banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 08:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 13 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 22 Jun 2007, 13:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Naslov bi bio predugacak,pa da pojasnim pitanje; ako su bivsi Muslimani u BiH sada Bosnjaci,jer , kako tvrde,tu su oni starosjedioci,poseban narod,ni Srbi ni Hrvati,kako to da se sad pod istim imenom nalaze i u Srbiji,Makedoniji, Crnoj Gori(ok, oni u Hrvatskoj i Sloveniji poticu uglavnom iz BiH,pa mi je to nekako i jasno)?
Da li su oni tu dosli iz Bosne?
Nije provokacija,samo mi je to malo nejasno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jun 2007, 18:13 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 05 Mar 2007, 23:41
Pa da ti pojasnim.
Danasnji Bosnjaci nemaju neke direkte veza sa srednjovjekovnom Bosnom sto se tice imena osim sto oni to zele pa su uzeli to ime.
Ovako ti je isla istorija ukratko:
U 7. i 8. vijeku Balkan naselili Sloveni.
Na ove nase prostore dosli 2 plemena, Srbi i Hrvati.
Kasnije pocelo pokrstavanje od strane Rima i Carigrada.
Srbi primili pravoslavlje a Hrvati katolicanstvo, uglavnom Hriscanstvo.
Onda su tu stvorene neke drzave,Duklja ili Zeta na podruciju danasnje Crne Gore i Hercegovine, Raska kasnije Srbija, Bosna, Hrvatska
To je oko 10. vijeka.
U Srbiji su vladali Nemanjici od 1170 do 1371 i smrti Urosa, a Turci je okupiraju poslije kosovskog boja.

Bosna se prvi put spominje u 10. vijeku kao geografski prostor oko rijeke Bosne, da bi do 12. vijeka nastala drzavna organizacija.
Vladar je nosio titulu Ban a vladajuca dinastija je bila Kotromanici.
Poznati je bio Kulin Ban (1184-1204 )
i Tvrtko I (1353-1391) koji je postao i kralj.

Sto se tice vjere Bosna je bila izmjesana,bilo je pravoslavaca koji su se izjasnjavali kao Srbi, zatim katolika koji su se izjasnjavali kao Hrvati a postojala je i jos jedna vjera koji su neki Sloveni u Bosni primili a to je bila crkva bosanska i bio je jedan mali broj sektasa tzv. Bogumila.
1463 Bosna je okupirana od Turaka.
U narednih 5 vijekova zbog turske okupacije crkva bosanska i bogumili su nestali, a mnogi Srbi i Hrvati su primili islam radi boljeg polozaja.
Kad su Turci protjerani domace stanovnistvo koji je bilo primilo islam je ostalo. Bilo ih je u Srbiji al najvise u Bosni.
Oni su dobili status naroda 1974 kao muslimani, a 1991 se nazivaju Bosnjaci, htjeli su naziv Bosanci al im to nije uspjelo, zbog ratne propagadne da bi ispalo da oni su oni jedini narod u Bosni. I taj naziv su i danas zadrzali.Takodje neki muslimani u Srbiji su se nazvali Bosnjaci da se povezu sa ovim iz Bosne kao jedan narod.
Any questions?

Poslednji put menjao borisdj dana 22 Jun 2007, 23:57, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jun 2007, 23:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Avg 2006, 17:24
borisdj je napisao:
...a postojala je i jos jedna vjera koji su neki Sloveni u Bosni primili a to je bila crkva bosanska i bio je jedan mali broj sektasa tzv. Bogumila...

Da budemo precizni, "crkva bosanska" je bio naziv vjerske zajednice koja se nazivala "patarenskom" u latinskim a "babunskom" u srpskim izvorima. Njena osnova su bili "krstijani", vrsta redovnika - revnosnih vjernika koji su živjeli u krstijanskim zajednicama ("kuće"), a vjeru su ispovjedali i podržavili većina stanovništva srednjovjekovne Bosne, najviše u starim područijima od Drine do Vrbasa, nešto manje u Humu (do skoro nikako u područijima osvojenim 1377 od Srbije, kao ni u Dalmaciji i banskoj Hrvatskoj).

Naravno, ona je daleko odmakla od "bogumilstva" u njegovim osnovama - antifeudalnim, beskompromisnim i buntovničkim - jer se uvezalo sa vlastelom koja ih je uzela pod svoju zaštitu.

Pripadnici vjere koji nisu "krstijani" bili su "mrsni ljudi" bez revnosnih obaveza, uz jednu jedinu da podržavaju svoju i ne pripadaju drugoj vjeri. "Crkvu bosansku" je podržavala vlastela, i dobar dio vladara (iako nominalno podržavajući katoličanstvo).

Obično se veličina i uloga patarenstva u Bosni minimizira, ali nije mi jasno zašto je to tako. Vojske sa kojima je Stjepan I ratovao protiv Bribiraca, Sjepan II protiv Branivojevića i Dušana, itekako su bile "babunska vojska". Njihov uticaj na dvoru je bio zaista velik, i nakon Tvrtkove vladavine. Dabišini visokorangirani dvorjani su bili patareni. Sjetimo se samo kako "Radak, lažni kršćanin i bivši jeretik" predaje Bobovac sultanu Mehmedu II.

Istina, broj patarena u Bosni se znatno smanjio za vrijeme vladavine Tomaša i Stjepana Tomaševića, zbog njihove izrazito pro-katoličke politike. Ne smijemo zaboraviti da je i sjeverna polovina bosanske države nakon 1463. ostala skoro 60 godina pod ugarskom vlašću, i to je daleko doprinjelo iskorjenjivanju patarenstva u tim područijima (Jajce, Srebrenik, Banjaluka). Upravo kada su Osmanovići nadirali da osvoje Bosnu vjerska struktura u Bosni koja je postojala vjekovima je bila uzdrmana, ali je sigurno da "bogumili" nisu bili zbrisani.

Провери обим злонамере непријатеља
и његову снагу о кремени брид своје.
— Oskar Davičo

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2007, 00:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Borisdj, isao sam u skolu,tako da te osnovne podatke znam,a i mora da si novi na forumu ,pa me nisi vidio na ostalim diskusijama ,tako da ti oprastam :wink: .
Obojici: tema o porijeklu Bosnjaka je prozvakana na 16 stranica, ovo nije nastavak te teme ni namjera da se nastavi politicko prepucavanje iste. Procitajte temu, pa odgovorite,ako imate sta,ako ne ,nije bitno,neko mozda nesto i zna o tome,ja gotovo nista,zato sam i postavio to pitanje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2007, 01:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2007, 23:02
@DJ-TC svaka cast! :wink:

Koliko je meni poznato, naziv Bosnjaci se pominje i u ranijoj (h)istoriji no da se ne ode u OT; u pocetku, naziv Bosnjaci je trebao biti zajednicka imenica svih ljudi koji zive na prostoru ove zemlje . Medjutim, Hrvati i Srbi u BiH iz svojih razloga to nisu prihvatili, tako da su naziv Bosnjak prihvatili samo gradjani islamske vjeroispovjesti i tu imamo paradoks da su "svi Bosnjaci muslimani, svi Srbi pravoslavci i svi Hrvati katolici". E slijedeci taj paradoks, muslimani u Srbiji iliti Hrvatskoj....sebe smatraju Bosnjacima za sta opet imaju svoje razloge.

Izjednacavanje naroda i religije...pa to stvarno moze samo na ovom brdovitom Balkanu...... :(

RESISTANCE IS FUTILE!

http://www.youtube.com/watch?v=4n25pdHl ... re=related

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jun 2007, 08:26 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 06 Jun 2007, 10:13
Hajd da cujem da su postojali neki stari Bosnjani u Bosni i da su nestali a na isti prostor dodjose neki konvertiti koji se isto tako prozvase. :roll:

Pitam se kako bi zvucalo nekome da kazem da danasnji Srbi nemaju nista sa srednjovjekovnim?

Elem, kad smo kod teme, sumnjam da su Bosnjaci iz Sandzaka i Bosnjaci iz Bosne krvno srodni,.. Nije u pitanju samo mentalitet, kultura,... vec i antropologija. U Sarajevu se Sandze lako prepoznaju a da i ne progovore.

Interesantno je da se islamizacija u Srbiji desila bas na prostoru kolijevke srpske drzave, Raskoj. Tu je za razliku od Bosne ipak postojala jasna crkvena organizacija sa jasnom hijerarhijom, crkva kao institucija drustva, kult sv. Save, ......

Bosna je pred dolazak Turaka vec bila duhovno rasturena. Crkva Bosanska se vec ugasila ili je bila izlozena pritiscima od strane bosanskih kraljeva, franjevci su misionarski lovili duse tu i tamo, a pravoslavlje je bilo jako u istocnoj Hercegovini, djelovima Podrinja, sa razlikom sto se pravoslavna crkva u Bosni nije takmicila sa vlastelom oko uticaja, poreza,.. kao sto je bio slucaj u Srbiji.

Na prostoru velikog turskog carstva je bilo mnogo porobljenih hriscanskih naroda, al ise masovna islamizacija desila samo u Bosni i Albaniji. Upravo zbog odsustva crkve kao jake drustvene institucije.

Raska je po tom pitanju izdvojen slucaj. Mozda je to u vezi sa djelovanjem Pecke patrijarsijhe i vakumom prije obnove.

U Crnoj Gori ima Bosnjaka ili Muslimana koji imaju usmenu tradiciju svog pravoslavnog porjekla, sa kojim familijama su srodni, i koju su krsnu slavu slavili. Kod njih je zabiljezen obicaj naricanja na dzenazama, izmedju ostalog. Ali nisam primijetio nikakvu duhovnu, genetsku, kulturnu, jezicku,... vezu sa Bosancima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jun 2007, 10:55 
Pripravnik
Pripravnik

DJ-TC je napisao:
borisdj je napisao:
...a postojala je i jos jedna vjera koji su neki Sloveni u Bosni primili a to je bila crkva bosanska i bio je jedan mali broj sektasa tzv. Bogumila...

Da budemo precizni, "crkva bosanska" je bio naziv vjerske zajednice koja se nazivala "patarenskom" u latinskim a "babunskom" u srpskim izvorima. Njena osnova su bili "krstijani", vrsta redovnika - revnosnih vjernika koji su živjeli u krstijanskim zajednicama ("kuće"), a vjeru su ispovjedali i podržavili većina stanovništva srednjovjekovne Bosne, najviše u starim područijima od Drine do Vrbasa, nešto manje u Humu (do skoro nikako u područijima osvojenim 1377 od Srbije, kao ni u Dalmaciji i banskoj Hrvatskoj).

Naravno, ona je daleko odmakla od "bogumilstva" u njegovim osnovama - antifeudalnim, beskompromisnim i buntovničkim - jer se uvezalo sa vlastelom koja ih je uzela pod svoju zaštitu.

Pripadnici vjere koji nisu "krstijani" bili su "mrsni ljudi" bez revnosnih obaveza, uz jednu jedinu da podržavaju svoju i ne pripadaju drugoj vjeri. "Crkvu bosansku" je podržavala vlastela, i dobar dio vladara (iako nominalno podržavajući katoličanstvo).

Obično se veličina i uloga patarenstva u Bosni minimizira, ali nije mi jasno zašto je to tako. Vojske sa kojima je Stjepan I ratovao protiv Bribiraca, Sjepan II protiv Branivojevića i Dušana, itekako su bile "babunska vojska". Njihov uticaj na dvoru je bio zaista velik, i nakon Tvrtkove vladavine. Dabišini visokorangirani dvorjani su bili patareni. Sjetimo se samo kako "Radak, lažni kršćanin i bivši jeretik" predaje Bobovac sultanu Mehmedu II.

Istina, broj patarena u Bosni se znatno smanjio za vrijeme vladavine Tomaša i Stjepana Tomaševića, zbog njihove izrazito pro-katoličke politike. Ne smijemo zaboraviti da je i sjeverna polovina bosanske države nakon 1463. ostala skoro 60 godina pod ugarskom vlašću, i to je daleko doprinjelo iskorjenjivanju patarenstva u tim područijima (Jajce, Srebrenik, Banjaluka). Upravo kada su Osmanovići nadirali da osvoje Bosnu vjerska struktura u Bosni koja je postojala vjekovima je bila uzdrmana, ali je sigurno da "bogumili" nisu bili zbrisani.

Pa ako nisu bili zbrisani, da se razumijemo nisu nestali preko noci al se postepeno asimilari, gdje su danas oni i crkva bosanska.

Poslednji put menjao borisdj dana 28 Jun 2007, 18:13, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jun 2007, 11:09 
Pripravnik
Pripravnik

laoce je napisao:
Borisdj, isao sam u skolu,tako da te osnovne podatke znam,a i mora da si novi na forumu ,pa me nisi vidio na ostalim diskusijama ,tako da ti oprastam :wink: .
Obojici: tema o porijeklu Bosnjaka je prozvakana na 16 stranica, ovo nije nastavak te teme ni namjera da se nastavi politicko prepucavanje iste. Procitajte temu, pa odgovorite,ako imate sta,ako ne ,nije bitno,neko mozda nesto i zna o tome,ja gotovo nista,zato sam i postavio to pitanje.

Pa ako znas sta onda pitas.
Lijepo sam ti rekao da su to Sloveni koji su primili islam.
Bilo da su Srbi, Hrvati kao slovenska plemena ili neki treci, bilo da su imali vjeru pravoslavnu, katolicku, bogumilsku...
Uglavnom svi oni koji su primili islam na ovom prostoru su postali muslimani.
Tokom rata u Bosni lokalni musimani su se nazvali Bosnjaci, ja im ne branim. Ali to nisi svi koji zive u Bosni vec samo muslimani.
Eventualno bi se jednim imenom svi mogli nazvati Bosanci al ne kao narod i nacija vec kao pripadnost drzavi.
A posto se muslimani u Srbiji vezu sa ovim iz Bosne i oni su prihvatili taj naziv. Znaci nisu oni dosli iz Bosne vec su samo uzeli taj naziv za narodnost.
I kraj price.

Poslednji put menjao borisdj dana 28 Jun 2007, 18:15, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jun 2007, 11:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ok,da probamo sad rezimirati;
Bosnjaci u Srbiji nemaju nikakve veze sa Bosnom,to sto su uzeli to ime ne znaci nista,mogli su da se zovu bilo kako,samo da ne ostanu Muslimani,ili je neko dosao do drugacijeg zakljucka?
To sam i ja mislio,ali sam htio da vidim da li neko drugi ima dokaze da to nije tako.Cudi me da Zah nista ne odgovara.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jun 2007, 11:54 
Početnik
Početnik

borisdj

Prije Turaka su u Bosni zivjeli Bosnjani
http://forum.blic.net/profile.php?mode= ... ile&u=5408

Poslije Turaka Bosnjaci o cemu svjedoce turski defteri, domaci dokumenti, stranci o Bosni. Cak i Njegos, Garasanin, Vuk Karadjic nazivaju stanovnike Bosne Bosnjacima.
Dio imas ovdje:
http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=23675

Bosanac je regionalna odrednica, jer Hercegovci nisu Bosanci a Sandzaklije jos manje. Kako god je srpsko ime zajednicko za nacionalnost stanovnika Beograda, Banjaluke, Knina, Toronta,...
tako je i bosnjacko za naciju koja zivi i izvan Bosne.

Istorijska podloga postoji, kontinuitet vise vjekova takodjer,... znaci ostaje na koga i na sta cemo se pozivati. Akosu Srbi iz Bosne izabrali da se påozivaju na istoriju, drzavnopravnu tradiciju, bastinu ... susjedne drzave a usput objave rat bosanskom prefiksu(promjena imena nekih gradova u BiH),... to je njihov izbor. Ali neka se ne ljute ako se ima ko pozivati na bosansku drzavnorpavnu tradiciju, kontinuitet bosnjackog imena,.... Stare Bosnje i bosanska drzavnost po mom licnom misljenju pripada svim stanovnicima BiH, ali ako su se neki opredjelili za nesto drugo onda nije problem u tobozoj "kradji i prisvajanju" vec na kome jedino nesto ostaje.

I to je momak politika a ne istorija. Tema je ovdje jasno postavljena, pa budi fin i daj svoj doprinos.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jun 2007, 12:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Bosanac je regionalna odrednica, jer Hercegovci nisu Bosanci a Sandzaklije jos manje. Kako god je srpsko ime zajednicko za nacionalnost stanovnika Beograda, Banjaluke, Knina, Toronta,...

Ovo ne ide jedno s drugim,Bosanac jeste regionalna pripadnost i ja jesam Bosanac,ali nisam Bosnjak,Bosnjak moze biti onaj Musliman(ili sa malim m ) koji je otisao negdje iz Bosne,a sad ti rece "bosnjacko za naciju koja zivi izvan Bosne". Da li mislis na Bosnjake koji su odselili iz Bosne ili nesto drugo?Malo mi je nejasno to sto si napisao.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jun 2007, 21:32 
Početnik
Početnik

laoce je napisao:
Citiraj:

Ovo ne ide jedno s drugim,Bosanac jeste regionalna pripadnost i ja jesam Bosanac,ali nisam Bosnjak,Bosnjak moze biti onaj Musliman(ili sa malim m ) koji je otisao negdje iz Bosne,a sad ti rece "bosnjacko za naciju koja zivi izvan Bosne". Da li mislis na Bosnjake koji su odselili iz Bosne ili nesto drugo?Malo mi je nejasno to sto si napisao.

Bosnjak ne mora obavezno biti neko ko pripada muslimanskom vjerskom, kulturnom, civilizacijskom, tradicionalnom,.. krugu. Danas je nepisano pravilo da su samo muslimani Bosnjaci, medjutim imas mnogo i ateista koji se tako izjasnjavaju. dakle vjeru iskljuci.

Bosnjastvo takodjer nije vezano samo za Bosnu, odnosno da neko tu zivi. Kao sto nisu Srbi samo u Srbiji, a Hrvati samo u Hrvatskoj. Bosnjaka ima i u drugim drzavama, ne samo onih koji su tu skoro odselili vec i koji tu generacijama zive.

Bosanac kao nacionalno ime ne ide jer u startu ogranicava pojam na samo jednu regiju. Koristi se danas samo kad se ukazuje na drzavljantvo, primjerice kada stranci kazu "bosnian nation" aludirajuci na drzavljane BiH.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jun 2007, 22:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
Ja zaista ne vidim kakve veze poslednja dva posta imaju sa Istorijom, osim činjenice što su okupirali ovaj podforum. U buduće ovakve teme otvarajte na "Politika."

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 13 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]