisao:
Ja to vise shvatam kao optimizaciju u cilju neke ustede, prije nego "kradju" ili "prevaru". Plasticno objasnjeno, voziti auto 100km/h pri 2000rpm ili 4000rpm nije isto u smislu potrosnje.
Mislim da se protok i delta T ne skaliriaju linearno iako su uzajamno povezani (veci protok = manji delta T).

Auto troši više goriva na većem broju obrtaja jer su veći unutrašnji otpori. Veće trenje na klipovima, veći otpor ulja itd.
Ovdje toga ne bi trebalo da bude. Ti bi trebalo da plaćaš količinu toplote koja je isporučena u tvoj stan i ona zavisi od protoka i toga delta T, ali ne tako da ti možeš podesiti delta T i protok da dobiješ više energije nego što kalorimetar izmjeri.

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2026, 06:13 
Majstor
Majstor

Gledaj to ovako, ja sam cackajuci i podesavajuci pronasao neki "sweet spot", optimizovao grijanje da, za razliku od komsije sa istim stanom, imam temperaturu i stanu nizu cca 5%, a racune manje za cca 20-25%. Pti tome mislim da je ta razlika u temperaturi najvise jer imam vece gubitke, posto nemam nikog ispod sebe.

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2026, 06:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Gdje si čačkao oko tog protoka i kolika ti je temp u stanu

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2026, 17:54 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 17 Jun 2010, 18:47
BS_BG je napisao:

Ako su i zavrnuli radijatore, a u stanu je jednocijevni razvod, opet im je računalo potrošnju jer su imali konstantan protok kroz ventile radijatora, a čim imaju protok onda se pojavi i delta T, minimalan ali se ipak pojavi i onda se pojavi i račun za period za koji si zavrnuo radijatore ali nisi prekinuo protok zavrtanjem ventila na razdjelniku energije u haustoru...

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2026, 19:58 
Majstor
Majstor

wizzy_bl je napisao:
Gdje si čačkao oko tog protoka i kolika ti je temp u stanu
U razvodnom ormaru imas dovodni ventil plus na svakoj grani i na izlazu. Na ovom zadnjem se sustinski podesava protok, ali ako ti je protok >800l ili vise, kao kod mene, onda i na dovodnom treba malo zavrnuti, da ne bi pravio nepotreban pritisak i sustemu.
Temperatura u decembru i januaru prosjek 23.5°.

Vrh

[ 154 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Sva vremena su u UTC [ DST ]