banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 21:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 79 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Nov 2009, 15:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Dakle, ko je srusio? Zasto? Da li je most bio strateska tacka? Ne?

Sve sto znate, ali bez prepucavanja.

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2009, 15:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Okt 2009, 12:34
The_new_Statesman je napisao:

srušili ga pripadnici hvo-a tenkovskim hicima sa brda hum, čisto onako iz dosade i zajebancije, nije bio nikakva strateška tačka, kao ni mnogi kulturno istorijski objekti koji su u ratu srušeni iz zajebancije i mogućnosti da se ruši bez straha od sankcija.

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2009, 15:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

To valjda znaci da nije bilo naredbe da se isti rusi?

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2009, 15:30 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 05 Okt 2009, 13:27
Pa neki ekstremisti sa hercegovačkih foruma i sada prijete da će ga srušiti!
A Praljak je rekao da je za njega kao vojnika to bio vojni objekat!
U svakom slučaju stari je ponovo izronio,lijep kao i prije :wink:

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2009, 00:26 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
I ljepsi, i stariji. A bili ste njihovo cvijece..

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2009, 08:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
e jeste nasli temu?
bilo je tu svega i svacega, niko u ovom ratu nije cvjecka.
ja to stalno ponavljam, ne slusate me, ili necete da se pomirite s cinjenicom da je to tako.
onaj stari je bio milion puta ljepsi ii bolji, i cvrstiji, imao je dusu i istoriju.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2009, 08:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2009, 11:18
cicak je napisao:
onaj stari je bio milion puta ljepsi ii bolji, i cvrstiji, imao je dusu i istoriju.

i to sto kazes cicak druze,ovaj novi je 0 za onaj stari :cat:

kad se sjetim otvaranja i onog krkanjca majko mila....svi navalili prec preko mosta a ja i ekipa lagano ispod dole sa pivom u ruci i smjeskom na licu.....tek treci dan sam presao preko njega,most ko most!

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2009, 11:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
cvox je napisao:
cicak je napisao:

i to sto kazes cicak druze,ovaj novi je 0 za onaj stari :cat:

Pa sta sad? Trebalo je ostaviti onako da bude rupa?

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2009, 11:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

guess who je napisao:

Pa sta sad? Trebalo je ostaviti onako da bude rupa?

nije trebalo al je trebalo uraditi kako treba a ne sfuserit :cat:

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2009, 11:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ne. boze sacuvaj! neka mostova.
nego, nije trebalo rusiti onaj stari. onaj je bio cudo. napravljen od strane neimara Hajrudina kojemu je bilo zaprijeceno smrcu ako se most srusi. legenda stoji da je neimar pobjegao u podvelezje nakon sto je most napravljen i tamo u strahu cekao vijest da je most pao. pade most, pade glava! bilo je skoro pa nemoguce namjestiti onako teske kamene blokove da u onako tankom luku stoje, sa onakvom tehnologijom kakve je bila tada.
neimar se takon nakon 3 dana ponovo vratio u mostar a za to vrijeme kazu da nije nista niti jeo niti pio.

http://www.pcu.starimost.ba/Bos/bastina/most.htm
http://www.most.ba/01920/012.htm

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2009, 11:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Momci, sorry ali me ne zanimaju sentimetalnosti nego nesto cinjenica :) A i to iz puke radoznalosti jer se ovih dana tema vrtjela po medijima.

Inace ne cijenim previse te tzv. monumentalne gradjevine iz proslosti jer su nastale na ljudskoj krvi, bolu i patnji... Najcesce radi necije sujete.

Nebitno da li je u pitanju Stari most u Mostaru ili Ajfelov toranj u Parizu.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2009, 11:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Naravno da ga nije trebalo rušiti, ali eto desilo se i ne može se vratiti nazad, može se samo napraviti novi.
A novi meni jako dobro izgleda, ne znam cvox zašto je tebi sfušeren. Vadili su stari kamen iz vode, čak su ponovili grešku na krivulji koju je imao stari.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2009, 11:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@guess who onaj stari sto je bio nekoliko stoljeca pa nije napuko a ovaj poslije nekoliko godina vec napuko u dnu lukova.Jest da su vadili kamen al su isto tako kopali kamen dole ispod mostara(ne mogu se sjetit tacno imena al uglavnom na putu prema Buni).Kako god bilo on jest ljep al po mojoj procjeni je sfuseren.....

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2009, 12:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

naziv Mostar, nazalost ne potjece od doba Starog mosta, mada ga svi vezu za to.
Mostar je dobio naziv po moštarima. u dolini neretve pravilo se vino i cuvao se mošt u dolini rijeke u velikim bacvama, a ljudi koji su cuvali taj mošt, moštari spavali bi pokraj velikih buradi u kojima se pravilo vino. po tim moštarima dolina je i dobila naziv Moštar, kasnije Mostar. u to vrijeme dolina niej bila povezana nikakvim mostovima, ljudi su rijeku prelazili ili splavovima ili konopima koje su povezivale dvije strane.
ova priča mi je ostala ovako u glavi od jednog Mostarca, koji se bavio kulturnim i istorijskim istraživanjima, inače, mislim da je činjenično tj po godinama i provjerena, jer se naziv Mostar javlja i prije pravljenja Starog mosta. čaršiaj je postojala i prije pravljenja mosta. zasto su ga nazvali Stari kad je bio tek napravljen? naziv dolazi kada se poslije nejga napravio drugi most, mislim da je to bio Lučki.
interesantno ej to da se na Bjelušinama od davnih vremena nalaze srpski grobovi, u donjem dijelu grada oko naselja Luka i Tekija su stare muslimanke kuće, dok je na zapadnom dijelu oko Maslina dosta grobnica koje ukazuju na postojanje Hrvata na ovom području.
i tacno tako po naseljima se nalazilo i većinsko stanovništvo.
tako kad kazu da je Mostar samo od ovih ili onih... groblja nam kazuju ko je odvajkada živio ovdje i kome pripada...

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2009, 13:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
The_new_Statesman je napisao:

Jednostavan odgovor: srušila ga budala koja je zamislila da je vrijednija od jednog kulturnog spomenika koji je postojao stotinama godina prije njega i postojaće stotinama godina nakon njega.
O mostu će se pričati a budala će pasti u zaborav kao da nije ni postojao.

Most je sada neprirodno bijel, kao plastičan. Valjda vrijeme i patina urade svoje.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2009, 13:55 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 05 Okt 2009, 13:27
Prelijep grad i predivan most:

http://www.youtube.com/watch?v=Rg8nUtzTwDI

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2009, 15:11 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

cicak je napisao:
naziv Mostar, nazalost ne potjece od doba Starog mosta, mada ga svi vezu za to.
Mostar je dobio naziv po moštarima. u dolini neretve pravilo se vino i cuvao se mošt u dolini rijeke u velikim bacvama, a ljudi koji su cuvali taj mošt, moštari spavali bi pokraj velikih buradi u kojima se pravilo vino. po tim moštarima dolina je i dobila naziv Moštar, kasnije Mostar. u to vrijeme dolina niej bila povezana nikakvim mostovima, ljudi su rijeku prelazili ili splavovima ili konopima koje su povezivale dvije strane.
ova priča mi je ostala ovako u glavi od jednog Mostarca, koji se bavio kulturnim i istorijskim istraživanjima, inače, mislim da je činjenično tj po godinama i provjerena, jer se naziv Mostar javlja i prije pravljenja Starog mosta. čaršiaj je postojala i prije pravljenja mosta. zasto su ga nazvali Stari kad je bio tek napravljen? naziv dolazi kada se poslije nejga napravio drugi most, mislim da je to bio Lučki.
interesantno ej to da se na Bjelušinama od davnih vremena nalaze srpski grobovi, u donjem dijelu grada oko naselja Luka i Tekija su stare muslimanke kuće, dok je na zapadnom dijelu oko Maslina dosta grobnica koje ukazuju na postojanje Hrvata na ovom području.
i tacno tako po naseljima se nalazilo i većinsko stanovništvo.
tako kad kazu da je Mostar samo od ovih ili onih... groblja nam kazuju ko je odvajkada živio ovdje i kome pripada...

ja sam čuo da je grad dobio ime po "mostarima", ljudima koji su naplaćivali prelaz preko mosta oko kojeg je kasnije nikla čaršija što mi je i logično jer osmanlije i islam zabranjivali su alkohol tako da priča o vinu i moštarima bar po meni ima nekih rupa.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2009, 15:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

kim deal je napisao:
ja sam čuo da je grad dobio ime po "mostarima", ljudima koji su naplaćivali prelaz preko mosta oko kojeg je kasnije nikla čaršija što mi je i logično jer osmanlije i islam zabranjivali su alkohol tako da priča o vinu i moštarima bar po meni ima nekih rupa.

da, sam sam postavio sam taj link kako je grad dobio ime... vidi gore...
ali kazu da se naziv mostar vuce jos od ranije, a ne od osmanlija...
i ne bih se bas tako zakleo da su oni bili protivnici vina :wink:
u capljini postoje stećci i cijelo naselje, bit ce da je bila kasarna koju su radili rimljani u 1. vijeku. imaju cak i mlinovi za cijedjenje maslina i bunari za ulje.

Poslednji put menjao cicak dana 11 Nov 2009, 15:19, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2009, 15:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
Citiraj:

Hoces reci da je istorija grada tek pocela s Osmanlijama?

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2009, 16:43 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

ERROR je napisao:
Citiraj:

Hoces reci da je istorija grada tek pocela s Osmanlijama?

ona koja je vezana za sam mostar najvjerovatnije, ima sigurno i drugih starijh tragova, ali ono što se tiče mostara o kojem mi govorimo je vezano za osmanlije

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 79 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]