banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 17 Jul 2025, 01:01

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 54 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Ulazak Srbije u WWII
PostPoslato: 20 Mar 2007, 09:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
Postoji jedna priča meni poznata sa časova istorije, od strane jednog od najcenjenijih profesora u RS. To je priča koju zvanični udžbenici ne poznaju, a nisam uspeo ni na internetu naći ništa više od toga. Kaže sledeće:

Hitler je u rat ušao više nego spreman. Francuska je bila potučena do nogu i okupirana nakon samo četiri sedmice ratovanja. Bitka za Britaniju je odgođena iz poznatih razloga, te je Hitler planirao da izvede invaziju na Grčku, poznatu pod nazivom Operacija Marita. Hitler je nameravao taj napad izvesti iz Jugoslavije. Jugoslavija, na čelu sa Srbijom se pokazala izuzetno teškim protivnikom još u prethodnom ratu, te je Hitler nameravao izbeći direktan sukob po bilo koju cenu. U Beču se sastala delegacija Jugoslavije na čelu sa Ivom Andrićem koji je tada bio ambasador u Beču. Hitler je nudio sledeće: Potpunu neutralnost Jugoslavije u WWII, bez ikakve vojne ili drugog oblika pomoći i nadoknade, jedini ustupak koji je Hitler tražio, bio je taj prelazak preko Jugoslovenske teritorije, za koji bi bila plaćena tražena nadoknada. Sporazum je potpisan, i Jugoslavija je proglašena neutralnom.

Evo šta se dešava kasnije. Vesti dolaze do Srbije, i već dva dana kasnije hiljade demonstratora marširaju Beogradom sa parolama "Bolje rat nego pakt," "Bolje grob nego rob." Tu se nije radilo o neki seljacima, koji su čuli za neki rat i za nekog Hitlera. Meni najviše smeta što se tu radilo o najobrazovanijim Srbima toga doba, na čelu kolone je bio jedan prota Zaharije, koji se sigurno smarao za jednu od najpametnijih Srpskih glava u to vreme. Postoje dokazi da su među demonstatorima bili infiltrirani pripadnici Britanske obaveštajne službe, koji su, kako se smatra, i potakli te demonstracije.

Hitler se razbesnio na pogaženo savezništvo i već naredne sedmice naredio strahovito bombardovanje Beograda. Iz Beograda u Minhen su stizali telegrami izvinjenja, molbi, kako se radilo o šali i sl., ali je poznato da Hitler nema razvijen smisao za humor. Posledice su poznate i... posledice su bile katastrofalne. Beograd je bio u ruševinama, uskoro su pali i drugi gradovi. Nikad se nije utvrdio tačan broj stradalih u tom ratu, sve se bazira na pretpostavkama nekih brojeva oko 300.000-350.000. Mala digresija, ovde se radi o 300k radno sposobnog i mladog stanovništva, naročito sposobnog za reprodukciju, za rad i sl.

Moje pitanje vama je sledeće: Ako je jedna Francuska mogla da potpiše bezuslovnu predaju, da čeka 4 godine, i da se opet digne protiv okupatora i postane vodeća svetska i Evropska sila, ako je Španija prihvatila sporazum o neutralnosti, kako to da YU nije mogla uraditi isto. Celi svet je bio na kolenima, vraćam se da je moćna Francuska pala nakon 4 nedelje, ali ne... Srbi će ići da oslobađaju svet, Srbi će na Hitlera. Otkud nekome pravo da nosi parlole "Bolje rat nego pakt" i sl. Otkud mu pravo da odlučuje o sudbinama stradalih žena i dece...

Vaši komentari?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 11:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Zato sto nikad nismo znali da se sklonimo kad treba,pocev od Kosova, preko wwI, do dan danasnjeg.
Sto se tice Spanije, oni su bili u skroz drugoj poziciji, vec su imali Franka, Hitlerovog saveznika na vlasti.Hitleru je bio dovoljno da nema Spaniju protiv sebe,nego da je ima za sebe.
Francuska je prosla kako je prosla,imali su i oni svoj pokret otpora, samo kod njih nisu bile tako represivne mjere, kao u Srbije, tj. vidjelo se da Hitler ipak ima nekog postovanja prema Francuzima, za razliku od nas.
27. mart je , vjerovatno , organizovala britanska obavjestajna sluzba.Navodno je Cercil izjavio da je tim cinom spaseno 100 000 Engleza; to sto je Srba izginulo 10 puta vise, njega nije bilo briga,ionako smo mu sluzili samo za potkusurivanje.
U Novostima je izlazio jedan feljton o knezu Pavlu, navodno njegove zabiljeske,koje su tek sada otvorene, gdje je spomenuto da je 27. mart imao za cilj samo njegovo svrgavanje s vlasti.Nova vlada je izdala saopstenje da svi potpisani ugovori ostaju, sto znaci i onaj od 25. marta, samo sto je to Hitler protumacio kao odbacivanje istog, zbog cega je i naredio napad.
Kad se sve sabere i oduzme,mozda je i bilo bolje prihvatiti taj sporazum, Hitler se toga, vjerovatno kasnije ne bi pridrzavao, ali bi barem bili spaseni mnogi zivoti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 14:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2006, 21:52
Srbija bi svakako "ispušila", jer je među Adolfovim vojnim i upravnim kadrom bilo dosta nekadašnjih oficira i službenika Austro-Ugarske, koji Srbiji nikako nisu mogli zaboraviti ni oprostiti njen doprinos rušenju crno-žute monarhije...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 15:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

laoce, slažem se u većini s tom sem u jednome. Slažem se da je Hitler imao respekta prema Francuzima, ali tvrdim da to potiče upravo što su Francuzi znali priznati poraz, dobro... na stranu to što je sve Slovene smatrao gamadima :) Franko je odbio Hitlerov poziv da uđe u WWII, pod izgovorom da su njegove trupe isuviše umorne nakon proteklih borbi, to je Hitler mirno prihvatio i takav dogovor je ispoštovan. Napomenuću da je Jugoslavija tada važila za opasnijeg protivnika od Španije.

Mislim da je krajnje pogrešno optužiti Britance za bilo šta, oni su radili sve što su mogli da sačuvaju svoju domovinu, za razliku od Srba koji su svoju stavili na tacnu Hitleru.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 15:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Britanci su gamad, gori i od Nijemaca.Znam da svako gleda svoje interese,ali oni bas iskljucivo svoje ne birajuci sredstva da ih ostvare,gaze i po saveznicima. Bolje su prosli saveznici Hitlera,nego njihovi.
Jugoslavija je nastojala da ostvari bolje veze sa Englezima, da poveca robnu razmjenu, da se ne veze toliko za Njemacku(govorim o periodu izmedju dva rata), ali su ti pokusaji, zbog engleske nezainteresovanosti propadali. Imali su oni svoje rudnike u Srbiji,recices, da, ali izgleda da nisu bili zainteresovani za nesto vise.

Citiraj:
oni su radili sve što su mogli da sačuvaju svoju domovinu, za razliku od Srba koji su svoju stavili na tacnu Hitleru.

Zaboravljas da su oni imali visestruku prednost u odnosu na nas;
- na ostrvu su
-nisu na putu prema nekom trecem
-razvijeni su mnogostruko
-najvaznije- Hitler nije htio da porazi Englesku, htio je savez sa njim, pa tek kad je vidio da to nece ici,onda je poslao vojsku, ali prekasno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 16:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Čekaj, poznato je da su Britanci i Francuzi uvek bili spremni da ginu do poslednjeg Srbina, ali to opet nema nikakve veze sa odlukom Jugoslavije da se suprostave Hitleru. Pominješ kako im je Hitler prvo nudio savez? Pa sa nama pe potpisao sporazum, koji su naši demonstranti poništili svojim skandiranjima i sl.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 20:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2004, 14:08
I ja sam cou za nesto ovako sto je black hand napisao u temi. Nisam citao i nemam nikakve zvanicne podatke ali sam pricao sa ljudima koji se stvarno razumiju u tu problematiku.
Ispravicu Blackhanda u jednom a to je da Hitler bas i nije toliko mrzio Slovene. Mislim da je to ipak mit ... Jeste mrzio je Jevreje,crnce i homoseskualce ali protiv slovena nije imao nista a najbolji dokaz toga su Slovaci, Hrvati i Bugari ... Zasto se njima nije desilo nista ? ? ?
Cak su Bugari pravoslavci !
Da smo ostali neutralni ili da smo bili na strani Njemacke Jasenovac se ne bi dogodio sigurno , mozda cak ne bi bilo ni NDH ni Ante Pavelica i pozicija Srba u buducnosti bila mnogo bolja , ali to je vec druga prica ...

Isto tako je tacno da su demonstracije podstakli Englezi. A postavimo pitanje kada su nam Englezi bili saveznici kroz istoriju ???, za razliku od Njemaca ...
Cak je i Stefan Nemanja imao u to vrijeme veoma dobre odnose sa Njemackom (tadasnjom) i cuo sam da je dvoglavi orao pruzet od jedne njemacke dinastije ...
Tako da u svakom slucaju mislim da smo pogrijesili i da se to danas najbolje vidi ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 21:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

@Astor Piazzola: Sta će ti bolji dokaz od Main Kampfa u kome piše:
Citiraj:
Sloveni su gamad. Trećinu treba porobiti, trećinu pobiti i trećinu ostaviti da živi, ali daleko od velike rase, da se ne bi kojim slučajem pomešali sa njom i zagadili je.

Meni je to dovoljno..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2007, 13:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

BlackHand je napisao:
Citiraj:
Sloveni su gamad. Trećinu treba porobiti, trećinu pobiti i trećinu ostaviti da živi, ali daleko od velike rase, da se ne bi kojim slučajem pomešali sa njom i zagadili je.

Meni je to dovoljno..

Nisam citao main kampf pa ne mogu da pricam. O.K. , pogrijesio sam, ali opet mi nije jasno zasto ostale slovene nije dirao ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2007, 19:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Astor_Piazzolla je napisao:
BlackHand je napisao:
Citiraj:

Meni je to dovoljno..

Nisam citao main kampf pa ne mogu da pricam. O.K. , pogrijesio sam, ali opet mi nije jasno zasto ostale slovene nije dirao ?

A 20 miliona Rusa?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2007, 19:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pa bili su u ratu ? a Fracnuzi, englezi ? na svim stranam je bilo mrtvih ... a rusi su bili najveci neprijatelj ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2007, 19:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nije Hitler pobio 20 miliona rusa... Iako su Rusi imali 18 miliona žrtava, oko 8 miliona su pobili oni sami, 2 miliona su prebegla. Rusi nisu ginuli jer ih je Hitler nešto specijalno mrzio više nego ostale. Ginuli su jer su jurišali goloruki, jer su bili gladni, jer su se smrzavali..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2007, 20:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

da me neko pogresno ne shvati ... da ne ispadne da negiram holokaust ali postoji i jedna od verzija da je jedan od hitlerovih savjetnika (ne znam tacno ko) bio jevrej i da je ta sva prica malo napuhana tj da poljaci (gdje je ubijeno najvise jevreja) nisu mrzili jevreje nista manje od njemaca ... i da ih je zato najvise i pobijeno tamo ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2007, 20:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pobili su oni i dosta Poljaka,Bugari bas i nisu cistokrvni Slaveni,a i bili su im saveznici.Ostale nisu stigli da pobiju,a trebao im je i neko da im radi.
Sto se tice holokausta, to je vec druga tema, citao sam mnogo o tome,ali uglavnom sa zidovske strane;tad sam vjerovao slijepo da je sve to istina, ali kako vrijeme prolazi,ovaj nas rat i sve to, cini mi se da je to sve ipak malo napuhano(samo da me sad ne uhapse,jer je negiranje Holokausta i njegovih razmjera kaznjivo :roll: ).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2007, 21:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Odavno je poznato zašto su Jevreji bili na meti. Hitler je u onoj Nemačkoj, koja je bila pod inflacijom, gde je bilo masa nezaposlenih, za sve društvene devijacije krivio Jevreje. Za njega je jednostavno bilo logično da ako Jevrejin otvori neku radnju, da tu Nemac ne može otvoriti svoju radnju. Nemačkom narodu, kao i svakom drugom, bile su najprihvatljivije Hitlerove teorije o nezaposlenju i neimaštini u posleratnoj Nemačkoj. Svaki narod kao i uvek vidi sve tuđe greške, a svoje negira. I tako.. teret je pao na leđa nedužnih Jevreja koji su neporecivo stradali. Samo u Turskoj je stradalo 2 miliona... No, nećemo se razbacivati ciframa, koje nisu poznate ni mnogo kompetetnijim ljudima od nas, ali holokaust i sve vezano za njega je neporecivo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2007, 23:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
No, nećemo se razbacivati ciframa, koje nisu poznate ni mnogo kompetetnijim ljudima od nas, ali holokaust i sve vezano za njega je neporecivo.

Imas brojke iz ovog rata i dogadjaje - vidis da je sve porecivo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Mar 2007, 11:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Iako smo već isuviše mnogo skrenuli s teme ne mogu da te ne pitam ko je došao do tih brojki i tih analiza ? Pa ne zna se koliko je nekih Rusa stradalo koji su se borili samo na jednom jedinom frontu, nego se i tu cifre zaokružuju na cca nekoliko miliona gore - dole. Jedina prava istina je da se ne zna niti će se ikada znati koliko je ljudi stradalo u tom ratu, a naročito Jevrejske populacije. Nije se znalo ni ko su sve Jevreji, kad su se krili iza lažnih imena i sl. Gestapo je krčio sve redom, makar se radilo samo o pretpostavkama.

laoce, jednostavno moraš priznati da relevantne cifre ne postoje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2007, 12:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

BlackHand je napisao:
Iako smo već isuviše mnogo skrenuli s teme ne mogu da te ne pitam ko je došao do tih brojki i tih analiza ? Pa ne zna se koliko je nekih Rusa stradalo koji su se borili samo na jednom jedinom frontu, nego se i tu cifre zaokružuju na cca nekoliko miliona gore - dole. Jedina prava istina je da se ne zna niti će se ikada znati koliko je ljudi stradalo u tom ratu, a naročito Jevrejske populacije. Nije se znalo ni ko su sve Jevreji, kad su se krili iza lažnih imena i sl. Gestapo je krčio sve redom, makar se radilo samo o pretpostavkama.

laoce, jednostavno moraš priznati da relevantne cifre ne postoje.

Upravo i ja o tome govorim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2007, 12:49 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
da se i ja malo ukljucim u ovu raspravu
ne znam koliko je to tacno ali davno sam cuo Hitlerovu tezu o istrebljenju Jevreja, Srba i cigana. Jevreja, zasto sto sav kapital grabe sebi i on kruzi iskljucivo unutar njihovih zajednica (osiromasenje drugih), Srba sto se stalno nesto bune i cigana sto snizavaju drustvene norme (ili tako nesto) i zagadjuju okolinu

istina je da su Poljaci i dan danas veci mrzci Jevreja od Njemaca

Rusa je dosta izginulo sto zbog lose odjece i neishranjenosti, sto zbog ruskog generala pametnice da ceono udari po Svabama, sto zbog samog Staljina koji je tamanio svakoga ko bi mu predstavljao pretnju

elem, naisao sam i na neke podatke da su krvnici iz NDH bili toliko svirepi da su se Gestapovci zgrazali nad njihovim metodama

mene samo interesuje jedna stvar, a to je : da je Jugoslavija potpisala da ulazi u rat sa Njemackom, da li bi onda tradicionalni srpski inat bio okrenut ka neutralstvu ?

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2007, 14:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

BSE , ovu zadnju recenicu, odnosno pitanje bas i nisam shvatio pa necu ni da odgovaram ... ali meni se cini da se vise ne radi o srspkom inatu vec o dobro odigarnoj predstavi zapadnih (citaj britanksih) tajnih sluzbi ... a da je srpski inat vise mit nego stvarnost ...

A da smo ostali neutralni ili bili tihi saveznici svaba ponavljam Jasenovca ne bi bilo !

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 54 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]