cicak je napisao:
naziv Mostar, nazalost ne potjece od doba Starog mosta, mada ga svi vezu za to.
Mostar je dobio naziv po moštarima. u dolini neretve pravilo se vino i cuvao se mošt u dolini rijeke u velikim bacvama, a ljudi koji su cuvali taj mošt, moštari spavali bi pokraj velikih buradi u kojima se pravilo vino. po tim moštarima dolina je i dobila naziv Moštar, kasnije Mostar. u to vrijeme dolina niej bila povezana nikakvim mostovima, ljudi su rijeku prelazili ili splavovima ili konopima koje su povezivale dvije strane.
ova priča mi je ostala ovako u glavi od jednog Mostarca, koji se bavio kulturnim i istorijskim istraživanjima, inače, mislim da je činjenično tj po godinama i provjerena, jer se naziv Mostar javlja i prije pravljenja Starog mosta. čaršiaj je postojala i prije pravljenja mosta. zasto su ga nazvali Stari kad je bio tek napravljen? naziv dolazi kada se poslije nejga napravio drugi most, mislim da je to bio Lučki.
interesantno ej to da se na Bjelušinama od davnih vremena nalaze srpski grobovi, u donjem dijelu grada oko naselja Luka i Tekija su stare muslimanke kuće, dok je na zapadnom dijelu oko Maslina dosta grobnica koje ukazuju na postojanje Hrvata na ovom području.
i tacno tako po naseljima se nalazilo i većinsko stanovništvo.
tako kad kazu da je Mostar samo od ovih ili onih... groblja nam kazuju ko je odvajkada živio ovdje i kome pripada...
ja sam čuo da je grad dobio ime po "mostarima", ljudima koji su naplaćivali prelaz preko mosta oko kojeg je kasnije nikla čaršija što mi je i logično jer osmanlije i islam zabranjivali su alkohol tako da priča o vinu i moštarima bar po meni ima nekih rupa.