banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Jul 2025, 04:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 13 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Nastanak Bosne
PostPoslato: 30 Jan 2009, 20:04 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 11 Jun 2008, 17:22
Postovani ljudi,

Zelio bih da ovdje raspravljamo o tome kako je Bosna nastala i kada kao drzava. Prelistao sam temu koju je Tuzlak pokrenuo a forimas DJ-TC je rekao kako po njegovom misljenju prvobitna Bosna jeste imala Srpki karakter. Zanima me sta on podrazumijeva pod tom "prvo-bitnom" Bosnom i iz cega je zakljucio da je ona imala Srbske karakteristike.

Hvala

Vrh

Tema posta: Re: Nastanak Bosne
PostPoslato: 30 Jan 2009, 20:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Тузлак не смарај.

Slika

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2009, 20:07 
Početnik
Početnik

urbana_extravaganca je napisao:
Тузлак не смарај.

Slika

hahhaa.. Ama nisam ja taj zdravlja mi. :)

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2009, 21:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2006, 09:59
и идемо све из почетка....... :roll: :roll: :roll: :roll:

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2009, 23:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Avg 2006, 17:24
Kao prvo, nije 'Srpski', a pogotovo ne 'Srbski', nego 'srpski'.

Drugo, već sam govorio o tome. Pričao sam o nekim istorijskim izvorima. Moje mišljenje nije 100% čvrsto, jer su svi ti dokazi labavi, s obzirom na to da se radi o ranom srednjem vijeku. Uz to, ja te stvari ne shvatam lično kao određeni pojedinci, i inače se ne bavim tom tematikom (moje područije je savremena istorija). Smatram da je srpski etnički element osnova stare Bosne (od rijeke Drine do rijeke Bosne, i dalje prema Vrbasu); kasnije se razvija, kroz nekoliko vijekova, bosanski identitet sa zasebnom državnošću. Kada sam tražio dokaze za suprotnu tezu, nisam ih dobio.

Suprotna teza je sledeća: u Bosni su se naselili Slaveni koji nisu imali nikakve posredne veze sa srpskim i hrvatskim plemenom. Naselili su se prije srpskog plemena, i samim tim srpski etnički element se nije naselio u staroj Bosni (ili jeste, ali u mnogo manjem broju spram onih koji se tamo već nalaze).

Ovo je prema tvrdnji Tuzlaka dokazala Nada Klaić. Njenu knjigu nisam čitao, pa čekam neko da mi prepriča argumente.

Dao sam odgovor; ne da mi se ponavljati ono što sam već napisao, i čekam ovo što sam tražio. Veoma je konkretno. Ako se neko - bilo ko - pojavi i postavi mape, ili na već viđen način pokuša osporiti izvore "logikom" (a da pri tom ne ispostavi tražene dokaze), ja se automatski isključujem iz rasprave.

Провери обим злонамере непријатеља
и његову снагу о кремени брид своје.
— Oskar Davičo

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2009, 00:45 
Početnik
Početnik

Ni ja ne shvatam nista licno ali jednostavno me zanima kako Srbi gledaju na to. Znam od prilike kakvo Hrvati imaju misljenje.

Etnos se spominje kada Bizantski car negdje u ranom srednjem vijeku dolazi do Drine i zapisuje nesto u ovom smislu:

"Dosli smo do rijeke Drine koja izvire gore visoko. Ona dijeli Bosnu od drugih Srpskih zemalja. Ovaj narod (za narod koristi rijec etnos) nije podlozan veliko Srpskom zupanu i ima svoje obicaje te svoj nacin vladanja."

Mislim da je ovo najjaci argument koji vi Srbi koristite. Ispravi me ako grijesim. Mi Bosnjaci ali i drugi istoricari u proslosti su pokazivali na to da je car upravo zapisao da su Bosanci zaista zaseban narod. To sto car Bosnu spominje kao Srpsku zemlju je znaci po nama vise politickog karaktera. Bosna je tada bila dio Srbije isto kao sto je jedan dio Srbije bio u sastavu Bosne i isti se spominje kao "Bosanska zemlja" za vrijeme Tvrtka I. Znamo da imamo slicne dokumente gdje se Bosna spominje kao Hrvatska zemlja ili kao Ugarska zemlja u drugim vremenskim periodima.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2009, 01:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Avg 2006, 17:24
Otkud ti znaš da sam ja Srbin? Ja se nigdje nisam tako izjasnio. Bezobrazno je i bezobzirno stoga smatrati da jesam.

To je jedna stvar. Druga stvar, nije "car" to zapisao. Radi se o Kinamu, piscu. I, kad stavljaš navodnike, potrudi se naći pravi citat. Niko ne osporava da se u tom slučaju radi o političkoj sadržini, ali tačno bi pisalo "Bosnu od ostale Srbije". A to što je upotrebljena riječ "etnos" ne znači ništa. "Etnos" je svugdje, zato što ta riječ naprosto rečeno znači "narod".

Nadalje, Kinam nije najbitniji argument. Najbitniji su De administrando imperio (koji Bosnu stavlja pod "krštenu Srbiju" uz opis srpskog porijekla primorskih naroda) i povelja Matije Ninoslava (koji stanovnike Bosne naziva "Srbima").

Ponoviću: sve je to labavo. Radi se o veoma opskurnom područiju ljudske istorije, gdje često moramo "grebati" po poveljama i kamenju da bi izvukli nešto. Zato treba biti skroman sa tvrdnjama, i držati se onoga što je dokazivo makar donekle (naravno, to ne znači da ne treba imati mišljenje i iscrtavati teze na osnovu postojećeg materijala).

Ali neki to ne shvataju.

Tuzlak je tvrdio, mimo svih, da su ne samo Bošnjani zasebna etnička skupina, nego da su to i primorski narodi koje Konstantin Porfirogenit identifikuje kao Srbe, iako to on potkrepljuje samo svojom "nadprosječnom inteligencijom". I to je sve saopštavao u veoma ružnom maniru.

Ali ja lično mislim da je najbitniji argument - nedostatak drugih argumenata (u prilog drugih teza). Koliko sam shvatio, oni postoje, ali mi do sad nisu predočeni. Samo spekulacije, "logika" i docrtane mape. Otvoren sam za razne teze, ali uvijek tražim da se dostave dokazi.

Провери обим злонамере непријатеља
и његову снагу о кремени брид своје.
— Oskar Davičo

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2009, 15:09 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2008, 18:07
DJ-TC je napisao:
Otkud ti znaš da sam ja Srbin? Ja se nigdje nisam tako izjasnio. Bezobrazno je i bezobzirno stoga smatrati da jesam.

To je jedna stvar. Druga stvar, nije "car" to zapisao. Radi se o Kinamu, piscu. I, kad stavljaš navodnike, potrudi se naći pravi citat. Niko ne osporava da se u tom slučaju radi o političkoj sadržini, ali tačno bi pisalo "Bosnu od ostale Srbije". A to što je upotrebljena riječ "etnos" ne znači ništa. "Etnos" je svugdje, zato što ta riječ naprosto rečeno znači "narod".

Nadalje, Kinam nije najbitniji argument. Najbitniji su De administrando imperio (koji Bosnu stavlja pod "krštenu Srbiju" uz opis srpskog porijekla primorskih naroda) i povelja Matije Ninoslava (koji stanovnike Bosne naziva "Srbima").

Ponoviću: sve je to labavo. Radi se o veoma opskurnom područiju ljudske istorije, gdje često moramo "grebati" po poveljama i kamenju da bi izvukli nešto. Zato treba biti skroman sa tvrdnjama, i držati se onoga što je dokazivo makar donekle (naravno, to ne znači da ne treba imati mišljenje i iscrtavati teze na osnovu postojećeg materijala).

Ali neki to ne shvataju.

Tuzlak je tvrdio, mimo svih, da su ne samo Bošnjani zasebna etnička skupina, nego da su to i primorski narodi koje Konstantin Porfirogenit identifikuje kao Srbe, iako to on potkrepljuje samo svojom "nadprosječnom inteligencijom". I to je sve saopštavao u veoma ružnom maniru.

Ali ja lično mislim da je najbitniji argument - nedostatak drugih argumenata (u prilog drugih teza). Koliko sam shvatio, oni postoje, ali mi do sad nisu predočeni. Samo spekulacije, "logika" i docrtane mape. Otvoren sam za razne teze, ali uvijek tražim da se dostave dokazi.

ei ti si sad neka faca, objašnjavaš tipu koji izgleda baš i ne zna dosta
e NAMJERI SE NA MENE jarane
osim Klaičke imaš i Noela Malkolma, zašto si njega izostavio, osim toga do ISTIH ZAKLJUČAKA ja sam došao i ne znajući za Klaičku i Malkolma, a kad sam ih pročitao, pomislih "pa ovi isto kontaju kao i ja" i bio još VIŠE SIGURAN U SVOJE TEZE
1.
Citiraj:
...O ovim zbivanjima opširno piše Bizantijski kroničar Kinamos, koji Bana Borića naziva saveznikom Ugarskog Kralja i jasno razgraničava Bosnu od ostalih država...pa,tako 1154 godine piše :"...Kada je bio blizu Save, odatle prema drugoj rijeci imenom Drina, koja utječe drugdje i dijeli Bosnu od srpske zemlje. A Bosna nije podložna velikom županu Srba, NEGO JE SAMA ZA SE, narod koji svojim ZASEBNIM načinom živi i SAM SOBOM UPRAVLJA..."(Jo.Connamis,Historiarum epitome.lib III 7,A.Meineke,Bonnae,1836)

2. a joŠ 100 godina prije toga ZASEBNO se označavaju BOSNJACI
Citiraj:
Prastari hrvatski ljetopis (17. st.) (Lucius: De regno Dalm. et Croat., str. 309), pripovieda: »Poslije toga kad se razcijepilo kraljevstvo (Hrvatska) u dijelove, izabrase Bošnjaci god. 1079. sebi posebnog poglavara; isto učiniše i Neretljani; a Hrvati izaberu za vladara tuđinca.« Malo zatim, po istoj kronici, kralj Bela zavlada svim dielovima Zvonimirove države: Bosnom, Hrvatskom, Dalmacijom, Neretvanskom Krajinom.

3.veliš uvažavaš samo DAI, e pa evo ti DAI
pazite dobro zadnje poglavlje u "Priči o provinciji DALMACIJA, glava 30."
Citiraj:
Dakle, pošto su se rečeni Slaveni naselili, ONI SU ZAPOSJELI SVE ZEMLJE OKO DALMACIJE, ali su bizantinski gradovi zauzeli otoke za obrađivanje i živjeli su od toga, otad su, dakako, svakodnevno bili zarobljavam i uništavani od Pagana, pa su napustili one otoke te odlučili obrađivati zemlju na kopnu. Ali njih su zaustavili Hrvati, i to stoga što još nisu bili plaćali danak Hrvatima, a redovno su plaćali vojnom zapovjedniku ono što sada plaćaju Slavenima. Spoznavši da im je tako nemoguće živjeti, oni su se utekli imperatori Baziliju(867-886) te mu rekli sve ovo. I zato je slavni imperator Bazilije odredio da sve ono što je do tada plaćano vojnom zapovjedniku (strategon), oni otad trebaju plaćati Slavenima i s njima živjeti u miru, a tek malo plaćanja treba davati vojnom zapovjedniku, kao sasvim jasan dokaz podređenosti i podložnosti imperatoru Bizantinaca i njihovom vojnom zapovjedniku. I od tog vremena svi su ovi gradovi postali dužni danka Slavenima, i oni su njima plaćali točno određene iznose: grad Split 200 nomismata, grad Trogir 100 nomismata, grad Diadora 110 nomismata, grad Opsara 100 nomismata, grad Arbe100 nomismata, grad Bekla 100 nomismata, tako daje sveukupan iznos bio 710 nomismata, osim vina i drugih dobara, koja su davanja veća od plaćanja u novcu. Grad Raousion(Dubrovnik) smješten je između dvije zemlje, Zahloumon i Terbounias, oni imaju svoje vinograde u obje zemlje, pa oni plaćaju knezu Zahloumona 36 nomismata, a knezu Terbounije 36 nomismata.

Kao što se vidi, i DAI i bizantski bilmez, isto kao i LJPD, koristi termin SLAVENI (čime misli na stanovništvo paganije, zahumlja,travunije i duklje) i lijepo kaže KO JE ZAPOSJEO SVE ZEMLJE OKO DALMACIJE, dakle SLAVENI su ti koji su zaposjeli SVE okolo tog "središta dalmacije", a u kojem su hrvati, te JASNO I NEDVOSMISLENO razlikuje SLAVENE OD HRVATA, a SRBE I NE SPOMINJE
dakle, SVE OKO UŽE DALMACIJE SU NASELILI SLAVENI
zar je ovo teško skontat
Slika
Slika

NAJJAČA država Balkana pre dolazak turaka

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2009, 15:31 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

A PRIJE OVOG GORE JE BILO OVO

500-567 AD
Slika
Slika

PAMETNOM dovoljno da mu bude sve kristalno jasno
onim drugima nikad neće biti

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2009, 16:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
i najnovija epizoda crtanog filma " Bosi u epizodi Istorija koja to nije" :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2009, 16:58 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
[IMG]http://img255.imageshack.us/img255/5919/europe814colbeckgu0.th.jpg[/img]
Mali prilog nasem kolegi kartografu.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2009, 17:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
manitu uci da svira je napisao:
i najnovija epizoda crtanog filma " Bosi u epizodi Istorija koja to nije" :lol: :lol: :lol: :lol:

Što tebi smetaju pripadnici plemena Bosi?

Vjerovatno si podržavao i genocid nad plemenom Tutsi u Africi?

Eto TUZLAK se vratio. Sada sam radostan. :lol:

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2009, 17:47 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

LemiGO je napisao:
Slika
Mali prilog nasem kolegi kartografu.

PA IMA TAKVIH KARTI MILION, EVO i jedna sa srpske wiki
Slika
ali NAĐI MI TAKVU na RENOMIRANOM AUROATLASU :evil3:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 13 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]