banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 21:51

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 127 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Sep 2008, 00:11 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jan 2008, 12:57
da li mi neko moze reci koji su nacionalni simboli bosnjaka kroz istoriju?
ovo me zainteresovalo jos kroz izradu drzavnih simbola BiH

Vrh

PostPoslato: 10 Sep 2008, 09:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
Ha,ha,ha.....jako smijesno

Nazalost,Bosnjacima i o Bosnjacima su istoriju pisali drugi,u knjigama i napisima ih nipodastavajuci i zanemarujuci,kao sto mnogi danas zele. Greska je izgleda sto nismo postupili kao ostali oko nas(izuzev turskog perioda) pa postali veci katolici od pape,uzimajuci tudju istoriju,obiljezja i sve ostalo kao svoje,te se (kao ostali) iz petnih zila upinjali da i sebi i drugim dokazemo kako smo "njihovi"...

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 10 Sep 2008, 16:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Negacija izaziva negaciju,nego,zar nije greska napisati i da necija istorija"tek pocinje"??? To sto smo nakon odlaska otomanskog carstva bili prepusteni drugim na milost i nemilost,bili predmetom raznih svojatanja,ignoracije i manipulacija,ne znaci da nismo postojali. Kao sto pravoslavni i katolici na podrucju danasnje BiH imaju pravo sebe nazivati Srbima ili Hrvatima,te se tim priklanjati narodima iz susjedstva,Bosnjaci isto tako imaju pravo da budu "svoji",jer koliko god neko to pobijao,Bosna je postojala ,prije Turaka,kao zasebna jedinica pod Turcima,a i poslije njih,u raznim oblicima.Kao sto je postojala Bosna,tako su i postojali ljudi koji su tu zivjeli i koliko se god trudili sa istoka ili zapada da je omalovaze,stave u kontekst "geografskog pojma" ili puke oblasti na karti.

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 10 Sep 2008, 19:42 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Sep 2008, 00:09
SÄFFLE je napisao:
Negacija izaziva negaciju,nego,zar nije greska napisati i da necija istorija"tek pocinje"??? To sto smo nakon odlaska otomanskog carstva bili prepusteni drugim na milost i nemilost,bili predmetom raznih svojatanja,ignoracije i manipulacija,ne znaci da nismo postojali. Kao sto pravoslavni i katolici na podrucju danasnje BiH imaju pravo sebe nazivati Srbima ili Hrvatima,te se tim priklanjati narodima iz susjedstva,Bosnjaci isto tako imaju pravo da budu "svoji",jer koliko god neko to pobijao,Bosna je postojala ,prije Turaka,kao zasebna jedinica pod Turcima,a i poslije njih,u raznim oblicima.Kao sto je postojala Bosna,tako su i postojali ljudi koji su tu zivjeli i koliko se god trudili sa istoka ili zapada da je omalovaze,stave u kontekst "geografskog pojma" ili puke oblasti na karti.

Nisam negirao Bosnjake procitaj sta sam napisao, a to da li je greska napisati da necija istorija"tek pocinje" ne razumijem sta si htjeo reci. Postoje cinjenice preko kojih je tesko preci a jedna od njih je da politicka istorija Bosnjaka pocinje pocetkom devedesetih.
I niko ne osporava postojanje Bosne kroz istoriju, ali je problem da svaki put kada pominjete srednjovjekovni period odma krece serija falsifikata da bi se dokazalo nesto sto je objektivno nemoguce, a to je da jedna religijska grupa koja je u medjuvremenu konvertirala, ustvari temeljna a ona druga (ili dvije) dosle ko zna odakle.Za to nepostoji nijedan izvor i niko ozbiljan se tim uopste ne bavi, osim forumskih mitomana.

Vrh

PostPoslato: 10 Sep 2008, 20:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Shaolin Drunkard je napisao:
SÄFFLE je napisao:

Nisam negirao Bosnjake procitaj sta sam napisao, a to da li je greska napisati da necija istorija"tek pocinje" ne razumijem sta si htjeo reci. Postoje cinjenice preko kojih je tesko preci a jedna od njih je da politicka istorija Bosnjaka pocinje pocetkom devedesetih.
I niko ne osporava postojanje Bosne kroz istoriju, ali je problem da svaki put kada pominjete srednjovjekovni period odma krece serija falsifikata da bi se dokazalo nesto sto je objektivno nemoguce, [color=#FF0000]a to je da jedna religijska grupa koja je u medjuvremenu konvertirala, ustvari temeljna a ona druga (ili dvije) dosle ko zna odakle.Za to nepostoji nijedan izvor i niko ozbiljan se tim uopste ne bavi, osim forumskih mitomana[/color].

Ova "boljka" falsifikovanja istorije,izvlacenja iz konteksta nekih istorijskih cinjenica ili navoda je svojstvena kako Bosnjacima,tako i Srbima i Hrvatima,posebno u BiH. Faktor je samo da su jedino Bosnjaci u zadnjih ca 100 godina bili "filovani" fabrikovanim "istinama" te namjerno izostavljeni iz svakog segmenta ,bilo da se pisalo o istoriji,stradanjima ili uopste postojanju istih,koje ,zahvaljujuci takvom tretmanu par zadnjih generacija u bivsoj Yu uzima kao cinjenicu,tvrdu kao kamen.

Vrh

PostPoslato: 10 Sep 2008, 21:08 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Volio bih da vidim neki dokaz ove tvoje tvrdnje? Muslimanski istoricari su itekako bili aktivnu u bivsoj Jugoslaviji, nisam primjetio da su bili diskriminisani.

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2008, 00:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
piramide kod visokog.

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2008, 08:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ortodox2 je napisao:
svoje porijeklo ne znaju ili se prave da ne znaju a onda srbe i hrvate nazivaju pravoslavnim i katolicima -pitam se jeli i to ne znanje ili je cinizam?

ja ne mogu nikad biti pravoslavni bosnjak ili bosanac kako oni to nastoje reci jer znam svoje korjene , znam odakle poticem i kako je nastalo moje prezime sto u njihovom (bosnjackom ) u 99% slucaja je nemoguce...

vidim da se srbima naturuje negacija njihove nacije ali vrlo mudro znaju da presute npr mehmed pasu sokolovica i njegovo porijeklo, ili pak selimovica? tih primjera ima koliko hoces ali ce srbi opet biti krivi i za to

Vazno je da ti znas svoje porijeklo,te se ne moras praviti,a kad si vec kod prezimena,de mi izanaliziraj Karadzica i Dodika,molim te. Hvala Bogu za sve ove primjere, ali sta cemo sa preko 2 miliona ovih koji nece u suru?
Nego,sta cemo s Garasaninovim "preporukama",napisanim jedno 150 godina prije 1992?: "Ako Bošnjaci ne bi ovo primili, to bi otuda kao sigurno sledovalo raskomadanje Srba na provincijalna mala knjaževstva..." "...ako bi se pre ovog opšteg sojedinjenja Srbstva što osobito u Bosni preobražavati počelo....K ovome treba dakle učiniti da se Bošnjaci i ostali Slaveni obrate..." Nadalje, predlaže da se: "nekoliko mladih Bošnjaka u srpsku službu državnu prima da bi se ovi...obučavali i za takove činovnike pripravljali koji bi ono što su u Srbiji naučili posle u svom otečestvu u djelo privesti mogli." Garašanin smatra da bi se trebala pisati i opšta historija Bosne gdje se "ne bi smela izostaviti slava i imena nekih muhamedanskoj veri prešavsi Bošnjaka" i nadalje napominje da bi ova historija trebala da bude oprezno pisana i to isključivo "u duhu narodnog jedinstva Srba i Bošnjaka" i od strane "čoveka vrslo sposobnog i duboko pronicavajućeg." Meta njegovog programa bili su i katolički Bošnjaci: "Na istočnog veroispovedanija Bošnjake veći upliv imati neće biti za Srbiju težak zadatak. Više predostrožnosti i vnimanija na protiv toga iziskuje to, da se katolički Bošnjaci zadobijedu. Na čelu ovih stoje franjevački fratri."
-Nacertanije,1844

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2008, 08:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Ljiljani?

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2008, 13:34 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Сафете, свако паметан зна да са две стране Дрине живи један народ - Срби. Тако када Карађорђе диже устанак помажу му Срби из Босне, а све буне босанских Срба имају помоћ из Србије, све до 1878.
Овде се Бошњаци и Срби употребљава у смислу места где живе.

Јукић у то доба назива домаће Хрвате Бошњацима, а досељене из Загоре Хрваћанима, лаи су они данас један народ и нико то не негира.

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2008, 18:28 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

SÄFFLE je napisao:
ortodox2 je napisao:
svoje porijeklo ne znaju ili se prave da ne znaju a onda srbe i hrvate nazivaju pravoslavnim i katolicima -pitam se jeli i to ne znanje ili je cinizam?

ja ne mogu nikad biti pravoslavni bosnjak ili bosanac kako oni to nastoje reci jer znam svoje korjene , znam odakle poticem i kako je nastalo moje prezime sto u njihovom (bosnjackom ) u 99% slucaja je nemoguce...

vidim da se srbima naturuje negacija njihove nacije ali vrlo mudro znaju da presute npr mehmed pasu sokolovica i njegovo porijeklo, ili pak selimovica? tih primjera ima koliko hoces ali ce srbi opet biti krivi i za to

Vazno je da ti znas svoje porijeklo,te se ne moras praviti,a kad si vec kod prezimena,de mi izanaliziraj Karadzica i Dodika,molim te. Hvala Bogu za sve ove primjere, ali sta cemo sa preko 2 miliona ovih koji nece u suru?
Nego,sta cemo s Garasaninovim "preporukama",napisanim jedno 150 godina prije 1992?: "Ako Bošnjaci ne bi ovo primili, to bi otuda kao sigurno sledovalo raskomadanje Srba na provincijalna mala knjaževstva..." "...ako bi se pre ovog opšteg sojedinjenja Srbstva što osobito u Bosni preobražavati počelo....K ovome treba dakle učiniti da se Bošnjaci i ostali Slaveni obrate..." Nadalje, predlaže da se: "nekoliko mladih Bošnjaka u srpsku službu državnu prima da bi se ovi...obučavali i za takove činovnike pripravljali koji bi ono što su u Srbiji naučili posle u svom otečestvu u djelo privesti mogli." Garašanin smatra da bi se trebala pisati i opšta historija Bosne gdje se "ne bi smela izostaviti slava i imena nekih muhamedanskoj veri prešavsi Bošnjaka" i nadalje napominje da bi ova historija trebala da bude oprezno pisana i to isključivo "u duhu narodnog jedinstva Srba i Bošnjaka" i od strane "čoveka vrslo sposobnog i duboko pronicavajućeg." Meta njegovog programa bili su i katolički Bošnjaci: "Na istočnog veroispovedanija Bošnjake veći upliv imati neće biti za Srbiju težak zadatak. Više predostrožnosti i vnimanija na protiv toga iziskuje to, da se katolički Bošnjaci zadobijedu. Na čelu ovih stoje franjevački fratri."
-Nacertanije,1844

Ako hoces da polemisemo molim te iznesi svoj stav, ja sam svoj izneo. Sto se tice Garasanina (koji usput nije ni pisao taj tekst vec jedan Poljak) ili bilo kog nacionalnog ustanika iz 19 vijeka on se moze posmatrati iskljucivo u istorijskom kontekstu, a takvih je bilo u svim evropskim zemjama tog doba,vjerovatno si cuo za Čezara Balba.
Evo teme za razmisljanje: Austrija je od 1878. do 1914. uselila je oko 240.000 katoličkih stanovnika na tuđi etnički prostor da bi ga lakse kontrolisala (uglavnom Posavina, cantralna Bosna), e sad sa obzirom na nase istorijsko iskustvo sa njima, imamo li pravo da se danas ponasamo kao npr. Palestinci. Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2008, 19:23 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

sta da pricam sa tobom kad ti je prvo sta znas reci KARADZIC i DODIK, time si sve rekao , mozda su oni bitni za tvoje shvatanje porijekla ali su veoma "sitne ribe" u srpskoj istoriji a takodje znacenje njihovog prezimena upucuje na nesto sasvim drugo

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2008, 22:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

TBPTKO je napisao:
Сафете, свако паметан зна да са две стране Дрине живи један народ - Срби. Тако када Карађорђе диже устанак помажу му Срби из Босне, а све буне босанских Срба имају помоћ из Србије, све до 1878.
Овде се Бошњаци и Срби употребљава у смислу места где живе.

Јукић у то доба назива домаће Хрвате Бошњацима, а досељене из Загоре Хрваћанима, лаи су они данас један народ и нико то не негира.

Ovo objasnjenje je nesto tipa: Nismo mi to samo nas tako zovu. :lol: Masala
Nego tema danasnje emisije nije kako su Hrvate ili Srbe braca preko drine i Save zvala,vec nekog treceg,pogodi koga?One nepostojece?Mozda.

Volio bih da vidim neki dokaz ove tvoje tvrdnje? Muslimanski istoricari su itekako bili aktivnu u bivsoj Jugoslaviji, nisam primjetio da su bili diskriminisani.

Da ne bi pocinjao s nekim copypaste odgovorima i sl.,da ti na prost i jednostavan nacin "docaram":Ja sam kroz srednju i osnovnu skolu naucio puuuuno vise o Obilicu,Marku Kraljevicu,knjazevima i srpskim ustancima nego sto si ti,ako si prije rata imao istoriju u skoli ,naucio o nekom muslimanu iz BiH(da ne kazemBosnjaku),osim o Hasi i Husi. Ok?

ortodox2 je napisao:
sta da pricam sa tobom kad ti je prvo sta znas reci KARADZIC i DODIK, time si sve rekao , mozda su oni bitni za tvoje shvatanje porijekla ali su veoma "sitne ribe" u srpskoj istoriji a takodje znacenje njihovog prezimena upucuje na nesto sasvim drugo

Ma jok,sta se palis odmah,doticna gospoda su savim nebitna u istorijskom kontekstu,ali fazon je sto si TI potegao o poznavanju korijena i porijeklu prezimena,tako da te kao eksperta na tom podrucju pozivam da nam rastabiris njihovo korijenje,porijeklo njihovih prezimena,ako moze. Poenta ce doci sama....

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2008, 23:20 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

ja sam govoro o svojim korjenima i tome da me niko ne moze zvati pravoslavnim bosnjakom ili bosancem te mi naturuju da nisam srbin

hajde mi ti reci o svom prezimenu i lozi pa cemo ici dalje

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2008, 00:01 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

SÄFFLE je napisao:

Da ne bi pocinjao s nekim copypaste odgovorima i sl.,da ti na prost i jednostavan nacin "docaram":Ja sam kroz srednju i osnovnu skolu naucio puuuuno vise o Obilicu,Marku Kraljevicu,knjazevima i srpskim ustancima nego sto si ti,ako si prije rata imao istoriju u skoli ,naucio o nekom muslimanu iz BiH(da ne kazemBosnjaku),osim o Hasi i Husi. Ok?

Ali to je normalno, kada sam pripremao ispit iz ist.srednjeg vijeka procitao sam 5-6 razlicitih autora, samo je jadan pomenuo Cara Dusana i to u kontekstu opadanja uticaja Vizantije na Balkanu, Dakle mi smo potpuno na margini (Balkan) kada je evropska istorija u pitanju.Tako je sa bosanskim muslimanima, on su sebe nazivali Turcima i nekoliko vijekova su se potpuno poistovjetili sa okupatorom. Mora postojati istorijski kontekst da bi se stvorio mit o recimo Marku Kraljevicu, ali njega kod muslimana jednostavno nije bilo. Poslije dolaska Austro-Ugarske opet su se brzo prilagodili, u prvom svjetskom ratu bili su listom na Austro-Ugarskoj strani,
U stvaranju SHS nije imao ko da ih politicki predstavlja, to je bilo vrijeme kada su okolne balkanske drzave protjerivale svoje muslimansko stanovnistvo(Bugarska, Grcka) na tome je kod nas jeko insistirao Stjepan Radic, ima njegov cuveni govor "Turke u Tursku", ali Nikola Pasic je bio protiv jer ih je smatrao slovenskom bracom. U drugom svjetskom ratu opet su se prilagodili
vecinom za novu drzavu NDH (muslimani su samo u Rogatici digli ustanak) itd...
Hocu da ti kazem da je "upad" u istoriju nemoguc, istorija je proces, iako nam se mnoge stvari ne svidjaju one su takve, iz njih treba izvlaciti pouke. Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2008, 21:33 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jan 2007, 15:32
Rakun_Slavko je napisao:
Ljiljani?

не...то је из грба Котроманића украдено и злоупотребљено. Иначе јако фин грб

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2008, 22:46 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Mar 2008, 13:50
Ovo!

Slika

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2008, 22:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Ipak si mislio na ovo, to sto si okacio je banjalucki...

Slika

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2008, 23:33 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Mar 2008, 13:50
Oba simbola su veoma ukusna! :)

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2008, 09:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Mar 2008, 21:15
Grof Ratkaj je napisao:
Oba simbola su veoma ukusna! :)

potpisujem :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 127 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]