Citiraj:
"Neka me svi zaborave! To mi je svejedno! Ali će mi teško pasti ako me moji Srbi zaborave!"
Ovo je nekoliko dana prije nego što je preminula 24. septembra 1958. godine rekla velika srpska dobrotvorka ledi Lejla Pedžet.
Engleska plemkinja i požrtvovana bolničarka u vrijeme Prvog svjetskog rata, poslije Drugog svjetskog rata otvorila je vrata svog imanja i više od četrdeset odaja zamka "Varen haus" Srbima, sada političkim izbjeglicama.
Citiraj:
Diplomata i istoričar Kosta St. Pavlović piše da je na Srbe potrošila svu svoju gotovinu, prodala je kuću u kojoj je odrasla i vijek vjekovala, kuću za koju su bile vezane tolike uspomene, otuđila je park koji je toliko voljela, cvijeće koje je njegovala, ptice koje je zorom svakodnevno hranila, ali je svojim Srbima prethodno priredila oproštajno veče, primila ih je posljednji put i ugostila kako je samo ona umjela.
Crnjanski i Mihailović
- Ja sam uz one koji pretpostavljaju izgnanstvo sužanjstvu. Njima je moja kuća otvorena - rekla je u nekoj prilici ledi Pedžet, dajući sve od sebe da pomogne znanim i neznanim iz "njene Srbije". Pomogla je Milošu Crnjanskom da dobije englesko državljanstvo, osim što je izvjesno vrijeme i stanovao u njenom zamku. U svom dobročiniteljstvu ledi Pedžet je dala presudnu novčanu pomoć za uređenje Srpske crkve i Srpskog kluba u Londonu, a u crkvi Svetog Save podigla je bronzanu ploču generalu Mihailoviću.
http://www.glassrpske.com/vijest/7/plus/28126/lat/Samo-da-me-Srbi-ne-zaborave.htmlKada bi bilo više ovakvih ljudi.