sunchica je napisao:
Silvio Dante je napisao:
Да је то питао неко нормалан да па му одговрим међутим с обзиром да се ради о класичној провокацији искулираћу (а провокација је зато што је баш на овој теми о овоме већ дебело дискутовано само неки то намерно заборављају).
Идемо даље.
Jeli inače imaš praksu vrijeđati sve koji ne razmišljaju kao ti ili sam ja sretnica-izuzetak?
Pitanje nije bila provokacija već je činjenica s kojom barataju svi ozbiljniji istoričari.
Nije teško preko googlea naći orginalno pismo D.Mihailovića upućeno Alojziju Stepincu gdje mu nudi konkretnu saradnju ali i traži konkretnu pomoć!
Sigurna sam da si najmanje duplo stariji od mene ali ti to ne daje pravo da me vrijeđaš!
"Гуглај" по овој теми уназад па ћеш видети да је о томе већ дискутовано нашироко и надебело.
Citiraj:
Tražio si neke podatke, ja ti pokažem podatke od stranih posmatrača, reportera i oficira a ti opet nećeš da povjeruješ, ma i nemoraš to je tvoje pravo ali ja hoću i uvjek ću više vjerovati stranim istoričarima(i ljudima koji su bili u misijama) koji su objektivniji i realniji od ovih novokomponovanih.
Па шта мислиш одакле мени податак о 2.000 спасених савезничких пилота од стране партизана у Другом светском рату?
Walter R. Roberts: Tito, Mihailovic, and the Allies, 1941-1945.
Одавде.
Citiraj:
Nacionalizam i veličanje samo svojih vrijednosti kroz istoriju nam je pokazalo da je to veliko zlo i da su činjeni zločini ogromnih razmjera a ko "fol" u cilju ugroženosti.
Tito nam je pokazao da možemo živjeti svi sa svima(odrastao sam u njegovom vremenu, završio visoke škole) i to je odlika velikog čovjeka i njegovog sistema, a to naravno nikad nije odgovaralo nacionalistima i za to imamo dokaz iz 90-tih a ako i dalje dozvolimo da nas oni strpaju u torove i veličaju ono protiv čega je čitav normalan svijet onda nam negine ponovno ratovanje i u budućnosti.
То је твоје лично размишљање за које ја мислим да је апсолутно неосновано из простог разлога што теби лично Тито није дао ништа (само си ти себи умислио да јесте).
Одговарало којим националистима? Човече, те особе које ти кривиш за рат деведесетих и називаших националистима су кадар КПЈ и Тита. Националиста сам ја, а они су само комунисти који су се преко ноћи пресвукли у нешто друго, исто као што су се неки преко ноћи пресвукли у нешто треће па су од "националиста" постали "демократе" и "либерали" (нпр. Биљана Србљановић, Веран Матић, Ивица Дачић, итд). А сутра ће можда да се пресвуку у нешто четврто али ти ћеш и даље да причаш причу о "националистима".
Citiraj:
Argumentovano ću pokušati pokazati šta o četnicima misle strani istoričari i evo još jedan dio iz jako zanimljive knjige Fitzroya Macleana : Rat na Balkanu
Ostalo je pitanje četnika generala Mihailovića, kojima smo dosada davali mnogo više pomoći nego partizanima i kod kojih je još uvek bila akreditovana britanska vojna misija. Po dokazima iz različitih izvora, a naročito po izveštajima britanskih oficira koji su bili dodeljeni četničkim jedinicama, potvrdilo se ono što sam i ja saznao. Naime, da general Mihailović već dosta dugo nije pružao skoro nikakav otpor Nemcima; da je disciplina u njegovim trupama loša i da su mnogi njegovi komandanti manje ili više otvoreno sarađivali s neprijateljem.
Ukratko, njegov doprinos savezničkom cilju sada je bio tako mali ili nikakav, a akcije koje su se vodile bile su uglavnom delo manjeg broja britanskih oficira, dodeljenih četničkim jedinicama. U ovim okolnostima predloženo je da se Mihailoviću pruži poslednja šansa. Preko britanske misije pri njegovom štabu, od njega će se zatražiti da digne u vazduh jedan železnički most koji je od znatnog strategijskog značaja na železničkoj pruzi Beograd — Solun. Ako to ne izvrši do određenog datuma, misija će biti povučena, a dostavljanje materijala četnicima obustavljeno. Ovaj predlog izgledao je dovoljno pravičan.Ovako se završila veza koja se još od početka zasnivala na nesporazumu. Uz pomoć naše propagande, mi smo u našoj mašti od Mihailovića napravili nešto što on nikada ozbiljno nije ni predstavljao. Sad smo ga odbacili, jer nije ispunio naša sopstvena očekivanja.Pošto je odlučeno da se četnici odbace, zadatak naše politike bio je da što pre pomognemo jačanje partizana u Srbiji.
То је мишљење једног историчара који на то има право, ја имам друго мишљење.
Он не узима у обзир следеће чињенице:
Да је ЈВуО најснажнија била на територији Србије где су окупационе снаге биле Немци.
Знамо какви су окупациони ратни закони важили у Србији. Најокрутнији у односу на остатак Краљевине Југославије. Пример је наредба "сто за једног".
У таквим околностима ЈВуО није имала никакве шансе да држи ритам акција као партизани, чији је гро снага био у Б/Х. Њима је било доста лакше, јер је бих била под управом усташа и руке су им биле прилично одрешене те им је простор за деловање био већи. А какве су акције у Србији имали партизани? Крагујевац, Ужице. Како се то завршило? Па знамо, читали смо Десанку Максимовић.
Ту је суштина проблема, наравно Британац о томе није мислио јер је њему био циљ само да се акција, а последице тих акција и цивилне жртве као цех тих акција га нису занимале (јер да јесу не би бомбардовали Србију на Васкрс 1944 године). ЈВуО се користио ситним акцијама (од којих су неке биле и јако значајне) једноставно чувајући људство за "одсудну битку" која је требала да се деси по искрцавању савезника на Јадран. Британац је управу у једној ствари:
Citiraj:
a je disciplina u njegovim trupama loša i da su mnogi njegovi komandanti manje ili više otvoreno sarađivali s neprijateljem.
Ово је тачно. Један од главних разлога пораза лежи управо у овоме. Михаиловић није имао ни снаге ни могучности да своје локалне и регионалне комаданте држи под контролом. Јако лоша повезаност током рата. Контролисао је само округ где се налазио главни штаб а све остало је било по вољи локалних комаданата. То једна војска није смела себи да допусти (али је донекле размиљиво јер ЈВуО није поседовала технику којом би могла да буде боље повезана). Други разлог за пораз представља лаковерност Михаиловића и слепо веровање у савезничке планове о искрцавању на Јадран. Јел спомиње негде то Меклин или је "заборавио"? Читав ток рата савезничке мисије које су боравиле у Главном штабу су Михаиловића уверавале да савезници планирају искрцавање на Јадран (па су сходно томе и прављени планови за деловање ЈВуО, тако ће ЈВуО 1944 покренути иницијативу у Далмацији за ослобађање приморских територија) иако тај план реално никада није ни постојао. Лицемерно је од Меклина пљувати по некоме ако зна (а зна) каквим се све подлостима служила његова влада која је да би сачувала своју земљу и свој народ жртвовала Србе (и онај део других народа који се није прикључио окупационим снагама) у Југославији.
Иначе какве акције је ЈВуО извршавала у Србији (и делом у Б/Х) можеш да прочиташ у књизи: " Partiot or Traitor: The case of general Mihailovich", коју је издао Хуверов институт, универзитет Стенфорд, Калифорнија, стране 89-100 (период август - септембар 1943).
Citiraj:
Ništa ja ne silujem niti namećem, silovanjem se naprotiv može nazvati iskrivljivanje činjenica od strane npr. M.Samardžića i njemu sličnih kao i u "Pogledima" gdje kod istog autora u dva djela stoje različiti podatci o broju spašenih pilota i naravno više nego što drugi tvrde.
Citiraj:
zadatak naše politike bio je da što pre pomognemo jačanje partizana u Srbiji.
И поред те силне помоћи нису направили ништа јер се партизани у Србију враћају тек са "Црвеном армијом".
Сложио бих се у вези Самарџића. Мада су "Погледи" дефинитивно допринели откривању неких историјских чињеница.
Овај чланак што си поставио искрено нисам читао нити хоћу јер видим да је из листа "Време" а који је близак ЛДП-у, "српској" странци која се залаже за независно Косово. И сада ти очекујеш да ја прочитам тај чланак и узмем то за озбиљно?
Или да поставим ја као контра-аргумент нешто из "Погледа"?
Citiraj:
Многе ствари из комуниситичке литературе нису вјеродостојне.
Ето, на примјер, зашто би "надувавали" цифре о спашеним пилотима и авијатичарима? Евидентно је да су их спашавали, што нико не оспорава, али чему увећавање цифри?
Данас је дошло до срозавања улоге НОП-а у другом светском рату а највећи кривац за то је КПЈ, јер је константно читаво време након другог светског рата преувеличавала своју улогу и улогу партизана у Другом свестком рату. Значи партизани су спасили око 2.000 савезничких пилота. Шта је ту лоше? Ништа, фантастичан резултат. Али то КПЈ није било довољно па је увећала тај резултат за неких 50%. Чему и због чега? И онда се неко чуди када се данас оспорава и умањује улога партизана. Па умањује се јер се оспоравају лажи и полуистине,а нажалост жртве тога постају и истине. Иначе, змијуга се овог дела није дохватио, ваљда му се не уклапа у написану историју.
У вези података за које сам рекао да сумњам:
Већ сам рекао да би спасили 2.000 пилота за тај период од 4 месеца (а то је змијуга навео) морало је да буде оборено између 500 и 1000 авиона.
Укупан број оборених америчких авиона 1944 је био 1.293 борбена авиона, у целом свету (Нормандија, Азија) не рачунајући медитеран.
Па шта мислите колико је борбених авиона могло да буде оборено над Медитераном (а ту се подразумева и Балкан) ако знамо да над Италијом није било скоро никаквих дејстава, већ једино над Балканом (Румунија, Бугарска и Србија) и то све у периоду од 8 месеци?
Сигурно ни четвртина од горе наведеног броја.