zidarR je napisao:
Pošto si očigledno u materiji, ideja da stanovi na postojeće invertere, dodaju još po 1 nazivnog toplotnog kapaciteta 4 kW odnosno 5.8 kW za veće stanove, SCOPA 4.6+ (investicija ukupnog raspona 1300 do 2000), dizajnirani za -15 ili -20 (dakle čitav spektar koji je realno moguć kod nas)?
Svakako "udar" na mrežu, ali ekonomski prihvatljivo za gotovo sve + garantovano barem duplo jeftinije po sezoni od centralnog - vrlo kratak period povrata.
Mislim da taj nivo investicije može podnijeti gotovo svako domaćinstvo (pogotovo ako bi išlo uz subvenciju).
Da bude jasno, ne branim Eko toplane i jasno mi je da je kvalitet grijanja loš i sam bih vjerovatno se isključio sa tog sistema grijanja i prešao na nešto drugo zbog kvalitete... ali opet jesam pobornik sistema daljinskog grijanja. Moj prijedlog za kuće sa solarnim panelima, lično meni se čini kao najbolji projekat da se pokrije subvencijama. Što se stanova tiče, klima u suštini jeste toplotna pumpa i sigurno jeste jeftinije grijanje od toplanskog, ali ono što je razlika da grijanje klimom nema isti stepen ugodnosti kao centralno grijanje, nije jednoliko rasporedjeno po prostorijama i ne paše baš svakome. Na nivou 20.000 jedinica da odradiš subvenciju toga dobijaš stambene objekte sa možda stotinama vanjskih jedinica, šuma cijevi i kablova, brujanje, vibracije, 20.000 jedinica kojima trebaš da svedeš negdje kondezat (ako nećeš led ispred ulaza) i u konačnici dugoročno nisi ništa riješio jer tim jedinicama je životni vijek cca 15 godina, a možda i manje ako će raditi cijelu godinu. Opet ostaje da moraš da ojačaš sistem električne mreže...i opet ti ostaje problem CO2 koji generišeš generisanjem električne energije iz uglja, a koji će uskoro doći na naplatu...s druge strane si nepovratno uništio sistem daljinskog grijanja koji s CO2 propisima nema problema.
Suštinski si se sveo si na najeftiniju opciju koja bi možda imala smisla da nemaš ništa drugo, a treba ti nešto najjeftinije... ili da si neki mediteranski grad s blagom klimom.
Plan da se sanira mreža na kritičkim mjestima od kredita ebrd-a je bilo vrijednosti 10 miliona KM i to je sabotirano zbog politike. Gubici dnevni u BL na mreži znaju biti i 1.000 m3 zagrijane vode. 1m3 zagrijane vode, ne znam tačno, ali mislim da je oko 7-8KM. U prevodu, zna otići 8.000 KM u zemlju pa taj iznos puta cca 190 dana grejne sezone. 1.000m3 ne dodje tamo gdje treba, plus svaka havarija prouzrokuje stajanje s grijanjem na višesatnoj ili višednenvnoj bazi dok se ne sanira. Jasno je da je kvalitet grijanja loš. Sistem daljinskog grijanja je zdrava priča samo što radi na škrgama i na tom dijelu trebaju investicije da bi se doveo u red...ali bojim se da je u BL nepovartno uništen.
Novosadske toplane idu trenutno u investiciju od preko 200 miliona KM sa solarnim kolektorima i GigaTES (sezonsko skladište toplote), toplotnim pumpama itd.
https://www.ebrd.com/home/work-with-us/ ... 54524.html... izvore i mrežu su oni apsolvirali sa ulaganjima odavno i to u kontinuitetu rade svake godine, a relativno skoro su investirali 18miliona KM u novu toplanu "Majevica" Novi Sad i ono što je najbitnije za sistem da ne bude narušen je da kod njih se praktično ne možeš jednostrano isključiti sa sistema daljinskog grijanja, nemaš pravo da pređeš na alternativno grijanje ako ostatak zgrade ostaje na toplani. Čak i ako se se isključiš u obavezi si plaćati paušal.
Kod nas je nažalost sistem narušen i Banjaluka da bude na nivou Novog Sada, makar približno, ne vjerujem da će se destiti za naših života...a pričam o Novom Sadu, ne nekom ultra naprednom zapadu.
krajo je napisao:
Trebalo bi ako je moguće ,da termolelektrane koje su u blizini grada, izgradi se mreža i da griju te gradove?
Jeste moguće i to jeste i praksa kad je TE blizu nekog grada tipa 10-20km...inače otpadna toplota se baci u rijeku ili ide na rashladne tornjeve ako nema u blizi rijeke ili većeg jezera...a to je negdje oko 70% otpada.