banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 21:51

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 43 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Da li je Dubrovnik vrh vrhova svjetske civilizacije?
Da 8%  8%  [ 2 ]
Ne 92%  92%  [ 22 ]
Ukupno glasova : 24
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Sep 2010, 13:20 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 06 Jun 2010, 21:02
* 27. siječnja 1416. DR prva u Europi ukida ropstvo; Engleska to čini 1569.
* 1296. u Dubrovniku - jedan od prvih sustava kanalizacije, London grcao u izmetu
* po početku djelovanja ljekarna Male braće definitivno prva u Europi
* sedma knjiga Statuta Grada Dubrovnika iz 1272. g. sadrži isključivo članke koji reguliraju pomorsko pravo; to je najstariji takav dokument na svijetu
* 1395. donesen je u DR zakon o osiguranju koji je najstariji u Europi; riječ je o pomorskom osiguranju - ovaj zakon je tri stoljeća stariji od Lloydova osiguranja koji datira s kraja 17 st.
* u Dubrovniku je najstariji arboretum u Europi – Arboretum Trsteno; osnovan je 1498.
* Ston drugi planirani grad u Europi, druge najveće zidine na svijetu (poslije Kineskog zida), najstarija solana (15. st.)
* impresivna gradnja
* karantena je dubrovački izum
* vješta diplomacija
* na Kolumbovu brodu bilo je dubrovačkih pomoraca
* jedna od rijetkih republika u doba monarhija, Engleska je monarhija danas - doživotno i nasljedno nasuprot jednomjesečnom mandatu (tko će se uzoholiti na vlasti?)
...

Da nije bilo potresa, Dubrovnik bi danas bio najmanje kao Singapur, New York i Monako zajedno, a Dubrovačka Republika u G7 najrazvijenijih država.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2010, 13:27 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Za sve je kriv Napoleon.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2010, 13:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
753. godine prije Hrista je osnovan grad Rim, koji je imao podzemnu mrežu tunela i kanala kojima je oticala kanalizacija i otpadne vode. Prije kuge grad je brojao preko 200.000 stanovnika te je i logično da jedan grad sa brojnim stanovništvom ima i kanalizaciju.

Mohendžo Daro je nastao 2600 godina prije Hrista i imao je kanalizacione kanale.

Da ne nabrajam ko je prvi osnovao prvu apoteku, prve bolnice, koji su gradovi prvi u moreplovstvu.

Ne kažem da Dubronik nema svoj značaj, istoriju i ljepotu, ali daleko od toga da je vrh vrhova svjetske civilizacije.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2010, 13:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
I govorio bi se srpski i bila bi to još jedna srpska država. Ovako životari pod Hrvatima, koji su ga praktično dobili na poklon.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2010, 13:51 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Citiraj:
Da nije bilo potresa, Dubrovnik bi danas bio najmanje kao Singapur, New York i Monako zajedno, a Dubrovačka Republika u G7 najrazvijenijih država.

Dobar je memo :lol:

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2010, 13:56 
Početnik
Početnik

filozof sa vrbasa je napisao:
I govorio bi se srpski i bila bi to još jedna srpska država. Ovako životari pod Hrvatima, koji su ga praktično dobili na poklon.

:lol:

Ja sam iz Dubrovnika pa ću ti sve objasniti iz prve ruke :) . Dubrovnik sa Srbima mrtve veze nema!

Naime, Dubrovčani nisu pripadali nijednom narodu jer tada narodi nisu ni postojali. Narodi su kao kategorije izmišljeni oko druge polovine 19. stoljeća, a Dubrovačka Republika je prestala postojati 1808. Naime, Dubrovčani su bili Dubrovčani, knezovi podanici i katolici. Nisu pripadali nijednom narodu jer narodi tada nisu ni postojali. U Dubrovačkoj Republici je službeni jezik kratko vrijeme bio talijanski, a ostalo latinski. Dio puka je sve do 15. stoljeća govorio raguzejskim (romanskim) jezikom, a od tad prevladava samo hrvatski (slavenski).

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2010, 13:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Dubrovčanin je napisao:
Naime, Dubrovčani nisu pripadali nijednom narodu jer tada narodi nisu ni postojali.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Placem!!!

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2010, 14:06 
Početnik
Početnik

I da potresa nije bilo, Dubrovčani bi opet odabrali (90%) bit dio hrvatskog naroda, zbog hrvatskog jezika i prvenstveno katoličke vjeroispovijesti (vjeroispovijest je i u 19. stoljeću bila vrlo važna). Pošto su Dubrovčani 100% bili fanatični katolici, odabrali bi bit Hrvati, koji su većinom katolici. Kao što teško možete zamislit Korejca da je musliman ili Engleza da je šintoist, tako teško možete zamislit i Srbina da je katolik.

Elvis Presley je napisao:
Dubrovčanin je napisao:
Naime, Dubrovčani nisu pripadali nijednom narodu jer tada narodi nisu ni postojali.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Placem!!!

Koliko si mjeseci išao u školu?! Narodi su oko druge polovine 19. stoljeća izmišljene kategorije, dotad nisu postojali (gledala se vjeroispovijest, čiji si podanik/državljanin itd.). Dobro, neki su malo kasnije, poput Bošnjaka (1971.).

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2010, 14:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
:lol: :lol: :lol: :lol:
Oh matero, ne sjecam se kad sam se ovoliko ismijao na forumu!!

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2010, 14:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2009, 19:25
Ne znam da li je vrh vrhova ali koliko vidim droga je baš jeftina i pristupačna, pogotovo omladini. Što je pohvalno.
Ne mogu da se sjetim gdje sam ovo čuo ali pade mi na pamet da je Neum pojam u odnosu na Dubrovnik. U Dubrovniku sve stare zgrade, kamen, u Neumu sve novo i na svakoj kući PVC stolarija.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2010, 14:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Јачи је и од бошње бошњачког бана.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2010, 14:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Slika

Misliš ti Duborvčaninu, da vas car Dušan nije mogao zgaziti, da ste bili tuđini.

Drugo ta teza da su svi katolici Hrvati, to je čisto posljedica buđenja velikohrvatskog šovinizma, kuluminaciju će doživjeti 1991. godine.

Citiraj:
„ U Dubrovniku, ako i ne od prvog početka, a ono od pamtivijeka, govorilo se srpski: govorilo - kako od pučana, tako od vlastele; kako kod kuće, tako u javnom životu i u općini, a srpski je bio i raspravni jezik.“
(Natko Nodilo, „Prvi ljetopisci i davna historiografija dubrovačka“, JAZU, Zagreb, 1883, sveska 65, str. 92–128.)

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2010, 14:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Slika

Evo još malo.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2010, 14:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
De banujte ovog mletackog izroda. Nivo gluposti koje on napise je stetan za nase zdravlje.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2010, 14:38 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
TaškoBL je napisao:
De banujte ovog mletackog izroda. Nivo gluposti koje on napise je stetan za nase zdravlje.

Ma kakav, bio bi grijeh uskratiti ljude za dobar smijeh :lol:

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2010, 14:39 
Početnik
Početnik

Elvis Presley je napisao:
:lol: :lol: :lol: :lol:
Oh matero, ne sjecam se kad sam se ovoliko ismijao na forumu!!

Tako je, sam si sebe ismijao :) . Ne sramoti se više.

filozofe s vrbasa, ti misliš da bolje poznaješ Dubrovnik od Dubrovčanina :lol: ?! Službeni jezik u Dubrovačkoj Republici bio je neko vrijeme talijanski, a većinu latinski. Među pukom se sve do 15. stoljeća govorio raguzejski (romanski), a od tad potpuno prevladava hrvatski (slavenski). Tako je, Srbijanci su prodali Pelješac i Konavle Dubrovačkoj Republici.

Poslednji put menjao Dubrovčanin dana 28 Sep 2010, 14:42, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2010, 14:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Slika

Evo još malo.

Ajd sad rodjace.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2010, 14:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Такво анти-српство показано је и при састављању зборника чланака о прошлости Пељешца. Чак се не помену ни име захумског кнеза Андрије, праунука кнеза Мирослава, који је око 1250. сахрањен у манастиру св. Богородице у Стону [191, 224/5] а чија је кћи била удата за Дубровчанина Крусића. И овде траг Српства треба да се затре и да га покрије заборав. Поменута комисија Југославенске академије чак није хтела да зна ни за оно што је објављено у Споменику САН XXXIX (1900) о ћирилици код католика на Пељешцу. Тамо пише како су се Пељешчани досељавали из Босне, чувајући своју ћирилицу и свој говор. Овај снимак српског писма и говора из 1427. показаће да ли је језички ближи српском херцеговачком говору или говору оних трију жупанија хрватских из којих је у XIX веку кренула великохрватска пропаганда: [29, 118]

http://www.rastko.rs/rastko-du/istorija/jmitrovic/1992/jmitrovic-dubrovnik.html

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2010, 14:48 
Početnik
Početnik

TaškoBL je napisao:
Slika

Evo još malo.

Ajd sad rodjace.

Dubrovčani nisu bili ništa po pripadnosti narodu jer je ta kategorija izmišljena oko druge polovine 19. stoljeća, poslije propasti Republike. Kad je trebalo, odabrali su bit Hrvati zbog hrvatskog jezika kojim su govorili i uglavnom katoličke vjeroispovijesti. To bi 90% odabrali bit i da nije bilo potresa i Napoleona. Onda bi Dubrovačka Republika bila hrvatski grad-država.

No, ne treba žalit za pregorenim ćevapima. Dubrovačka je Republika preživjela koliko je mogla poslije jednog od najjačih potresa ikad, hrvatski jhe Dubrovnik preživio srpsku agresiju 90-tih i sada definitivno nije vrh vrhova svjetske civilizacije. Za sve je kriv potres, a onda kasniji događaji. 1808. velika je civilizacija definitivno prestala postojati i izgubljena je svaka nada da bi se mogla obnoviti.

Citiraj:
Такво анти-српство показано је и при састављању зборника чланака о прошлости Пељешца. Чак се не помену ни име захумског кнеза Андрије, праунука кнеза Мирослава, који је око 1250. сахрањен у манастиру св. Богородице у Стону [191, 224/5] а чија је кћи била удата за Дубровчанина Крусића. И овде траг Српства треба да се затре и да га покрије заборав. Поменута комисија Југославенске академије чак није хтела да зна ни за оно што је објављено у Споменику САН XXXIX (1900) о ћирилици код католика на Пељешцу. Тамо пише како су се Пељешчани досељавали из Босне, чувајући своју ћирилицу и свој говор. Овај снимак српског писма и говора из 1427. показаће да ли је језички ближи српском херцеговачком говору или говору оних трију жупанија хрватских из којих је у XIX веку кренула великохрватска пропаганда: [29, 118]

http://www.rastko.rs/rastko-du/istorija/jmitrovic/1992/jmitrovic-dubrovnik.html

Do 1333. Pelješac je bio srbijanski, a tad je prodan Dubrovačkoj Republici.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2010, 14:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Kao što sam rekao Dubrovnik nije mogao preživjeti velikohrvatski šovinizam, koji ne zna gajiti svoju kulturu i osobenosti, ali zna negirati iz čiste ljubomore i primitivnosti srpski jezik i kulturu.

Đubrovčanine, kao što vidiš mani se svojih niskih strasti, na ovom forumu to ne prolazi.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 43 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]