DJ-TC je napisao:
Otkud ti znaš da sam ja Srbin? Ja se nigdje nisam tako izjasnio. Bezobrazno je i bezobzirno stoga smatrati da jesam.
To je jedna stvar. Druga stvar, nije "car" to zapisao. Radi se o Kinamu, piscu. I, kad stavljaš navodnike, potrudi se naći pravi citat. Niko ne osporava da se u tom slučaju radi o političkoj sadržini, ali tačno bi pisalo "Bosnu od ostale Srbije". A to što je upotrebljena riječ "etnos" ne znači ništa. "Etnos" je svugdje, zato što ta riječ naprosto rečeno znači "narod".
Nadalje, Kinam nije najbitniji argument. Najbitniji su De administrando imperio (koji Bosnu stavlja pod "krštenu Srbiju" uz opis srpskog porijekla primorskih naroda) i povelja Matije Ninoslava (koji stanovnike Bosne naziva "Srbima").
Ponoviću: sve je to labavo. Radi se o veoma opskurnom područiju ljudske istorije, gdje često moramo "grebati" po poveljama i kamenju da bi izvukli nešto. Zato treba biti skroman sa tvrdnjama, i držati se onoga što je dokazivo makar donekle (naravno, to ne znači da ne treba imati mišljenje i iscrtavati teze na osnovu postojećeg materijala).
Ali neki to ne shvataju.
Tuzlak je tvrdio, mimo svih, da su ne samo Bošnjani zasebna etnička skupina, nego da su to i primorski narodi koje Konstantin Porfirogenit identifikuje kao Srbe, iako to on potkrepljuje samo svojom "nadprosječnom inteligencijom". I to je sve saopštavao u veoma ružnom maniru.
Ali ja lično mislim da je najbitniji argument - nedostatak drugih argumenata (u prilog drugih teza). Koliko sam shvatio, oni postoje, ali mi do sad nisu predočeni. Samo spekulacije, "logika" i docrtane mape. Otvoren sam za razne teze, ali uvijek tražim da se dostave dokazi.
ei ti si sad neka faca, objašnjavaš tipu koji izgleda baš i ne zna dosta
e NAMJERI SE NA MENE jarane
osim Klaičke imaš i Noela Malkolma, zašto si njega izostavio, osim toga do ISTIH ZAKLJUČAKA ja sam došao i ne znajući za Klaičku i Malkolma, a kad sam ih pročitao, pomislih "pa ovi isto kontaju kao i ja" i bio još VIŠE SIGURAN U SVOJE TEZE
1.
Citiraj:
...O ovim zbivanjima opširno piše Bizantijski kroničar Kinamos, koji Bana Borića naziva saveznikom Ugarskog Kralja i jasno razgraničava Bosnu od ostalih država...pa,tako 1154 godine piše :"...Kada je bio blizu Save, odatle prema drugoj rijeci imenom Drina, koja utječe drugdje i dijeli Bosnu od srpske zemlje. A Bosna nije podložna velikom županu Srba, NEGO JE SAMA ZA SE, narod koji svojim ZASEBNIM načinom živi i SAM SOBOM UPRAVLJA..."(Jo.Connamis,Historiarum epitome.lib III 7,A.Meineke,Bonnae,1836)
2. a joŠ 100 godina prije toga ZASEBNO se označavaju BOSNJACI
Citiraj:
Prastari hrvatski ljetopis (17. st.) (Lucius: De regno Dalm. et Croat., str. 309), pripovieda: »Poslije toga kad se razcijepilo kraljevstvo (Hrvatska) u dijelove, izabrase Bošnjaci god. 1079. sebi posebnog poglavara; isto učiniše i Neretljani; a Hrvati izaberu za vladara tuđinca.« Malo zatim, po istoj kronici, kralj Bela zavlada svim dielovima Zvonimirove države: Bosnom, Hrvatskom, Dalmacijom, Neretvanskom Krajinom.
3.veliš uvažavaš samo DAI, e pa evo ti DAI
pazite dobro zadnje poglavlje u "Priči o provinciji DALMACIJA, glava 30."
Citiraj:
Dakle, pošto su se rečeni Slaveni naselili, ONI SU ZAPOSJELI SVE ZEMLJE OKO DALMACIJE, ali su bizantinski gradovi zauzeli otoke za obrađivanje i živjeli su od toga, otad su, dakako, svakodnevno bili zarobljavam i uništavani od Pagana, pa su napustili one otoke te odlučili obrađivati zemlju na kopnu. Ali njih su zaustavili Hrvati, i to stoga što još nisu bili plaćali danak Hrvatima, a redovno su plaćali vojnom zapovjedniku ono što sada plaćaju Slavenima. Spoznavši da im je tako nemoguće živjeti, oni su se utekli imperatori Baziliju(867-886) te mu rekli sve ovo. I zato je slavni imperator Bazilije odredio da sve ono što je do tada plaćano vojnom zapovjedniku (strategon), oni otad trebaju plaćati Slavenima i s njima živjeti u miru, a tek malo plaćanja treba davati vojnom zapovjedniku, kao sasvim jasan dokaz podređenosti i podložnosti imperatoru Bizantinaca i njihovom vojnom zapovjedniku. I od tog vremena svi su ovi gradovi postali dužni danka Slavenima, i oni su njima plaćali točno određene iznose: grad Split 200 nomismata, grad Trogir 100 nomismata, grad Diadora 110 nomismata, grad Opsara 100 nomismata, grad Arbe100 nomismata, grad Bekla 100 nomismata, tako daje sveukupan iznos bio 710 nomismata, osim vina i drugih dobara, koja su davanja veća od plaćanja u novcu. Grad Raousion(Dubrovnik) smješten je između dvije zemlje, Zahloumon i Terbounias, oni imaju svoje vinograde u obje zemlje, pa oni plaćaju knezu Zahloumona 36 nomismata, a knezu Terbounije 36 nomismata.
Kao što se vidi, i DAI i bizantski bilmez, isto kao i LJPD, koristi termin
SLAVENI (čime misli na stanovništvo paganije, zahumlja,travunije i duklje) i lijepo kaže KO JE ZAPOSJEO SVE ZEMLJE OKO DALMACIJE, dakle SLAVENI su ti koji su zaposjeli SVE okolo tog "središta dalmacije", a u kojem su hrvati, te JASNO I NEDVOSMISLENO razlikuje SLAVENE OD HRVATA, a SRBE I NE SPOMINJE
dakle, SVE OKO UŽE DALMACIJE SU NASELILI SLAVENI
zar je ovo teško skontat