banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jul 2025, 21:53

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2787 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 140  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 21 Maj 2010, 12:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 08 Feb 2010, 13:02
Silvio Dante je napisao:
Ја не знам где ти видиш да четници хвале партизански покрет као "српски"?
Који четници?

Такође, партизански покрет јесте српски јер је до пред крај 1943. био у највећем проценту српски па и после 1343 такође.
Рећи као било је ту и других па није српски је исто као рећи ето у Партизану данас играју два црнца и један Бразилац па због тога Партизан није српски тим већ је ето тим народа и народности.
Доста поједностављено али је тако.

Сложио бих се са твојом констатацијом о многим групама унутар четника од којих су неке биле сарадници фашиста (не фашисти, јер шта је српски сељак, који је нпр. био члан четника војводе Пећанца, могао да зна о фашизму?) али ДМ сигурно није био фашиста а о сарадњи са фашистима би могло много тога да се напише. Везе са окупационим снагама имали су и партизани па тако можемо поставити и питање да ли су партизани били фашисти? Ја мислим да нису али исто тако мислим да нису били ни комунисти (највећим делом).
Лако је нама сада из ове позиције лепити некоме етикету ову или они али прилично сам сигуран да ни ја ни ви да смо живели у оном времену не би били овако "паметни" као данас и питање је велико да ли би ми били тада на "исправној" страни.

После битке сви су генерали.

odgovorio ti je neko za partizanski pokret, ne mozes stavljati nacionalni sastav sa prefiksom u isti kos...
Je li Partizan fudbalksi klub bio u Jugi "srpski" klub kao sto je danas...

Ovo se slazem za seljake, nisu oni imali pojma sta je fasizam, ali ne i za divizije tipa Pecanac, Kada pricamo o fasistima ja i ne mislim sada da je sve do jednog bio fasista, kao sto svi partizani nisu bili komunisti...Njemce svi gledamo kao fasiste, a koliko je njih znalo Hitlerov program...

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2010, 12:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Tupko je napisao:
...
Партизани јесу имали веза са окупаторима. Ако би се служили начином на који неки прозивају четнике, онда би и партизанима могли налијепити етикету фашиста.
А и партизани су сарађивали и са четницима. Заправо, било је различитих сарадњи.

Nikada u samom vrhu nije postojala saradnja Tita i Hitlera...ja nikada nisam rekao da "mozda" nije postojala saradnja o nenapadanju ili nesto slicno (onu knjigu nisam jos procitao), ali ja ne znam ni jednu akciji da su je partizani i cetnici izveli zajedno.
Ne stavlja se cetnicima etiketa, vec cetnici su imali debelu saradnju sa Njemcima, ne mogu se vise ponavljati o frakcijama unutar cetnika...svi se hvataju za Drazu kao sa slamku spasa ali nije samo Draza bio cetnik, a i o njemu bi se davalo debelo diskutovati, ne mislim da je bio fasista, ali svijesno je ulazio u puno stvari radi svojih interesa i razmisljanja...

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2010, 13:12 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Silvio Dante je napisao:
То је мишљење једног историчара који на то има право, ја имам друго мишљење.
Он не узима у обзир следеће чињенице:
Да је ЈВуО најснажнија била на територији Србије где су окупационе снаге биле Немци.
Знамо какви су окупациони ратни закони важили у Србији. Најокрутнији у односу на остатак Краљевине Југославије. Пример је наредба "сто за једног".
У таквим околностима ЈВуО није имала никакве шансе да држи ритам акција као партизани, чији је гро снага био у Б/Х. Њима је било доста лакше, јер је бих била под управом усташа и руке су им биле прилично одрешене те им је простор за деловање био већи. А какве су акције у Србији имали партизани? Крагујевац, Ужице. Како се то завршило? Па знамо, читали смо Десанку Максимовић.
Ту је суштина проблема, наравно Британац о томе није мислио јер је њему био циљ само да се акција, а последице тих акција и цивилне жртве као цех тих акција га нису занимале (јер да јесу не би бомбардовали Србију на Васкрс 1944 године). ЈВуО се користио ситним акцијама (од којих су неке биле и јако значајне) једноставно чувајући људство за "одсудну битку" која је требала да се деси по искрцавању савезника на Јадран. Британац је управу у једној ствари:

akcijali su i partizani i cetnici dok su mogli...poslije ih je sve protjeralo...
akcijati protiv okupatora, ne moze biti argument da se nekoga ocrni...Sta su Njemci mislili, upali u tudju zemlju, i niko se nece dici protiv njih...
Streljanje i ubijanje neduznih civila i okupiranje tudjih teritorija je dovelo do toga, da Njemci i dan danas imaju etiketu fasista, a da njihovi gubitci nikada nece biti tretirani kao njihovi zlocini nada drugima.

Silvio Dante je napisao:
Данас је дошло до срозавања улоге НОП-а у другом светском рату а највећи кривац за то је КПЈ, јер је константно читаво време након другог светског рата преувеличавала своју улогу и улогу партизана у Другом свестком рату.

U kojem to ratu pobjednik sebe ne velica, u kojem ratu se ne pretjeruje sa brojkama, od zrtava do pobjeda.
Zamjenjujes teze i to nije u redu.
Naravno da snose i sami krivicu, ali to je samo izgovor...doslo je do srozavanja zbog zadnjeg rata, gdje su se zapravo isti ti partizani borili jedni protiv drugih...

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2010, 13:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2010, 14:29
marcus_aurelius je napisao:
Draco_Malfoy je napisao:
Daj molim te... Navedi onda bar jednu bitku, ali bas BITKU koji su cetnici vodili protiv Nijemaca u drugom svj. ratu?

Navedi ti jednu koju su partizani vodili...

Jesi bistar k'o gusti od jagode sa slagom.....aj uzmi prelistaj istoriju i pregledaj svih 7 partizanskih ofanziva - Neretva, Kozara, Kadinjaca, Zelengora, Drvar, "Kugelblitz", tj. Raska i zaboravim zadnju uvijek........ i DVIJE BANJALUCKE OFANZIVE SU VODJENE...
btw, SMRT FASIZMU dobri ljudi :D

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2010, 17:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
reebok je napisao:
marcus_aurelius je napisao:
Draco_Malfoy je napisao:
Daj molim te... Navedi onda bar jednu bitku, ali bas BITKU koji su cetnici vodili protiv Nijemaca u drugom svj. ratu?

Navedi ti jednu koju su partizani vodili...

Jesi bistar k'o gusti od jagode sa slagom.....aj uzmi prelistaj istoriju i pregledaj svih 7 partizanskih ofanziva - Neretva, Kozara, Kadinjaca, Zelengora, Drvar, "Kugelblitz", tj. Raska i zaboravim zadnju uvijek........ i DVIJE BANJALUCKE OFANZIVE SU VODJENE...
btw, SMRT FASIZMU dobri ljudi :D

Мислиш седам вермахтових војних акција чишћења терена од партизана?

Citiraj:
Navedi onda bar jednu bitku, ali bas BITKU koji su cetnici vodili protiv Nijemaca u drugom svj. ratu?

Ослобађање Краљева рецимо.
1943 у Црној Гори отворени рат против Немаца (прошли као и партизани у "офанзивама").

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2010, 21:09 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Mar 2010, 14:09
@Silvio
Postaješ kao i Samardžić kojem sve što nevalja pripisuje komunistima, ti kažeš to su Titovi komunisti koji su bili u KP prešli u nacionaliste i poveli rat 90-tih. Smiješno, kao što su smiješne tvrdnje novih istoričara kako su četnici pobili više Njemaca, oslobodili više gradova, kako su se saveznici neopravdano odrekli četnika, i još mnogo drugih nebuloza i lažnih podmetanja.
Tito je bio taj koji je pobjedio nacional-šovinizam, stvorio državu u kojoj je "divljim" narodima pružen po prvi put miran život i stvoren temelj da napreduju dalje, ali to nije ono šta ovim narodima treba, to vidimo i dan danas, 30 godina nakon Titove smrti, stanje u zemljama su nam slika i prilika gdje se i dalje veliča samo svoje a drugima se žele najgore moguće stvari.
Nacionalisti Dražinu nesposobnost opravdavaju izmišljenim antisrpskim zavjerama sa masonom Titom na čelu, još iz vremena dok je ovaj bio u AU vojsci.
Kad im odgovara nacionalisti kažu u partizanima je bilo najviše Srba a istovremeno se Srbi partizani prozivaju crvenim ustašama, kad kažem četnici sarađivali sa fašistima oni kažu nije Draža mogao sve kontrolisati (pa kakav je onda bio komandant i čiji komandant kad veliku većinu vojvoda nije mogao kontrolisati). Primjera saradnje ima puno i dalje ću postati samo strane istoričare i učesnike koji su bili prisutni na tlu Jugoslavije.
Činjenica je da su ga saveznici otpisali jer su se lično uvjerili da surađuju sa fašistima, da nema kontrolu nad svojim jedinicama i da je Draži jedini cilj bila borba protiv komunista.
Ranije sam pisao da je Draža stvarno krenuo u ustanak i da je bio čvrsto antifašistički opredjeljen, ali svi njegovi potezi kasnije, koji su već odavno utvrđena činjenica, bacaju u vjetar sve ono pozitivno.

,,Špijun u središtu Trećeg rajha: nevjerovatna priča o Fricu Kolbu, najznačajnijem američkom špijunu u Drugom svjetskom ratu”; Lukas Delatre; 2005.
Iz Kolbovih bilješkieški:
Četnici i Njemci: ,,Četnički lideri su odlučili da se pridruže operacijama njemačkog Vermahta. Žele da u svakom slučaju nastave borbu protiv komunizma… Spremni su i da se sa njemačkim Vermahtom upuste u frontalni obračun sa Ruskom Armijom.” Bostonski dokument br. 553

Na ovom linku imaš ovu zanimljivu knjigu (ovaj citat je na 274. stranici)

http://www.amazon.com/Spy-Heart-Third-R ... 0802142311

Showing only: Major Lyall Wilkes ×
1 result
YUGOSLAVIA (GENERAL MIHAILOVITCH)
Major Lyall Wilkes
Commons — February 11, 1946

Is the Minister aware that in the War Office files there can be found the detailed German order of battle for Yugoslavia and the official attachments of Chetnik units to these German brigades
http://hansard.millbanksystems.com/sear ... all-wilkes
http://hansard.millbanksystems.com/comm ... 211_HOC_67

Poslednji put menjao zmijuga dana 22 Maj 2010, 16:27, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2010, 03:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

zmijuga je napisao:
@Silvio
Postaješ kao i Samardžić kojem sve što nevalja pripisuje komunistima, ti kažeš to su Titovi komunisti koji su bili u KP prešli u nacionaliste i poveli rat 90-tih. Smiješno, kao što su smiješne tvrdnje novih istoričara kako su četnici pobili više Njemaca, oslobodili više gradova, kako su se saveznici neopravdano odrekli četnika, i još mnogo drugih nebuloza i lažnih podmetanja.
Tito je bio taj koji je pobjedio nacional-šovinizam, stvorio državu u kojoj je "divljim" narodima pružen po prvi put miran život i stvoren temelj da napreduju dalje, ali to nije ono šta ovim narodima treba, to vidimo i dan danas, 30 godina nakon Titove smrti, stanje u zemljama su nam slika i prilika gdje se i dalje veliča samo svoje a drugima se žele najgore moguće stvari.
Nacionalisti Dražinu nesposobnost opravdavaju izmišljenim antisrpskim zavjerama sa masonom Titom na čelu, još iz vremena dok je ovaj bio u AU vojsci.
Kad im odgovara nacionalisti kažu u partizanima je bilo najviše Srba a istovremeno se Srbi partizani prozivaju crvenim ustašama, kad kažem četnici sarađivali sa fašistima oni kažu nije Draža mogao sve kontrolisati (pa kakav je onda bio komandant i čiji komandant kad veliku većinu vojvoda nije mogao kontrolisati). Primjera saradnje ima puno i dalje ću postati samo strane istoričare i učesnike koji su bili prisutni na tlu Jugoslavije.
Činjenica je da su ga saveznici otpisali jer su se lično uvjerili da surađuju sa fašistima, da nema kontrolu nad svojim jedinicama i da je Draži jedini cilj bila borba protiv komunista.
Ranije sam pisao da je Draža stvarno krenuo u ustanak i da je bio čvrsto antifašistički opredjeljen, ali svi njegovi potezi kasnije, koji su već odavno utvrđena činjenica, bacaju u vjetar sve ono pozitivno.

,,Špijun u središtu Trećeg rajha: nevjerovatna priča o Fricu Kolbu, najznačajnijem američkom špijunu u Drugom svjetskom ratu”; Lukas Delatre; 2005.
Iz Kolbovih bilješkieški:
Četnici i Njemci: ,,Četnički lideri su odlučili da se pridruže operacijama njemačkog Vermahta. Žele da u svakom slučaju nastave borbu protiv komunizma… Spremni su i da se sa njemačkim Vermahtom upuste u frontalni obračun sa Ruskom Armijom.” Bostonski dokument br. 553

Na ovom linku imaš ovu zanimljivu knjigu (ovaj citat je na 274. stranici)

http://www.amazon.com/Spy-Heart-Third-R ... 0802142311

Showing only: Major Lyall Wilkes ×
1 result
YUGOSLAVIA (GENERAL MIHAILOVITCH)
Major Lyall Wilkes
Commons — February 11, 1946

Is the Minister aware that in the War Office files there can be found the detailed German order of battle for Yugoslavia and the official attachments of Chetnik units to these German brigades
http://hansard.millbanksystems.com/s...r-lyall-wilkes
http://hansard.millbanksystems.com/c...9460211_HOC_63

Чкоде ти се опасно губиш. Да сам на твом месту преиспитао бих се а и покушао да пронађем нормалне аргументе да би некоме реплицирао. Овако 3:0 за мене.

Што се тиче тих "националиста" за које тврдиш да нису били Титови комунисти, не знам шта да ти кажем, али могао би нпр да прочиташ њихове биографије. Чисто да видиш у којој су то партији провели већи део живота (изненадићеш се кад видиш да нису били чланови "Равногорског покрета") а онда постадоше "националисти". А Тито је "дивљим народима" поклонио само јарам и гомилу дугова. Али бар се он науживао и обишао читав свет (ипак до Јасеновца није стигао, ваљда га смрт престигла, шта ли?)

Citiraj:
Četnički lideri su odlučili da se pridruže operacijama njemačkog Vermahta. Žele da u svakom slučaju nastave borbu protiv komunizma… Spremni su i da se sa njemačkim Vermahtom upuste u frontalni obračun sa Ruskom Armijom.” Bostonski dokument br. 553

А онда тако спремни да нападну руску армију, са истом ослободише Краљево у коме се налазио (види чуда) немачки Вермахт. Добра му је процена, прави шпијун.

Citiraj:

Савезници су њега отписали јер им је Тито као особа више одговарао из простог разлога што се није устручавао акција против окупационих снага (а и што би кад он у њима није учестовао) а наравно рачуна о последицама тих акција није водио јер му је циљ био само и искључиво само власт.
А комунистима борба против Драже.

Ти много запињеш на силу да докажеш неке ствари а слабо ти иде, дефинитивно ти слабо иде. Иначе, добри су ти ови линкови пејџ нот фаунд, нисам додуше успео да те три речи повежем са Михаиловићем али не сумњам да оне доказују његову фашистичку оријентацију.

Зашто се не угледаш на овог дечка било једном? Он заступа једну позицију сличну теби али он то ради заиста добро и реално док ти (а ја сам ти већ једном указао на то) гураш неку причу на силу а код мене то не пролази.

Поздрав
Самарџић

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2010, 04:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

bila jednom je napisao:
Tupko je napisao:
...
Партизани јесу имали веза са окупаторима. Ако би се служили начином на који неки прозивају четнике, онда би и партизанима могли налијепити етикету фашиста.
А и партизани су сарађивали и са четницима. Заправо, било је различитих сарадњи.

Nikada u samom vrhu nije postojala saradnja Tita i Hitlera...ja nikada nisam rekao da "mozda" nije postojala saradnja o nenapadanju ili nesto slicno (onu knjigu nisam jos procitao), ali ja ne znam ni jednu akciji da su je partizani i cetnici izveli zajedno.
Ne stavlja se cetnicima etiketa, vec cetnici su imali debelu saradnju sa Njemcima, ne mogu se vise ponavljati o frakcijama unutar cetnika...svi se hvataju za Drazu kao sa slamku spasa ali nije samo Draza bio cetnik, a i o njemu bi se davalo debelo diskutovati, ne mislim da je bio fasista, ali svijesno je ulazio u puno stvari radi svojih interesa i razmisljanja...

А иначе је постојала сарадња између Драже и Хитлера?

Не знаш ни за једну акцију коју су четници и партизани извели заједно? Бога ми, изненађујеш ме непријатно.
Помоћи ћу ти, привремено ослобађање Краљева 1941.

А Тито није улазио у пуно ствари ради својих интереса и размишљања?
Партизани су итекако имали сарадњу са окупациним снагама, свидело се то некоме од вас или не.

Citiraj:
odgovorio ti je neko za partizanski pokret, ne mozes stavljati nacionalni sastav sa prefiksom u isti kos...

А зашто не могу? Зато што се то теби не свиђа или зато што се не уклапа у борбу народа и народности? Како год, чињеница је да су партизани српски антифашистички покрет (па погледајмо процентуални национални састав "хрватских" партизана или позовимо се на чињеницу да се од партизана крила националност врховног комаданта и поједних комесара а исти ти партизани учени како су нације небитне и споредне. То је све вероватно било чисто зезања ради а можда и због тога што се није смело Србима рећи да им је комесар у чети Хрват нпр. или да је Тито Хрват (мада је сумњам у то).

Citiraj:
Ovo se slazem za seljake, nisu oni imali pojma sta je fasizam, ali ne i za divizije tipa Pecanac, Kada pricamo o fasistima ja i ne mislim sada da je sve do jednog bio fasista, kao sto svi partizani nisu bili komunisti...Njemce svi gledamo kao fasiste, a koliko je njih znalo Hitlerov program...

А Пећанац је иначе имао докторат на тему фашизма и његове дивизије (само не знам које дивизије) су попуњавали искључиво интелектуалци, проверени фашисти.

Citiraj:
akcijali su i partizani i cetnici dok su mogli...poslije ih je sve protjeralo...
akcijati protiv okupatora, ne moze biti argument da se nekoga ocrni...Sta su Njemci mislili, upali u tudju zemlju, i niko se nece dici protiv njih...
Streljanje i ubijanje neduznih civila i okupiranje tudjih teritorija je dovelo do toga, da Njemci i dan danas imaju etiketu fasista, a da njihovi gubitci nikada nece biti tretirani kao njihovi zlocini nada drugima.

Ко кога оцрњује? То је чињеница. Узмимо само за пример Крагујевац и стрељања ђака и становника Крагујевца.
Сви ту одмах се ухвате СДК-а а нико не спомиње зашто је дошло до стрељања? Па дошло је због тога што је шака партизана на препад побила ненаоружану групу немачких војника који су вежбали гимнастику на локалном спортском терену. И не само да су исти побијени него су и масакрирани (сечење удова, полних органа и сл). Одговор на то нам је познат. Не сумњам да је по твојој филозофији поступак партизана ту исправан јер ето дошли Немци (а као дошли су Немци само код нас и нигде другде) па боље нису ни заслужили.

Citiraj:
U kojem to ratu pobjednik sebe ne velica, u kojem ratu se ne pretjeruje sa brojkama, od zrtava do pobjeda.
Zamjenjujes teze i to nije u redu.
Naravno da snose i sami krivicu, ali to je samo izgovor...doslo je do srozavanja zbog zadnjeg rata, gdje su se zapravo isti ti partizani borili jedni protiv drugih...

Замењујем тезе? Па победили су и Американци у рату па нису себе издигли до небеса.
Наравно КПЈ је стандардним комунистичким маниром себи приписала све могуће успехе. Неуспеси су постајали успеси, немачко чишћење терена су постале офанзиве, број спасених пилота се дуплирао, број партизанских акција исто тако, итд, итд. Реално, КПЈ је својом пропагандом обезверднила тековине партизанске борбе и то до максимума.

Ја тебе похвалих доле као доброг дискутанта а ти ме сада дискредитујеш. Као олакшавајућу околност узећу да си прехлађен и да имаш температуру јер ове небулозе си могао да напишеш само под утицајем неких тешких анти-грип таблета. Или то или ти се змијуга улоговао на налог. Даље нема.

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2010, 17:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Silvio Dante je napisao:
Чкоде ти се опасно губиш. Да сам на твом месту преиспитао бих се а и покушао да пронађем нормалне аргументе да би некоме реплицирао. Овако 3:0 за мене.

Што се тиче тих "националиста" за које тврдиш да нису били Титови комунисти, не знам шта да ти кажем, али могао би нпр да прочиташ њихове биографије. Чисто да видиш у којој су то партији провели већи део живота (изненадићеш се кад видиш да нису били чланови "Равногорског покрета") а онда постадоше "националисти". А Тито је "дивљим народима" поклонио само јарам и гомилу дугова. Али бар се он науживао и обишао читав свет (ипак до Јасеновца није стигао, ваљда га смрт престигла, шта ли?)

Citiraj:

Савезници су њега отписали јер им је Тито као особа више одговарао из простог разлога што се није устручавао акција против окупационих снага (а и што би кад он у њима није учестовао) а наравно рачуна о последицама тих акција није водио јер му је циљ био само и искључиво само власт.

Ти много запињеш на силу да докажеш неке ствари а слабо ти иде, дефинитивно ти слабо иде. Иначе, добри су ти ови линкови пејџ нот фаунд, нисам додуше успео да те три речи повежем са Михаиловићем али не сумњам да оне доказују његову фашистичку оријентацију.

Зашто се не угледаш на овог дечка било једном? Он заступа једну позицију сличну теби али он то ради заиста добро и реално док ти (а ја сам ти већ једном указао на то) гураш неку причу на силу а код мене то не пролази.

Поздрав
Самарџић

Kako mi je ovo poznato (3-0 za mene) pa naravno osnovna odlika nacionalista je da poraze slave kao pobjede ili tuđe uspjehe da pripisuju sebi, eto upiši ti sebi odmah 10-0 to mi uopšte ne smeta jer nisam opterećen sa tim.
Linkovi bi sad trebali da rade (nedaj Bože da pomisliš da sam ja izmislio ili napisao nešto).
Što se tiče "nacionalista" jeste dio njih bio nekad u KP ali kao što u svakom žitu ima kukolja tako su neki od njih izdali KP i odabrali nacionalizam kao bolje rješenje (a oni nacionalisti iz sjene i iz mišijih rupa su to jedva dočekali i pridružili im se) a sad vidimo do čega je dovelo to (toliko mrtvih, raseljenih, porušenih tvornica, kuća itd), svi smo svjedoci (ne)djela nacionalista.
Naravno da pobjednik piše istoriju, žalosno je da sad poraženi (četnici i ostali saradnici fašista) pokušavaju da je pišu tj. da je iskrivljuju. U kojoj to normalnoj zemlji (savezničkim snagama) se radi nešto tako, ni u jednoj jer istorija je napisana, samo kod nas povampireni nacionalisti hoće na silu da mijenjaju nešto.
Opet ti kažem da ništa na silu ne pokušavam nametnuti već samo pokazati istorijske činjenice koje su vidjeli i napisali strani saveznički istoričari, oficiri i reporteri, i mogu ti reći da se ne razlikuje puno od one koju smo svi učili u školama i fakultetima.
Rat se dobija vođenjem borbe a ne ležanjem u hladu čekajući da ti neko drugi donese pobjedu i vlast. To je radio Draža (čekao) a partizani su se borili (makar i u bježaniji kako si ti rekao) i naravno uz pomoć saveznika su pobijedili fašizam i njihove sluge i proglašeni su sa njihove strane kao jedini antifašistički pokret na tlu Jugoslavije. Poraženi imaju pravo da se ljute ali da mijenjaju istoriju nemaju pravo.
Najžalosnije je kad se Dražu pokušava oprati od četničkih zločina sa otrcanom tezom da nije imao kontrolu nad većinom četničkih odreda ( kad su činili zločine ili sarađivali otvoreno sa fašistima), a stalno se hvali kao najveći i jedini istinski komandant.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2010, 04:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

zmijuga je napisao:
Silvio Dante je napisao:

Citiraj:

Поздрав
Самарџић

Kako mi je ovo poznato (3-0 za mene) pa naravno osnovna odlika nacionalista je da poraze slave kao pobjede ili tuđe uspjehe da pripisuju sebi, eto upiši ti sebi odmah 10-0 to mi uopšte ne smeta jer nisam opterećen sa tim.
Linkovi bi sad trebali da rade (nedaj Bože da pomisliš da sam ja izmislio ili napisao nešto).
Što se tiče "nacionalista" jeste dio njih bio nekad u KP ali kao što u svakom žitu ima kukolja tako su neki od njih izdali KP i odabrali nacionalizam kao bolje rješenje (a oni nacionalisti iz sjene i iz mišijih rupa su to jedva dočekali i pridružili im se) a sad vidimo do čega je dovelo to (toliko mrtvih, raseljenih, porušenih tvornica, kuća itd), svi smo svjedoci (ne)djela nacionalista.
Naravno da pobjednik piše istoriju, žalosno je da sad poraženi (četnici i ostali saradnici fašista) pokušavaju da je pišu tj. da je iskrivljuju. U kojoj to normalnoj zemlji (savezničkim snagama) se radi nešto tako, ni u jednoj jer istorija je napisana, samo kod nas povampireni nacionalisti hoće na silu da mijenjaju nešto.
Opet ti kažem da ništa na silu ne pokušavam nametnuti već samo pokazati istorijske činjenice koje su vidjeli i napisali strani saveznički istoričari, oficiri i reporteri, i mogu ti reći da se ne razlikuje puno od one koju smo svi učili u školama i fakultetima.
Rat se dobija vođenjem borbe a ne ležanjem u hladu čekajući da ti neko drugi donese pobjedu i vlast. To je radio Draža (čekao) a partizani su se borili (makar i u bježaniji kako si ti rekao) i naravno uz pomoć saveznika su pobijedili fašizam i njihove sluge i proglašeni su sa njihove strane kao jedini antifašistički pokret na tlu Jugoslavije. Poraženi imaju pravo da se ljute ali da mijenjaju istoriju nemaju pravo.
Najžalosnije je kad se Dražu pokušava oprati od četničkih zločina sa otrcanom tezom da nije imao kontrolu nad većinom četničkih odreda ( kad su činili zločine ili sarađivali otvoreno sa fašistima), a stalno se hvali kao najveći i jedini istinski komandant.

Важи краљу.

ПС. Нису неки, сви су (да ти разбијем илузије).
ПС2. Саучешће теби и твојој рахметли КПЈ.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2010, 13:07 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Silvio Dante je napisao:
bila jednom je napisao:
Tupko je napisao:
...

Не знаш ни за једну акцију коју су четници и партизани извели заједно? Бога ми, изненађујеш ме непријатно.
Помоћи ћу ти, привремено ослобађање Краљева 1941.

ma pogresio sam, mislio sam na akcije Njemaca i partizana...nisi odmah gore citirao pa nisam ni primjetio dok sada nisi napisao, a znam da je bilo zajednickih akcija, zato me uvijek nervira kada se potegne kao argument 100 za jedan protiv partizana, kada je bilo cak i dijeljenja za partizanske akcije 100 partizana, za cetnicke 100 cetnika, premda se na kraju svelo na 100 civila...

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2010, 13:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Silvio Dante je napisao:

А Тито није улазио у пуно ствари ради својих интереса и размишљања?
Партизани су итекако имали сарадњу са окупациним снагама, свидело се то некоме од вас или не.

ne generalizuj, nisam ja mislio da su liucno telefonirali...
postavlja se pitanje, svi su svima neprijatelji, a neprijtelj moga nerpijatelja moze meni biti prijatelj...dvije frakcije ulaze u sukob, treca koristi situaciju, da li to znaci da je to "saradnja" ili koriscenje situacije...
pod saradnjom milsim prije svega zajednicki usaglaseni ciljeve i usaglaseno izvodjenje akcija na najvisem nivou, a ne da dvije strane (nevazno koje) vode borbu, jedna se mora povlaciti a treca strana ih doceka...

Silvio Dante je napisao:
А зашто не могу? Зато што се то теби не свиђа или зато што се не уклапа у борбу народа и народности? Како год, чињеница је да су партизани српски антифашистички покрет (па погледајмо процентуални национални састав "хрватских" партизана или позовимо се на чињеницу да се од партизана крила националност врховног комаданта и поједних комесара а исти ти партизани учени како су нације небитне и споредне. То је све вероватно било чисто зезања ради а можда и због тога што се није смело Србима рећи да им је комесар у чети Хрват нпр. или да је Тито Хрват (мада је сумњам у то).

zato sto nije u redu prema tim ljudima...mislim da je u to vrijeme bilo sasvim svejedno da li si Srbin, Hrvat, Bosnjak ili Njemac, ako si u partizanima znalo se za sta se boris, nije bilo tu prebrojavanja krvnih zrnaca...
To sto mi sa danasnje distance uzimamo sebi za pravo da radimo analize i onda zakljucujemo kako je pokret takav i takav,to je duga stvar...
Ako neki Hrvat ili Bosnjak kaze da je partizanksi pokret vecinski hrvatski ili bosnjacki ili da su imali vise zasluga, ja cu se po toj logici odmah sloziti sa tobom...ali isto tako da Srbin koji velica cetnicki pokret (ne mislim direktno na tebe) kaze da je partizanksi pokret srpski pokret isto tako se necu sloziti...

Silvio Dante je napisao:
А Пећанац је иначе имао докторат на тему фашизма и његове дивизије (само не знам које дивизије) су попуњавали искључиво интелектуалци, проверени фашисти.

veoma je tesko sa tobom diskutovati jer istorijska pitanja prelaze u filozofiju...a naravno da nije bio "fasista" kao "fasista"...ali hajmo onda krenuti diskutovati sta je fasizam, korijene i sve ostalo...odakle ideje Hitleru, koje je knjige citao...nije problem...da utvrdimo koliko je i sam Hitler fasista, jer on zapravo taj program nije izmislio...

Silvio Dante je napisao:
Ко кога оцрњује? То је чињеница. Узмимо само за пример Крагујевац и стрељања ђака и становника Крагујевца.
Сви ту одмах се ухвате СДК-а а нико не спомиње зашто је дошло до стрељања? Па дошло је због тога што је шака партизана на препад побила ненаоружану групу немачких војника који су вежбали гимнастику на локалном спортском терену. И не само да су исти побијени него су и масакрирани (сечење удова, полних органа и сл). Одговор на то нам је познат. Не сумњам да је по твојој филозофији поступак партизана ту исправан јер ето дошли Немци (а као дошли су Немци само код нас и нигде другде) па боље нису ни заслужили..

jesam ja napisao da je ispravno masakrirati ljude...de ti meni objasni, jesu ti Njemci dolazili sa cvijecem i osvajali zemlje?
Sta ti mislis da je bilo sve organizovano, ide proglas nema otpora, i niko nece dizati otpor...pa mi smo niza rasa za njih bili...to da su partizani samo dizali otpor, i to je cisto argument za malu dijecu...Njemci su terorisali narod sa ili bez otpora, zna se kakvo je misljenje imao gospodin glavni za Balkan, ustase jos gore...

Silvio Dante je napisao:
Замењујем тезе? Па победили су и Американци у рату па нису себе издигли до небеса.
Наравно КПЈ је стандардним комунистичким маниром себи приписала све могуће успехе. Неуспеси су постајали успеси, немачко чишћење терена су постале офанзиве, број спасених пилота се дуплирао, број партизанских акција исто тако, итд, итд. Реално, КПЈ је својом пропагандом обезверднила тековине партизанске борбе и то до максимума.

Ја тебе похвалих доле као доброг дискутанта а ти ме сада дискредитујеш. Као олакшавајућу околност узећу да си прехлађен и да имаш температуру јер ове небулозе си могао да напишеш само под утицајем неких тешких анти-грип таблета. Или то или ти се змијуга улоговао на налог. Даље нема.

hehe e jesi nasao primjer Amere, koji otkad je svijeta po njima nisu izgubili rat a za sve jedan dobijeni su upravo oni najzasluzniji...
Pa pripisali su sebi uspjehe, to je jasno, ali to bi svako napravio, poslije takvog jednog "bosansko lonca" nema tu puno dileme...
Uporedi zadnji rat, svi su pobjedili, niko nije izgubio, tri strane, tri istine, tri istorije...svako svoju...
Olaksavajuca okolnosti je da sam preumoran pisao u pola sest ujutro :wink:

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 16:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
ma pogresio sam, mislio sam na akcije Njemaca i partizana.

Па и мени није позната ни једна акција коју су Немци и ЈВуО извели заједно.

Citiraj:
postavlja se pitanje, svi su svima neprijatelji, a neprijtelj moga nerpijatelja moze meni biti prijatelj...dvije frakcije ulaze u sukob, treca koristi situaciju, da li to znaci da je to "saradnja" ili koriscenje situacije...
pod saradnjom milsim prije svega zajednicki usaglaseni ciljeve i usaglaseno izvodjenje akcija na najvisem nivou, a ne da dvije strane (nevazno koje) vode borbu, jedna se mora povlaciti a treca strana ih doceka...

Зар се овај систем не би могао пренети и на ЈВуО код Неретве?

Citiraj:
zato sto nije u redu prema tim ljudima...mislim da je u to vrijeme bilo sasvim svejedno da li si Srbin, Hrvat, Bosnjak ili Njemac, ako si u partizanima znalo se za sta se boris, nije bilo tu prebrojavanja krvnih zrnaca...
To sto mi sa danasnje distance uzimamo sebi za pravo da radimo analize i onda zakljucujemo kako je pokret takav i takav,to je duga stvar...
Ako neki Hrvat ili Bosnjak kaze da je partizanksi pokret vecinski hrvatski ili bosnjacki ili da su imali vise zasluga, ja cu se po toj logici odmah sloziti sa tobom...ali isto tako da Srbin koji velica cetnicki pokret (ne mislim direktno na tebe) kaze da je partizanksi pokret srpski pokret isto tako se necu sloziti...

До касне 1943 проценат других народа у партизанима (наспрам Срба) је био миноран.
Партизани су били најјачи у Босни, а људи су им приступали (и у Херцеговини и у Хрватској) по систему пушка у руке, јер им је био угрошен живот на територијама које су биле под територијом НДХ-а. Осталима живот није био угрожен, па самим тим нису имали потребе да иду у партизане, могли су да буду сасвим обични грађани, док су Срби могли да бирају пушка или усташки нож.
А ако је тако како ти кажеж да у партизанима није било битно ко је шта по националости, зашто је онда прећуткивано да је друг Стари Хрват (наводно) или зашто је борцима прећуткивано нпр. да им је комесар Хрват или муслиман?
Зашто би неко то крио ако није било битно?

Citiraj:
veoma je tesko sa tobom diskutovati jer istorijska pitanja prelaze u filozofiju...a naravno da nije bio "fasista" kao "fasista"...ali hajmo onda krenuti diskutovati sta je fasizam, korijene i sve ostalo...odakle ideje Hitleru, koje je knjige citao...nije problem...da utvrdimo koliko je i sam Hitler fasista, jer on zapravo taj program nije izmislio...

Хитлер није био фашиста, већ национал-социјалиста. Разлика је јако велика.
Не знам које је књиге читао али Пећанца сигурно није.

Сарадња Пећанца са Немцима у другом св. рату је рефлексија "Топличког устанка".
"Топлички устанак" је као успех имао привремено ослобађање Куршумлије и Босилеграда а као резултат масовне ликвидације српског цивилног становништа као одмазда за устанак. Пећанац је са својим комитама потиснуо мање букарске јединице из Топличког округа али када су стигле веће он је са својим комитама побегао у шуму и гору а цивили су прођли како су прошли. Овакав сценарио може идентично да се пренесе и на разне "Ужичке републике", јер су идентично поступали и партизани (потискивање мањих окупаторских јединица, онбда мало весеља у ослобођеној републици, а онда када крене казнена експедиција, пут под ноге гора-шума а цивили како прођу).
Моја радна хипотеза је да је Пећанац себе сматрао директно одговорним за бугарску одмазду и смрт многих цивила након "Топличког устанка", те се из тог разлога одлучио на сарадњу са Немцима, јер је увидео да од ситних устанака нема ништа. Наравно, није ово никакво оправдање, јер могао је нпр. да уопште не учествује у дешавањима другог св. рата али је нека моја претпоставка и мислим да је прилично тачна. Како је завршио Пећанац, познато је.

Citiraj:
jesam ja napisao da je ispravno masakrirati ljude...de ti meni objasni, jesu ti Njemci dolazili sa cvijecem i osvajali zemlje?
Sta ti mislis da je bilo sve organizovano, ide proglas nema otpora, i niko nece dizati otpor...pa mi smo niza rasa za njih bili...to da su partizani samo dizali otpor, i to je cisto argument za malu dijecu...Njemci su terorisali narod sa ili bez otpora, zna se kakvo je misljenje imao gospodin glavni za Balkan, ustase jos gore...

Нису Немци освојили само Балкан већ скоро читаву Европу.
Покрете отпора имале су скоро све освојене земље али је нпр. покрет отпора у Француској ради паметније односно реалније. Мале диверзије, герилска борба, без конкретних отворнеих сукоба са Немцима. А како је радила КПЈ? Отворени фронтови против Немаца. Па то нормалном човеку не може да падне на памет. Једна слабо опремљена (касније боље опремљена) шака војске улази у отворену борбу са небројно пута јачим непријатељем. Да ли је то нормално? Ја мислим да није. Из тих борби партизани су скоро па увек излазили као поражени, а касније је стваран мит о седам непријатељских офанзива. Иначе, партизани и четници су јако ретко успевали да надјачају Вермахт, али су зато успевали често да победе усташе, љотићевце итд.

Citiraj:
Njemci su terorisali narod sa ili bez otpora, zna se kakvo je misljenje imao gospodin glavni za Balkan, ustase jos gore..

С овим се не бих сложио. За разлику од Бугара, Мађара, Италијана, Немци нису вршили непланске злочине. Највећи број злочина од стране Вермахта извршен је по систему казне. Дисциплина у Вермахту је била гвоздена и није дозвољавала иживљавање по жељи.
Лично, у неким разговорима са мојом бабом, она рече да никада нису имали проблем са Немцима нити су их икада малтретирали или пљачкали. У њеном крају највећи проблем каже били су "Черкези" (Козаци), који су вршили пљачке по селима, узимали храну и сл.

Citiraj:
hehe e jesi nasao primjer Amere, koji otkad je svijeta po njima nisu izgubili rat a za sve jedan dobijeni su upravo oni najzasluzniji...
Pa pripisali su sebi uspjehe, to je jasno, ali to bi svako napravio, poslije takvog jednog "bosansko lonca" nema tu puno dileme...
Uporedi zadnji rat, svi su pobjedili, niko nije izgubio, tri strane, tri istine, tri istorije...svako svoju...

Па можемо узети и Енглезе као бољи пример.
Но небитно, јасно је да сваки победник (не само у рату) себи приписује веће заслуге него што их има али КПЈ је заиста претерала максимално. Узмимо само почетак устанка у Југославији. Као дан почетка устанка КПЈ узима 7 јул 1941 године, када Жикица Јовановић Шпанац убија два жандарма Србина на неком сеоском вашару. Дан борбе против фашизма за КПЈ је био дан када је Србин убио два Србина који су само радили свој посао, који су обављали и пре рата.
То је жалосно и неопростиво.
Могли су да узму било који дан где су напали неку немачку чету или неке усташе али не КПЈ је у смрти двојице Срба видела почетак борбе против фашизма (а она два несрећника сигурно нису ни знали шта је фашизам).
Као што рекох жалосно и неопростиво.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 17:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Urbani, a zamisli da tebi dodje srbin da te kolje, jer pripada nekoj drugoj ideologiji, a eto rodjen kao srbin po nacionalnosti, bi li mu se ti suprotstavio? naravno da bi, pa ko koga.
ej, kod nas je bilo svastarasa, mislim rat svi protiv svih na jako malom prostoru...
otkud je ovaj znao, ili mozda jeste znao da mu pripadnik iste nacionalnosti, a razlicite ideologije ne sprema zlo? bi li se ti mogao zakleti u svakog srbina koji je samo rodjen kao srbin da ce ti pomoci i da te nece izdati zato sto ste iste nacionalnosti?
bome, urbani, je se ne slazem s tim. kod nas je bilo komsija jedne nacion. koji su ginuli za svog komsiju druge nacion. i odmah da ti kazem da je tu bilo i srba.

stara narodna: bolje dobar komsija nego rdjav brat.

nis, samo replika na ovo sto si "u cudjenju" napisao.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 18:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

@Silvio
Kao prvo komunisti nisu moji, poštujem ono što su uradili a rekao sam ti da su to potvrdili i stranci, nikad nisam rekao da su oni 100% čisti izašli iz rata, ali u odnosu na druge pokrete imali su najmanje mrlja u svojoj borbi.
Pročitaj šta o četnicima misli i jedan ljotićevac (Dimitrije Najdanović- dr.filozofije na berlinskom univerzitetu)
http://www.scribd.com/doc/20649302/Dimi ... ounistenje

Slika

Uploaded with ImageShack.us
Iz Njemačkih vojničkih novina
Slika

Uploaded with ImageShack.us

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 22:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Silvio Dante je napisao:
До касне 1943 проценат других народа у партизанима (наспрам Срба) је био миноран.
Партизани су били најјачи у Босни, а људи су им приступали (и у Херцеговини и у Хрватској) по систему пушка у руке, јер им је био угрошен живот на територијама које су биле под територијом НДХ-а. Осталима живот није био угрожен, па самим тим нису имали потребе да иду у партизане, могли су да буду сасвим обични грађани, док су Срби могли да бирају пушка или усташки нож.
А ако је тако како ти кажеж да у партизанима није било битно ко је шта по националости, зашто је онда прећуткивано да је друг Стари Хрват (наводно) или зашто је борцима прећуткивано нпр. да им је комесар Хрват или муслиман?
Зашто би неко то крио ако није било битно?

podatke sam negdje vec bio postavio...jasno je sto se tice procenata...
Ne samo Srbi, vec i Jevreji i Romi i protivnicima sistema tj. NDH, npr. hrvatski komunisti...
ne znam za to precutivanje...sam Tito nije imao toliku vlast u pocetku, tek nakon pobjeda nad protivnicima i prije svega podrskom njegovih najblizih saradnika rastao je njegov uticaj (a saradnici znas ko su mi bili)...

Silvio Dante je napisao:
Хитлер није био фашиста, већ национал-социјалиста. Разлика је јако велика.
Не знам које је књиге читао али Пећанца сигурно није.

naravno da postoji razlika, ali o tome ti ja pricam, ako cemo ti i ja uci u diskusiju oko razlika izmedju ova dva srodna sistema (pravca) nije problem, ali ako generalo govorimo, onda dijelimo makar ja mislim dvije suprostavljene strane u drugom svijetskom ratu na fasiste i antifasiste...a ipak znamo svi da nije bilo tako crno bijelo...

Silvio Dante je napisao:
Нису Немци освојили само Балкан већ скоро читаву Европу.
Покрете отпора имале су скоро све освојене земље али је нпр. покрет отпора у Француској ради паметније односно реалније. Мале диверзије, герилска борба, без конкретних отворнеих сукоба са Немцима. А како је радила КПЈ? Отворени фронтови против Немаца. Па то нормалном човеку не може да падне на памет. Једна слабо опремљена (касније боље опремљена) шака војске улази у отворену борбу са небројно пута јачим непријатељем. Да ли је то нормално? Ја мислим да није. Из тих борби партизани су скоро па увек излазили као поражени, а касније је стваран мит о седам непријатељских офанзива. Иначе, партизани и четници су јако ретко успевали да надјачају Вермахт, али су зато успевали често да победе усташе, љотићевце итд.

ko je kako ulazio u borbu je stvar izbora, ali nakon rata mozda upravo takav nacin borbe je i donjeo priznanje Jugoslaviji od svih ostalih zemalja...pominjes Francusku...ulazili su i oni u brobu otvorenu i pobjedjivani da ne kazem zgazeni...danak su placali civili kao i svugdje...samo na kraju rata su im se osvetili visestruko...

Silvio Dante je napisao:
С овим се не бих сложио. За разлику од Бугара, Мађара, Италијана, Немци нису вршили непланске злочине. Највећи број злочина од стране Вермахта извршен је по систему казне. Дисциплина у Вермахту је била гвоздена и није дозвољавала иживљавање по жељи.
Лично, у неким разговорима са мојом бабом, она рече да никада нису имали проблем са Немцима нити су их икада малтретирали или пљачкали. У њеном крају највећи проблем каже били су "Черкези" (Козаци), који су вршили пљачке по селима, узимали храну и сл..

i ja vjerujem da je bilo neplanski dok se nije pojavio otpor, sto ne znaci da nije bilo zlocina, a da se njemacke oficire ili vojnike za zlocine nije kaznjavalo...

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2010, 03:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Urbani, a zamisli da tebi dodje srbin da te kolje, jer pripada nekoj drugoj ideologiji, a eto rodjen kao srbin po nacionalnosti, bi li mu se ti suprotstavio? naravno da bi, pa ko koga.
ej, kod nas je bilo svastarasa, mislim rat svi protiv svih na jako malom prostoru...
otkud je ovaj znao, ili mozda jeste znao da mu pripadnik iste nacionalnosti, a razlicite ideologije ne sprema zlo? bi li se ti mogao zakleti u svakog srbina koji je samo rodjen kao srbin da ce ti pomoci i da te nece izdati zato sto ste iste nacionalnosti?
bome, urbani, je se ne slazem s tim. kod nas je bilo komsija jedne nacion. koji su ginuli za svog komsiju druge nacion. i odmah da ti kazem da je tu bilo i srba.

stara narodna: bolje dobar komsija nego rdjav brat.

nis, samo replika na ovo sto si "u cudjenju" napisao.

Конкретно ја сада не могу да пренесем овај твој одговор на моје писање али претпостављам да мислиш на случај око почетка антифашистичке борбе у Југославији.
Прво, немам шта да замишљам, замишљања ме не занимају нити се тим бавим.Грана која се бави тим, назива се утопија.
Друго, то што си ти написао горе нема везе са овим случајем који сам навео ја. Као што сам рекао тај случај се десио на неком локалном сеоском вашару, где је Јовановић онако, комунистички илегално, хтео да одржи неки политички говор што наравно није било у складу са законом (тадашњим а ни садашњим), када су ова два жандарма хтели да га прекину, Жикица их убије. И сада ти мене покушаваш да убедиш да је нормално што је седми јул изабран као дан када је почела борба против антифашизма? Ајде, молим те...

@ змијуга

И сада ја теби као одговор на те слике поставим заједничке слике партизана и Немаца, изводе из Ђиласових књига, итд.
И сада још треба да као извор послужи један љотићевац? По трећи пут ти говорим да се опасно губиш.
Како не капираш човече да ја теби упорно једну ствар пишем а ти инатно и на силу нећеш да схватиш.
Ја нигде не кажем да сарадње четника и окупационих снага није било али не може на основу таквих сарадњи да се неко окарактерише као издајник и фашиста а друга страна која је све то исто радила као једина исправна и антифашистичка.
Параметри могу само исто да се користе на обе стране а не како је теби воља само на једној јер теби ето то одогвара.
И искрено те замољавам да не цитираш више моје постове, јер си досадан гари, значи смараш и то намерно, константно понављаш једну исту причу која нема основу, нема темељ, не може да прође, али ти си упоран и из уписа у упис потврђујеш моју тезу да силујеш чињенице да би добио жељени облик. Нећу више да ти одговарам јер је дискусија са тобом изгубила сваки смисао.

Citiraj:
podatke sam negdje vec bio postavio...jasno je sto se tice procenata...
Ne samo Srbi, vec i Jevreji i Romi i protivnicima sistema tj. NDH, npr. hrvatski komunisti...
ne znam za to precutivanje...sam Tito nije imao toliku vlast u pocetku, tek nakon pobjeda nad protivnicima i prije svega podrskom njegovih najblizih saradnika rastao je njegov uticaj (a saradnici znas ko su mi bili)...

Стоји и то за Јевреје, Роме и противнике системе али колико је Рома и Јевреја било у партизанима? Ових других је и било сигурно у неком каквом таквом броју али ових првих није било сигуро ни 50. Колико је било противника система у НДХ-а? Мало, премало. То је сад иста фора на коју се Немци чупају за други светски рат,као имали смо и ми противнике система. Јесте али могли су да се наброје на прсте једне руке.

Тито је пре почетка сукова у Југославији већ имао апсолутну моћ јер је пре ратних сукоба већ ликвидирао све конкуренте унутар КПЈ.

Citiraj:
ko je kako ulazio u borbu je stvar izbora, ali nakon rata mozda upravo takav nacin borbe je i donjeo priznanje Jugoslaviji od svih ostalih zemalja...pominjes Francusku...ulazili su i oni u brobu otvorenu i pobjedjivani da ne kazem zgazeni...danak su placali civili kao i svugdje...samo na kraju rata su im se osvetili visestruko...

Ситне су њихове борбе ако се у пореде са овдашњим. Такође страдање њихових цивила је минорно у односу на страдање цивила на овим просторима.

Лично не видим на који се то начин Французима осветио начин борбе који су они водили против Немаца. Крај рата су дочекали као победници, са француском армијом која је заједно са осталим савезничким војскама ушла у Немачку, Аустрију, итд.
Ништа нису изгубили, чак шта више постали су након рата сила број један у Европи и покретач број један већине политичких дешавања која ће касније да доведу до стварања ЕПУ, ЕУРАТОМ-а, итд.

Citiraj:
i ja vjerujem da je bilo neplanski dok se nije pojavio otpor, sto ne znaci da nije bilo zlocina, a da se njemacke oficire ili vojnike za zlocine nije kaznjavalo...

Па сигурно да је било појединачних злочина али дисциплина у Вермахту је заиста била на високом новоу и без команде за конкретне ликвидације цивила (као одмазде и сл.) јако мало таквих непланских злочина је било ако то упоредимо са нпр. Бугарима и Мађарима.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2010, 06:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Silvio Dante je napisao:

Конкретно ја сада не могу да пренесем овај твој одговор на моје писање али претпостављам да мислиш на случај око почетка антифашистичке борбе у Југославији.
Прво, немам шта да замишљам, замишљања ме не занимају нити се тим бавим.Грана која се бави тим, назива се утопија.
Друго, то што си ти написао горе нема везе са овим случајем који сам навео ја. Као што сам рекао тај случај се десио на неком локалном сеоском вашару, где је Јовановић онако, комунистички илегално, хтео да одржи неки политички говор што наравно није било у складу са законом (тадашњим а ни садашњим), када су ова два жандарма хтели да га прекину, Жикица их убије. И сада ти мене покушаваш да убедиш да је нормално што је седми јул изабран као дан када је почела борба против антифашизма? Ајде, молим те...

covjek se vratio iz spanske borbe, znao je sta se sprema, dosao je i politicki i intelektualno spreman za takvo nesto. a nisi napomenuo da je taj isti Spanac poginuo 13. marta 1942. godine u 27-oj godini života, u borbi protiv četnika u selu Radanovcu, kod Kosjerića. tja, to je sitnica.
Silvio Dante je napisao:
Па сигурно да је било појединачних злочина али дисциплина у Вермахту је заиста била на високом новоу и без команде за конкретне ликвидације цивила (као одмазде и сл.) јако мало таквих непланских злочина је било ако то упоредимо са нпр. Бугарима и Мађарима.

a-ha. svi ostali ukljucujuci i rat '92 su vodili statisticke podatke.
ubijale su i svabe. na veliko.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2010, 09:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Silvio Dante je napisao:
Стоји и то за Јевреје, Роме и противнике системе али колико је Рома и Јевреја било у партизанима? Ових других је и било сигурно у неком каквом таквом броју али ових првих није било сигуро ни 50. Колико је било противника система у НДХ-а? Мало, премало. То је сад иста фора на коју се Немци чупају за други светски рат,као имали смо и ми противнике система. Јесте али могли су да се наброје на прсте једне руке.
Тито је пре почетка сукова у Југославији већ имао апсолутну моћ јер је пре ратних сукоба већ ликвидирао све конкуренте унутар КПЈ.

Varas se za otpor Hitleru u Njemackoj, postojao je jak otpor Hitleru i politicki i da kazem "intelektualni", ali Hitler dok nije pocistio po njemu "izdjanike" nije ni kretao u rat...poslije je sve oblike otpora gusio bez puno pitanja i sudova...slican sistem je vladao u svim njegovim satelitima drzavama, svaki oblik otpora ili pomisao na otpor je gusen terorom i streljanjem...
U takvoj situaciji je bilo tesko organizovati otpor, koji bi dobio na znacaju...

Silvio Dante je napisao:

slazem se, ali ovo o cemu mi pricamo nije pocetak price.
Ja sam te pitao, jesu li Njemci sa cvijecem osvajali zemlje?

Poznato je da prvo Musilini pokusao sa svojim blitz ratom okupirati grcku iz Albanije, nije uspio. Hitler je nudio Kraljevini Jugoslaviji da pristupi njihovom savezu, sto je prvo odbijeno, pa prihvaceno, da bi onda demonstracijamana ulicama opet akt pristupanja u Becu ponisten.

Hitler izdaje naredjenje da se napadnu Jugoslavija i Grcka bez prethodnog objadvljivanja rata ili ultimatuma. Napad je izvrsen sa 33 divizije (sest pancirnih divizija) sto je ukupno oko 680 000 hiljada vojnika.
Hrvati, Makedonci,Njemci su pusteni, dok je oko 180 000 hiljada Srba poslano na prisilan rad u Njemacku. Srbe su slali iskljucivo radi misljenja da su krivi za prvi svijetski rat.

sada dolazimo do tacke otpora...

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2010, 15:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
covjek se vratio iz spanske borbe, znao je sta se sprema, dosao je i politicki i intelektualno spreman za takvo nesto. a nisi napomenuo da je taj isti Spanac poginuo 13. marta 1942. godine u 27-oj godini života, u borbi protiv četnika u selu Radanovcu, kod Kosjerića. tja, to je sitnica.

Па и треба да погине, какав је био, боље није ни заслужио.
Значи, по теби свако ко дође из некакве борбе а мисли да зна шта се спрема, може да почне да иде од куће до куће и убија све оне који му не одговарају.
Страшна ти је аргументација. Дивим ти се.

Citiraj:
a-ha. svi ostali ukljucujuci i rat '92 su vodili statisticke podatke.
ubijale su i svabe. na veliko.

Убијале су швабе после усташа највише, али за разлику од осталих нису убијали неплански и по жељи, него плански и по казни.

Citiraj:
Varas se za otpor Hitleru u Njemackoj, postojao je jak otpor Hitleru i politicki i da kazem "intelektualni", ali Hitler dok nije pocistio po njemu "izdjanike" nije ni kretao u rat...poslije je sve oblike otpora gusio bez puno pitanja i sudova...slican sistem je vladao u svim njegovim satelitima drzavama, svaki oblik otpora ili pomisao na otpor je gusen terorom i streljanjem...
U takvoj situaciji je bilo tesko organizovati otpor, koji bi dobio na znacaju...

Кад је постојао? Почетком 30-тих, док још није био дошао на власт, док није разбио комунисте у Немачкој. После никаквог отпора није више ни било.
Наравно да је у таквим ситуацијама било тешко организовати оттпор али реално ни покушаја организације није било ни у Немачкој а ни у НДХ-а од стране највеће већине Хрвата и муслимана, који су или прикључили се новом режиму или су се држали по страни као обични грађани правећи се да се око њих ништа не дешава. Тек један мали број се прикључио партизанима и још један мањи број четницима.

Citiraj:
slazem se, ali ovo o cemu mi pricamo nije pocetak price.
Ja sam te pitao, jesu li Njemci sa cvijecem osvajali zemlje?

Poznato je da prvo Musilini pokusao sa svojim blitz ratom okupirati grcku iz Albanije, nije uspio. Hitler je nudio Kraljevini Jugoslaviji da pristupi njihovom savezu, sto je prvo odbijeno, pa prihvaceno, da bi onda demonstracijamana ulicama opet akt pristupanja u Becu ponisten.

Hitler izdaje naredjenje da se napadnu Jugoslavija i Grcka bez prethodnog objadvljivanja rata ili ultimatuma. Napad je izvrsen sa 33 divizije (sest pancirnih divizija) sto je ukupno oko 680 000 hiljada vojnika.
Hrvati, Makedonci,Njemci su pusteni, dok je oko 180 000 hiljada Srba poslano na prisilan rad u Njemacku. Srbe su slali iskljucivo radi misljenja da su krivi za prvi svijetski rat.

sada dolazimo do tacke otpora...

Али где ту разлика са покореним осталим словенским земљама? Па нису боље прошли ни Пољаци (због пруженог отпора), само су бројчано мање страдали.
Е сад то са "Тројим пактом" је мало чудно, Хитлер је нудио Краљевини Југославији приступ али истовремено и војну неутралност, односно Краљевина Југославија није требала војно да се ангажује а морала је само да дозовли слободан пролаз снагама Вермахта (нешто што је НАТО тражио од Југославије 1999). У том тренутку можда је било боље и приступити таквом савезу јер познато је да су мартовске демонстрације организовали Британци преко својих људи у краљевској војсци (овде још једна комунистичка лаж, да је КПЈ организовала демонстрације 1941).

Ипак, то је све теоретички, реално било је шта је било.

Ја опет понавља, отпор није споран али споран је начин и методе на који је тај отпор вођен од стране КПЈ. Жртвовати толико живота ни због чега (али буквално ни због чега) је велики грех и не видим поенту свега. То би сада било као да ја вама кажем е ајмо сви да изгинемо, да покажемо свету да смо против фашизма. Па да ли би неко од вас кренуо? Наравно да не би, рекли би овај није нормалан. Е то је био случај и тада, само што тада није било избора да ли би неко ишао или не би, већ је био увучен у дешавања недобровољно, па је могао или у шуму или да чека казнене експедиције па шта му Бог да.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2787 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 140  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]