Citiraj:
ma pogresio sam, mislio sam na akcije Njemaca i partizana.
Па и мени није позната ни једна акција коју су Немци и ЈВуО извели заједно.
Citiraj:
postavlja se pitanje, svi su svima neprijatelji, a neprijtelj moga nerpijatelja moze meni biti prijatelj...dvije frakcije ulaze u sukob, treca koristi situaciju, da li to znaci da je to "saradnja" ili koriscenje situacije...
pod saradnjom milsim prije svega zajednicki usaglaseni ciljeve i usaglaseno izvodjenje akcija na najvisem nivou, a ne da dvije strane (nevazno koje) vode borbu, jedna se mora povlaciti a treca strana ih doceka...
Зар се овај систем не би могао пренети и на ЈВуО код Неретве?
Citiraj:
zato sto nije u redu prema tim ljudima...mislim da je u to vrijeme bilo sasvim svejedno da li si Srbin, Hrvat, Bosnjak ili Njemac, ako si u partizanima znalo se za sta se boris, nije bilo tu prebrojavanja krvnih zrnaca...
To sto mi sa danasnje distance uzimamo sebi za pravo da radimo analize i onda zakljucujemo kako je pokret takav i takav,to je duga stvar...
Ako neki Hrvat ili Bosnjak kaze da je partizanksi pokret vecinski hrvatski ili bosnjacki ili da su imali vise zasluga, ja cu se po toj logici odmah sloziti sa tobom...ali isto tako da Srbin koji velica cetnicki pokret (ne mislim direktno na tebe) kaze da je partizanksi pokret srpski pokret isto tako se necu sloziti...
До касне 1943 проценат других народа у партизанима (наспрам Срба) је био миноран.
Партизани су били најјачи у Босни, а људи су им приступали (и у Херцеговини и у Хрватској) по систему пушка у руке, јер им је био угрошен живот на територијама које су биле под територијом НДХ-а. Осталима живот није био угрожен, па самим тим нису имали потребе да иду у партизане, могли су да буду сасвим обични грађани, док су Срби могли да бирају пушка или усташки нож.
А ако је тако како ти кажеж да у партизанима није било битно ко је шта по националости, зашто је онда прећуткивано да је друг Стари Хрват (наводно) или зашто је борцима прећуткивано нпр. да им је комесар Хрват или муслиман?
Зашто би неко то крио ако није било битно?
Citiraj:
veoma je tesko sa tobom diskutovati jer istorijska pitanja prelaze u filozofiju...a naravno da nije bio "fasista" kao "fasista"...ali hajmo onda krenuti diskutovati sta je fasizam, korijene i sve ostalo...odakle ideje Hitleru, koje je knjige citao...nije problem...da utvrdimo koliko je i sam Hitler fasista, jer on zapravo taj program nije izmislio...
Хитлер није био фашиста, већ национал-социјалиста. Разлика је јако велика.
Не знам које је књиге читао али Пећанца сигурно није.
Сарадња Пећанца са Немцима у другом св. рату је рефлексија "Топличког устанка".
"Топлички устанак" је као успех имао привремено ослобађање Куршумлије и Босилеграда а као резултат масовне ликвидације српског цивилног становништа као одмазда за устанак. Пећанац је са својим комитама потиснуо мање букарске јединице из Топличког округа али када су стигле веће он је са својим комитама побегао у шуму и гору а цивили су прођли како су прошли. Овакав сценарио може идентично да се пренесе и на разне "Ужичке републике", јер су идентично поступали и партизани (потискивање мањих окупаторских јединица, онбда мало весеља у ослобођеној републици, а онда када крене казнена експедиција, пут под ноге гора-шума а цивили како прођу).
Моја радна хипотеза је да је Пећанац себе сматрао директно одговорним за бугарску одмазду и смрт многих цивила након "Топличког устанка", те се из тог разлога одлучио на сарадњу са Немцима, јер је увидео да од ситних устанака нема ништа. Наравно, није ово никакво оправдање, јер могао је нпр. да уопште не учествује у дешавањима другог св. рата али је нека моја претпоставка и мислим да је прилично тачна. Како је завршио Пећанац, познато је.
Citiraj:
jesam ja napisao da je ispravno masakrirati ljude...de ti meni objasni, jesu ti Njemci dolazili sa cvijecem i osvajali zemlje?
Sta ti mislis da je bilo sve organizovano, ide proglas nema otpora, i niko nece dizati otpor...pa mi smo niza rasa za njih bili...to da su partizani samo dizali otpor, i to je cisto argument za malu dijecu...Njemci su terorisali narod sa ili bez otpora, zna se kakvo je misljenje imao gospodin glavni za Balkan, ustase jos gore...
Нису Немци освојили само Балкан већ скоро читаву Европу.
Покрете отпора имале су скоро све освојене земље али је нпр. покрет отпора у Француској ради паметније односно реалније. Мале диверзије, герилска борба, без конкретних отворнеих сукоба са Немцима. А како је радила КПЈ? Отворени фронтови против Немаца. Па то нормалном човеку не може да падне на памет. Једна слабо опремљена (касније боље опремљена) шака војске улази у отворену борбу са небројно пута јачим непријатељем. Да ли је то нормално? Ја мислим да није. Из тих борби партизани су скоро па увек излазили као поражени, а касније је стваран мит о седам непријатељских офанзива. Иначе, партизани и четници су јако ретко успевали да надјачају Вермахт, али су зато успевали често да победе усташе, љотићевце итд.
Citiraj:
Njemci su terorisali narod sa ili bez otpora, zna se kakvo je misljenje imao gospodin glavni za Balkan, ustase jos gore..
С овим се не бих сложио. За разлику од Бугара, Мађара, Италијана, Немци нису вршили непланске злочине. Највећи број злочина од стране Вермахта извршен је по систему казне. Дисциплина у Вермахту је била гвоздена и није дозвољавала иживљавање по жељи.
Лично, у неким разговорима са мојом бабом, она рече да никада нису имали проблем са Немцима нити су их икада малтретирали или пљачкали. У њеном крају највећи проблем каже били су "Черкези" (Козаци), који су вршили пљачке по селима, узимали храну и сл.
Citiraj:
hehe e jesi nasao primjer Amere, koji otkad je svijeta po njima nisu izgubili rat a za sve jedan dobijeni su upravo oni najzasluzniji...
Pa pripisali su sebi uspjehe, to je jasno, ali to bi svako napravio, poslije takvog jednog "bosansko lonca" nema tu puno dileme...
Uporedi zadnji rat, svi su pobjedili, niko nije izgubio, tri strane, tri istine, tri istorije...svako svoju...
Па можемо узети и Енглезе као бољи пример.
Но небитно, јасно је да сваки победник (не само у рату) себи приписује веће заслуге него што их има али КПЈ је заиста претерала максимално. Узмимо само почетак устанка у Југославији. Као дан почетка устанка КПЈ узима 7 јул 1941 године, када Жикица Јовановић Шпанац убија два жандарма Србина на неком сеоском вашару. Дан борбе против фашизма за КПЈ је био дан када је Србин убио два Србина који су само радили свој посао, који су обављали и пре рата.
То је жалосно и неопростиво.
Могли су да узму било који дан где су напали неку немачку чету или неке усташе али не КПЈ је у смрти двојице Срба видела почетак борбе против фашизма (а она два несрећника сигурно нису ни знали шта је фашизам).
Као што рекох жалосно и неопростиво.