banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 13 Jul 2025, 06:08

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 65 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 29 Nov 2009, 12:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2008, 17:34
Da li znate svoje poreklo?
Odakle dolazite,ko su vam predci?
Koje izvore ste koristili u vasoj potrazi?
Ja za svoju lozu sa očeve strane nisam stigao daleko,ali za porodicu sa majčine strane sam pronašao sve.Od samog početka,čak i porodični grb.
Zanima me,da li postoje crkveni izvodi negde na internetu,pošto nisam uspeo da ih pronadjem.
Takodje postoji li na internetu austro-ugarski popis stanovništva iz 17-18veka
kao i turski popis stanovnistva iz 14-15 veka.

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2009, 13:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
austrijski popis postoji u sarajevskom arhivu ali ti to nije potrebno.

saznaj odakle ti je deda (mjesto, selo) ili odakle su dosli, i onda pocni da trazis. ako su porijeklom iz crne gore ili hercegovine preko plemena ili rodova moze lako da se nadje, ako ne, probaj preko slave ...postoje komsije koje vjerovatno znaju istoriju kraja, sto ti isto moze biti dobar pocetak.
svaki kraj ima svoje hronicare, odes u biblioteku i trazis zavicajnu zbirku, sve u svemu nije tako tesko.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 09:42 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Ja znam sa oceve strane kako se od moga pradjede zvao pradjed i odakle je dosao u okolinu BL, prezime je dosta staro i potice iz Hercegovine. Kao izvore sam koristio srpske narodne pjesme, internet i usmeno predanje. Zanimljivo je da postoje mnogi Hrvati u Slavoniji koji nose isto prezime, mada pouzdano znam da su iz BiH i to iz istog kraja odakle su i moji , ali takodje znam kako se zvao rodonacelnik porodice, u istoriji pise da su pripadnici istog prezimena bili pripadnici srpskog plemstva. Jedan covjek mi rekao da u Hercegovini postoje i groblje stecaka na kojem su sahranjeni moji prezimenjaci. Sto se tice mame, njeni su poreklom iz Crne gore. Mislim da svako treba znati ko je, i odakle potice.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 12:25 
ja znam od cukundede, odnosno deda mi je 1909 godiste, umro je prije 4 godine, pa sam ga ispitala znaci od njegovog dede, sto je poprilicno duboko u proslost...
i ja imam pecat porodicni sa inicijalima u okviru, dobila sam od dede, tj. ono sto se utiskivalo na vosak kad su se slala pisma i paketi... dosli su iz srbije, pradeda mi je dosao u BL, gdje se deda i rodio..

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 14:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Ja znam za svoje pretke sa mamine strane sve do 1750, ima uradjeno porodicno stablo (ja sam tamo neki pupoljak :lol: ).

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 14:14 
ti pupoljak... :lol: :lol: morala sam se nasmijati, toliki cova a pupoljak... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 15:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
И ја сам истраживао, дуго дуго..
Проблем представљају велике миграције..
Што се мене тиче, са сигурношћу знам да долазимо из Пљевља, а пре тога смо били на Косову.. (претпостављам да су се одселили након косовске битке)
Проблем је такође и мјењање презимена.. Крсна слава је већином једино што је остајало исто кроз та времена тако да се то може искористит као неки оријентир у потрази..
Планирам да одем у посјету једном манастиру у Дубровнику који располаже великом архивом.. Кумић ми је скоро био тамо, вели да је једини услов да ти помогну да кажеш "Хваљен Исус" :) Њему су нашли баш све, и рекли му тачно годину када му је једна грана породице прешла на католичанство а његови остали на православљу...

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 15:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
majlili je napisao:
ti pupoljak... :lol: :lol: morala sam se nasmijati, toliki cova a pupoljak... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

To je zato sto sam propupao. :lol:

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 18:39 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Nov 2009, 10:54
znam za zadnje četiri generacije.poticemo iz hercegovine.na groblju imaju krstovi na kojima se ne vide imena,zna se da su iz naše kuce ali baka ne zna ko su i kad su umrli.moje porijeklo nisam istraživala kad je to bilo moguce.sada u mom kraju nema nikoga.sve spaljeno.sad nam se stablo širi po cijelom svijetu.nažalost. :cry:

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 21:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
S materine strane Lika, s oceve Ostrozac ,4 koljena unazad, znaci sve iz blizine...

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 22:11 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2009, 16:19
Moje porjeklo Hercegovina i brda Crne Gore...
Moji preci nisu bas bili ljubitelji ravnice,samo brda i planine..... :D :D :D
Tako se moj cukundeda doselio na ove prostore..... :D 8)

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 22:14 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2009, 21:36
Citiraj:
S materine strane Lika, s oceve Ostrozac ,4 koljena unazad, znaci sve iz blizine...

Koje selo ??? I moji su sa tatine strane iz Like.....

Bio jednom jedan djecak, koji je zivio u jednoj staroj kuci u sumi.On je svaki dan isao da sakuplja lisce za svoju ovcu Kicu. I tako je on sakupljao i sakupljao, kada je sakupio otisao je na Tahiti da se okupa, jer je smrdijo. Umro je on.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 22:53 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
http://www.montenegro.org.au/prezimena.html

Na ovoj internet adresi mozete naci skoro sva prezimena iz Crne gore.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 23:56 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Moje porijeklo je naravno iz Hercegovine, istočne Hercegovine i Stare Hercegovine (dio Hercegovine koji je Crna Gora zauzela 1878. godine). Međutim moji preci su odavno iz tog kraja emigrirali u Šumadiju (Čačak i okolina). Dio rodbine sa očeve strane je iz Makedonije( majka mog oca je bila Makedonka). Sa majčine strane svi su iz Hercegovine.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2009, 00:02 
Stara kuka
Stara kuka

Zanimljiv ovaj sajt australskih Crnogoraca! Dobar dio ljudi sa pobrojanim prezimenima vodi porijeklo iz Crne Gore što naravno ne znači i da su Crnogorci po naciji jer je ta odrednica ipak novijeg datuma u Crnoj Gori tačnije od maja 2006. godine.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2009, 09:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2008, 17:34
Znam ja tih nekoliko kolena u nazad....
Deda je jos uvek ziv,pa sam dosta ispitivao i njega,ali sve je to ne sigurno i nepouzdano.
Cak i on sam tako kaze.
Znam pra-dedu i čukun-dedu,ali ranije nista.
Planiram u skorije vreme da posetim rodni kraj i svratim do crkve,jer sam cuo da imaju izuzetnu arhivu.
Inače,to malo predaka sto znam su iz Srema,tacnije iz Sremske Mitrovice.
Veseli Sremci :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2009, 11:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
He he ko bi rekao da ovoliko Hercegovaca ima na forumu.... samo... moje porijeklo je iz CG :oops: a ja sam IX koljeno koje je rođeno na teritoriji BH.
Znam sve, na jednom sajtu sam pronašla i potvrdila ono što sam i prije znala, pređašnje prezime, zatim kako je nastalo sadašnje prezime i kada su migrirali na današnje područje.
Mislim da je to svako u obavezi da zna, da se ne osjeća kao repa bez korjena.
Dosta toga se može naći u crkvenim knjigama, jer su u tim davnim vremenima jedino one bile izvor pisane riječi i neki dokaz.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2009, 12:38 
Stara kuka
Stara kuka

Za svoje prezime našao sam prilično opširno objašnjenje. Znao sam da sam porijeklom iz Hercegovine i Stare Hercegovine (sadašnje Crne Gore) ali takođe mi je neko rekao da postoji mogućnost da je i Kosovo u pitanju jer sam i tamo našao svoje prezime (baš kao i na ovoj listi) iako ja ipak mislim da je ovaj prvi slučaj realniji s obzirom da su moji preci iz Crne Gore emigrirali u Srbiju.

Poslednji put menjao g|e@ck dana 04 Dec 2009, 16:18, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2009, 13:06 
moje prezime je bas cesto, i zato se javljaju ljudi koji se isto prezivaju a imaju razlicite informacije o tome odakle su.. dobro je sto sam pitala dedu pa znam podatke, i sto se po Slavi, koja je rijetka mozemo razlikovati..

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2009, 17:56 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
Mamina strana Lika, oceva strana Tomislavgrad.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 65 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]