banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 09 Jul 2025, 23:32

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 47 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Apr 2010, 21:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Najtragičnije srpsko bojište

Teške borbe na Sremskom frontu vođene su 175 dana, od oktobra 1944. do 12. aprila 1945. godine, a u njima je učestvovalo oko 250.000 vojnika na obe strane.

Sremski front je uspostavljen pošto su otpočele završne borbe za oslobođenje Beograda i cele zemlje u Drugom svetskom ratu, kada je formirana borbena linija duž zapadnih granica Srema.

Nemci su ovaj front držali zbog izvlačenja delova armije "E" iz Grčke, Makedonije i sa Kosova i zato su ga očajnički branili.

Tokom rovovske borbe poginulo je oko 13.000 boraca NOVJ, ali tačan broj imenom i prezimenom nikada nije utvrđen.

Crvena armija izgubila je 1.100 vojnika, bugarska Narodna armija 623 i brigada "Italija" 163 borca, a neprijatelj oko 30.000 vojnika.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Dru%C5%A1tvo/624941/Godi%C5%A1njica+proboja+Sremskog+fronta.html

Slava im!

Krvavi hir austrougarskog podnarednika i jebivjetra Tite.

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2010, 21:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
U svakom slučaju nije čekao da mu neko drugi donese slobodu. Mogao je da pusti Sovjetima da potpuno "odrade posao", ali ko zna kako bi istorija nakon rata izgledala.
Na kraju, ni proboj solunskog fronta nije bio baš jeftin. I to je neki jebivjetar morao da naredi.

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2010, 00:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

„Kad su Sremci krenuli sa te Fruške gore“

Kad su Sremci krenuli
sa te Fruške gore
pa odoše za Bosnu
tamo da se bore.
Kad su stigli do Bosne,
do te reke Save,
ugledaše Majevicu,
brda joj se plave.
Oj, ti Bosno, ponosna,
visokih bregova,
eto tebi u pomoć
Sremačkih sinova.
Da bijemo fašiste,
da ih isteramo,
a kad Bude gotovo
kući se vraćamo.
Na Bosnu su, na Bosnu,
udarili Nemci,
a ne znaju, a ne znaju,
da su tamo Sremci!''

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2010, 07:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2009, 21:43
STRATOKASTEL je napisao:
U svakom slučaju nije čekao da mu neko drugi donese slobodu. Mogao je da pusti Sovjetima da potpuno "odrade posao", ali ko zna kako bi istorija nakon rata izgledala.
Na kraju, ni proboj solunskog fronta nije bio baš jeftin. I to je neki jebivjetar morao da naredi.

E pa stvarno nemogu vjerovati da neko danas misli da je to hir? To je dokaz osakaćenog srpskog vaspitanja s jednostranim pogledom i pljuvanjem po prošlosti koju su i njegovi djedovi gradili, ma koliko mi mislili da je pogrešna ali je ipak naša istorija i nje se nemožemo odreći.
Da su Rusi, recimo odradili posao? Danas bi kao poljaci i česi imali komemoracije zbog njih jer opšte poznato je da su mlatili sve odreda, počev od sebe samih. Stratokastel je to fino objasnio i po informaciji koju imam 5000 vojnika je bilo iz Bosne koji su poginuli na sremskom frontu. Stvarno žalosno da današnja mladost pljuje po tome. Bitno je da prodavač naših gradova, profiter i glavni mesija koji nam ostavio u amanet Srebrenicu, super faca, super Daba, profesor i pjesnik(koji je zaprdio srpskom narodu pa tek ostalima).

"Nacionalizam je zlo koje ne spaja nego razdvaja ljude, jer ih negira u njihovoj pravoj biti - čovječnosti" - MILAN KANGRGA

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2010, 09:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Nije Sremski fornt pobijen, nego je srpska omladina bez vojnicke obuke ginula na brisanom prostoru, dok Nemci nisu izvuli svoje jedinice iz doline Bosne i onda se povukli ka Zapadu.

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2010, 09:12 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Samo srpska?I nije probijen,nego su se Nijemci izukli?Pročita li ti uvodni post?Ono,Nijemci su imali više žrtava nego partizani,Rusi,Bugari i Italijani zajedno.....E jesu se izvukli svaka im čast... :roll:

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2010, 09:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Samo srpska?I nije probijen,nego su se Nijemci izukli?Pročita li ti uvodni post?Ono,Nijemci su imali više žrtava nego partizani,Rusi,Bugari i Italijani zajedno.....E jesu se izvukli svaka im čast... :roll:

Moraju ljudi da shvate da u to doba nije bilo srpska, hrvatska, ova ona omladina. Bilo je ili si sa švabom ili protiv njega. Istorija je dokazala da su švabe a i njihovi pomagači ispušili. Tačka.

"Nacionalizam je zlo koje ne spaja nego razdvaja ljude, jer ih negira u njihovoj pravoj biti - čovječnosti" - MILAN KANGRGA

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2010, 09:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
Zozon je napisao:
_zoka je napisao:

Moraju ljudi da shvate da u to doba nije bilo srpska, hrvatska, ova ona omladina. Bilo je ili si sa švabom ili protiv njega. Istorija je dokazala da su švabe a i njihovi pomagači ispušili. Tačka.

хахаха, није била српска?
о да, СРПСКА је само и била и ничија друга.
а ови други, са ових простора или су били са СРБИМА или против њих...

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2010, 09:49 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
АЛЕКСАНДАР je napisao:

Znači dečko obrazuj se.Moj deda,partizan,Hrvat je ranjen prilikom proboja Sremskog fronta....Ovo partizan naglašavam da se ne bi odmah našao neko pametan pa da ga svrsta na stranu Nijemaca.

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2010, 10:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
Ја се извињавам стварно, мислио сам да је овај одговор на једној другој теми.
Помјешао сам табове на фајрфоксу.
Наравно да је овде било и других, али опет, зна се ко је био већина. :)

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2010, 10:14 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

АЛЕКСАНДАР je napisao:
Ја се извињавам стварно, мислио сам да је овај одговор на једној другој теми.
Помјешао сам табове на фајрфоксу.
Наравно да је овде било и других, али опет, зна се ко је био већина. :)

Naravno da se zna ko je bio većina ali očigledno đavo ti neda mira i u svrhu provokacija želiš opet nešto podvući, naglasiti, objasniti ili šta već odnosno svojim pogledom nešto nametnuti što je odavno rečeno a i pametniji od tebe i mene su davno stavili tačku na to. Samo za razliku od mene, žalosno s tvoje strane što indirektno pa često i direktno naglašavaš svoju viziju WW2 koja na našu radost nije ostavila iole išta vrijedno. Kakva je to patološka potreba da rakneš sve što ima u vezi partizana, komunista i tadašnjeg vremena? Zaozbiljno bih te shvatio ako bi istom grčevitom mjerom pisao i o nacistima i njihovim pomagačima.

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2010, 10:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
АЛЕКСАНДАР je napisao:

Znači dečko obrazuj se.Moj deda,partizan,Hrvat je ranjen prilikom proboja Sremskog fronta....Ovo partizan naglašavam da se ne bi odmah našao neko pametan pa da ga svrsta na stranu Nijemaca.

Meni je stvarno žao ovih napaćenih mozgova ali je činjenica da su srbi, hrvati, muslimani, mađari, slovaci, i nešto čeha, rusina, roma pa i pokojeg folksdojčera, rame uz rame, jedni sa drugim, jedni pored drugih, bratski, herojski i sa popriličnim merakom potjerali švabe, ustaše, četnike, domobrane i ostale pomagače te da se isti domognu saveznika. Na neki način napravili su im uslugu. Ko je bio spor, on je i najebo, Blajburg, recimo.

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2010, 14:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Znam ja da ima i danas komunjara koji svaki poraz predstavljaju kao pobjedu, a svaku uzaludno prolivenu krv simbol bratstva i jedinstva. Hvala Bogu narod se probudio, istorija sada kategoriše kada je bilo opravdano, a kada se austrougarskom podnaredniku i jebivjetru Titi digao qrac pa poslao ovce na klanje.

Naravno da žalim sve koje je nasamario i zaveo svojom trulom pričom.

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2010, 14:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
Znam ja da ima i danas komunjara koji svaki poraz predstavljaju kao pobjedu, a svaku uzaludno prolivenu krv simbol bratstva i jedinstva. Hvala Bogu narod se probudio, istorija sada kategoriše kada je bilo opravdano, a kada se austrougarskom podnaredniku i jebivjetru Titi digao qrac pa poslao ovce na klanje.

Naravno da žalim sve koje je nasamario i zaveo svojom trulom pričom.

E nek je i tebe Karadžić probudio pa nek sve ide u tri fine... Vidim ja da isijavaš dobar dio priče srpstva sa Kosova a sve je to jedna velika "pobjeda"(prva priča u srba o pobjedi još davne 1389). Upitaj svog prađeda ili čukunđeda u kojoj je vojsci bio? Ako je uopšte bio.

I veliš, "narod se probudio"? Narod je gluplji da gluplji nemože biti. Ali bio je, naročito od '92 do '95 kad smo ginuli ko rasoda za srpstvo? Ovo srpstvo? Svaka ti čast srbine ali ja neželim u ovakve srbe s tobom. Idi na Kosovo ili Sarajevo pa srbuj, nama ovdje netreba.

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2010, 14:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ej "borac VRS" nije ti baš poređenje na mjestu, da je sremski front bio na početku WWII ja bih rekao e svaka čast na toj odluci suprostavili smo se neprijatelju i časno izginuli. Ali na kraju rata praviti front i početi ginuti niti za ranjenike, niti za strateško mjesto, niti za resurse je besmisleno.

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2010, 14:40 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
Zozon je napisao:
Moraju ljudi da shvate da u to doba nije bilo srpska, hrvatska, ova ona omladina

Ma ni na Kozari nisu ubijani Srbi, a ni u Jasenovcu jer tad nije bilo Srbi ovi oni, dobro kaže Pavelićeva ćerka nije Ante imao ništa protiv Srba lično, on se samo pokušavao održati na vlasti pred političkim protivnicima :roll:

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2010, 14:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
mary juana je napisao:
Zozon je napisao:
Moraju ljudi da shvate da u to doba nije bilo srpska, hrvatska, ova ona omladina

Ma ni na Kozari nisu ubijani Srbi, a ni u Jasenovcu jer tad nije bilo Srbi ovi oni, dobro kaže Pavelićeva ćerka nije Ante imao ništa protiv Srba lično, on se samo pokušavao održati na vlasti pred političkim protivnicima :roll:

aha, jedno pitanje molim: Bi li ga ti sacekao kod kuce?

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2010, 16:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
На Сремском фронту страдали су махом Срби и то пре свега непотребно јер се Вермахт већ увелико повлачио са Балкана према Немачкој.
Коме је било у интересу више жртава, не знам али питање је и коме је било у интересу бобардовање српских градова 1944 године?

Слава настрадалима!

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2010, 16:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Silvio Dante je napisao:
На Сремском фронту страдали су махом Срби и то пре свега непотребно јер се Вермахт већ увелико повлачио са Балкана према Немачкој.
Коме је било у интересу више жртава, не знам али питање је и коме је било у интересу бобардовање српских градова 1944 године?

Слава настрадалима!

To hoću pročitati a diskutovati se uvijek može. Hvala Dante tebi na ovome!

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2010, 17:42 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
После заузимања Београда комунисти су говорили да Србији треба пустити још крви, јер нису могли да забораве што су протерани крајем 1941.
Зато су мобилисани голобради младићи који су јуришали на добро утврђене ровове у којима су били добро наоружани немачки ветерани.

Погледајмо само да је сарајево заузето 06.априла, Добој 17-ог, а да су дражине јединице у повлачењу кроз Босну водиле огорчене борбе против усташа и партизана.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 47 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]