banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 22:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2697 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71 ... 135  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Jan 2012, 18:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Koliko mogu da vidim, izborio si se dobro s najgorim dijelom posla na ovoj maketi - uklapanjem.

Vrh

PostPoslato: 07 Jan 2012, 19:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Okt 2010, 16:13
darijane kontam ja tebe :D ...samo pazi da mozda i trebaju biti takvi utori ili ti paneli kod mesera.....nevalja ni ako su preduboki......ali opet vidi dali ih treba podubljivati
ja kad urezujem linije koristim skalpel i savitljivi lenijar...(pa ako treba siri utor onda ponovim sa debljim nozicem)
obicno kad se prodje linija dolazi do zaguljivanja plastike..e sad kako to rijesiti....ja u vecini slucajeva to rijesim sa sitnim vodobrusnim smirglom....ukoliko nemoze onda malo zalijem ljepkom utor da ga uglaca...mada i ja nisam postigao savrsenstvo u ovom dijelu posla ima tu jos dosta za nauciti :lol: .....suska mi je prvi pravi test 8)

warrior........uglavnom jesam mada ima tu jos posla ....nemogu da docekam kad cu poceti sa farbanjem,oduzilo se bas al ne zalim truda :D

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2012, 01:17 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2010, 01:09
Evo, dobih danas po usima sto ne kacim slike, pa da se malo ispravim i iskupim.
Znaci "projekat" je M3A1 Stuart, za one koji ne znaju to je onaj malisa sto stoji u BL ispred muzeja, u varijanti pola-pola.
Jedna polovina zardjala i propala od "odrzavanja" kao recimo na ovim slikama:

Slika
Slika
Slika

A druga polovina je ovaj partizanski u Trstu 1945.

Slika

Evo i slika od izrade:

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Dosta prepravki kao i na ovom linku: http://planetarmor.com/forums/showthread.php?t=5860

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Nastavak za jedno 4-5 dana.

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2012, 04:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jul 2010, 11:25
lijepo... radi se nesto.. izgleda mi kao da smo se svi malo zatisali! ja evo na pola sa Typhoon twin seater.. nikako da krenem farbati! planirano za sutra! bio sam malo u BG, pa na vratio do M-hobby.. kupio si bijele boje.. APLIKATOR ZA DEKALEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!! KONACNO! nema vise silveringa okolo! ;) i brat me pocastio sa MiG 21... tako da ce biti posla dok ne odem na more opet! :) uskoro neke fotke... do tad..

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2012, 19:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

to zliki...vidim da su moje rijeci urodile plodom :D nije fazon samo da ja i darijan vidimo slike...doduse ovako se bolje i vidi nego na telefonu
moja impresija su tockovi i nitne :headbang: ...pratim i dalje odlicno izgleda

neno aj pozajmi i meni buraza kad budem isao u mhobby...isplati se :D ,salu na stranu od kog je proizvodjaca i koja razmjera :wink:

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2012, 10:29 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Nov 2010, 10:14
Samo napred Zliki, biće dobra maketa- a još bolje što imamo priliku da vidimo taj tenk kod Muzeja. Intersuje me kad je taj tenk došao Jugoslaviju, jel neka saveznička pomoć ili tako nešto?
Ja završavam svoje tri makete. Radio sam uporedo na sve tri pa se malo odužilo. Slike uskoro.

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2012, 13:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

AJd da probam da ti odgovorim Topere. Ne znam koliko mozes da razaznas na slici iz Trsta, ali na njegovim bokovima se jos uvek vide originalni natppisi: dva puta ispisani registracijski broj i natpis FOXHUNTER. Ako je suditi po natpisu koji se ocigledno odnosi na Romela i na borbe u Africi, taj tenk je odsluzio svoje za Americku vojsku u severnoj Africi i resili su ga se tako sto su ga spakovali na brod u Egiptu i najverovatnije 1944. poslali kao pomoc Titovim partizanima. Od ovakvih Stuarta u manjem broju i od modernijih M5 su formirna prvo 1. tenkovska brigada kao udarna, a kanije i neke druge. Poprilicno su se naratovale za tako kratko vreme do kraja rata, uglavnom Primorje i Zaledje, mada sam naleteo na dosta slika u akciji u Bihacu. Na kraju su koristeni kao udarna pesnica da ulete u Trst. Ako ne gresim, dobili smo ih oko 60tak, u svim verzijama. Ostali natpisi, JURIS TENKISTI NA ISTRU, slovenacka zastava na boku, slovenacki grb sa Triglavom na boku ceone ploce i crvena zvezda na kupoli su naravno naknadno prefarbane.
Ma u sustini to je laki tenk, i njegovu realnu nemoc je lako shvatiti kad ispred muzeja uzivo vidis koliki je on u stvari i kolicki mu je top od jadnih 37 milimetara, jedino je dobar kad uleti medju pesadiju koja nema protivtenkovskih orudja, pa krene da ih kosi sa 3 mitraljeza.

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2012, 20:03 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

To poštujem Zli, kad čovek radi model i prati kompletne istorijske reference, u ovom slučaju Stjuarta. Posle sam obratio pažnju i stvarno se vidi FOXHUNTER. Inače sam poštovalac velikana poput Ervina Romela. Jest da je bio pripadnik naci vojske, ali čitao sam dosta o njemu da je bio vitez, i sačuvao vojničku čast kao dostojan protivnik.
E sad se vraćam na temu maketarstva, koja je boja stajnog trapa za MiG 21 bis, onaj naš iz ex Yu? Čini mi se da je neka siva :roll:

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2012, 21:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

toperu mislim da je u pitanju dve vrste boja odnosno za nosnu nogu je bijela(tj.prljavo bijela ne klasicno bijela)a gl.stajne noge su u svijetlo zelenoj boji...evo primjera sa 17104 koi je penzionisan a njemu su cini mi se ostale originalne boje st.trapova
Slika
Slika
Slika

uglavnom slike su tu pa sam procjeni nijansu boje pozz...nadam se da ce biti od pomoci :wink:

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2012, 15:55 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Hvala Fly by Wire, sve dobro dodje. :D

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2012, 02:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

evo ovo moje sto se oteglo, ali za to krivim Januar... jedan dan pijes.. pa mamuras a posao pati! :) evo jos dan, dva i gotovo!

Slika
Slika
Slika
Slika

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2012, 18:08 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

To Neno, dobar rad. Hoce li biti Njemački ili Britanski Tajfun? I nešto mi oni displeji u kabini bodu oči, jel to baš plavo ili je imitacija zaštite preko displeja?

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2012, 21:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

displeji prednji sam uzeo naljepnice originalne.. oni su u stvari vise zeleni a nazad sam ostavio crno posto ipak ajmo reci da ce cockpit biti otvoren, znaci fol ugaseno! :) a ovo napred..et onako.. stavio naljepnice originalne.a bice njemacki! britanski jedan vec imam! evo zavrsavam ga! presao sam sloj bezbojnog, sad jos samo dekali, finalno sklapanje i jos jedan sloj bezbojnog i gotovo!

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2012, 09:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2009, 18:16
o forum zivno pozdrav

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2012, 14:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

problem... uz ovaj Humbrol-ov Decal fix mi ne ide bas kako sam zamisljao! Silvering se i dalje vidi... nanio sam bezbojni lak...prije "ovlazim" podlogu i preko dekala premazem.. i opet se vidi... neko nekakvih predloga, sta ciniti? POPIZDIO SAM!

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2012, 15:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Cekaj, nisam te bas skontao kad si sta mazao? Lak, dekal, dekal fix, lak? Ako si ovako odradio, ne bi smelo da bude.

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2012, 16:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ne znam da li je taj Decalfix analog "setting" ili "solvent" tekućini. Po meni, isplati se nabavljati solvent tekućinu (ona koja se nanosi na već postavljene dekale), jer odličan setting rastvor se može napraviti miješanjem tople vode s malo sirćeta i deterdženta.

Znači, ja radim ovako: lakiranje sjajnim lakom (Pronto u mom slučaju); sušenje dan-dva; nanošenje gorepomenutog kućnog setting rastvora na mjesto gdje ide dekal; odmah zatim postavljanje i pozicioniranje dekala; čekanje par minuta da se dekal prisuši tj. da "uhvati"; nanošenje setting hemije i "utabavanje" dekala kistom u panele; borba sa zaostalim silveringom, ako ga ima...

Inače, solvent uopšte nije neka "magična" hemija, ja koristim Model Master decal solvent i uopšte nisam oduševljen - mislim, radi on posao, ali nekad bolje, nekad lošije - definitivno nije neka čarobna tečnost koja odnosi sav silvering.

Elem, ako nisi već izlakirao preko dekala, evo kako ćeš se riješiti silveringa: uzmi veoma oštru iglicu i lagano izbuši površine dekala na kojima se pojavio silvering (pažljivo, pazi da ne pocijepaš dekale). Napravi što je više moguće sitnih rupica na silveringu. Nakon toga natopi taj dio dekala solventom, pa nakon što dekal omekša, uzmi meki kist i dobro "utabaj" njime tu površinu; postupak obično treba ponoviti 2-3 puta dok silvering potpuno ne nestane.

Ako si već izlakirao preko dekala, onda nema pomoći.

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2012, 17:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

isao sam Lak, decalfix, decal, decal fix lak! jos potrazio nekakve tutorijale na Youtube a i na uputi na bocici isti vrag pise! samo sto na tutorijalima ima dvije tecnosti setting i solvent.. i njima jako lijepo upije i stopi se sa maketom... huh.. neke sam vec prefarbao ali vecina nije...vidjecu kako ce ova ispasti pa ko ga jebe, a vec sledecu maketu cu morati nesto drugo da mudrujem! ne znam da li imaju ovi u M-Hobby i solvent i setting... blah..

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2012, 17:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
samo sto na tutorijalima ima dvije tecnosti setting i solvent..

Čini mi se da sam nailazio na podatak da ima proizvođača kod kojih se ta hemija mora koristiti u paru, dakle moraš imati i setting i solvent od istog proizvođača da bi stvar uopšte funkcionisala. E sad, nemam pojma da li je to slučaj s Humbrol hemijom.

Svakako provjeri šta je taj Humbrol Decalfix - da li je setting ili solvent (bolje da je ovo drugo).

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2012, 17:45 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Maj 2009, 20:34
Decal Settings kako mu samo i ime kaze se nanosi pre dekala i sluzi za pozicioniranje dekala. Kad dekal pozicioniras, coskom maramice pokupi visak tekucine i lagano kistom ili stapicem za usi pritisni, nakon toga nanesi Decal Solvent, on omekasava dekal i dekal prione u utore i ispupcenja, ni lsucajno ne diraj dekal nakon Decal Solvent tekucine dok se ne osusi. Kad se sve osusi onda opet sloj sjajnog ili mat laka i to je to. Posle mozes da radis sta hoces.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2697 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71 ... 135  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]