banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jul 2025, 21:46

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2787 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 140  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Maj 2010, 00:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Ја не знам где ти видиш да четници хвале партизански покрет као "српски"?
Који четници?

Такође, партизански покрет јесте српски јер је до пред крај 1943. био у највећем проценту српски па и после 1343 такође.
Рећи као било је ту и других па није српски је исто као рећи ето у Партизану данас играју два црнца и један Бразилац па због тога Партизан није српски тим већ је ето тим народа и народности.
Доста поједностављено али је тако.

Сложио бих се са твојом констатацијом о многим групама унутар четника од којих су неке биле сарадници фашиста (не фашисти, јер шта је српски сељак, који је нпр. био члан четника војводе Пећанца, могао да зна о фашизму?) али ДМ сигурно није био фашиста а о сарадњи са фашистима би могло много тога да се напише. Везе са окупационим снагама имали су и партизани па тако можемо поставити и питање да ли су партизани били фашисти? Ја мислим да нису али исто тако мислим да нису били ни комунисти (највећим делом).
Лако је нама сада из ове позиције лепити некоме етикету ову или они али прилично сам сигуран да ни ја ни ви да смо живели у оном времену не би били овако "паметни" као данас и питање је велико да ли би ми били тада на "исправној" страни.

После битке сви су генерали.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2010, 00:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Mar 2010, 14:09
@Tupko
Kad nešto napišem,ili postavim sliku ili link, reakcija je ista,"To je laž, neistina, podmetanje, komunistički pisac ili istoričar itd."
Ako te stvarno interesuje istina sam ćeš potražiti knjige ili linkove onih oficira iz "misije".
Teheransku konf. sam spomenuo jer su tad javno saveznici odbacili četnike i u deklaraciji naveli da će isključivo pomagati i podržavati partizanski pokret. A ti se pitaj zašto su ih odbacili (pronađi izvještaje savezničkih oficira, ja sam ih pronašao i pročitao).
To je bio udarac za Dražu ali "on"koji je čekao invaziju i dolazak saveznika (a znao je da će fašisti izgubiti rat) spašavanje savezničkih pilota je bio mu je način da se pokušaju skupiti poeni kod saveznika.
Jesu četnici spašavali pilote(cifre se kreću od 100 do 1000 zavisno od novokomponovanih istoričara) ali to su radili i partizani.
Zašto ga se i kralj odrekao i pozvao četnike da pređu u pertizanske jedinice?

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2010, 00:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Зато што је на то био принуђен од стране Черчила, британске владе и Шубашића а у замену му обећан повратак у земљу и успостављање власти заједно за Титом (лаковерно али шта и очекивати од једног младића).
Наравно да од тога није било ништа а касније ће старији и искуснији краљ да се извине Србима и каже да му је то била највећа грешка у животу.

Спашавали су и партизани али у много мањем броју него четници а такође није тачно да су пилоти спасавани када је било јасно да ће фашисти изгтубити рат, спашавани су током целог рата.

Слабо си ти шта читао од литературе.

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2010, 00:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 11 Apr 2010, 14:10
Silvio Dante je napisao:
Ја не знам где ти видиш да четници хвале партизански покрет као "српски"?
Који четници?

Можда Била једном мисли на мене? Да сам четник. Јер је мене цитирао?
Нисам четник. Заправо, питање је колико има живих четника данас. Мислим на оне четнике из Другог св. рата. Многи лијепе некима из прошлог рата етикету четници. Да ли су то четници или не? Овдје помињемо четнике из Другог св. рата (било је и четника прије 40-их година двадесетог вијека).

Silvio Dante je napisao:
Такође, партизански покрет јесте српски јер је до пред крај 1943. био у највећем проценту српски па и после 1343 такође.
Рећи као било је ту и других па није српски је исто као рећи ето у Партизану данас играју два црнца и један Бразилац па због тога Партизан није српски тим већ је ето тим народа и народности.
Доста поједностављено али је тако.

Јесте већински српски покрет, покрет Срба радника и сељака, али је било и Хрвата и Муслимана и чак других народа у њему. Били су мањина, али било је оних Хрвата и Муслимана који су се борили против окупатора. А било је нпр. Муслимана међу четницима.
Али се у комунизму увијек говорило о залагању народа и народности у ослободилачком покрету. Некако се идентитет и састав остављао у страну, како би се градио култ Југословенства.

Silvio Dante je napisao:
Сложио бих се са твојом констатацијом о многим групама унутар четника од којих су неке биле сарадници фашиста (не фашисти, јер шта је српски сељак, који је нпр. био члан четника војводе Пећанца, могао да зна о фашизму?) али ДМ сигурно није био фашиста а о сарадњи са фашистима би могло много тога да се напише. Везе са окупационим снагама имали су и партизани па тако можемо поставити и питање да ли су партизани били фашисти? Ја мислим да нису али исто тако мислим да нису били ни комунисти (највећим делом).
Лако је нама сада из ове позиције лепити некоме етикету ову или они али прилично сам сигуран да ни ја ни ви да смо живели у оном времену не би били овако "паметни" као данас и питање је велико да ли би ми били тада на "исправној" страни.

После битке сви су генерали.

Око овог лијепљења етикета. Има тога доста доста данас.
Поготово у БиХ сада пред изборе и то од стране оних који тврде да су насљедници комуниста (СДП) и који тврде да само они, без стручне заједнице, могу писати законе којима би етикетирали. иако су народу бивше државе раскрстили са комунизмом.

Партизани јесу имали веза са окупаторима. Ако би се служили начином на који неки прозивају четнике, онда би и партизанима могли налијепити етикету фашиста.
А и партизани су сарађивали и са четницима. Заправо, било је различитих сарадњи.

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2010, 00:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

zmijuga je napisao:
@Tupko
Kad nešto napišem,ili postavim sliku ili link, reakcija je ista,"To je laž, neistina, podmetanje, komunistički pisac ili istoričar itd."
Ako te stvarno interesuje istina sam ćeš potražiti knjige ili linkove onih oficira iz "misije".
Teheransku konf. sam spomenuo jer su tad javno saveznici odbacili četnike i u deklaraciji naveli da će isključivo pomagati i podržavati partizanski pokret. A ti se pitaj zašto su ih odbacili (pronađi izvještaje savezničkih oficira, ja sam ih pronašao i pročitao).
To je bio udarac za Dražu ali "on"koji je čekao invaziju i dolazak saveznika (a znao je da će fašisti izgubiti rat) spašavanje savezničkih pilota je bio mu je način da se pokušaju skupiti poeni kod saveznika.
Jesu četnici spašavali pilote(cifre se kreću od 100 do 1000 zavisno od novokomponovanih istoričara) ali to su radili i partizani.
Zašto ga se i kralj odrekao i pozvao četnike da pređu u pertizanske jedinice?

Проблем код комунистичких аутора, а једног си цитирао, сам ти већ објаснио.
Понављам, историја није исписана како ти тврдиш, има много празнина јер се многе ствари о неким периодима још увијек не знају, а многе ствари о преиоду о којем говоримо сада излазе на видјело.
Ја сам историју изучавао по књигама комуниста, па ми је сада интересантно, јер су неки подаци нетачни, а слика о неким стварима је била искривљена, а да ли случајно или намјерно (ипак намјерно :wink: ), неке ствари нису ни биле поменуте.

И Сивио Данте је у праву када ти каже да си слабо читао.

Четници су током цијелог рата спашавали пилоте. Потражи податке и извјештаје официра (када већ помињеш извјештаје официра). И нема играња са цифрама (говорим о операцији Халијард). Погтово овима које сам ја изнио.

Поменуо си да су партизани спасли више пилота од четника, па те молим да напишеш извор.
Јер, написао си да си сигуран у то. А само онај ко има егзактне податке може тврдити да је сигуран. Па чак и да јесу спасили више, та цифра не би умањила резултате операције Халијард нити би умањила спашавање пилота од стране четника током рата на исти начин како напори четника не умањују напоре партизана да спасу савезничке пилоте и авијатичаре.

Поново ти постављам питања:
Да ли су четници спасили и пребацили 512 пилота у операцији Халијард?
Да или не? Да ли би неко ко је фашиста урадио тако нешто, спасвао савезничке пилоте (и то без накнаде)? А још су то чинили током цијелог рата.

За крај,
Најлакше је лијепити етикете. Видимо то свакодневно. Али, колико такво лако лијепљење етикета са климавим аргументима има упоришта у науци?

Али, долазимо и до нечега другога. Да ли помињање четника ових дана у медијима БиХ у контексту једнога закона помало скреће са теме о учествовању припадника других народа на страни фашиста и злочина које су чинили у Другом свјетском рату? Тешких злочина!

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2010, 10:11 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Apr 2010, 13:28
Silvio,

Kako objašnjavaš četničku saradnju sa ustašama i pisma koja je D.Mihailović slao Alojziju Stepincu?

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2010, 15:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Да је то питао неко нормалан да па му одговрим међутим с обзиром да се ради о класичној провокацији искулираћу (а провокација је зато што је баш на овој теми о овоме већ дебело дискутовано само неки то намерно заборављају).

Идемо даље.

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2010, 16:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

@Silvio
Slabo vi čitate prave i istinite zapise onih ljudi (stranaca) koji su bili na licu mjesta i čiji su izvještaji i reportaže kasnije unešeni u njihove memoare ili knjige. Malo se potrudite i pronađete navedene knjige skinete na PC i čitajte. A što se Branislava Kovačevića tiče i on u svojim pisanjima pored što iznosi podatke o četničkoj saradnji sa fašistima isto tako se dosta kritički osvrće i na neke od propusta ili pogrešaka Tita i partizana.
Denis Johnston, Irac, jedan od ratnih reportera u ww2 u svojoj knjizi "Devet rijeka od Jordana" na 30-tak stranica govori o partizanskom pokretu i pravim antifašistima.
http://012station.bloger.hr/post/govori ... 58803.aspx

http://012station.bloger.hr/post/dolaza ... 71044.aspx (o spašavanju savezničkih pilota i oštećenih aviona)
http://www.nacional.hr/clanak/13495/ame ... ne-turiste
http://www.slobodnadalmacija.hr/Mozaik/ ... fault.aspx

http://www.jutarnji.hr/americki-pilot-- ... a-/223815/

A i u ovom propagandnom filmu nije se mogla sakriti činjenica da su i partizani spašavali savezničke pilote
http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Ku ... nak=215939

U svom djelu "Second World War", W.Churchill je napisao i ovo: "Partizanske snage drže na Balkanu ništa manje nego 21 njemačku diviziju. Pored njih, u Grčkoj i Jugoslaviji nalazi se 9 bugarskih divizija. Sve u svemu, ove hrabre gerilske formacije privukle su 30 neprijateljskih divizija...".

Zanimljiv je i ovaj tekst posebno ovo sa crvenim slovima: http://www.srpskapolitika.com/Tekstovi/ ... a/061.html

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2010, 17:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

А где је било ко написао да партизани нису спашавали пилоте?
Нема потребе да измишљаш.

А иначе прочитао сам доста књига, и страних и домаћих.

Не видим везу текста "српске политике" са темом овде. Мислим да ти уствари и не знаш шта хоћеш да кажеш а што је још горе не знаш ни како да нам кажеш то што би хтео али не знаш шта би хтео.
Спамујеш тему без икакве потребе.

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2010, 17:51 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
sunchica je napisao:
Kako objašnjavaš četničku saradnju sa ustašama i pisma koja je D.Mihailović slao Alojziju Stepincu?

Kako objasnjavas posthumno odlikovanje jednog vode fasistickog odreda od strane pobjednika u WWII?

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2010, 19:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Silvio Dante je napisao:

Не видим везу текста "српске политике" са темом овде. Мислим да ти уствари и не знаш шта хоћеш да кажеш а што је још горе не знаш ни како да нам кажеш то што би хтео али не знаш шта би хтео.

Kažeš da čitaš a vidim da nisi pročitao post od Tupka na prethodnoj stranici gdje pita :Gdje ima dokaza da su partizani spasili više pilota i članova posada savezničke avijacije? (samo na Visu je spašeno više nego u operaciji"H", a puno je spašenih i na ostalim dijelovima Yuge).
Isto tako sam pročitao puno knjiga i polagao ispite iz vojne istorije, a posebno cijenim strane pisce, reportere i žive učesnike iz tog perioda koji su objektivni za razliku od ovih novokomponovanih istoričara na svim stranama.
Znam ja dobro šta govorim ali bit je da ti to ne želiš shvatiti, naravno napad je najbolja odbrana ali kad pročitaš djela onih koje sam naveo u prethodnim postovima možda i vidiš zašto su Dražu i četnike prestali pomagati saveznici.

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2010, 21:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

zmijuga je napisao:
Silvio Dante je napisao:

Kažeš da čitaš a vidim da nisi pročitao post od Tupka na prethodnoj stranici gdje pita :Gdje ima dokaza da su partizani spasili više pilota i članova posada savezničke avijacije? (samo na Visu je spašeno više nego u operaciji"H", a puno je spašenih i na ostalim dijelovima Yuge).
Isto tako sam pročitao puno knjiga i polagao ispite iz vojne istorije, a posebno cijenim strane pisce, reportere i žive učesnike iz tog perioda koji su objektivni za razliku od ovih novokomponovanih istoričara na svim stranama.
Znam ja dobro šta govorim ali bit je da ti to ne želiš shvatiti, naravno napad je najbolja odbrana ali kad pročitaš djela onih koje sam naveo u prethodnim postovima možda i vidiš zašto su Dražu i četnike prestali pomagati saveznici.

Дечко је питао где је доказ да су спасили више а ти си одоговорио како имаш доказ да си и партизани спасавали пилоте. Ја знам да читам а ти си написао реченицу у контексту да је неко тврдио да партизани нису спасавали пилоте, што је измишљотина са твоје стране.

Citiraj:
samo na Visu je spašeno više nego u operaciji"H", a puno je spašenih i na ostalim dijelovima Yuge).

Колико их је спасено на Вису?

Види, свако ко зна ратна дешавања на простору Краљевине Југославије зна да је највише савезничких пилота оборено над Србијом (приликом летова за Румунију или назад), власт у Србији до 1944 године су држали четници тако да је јако тешко могуће да су партизани спасили више пилота кад им је једноставно прилив истих био много мањи (колико је савезничких авиона оборено у БиХ, реално можда 10 а можда ни толико).

Citiraj:

Консултовао и прочитао и прве, и друге и треће. Укључујући и извештаје савезничких мисија код четника и код партизана. Ако ти мислиш да је си на форуму овде да нама отворио очи јер смо ето сисали весла и немамо појма, грдно си се преварио.
И молим те поштеди ме извора за индексом .hr.

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2010, 22:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Silvio Dante je napisao:
zmijuga je napisao:
Silvio Dante je napisao:

Дечко је питао где је доказ да су спасили више а ти си одоговорио како имаш доказ да си и партизани спасавали пилоте. Ја знам да читам а ти си написао реченицу у контексту да је неко тврдио да партизани нису спасавали пилоте, што је измишљотина са твоје стране.

Citiraj:
samo na Visu je spašeno više nego u operaciji"H", a puno je spašenih i na ostalim dijelovima Yuge).

Колико их је спасено на Вису?

Види, свако ко зна ратна дешавања на простору Краљевине Југославије зна да је највише савезничких пилота оборено над Србијом (приликом летова за Румунију или назад), власт у Србији до 1944 године су држали четници тако да је јако тешко могуће да су партизани спасили више пилота кад им је једноставно прилив истих био много мањи (колико је савезничких авиона оборено у БиХ, реално можда 10 а можда ни толико).

Citiraj:

Консултовао и прочитао и прве, и друге и треће. Укључујући и извештаје савезничких мисија код четника и код партизана. Ако ти мислиш да је си на форуму овде да нама отворио очи јер смо ето сисали весла и немамо појма, грдно си се преварио.
И молим те поштеди ме извора за индексом
.hr.

Nije mi namjera da "nekom otvaram oči" a ranije sam napisao da mi nije ni namjera da nekoga provociram. Namjera mi je da pokušam normalno diskutovati i argumentovano pokazati dokaze (prvenstveno stranih istoričara i učesnika u ratu) "ko je ko bio u ww2" na prostorima Jugoslavije i zašto su saveznici odbacili Dražu a svu pomoć usmjerili Titu i partizanima.
Eto poštedjeću te izvora sa indeksom .hr ali nemoj mi prigovoriti i za ove strane indekse i linkove, i nemoj sad ove Engleze i Amera nazivati komunistima itd.

Ovaj citat je iz poglavlja "FAILURE OF A MISSION: Robert McDowell in Yugoslavia, 1944", strana 197, "knjiga OSS around the globe"
Air Crew Rescue Unit
According to the data gathered and published by Walter Roberts from August 9, 1944, until December 27, 1944, the Americans evacuated 432 American airmen from Chetnik territory and more than 2,000 Allied airmen from the territory under the control of Tito's Partisans.1" As early as January 1944, the American Maj. Linn Farish and 2d Lt. Eli Popovich had initiated action for the rescue of American aircrews shot down over Yugoslavia. On two occasions, January 23 and March 15, 1944, they discussed this subject with Marshal Tito. "The Marshal fully agreed and issued orders to all units of the Yugoslav People's Army of National Liberation and Partisan Detachments that they were to rescue, by force of arms if necessary, American Airmen forced down over Yugoslavia," they wrote in their report.
The Americans planned and executed similar actions in Chetnik territory at a later date. On October 19, 1943, American 2d Lt. George Musulin parachuted in the vicinity of Mihailovic's headquarters, where he subsequently acted as an interpreter. After the Allies had broken all contacts with the Chetniks, Musulin returned to Italy and repeatedly insisted that American representatives be sent to the headquarters of Mihailović with a view to organizing the rescue and evacuation of American airmen,20

http://www.time.com/time/magazine/ar...774092,00.html

http://www.independent.co.uk/news/obitu ... 37837.html
Nadam se da dobro znaš engleski jezik jer me mrzi prevoditi.

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2010, 00:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Уредно. Међутим мени је једноставно тешко поверовати да је од августа 1944 до децембра 1944 евакуисано 2432 амричка пилота са простора Краљевине Југославије. Ок, више чланова посаде се налазило у једном авиону али опет неопходно је по овој цифри да буде оборено бар 800-1000 авиона. Савезничка авијација је деловала у бомбардовању Србије 1944 и у бомбардовању Румуније где је опет прелетала Србију. У БиХ и територијама под партизанском контролом није било већих деловања савезничке авијације.

У том периоду од 4 месеца нема шансе да је оборен толики број савезничких авиона. Сумњам у те податке, јер ми се чине нереалним.
ЈВуО је током читавог рата евакуисала око 700 пилота (од тога највећи број операцијом у Прањанима 1944).
Све ово кад се сабере нема шансе да су партизани спасили 2.000 пилота за 4 месеца. Пре ће бити да се ради о укупном броју за време читавог рата (чисто да покажемо парадокс комунистичке пропаганде: комунистичке лектире наводе 4.000 спасених пилота са време другог светског рата). Значи, партизани јесу спасили више пилота од четника али највећи подухват спасавања пилота обављен је у операцији у Прањанима.

Треба још додати да је апсолутна неистина да су четници спасавали пилоте да би им заузврат савезници помогли или плаћали јер приликом операције у Прањанима четници нису добили апсолутно никакву помоћ од стране савезника (а та помоћ је била очекивана) а то их није омело да и 1945 са импровизованог аеродрома на Озрену спасу између 50 и 100 пилота (опет без икакве надокнаде, врло чудно за освбедочене фашисте).

С друге стране, осим константне помоћи у оружју, муницији, материјалу и храни партизани су пребацили у Италију око 16 хиљада рањеника и болесника у савезничке болнице.
Значи, имали су користи.

Четници су у Италију пребацили само пар официра и Живка Топаловића који је тамо отишао са задатком да покуша да поправи политички положај ЈВуО пред савезницима.
Михаиловић је одбио да напусти земљу а имао је шансу у последњој евакуацији са аеродрома на Озрену.

Те твоје тезе се у много чему не уклапају а не уклапају се зато што их ти буквално силујеш да би добио облик какав теби одговара.

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2010, 01:58 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Silvio Dante je napisao:
Ја знам да читам а ти си написао реченицу у контексту да је неко тврдио да партизани нису спасавали пилоте, што је измишљотина са твоје стране.

Тачно. Ја нисам тврдио да партизани нису спашавали авијатичаре, нити сам умањивао улогу партизана.
Ево још једном:
Tupko je napisao:
чак и да јесу спасили више, та цифра не би умањила резултате операције Халијард нити би умањила спашавање пилота од стране четника током рата на исти начин како напори четника не умањују напоре партизана да спасу савезничке пилоте и авијатичаре.

И четници и партизани су спашавали пилоте и авијатичаре, није спорно нити то демантујем!

Код операције Халијард је важно напоменути да су многи пилоти и авијатичари спашени добрим дијелом на окупираном дијелу територије, а затим скривени пребачени у слободне Прањане, одакле су одлетјели. И то без накнаде.

Мени је била интереснатна Змијугина тврдња партизани су спасили више, што је помало неспретно јер је прво написао да "сматра" да је било више, па то поновио, па је тек онда тражио податке. А представља себе као озбиљног дискутанта који нормално дискутује.
zmijuga je napisao:
Namjera mi je da pokušam normalno diskutovati i argumentovano pokazati dokaze

Чини ми се да Змијуга да неке ствари не желиш да прихватиш, иако су истините јер се не поклапају са твојим ставовима које пропагираш ;)
Како то описује Силвио Данте:
Silvio Dante je napisao:
Те твоје тезе се у много чему не уклапају а не уклапају се зато што их ти буквално силујеш да би добио облик какав теби одговара.

Змијуга је написао да је историја исписана. Историја није исписана. Поготово неке ствари из историје у том периоду којег помињемо.

Silvio Dante je napisao:
чисто да покажемо парадокс комунистичке пропаганде: комунистичке лектире наводе 4.000 спасених пилота са време другог светског рата

Многе ствари из комуниситичке литературе нису вјеродостојне.
Ето, на примјер, зашто би "надувавали" цифре о спашеним пилотима и авијатичарима? Евидентно је да су их спашавали, што нико не оспорава, али чему увећавање цифри?

Silvio Dante je napisao:
Значи, партизани јесу спасили више пилота од четника али највећи подухват спасавања пилота обављен је у операцији у Прањанима.

Та акција, коју змијуга пише само као "H" (а назива се Операција Halyard), се спомиње као једна од највећих (негдје и као највећа) акција спашавања америчких пилота и авијатичара у двадесетом вијеку.
А мени се чини да се није ни помињала пуно у СФРЈ све до пада комунизма :wink: Можда се није уклапала у нечију причу...

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2010, 08:19 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Apr 2010, 13:28
Silvio Dante je napisao:
Да је то питао неко нормалан да па му одговрим међутим с обзиром да се ради о класичној провокацији искулираћу (а провокација је зато што је баш на овој теми о овоме већ дебело дискутовано само неки то намерно заборављају).

Идемо даље.

Jeli inače imaš praksu vrijeđati sve koji ne razmišljaju kao ti ili sam ja sretnica-izuzetak?

Pitanje nije bila provokacija već je činjenica s kojom barataju svi ozbiljniji istoričari.
Nije teško preko googlea naći orginalno pismo D.Mihailovića upućeno Alojziju Stepincu gdje mu nudi konkretnu saradnju ali i traži konkretnu pomoć!

Sigurna sam da si najmanje duplo stariji od mene ali ti to ne daje pravo da me vrijeđaš!

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2010, 10:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2009, 21:43
sunchica je napisao:
Silvio Dante je napisao:

Идемо даље.

Jeli inače imaš praksu vrijeđati sve koji ne razmišljaju kao ti ili sam ja sretnica-izuzetak?

Pitanje nije bila provokacija već je činjenica s kojom barataju svi ozbiljniji istoričari.
Nije teško preko googlea naći orginalno pismo D.Mihailovića upućeno Alojziju Stepincu gdje mu nudi konkretnu saradnju ali i traži konkretnu pomoć!

Sigurna sam da si najmanje duplo stariji od mene ali ti to ne daje pravo da me vrijeđaš!

Sunčice po nekad imam utisak i da mi pretjerujemo. I sam Dante je napisao da istina nije crna ili bijela. Meni je problem što je siva. I to odvajkada. Još mi posluže bradonje s redenicima i zastavama s mrtvačkom glavom? I sa takvim znakovljem da pričamo o patriotizmu? O hrišćanskim namjerama? Politika je kurava ali istorija je nešto što drugi kroje. Onda se ja pitam, da li je bilo više krojača ili materijala? Što se tiče mene nek idu svi u tri lijepe da nepišem šta, i crveni i crni i bijeli i plavi, samo znam da je nevin narod uvijek strado. Što? Zato što smo mi srbi a i ovi ostali imali previše jajara koje su zloupotrebljavali taj isti narod. Još gori su mi oni koji ima pružaju podršku pod kontom patriotizma. Svi se nešto pozivaju na neke dokumente ali niko negleda danas kad ta ista zla i dalje postoje. Ali neka postoje. Da nije njih mi nebi bili dobrice. :wink: Mi, partizani, naravno. I Silvio je partizanovac i to zagriženiji od nas sigurno.

P.S: Veliš nekad da otac pozdravlja? E vraćam mu pozdrave, drugarske!

"Nacionalizam je zlo koje ne spaja nego razdvaja ljude, jer ih negira u njihovoj pravoj biti - čovječnosti" - MILAN KANGRGA

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2010, 16:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Silvio Dante je napisao:
Уредно. Међутим мени је једноставно тешко поверовати да је од августа 1944 до децембра 1944 евакуисано 2432 амричка пилота са простора Краљевине Југославије. Ок, више чланова посаде се налазило у једном авиону али опет неопходно је по овој цифри да буде оборено бар 800-1000 авиона. Савезничка авијација је деловала у бомбардовању Србије 1944 и у бомбардовању Румуније где је опет прелетала Србију. У БиХ и територијама под партизанском контролом није било већих деловања савезничке авијације.

У том периоду од 4 месеца нема шансе да је оборен толики број савезничких авиона. Сумњам у те податке, јер ми се чине нереалним.
ЈВуО је током читавог рата евакуисала око 700 пилота (од тога највећи број операцијом у Прањанима 1944).
Све ово кад се сабере нема шансе да су партизани спасили 2.000 пилота за 4 месеца. Пре ће бити да се ради о укупном броју за време читавог рата (чисто да покажемо парадокс комунистичке пропаганде: комунистичке лектире наводе 4.000 спасених пилота са време другог светског рата). Значи, партизани јесу спасили више пилота од четника али највећи подухват спасавања пилота обављен је у операцији у Прањанима.

Треба још додати да је апсолутна неистина да су четници спасавали пилоте да би им заузврат савезници помогли или плаћали јер приликом операције у Прањанима четници нису добили апсолутно никакву помоћ од стране савезника (а та помоћ је била очекивана) а то их није омело да и 1945 са импровизованог аеродрома на Озрену спасу између 50 и 100 пилота (опет без икакве надокнаде, врло чудно за освбедочене фашисте).

С друге стране, осим константне помоћи у оружју, муницији, материјалу и храни партизани су пребацили у Италију око 16 хиљада рањеника и болесника у савезничке болнице.
Значи, имали су користи.

Четници су у Италију пребацили само пар официра и Живка Топаловића који је тамо отишао са задатком да покуша да поправи политички положај ЈВуО пред савезницима.
Михаиловић је одбио да напусти земљу а имао је шансу у последњој евакуацији са аеродрома на Озрену.

Tražio si neke podatke, ja ti pokažem podatke od stranih posmatrača, reportera i oficira a ti opet nećeš da povjeruješ, ma i nemoraš to je tvoje pravo ali ja hoću i uvjek ću više vjerovati stranim istoričarima(i ljudima koji su bili u misijama) koji su objektivniji i realniji od ovih novokomponovanih.
Ništa ja ne silujem niti namećem, silovanjem se naprotiv može nazvati iskrivljivanje činjenica od strane npr. M.Samardžića i njemu sličnih kao i u "Pogledima" gdje kod istog autora u dva djela stoje različiti podatci o broju spašenih pilota i naravno više nego što drugi tvrde.
Lično sam veliki protivnik nacionalizma i nacionalista sa bilo koje strane da dolaze, i tako vaspitam i svoja dva sina da ljude dijele na dobre i loše a ne po vjeri, naciji, rasi.
Nacionalizam i veličanje samo svojih vrijednosti kroz istoriju nam je pokazalo da je to veliko zlo i da su činjeni zločini ogromnih razmjera a ko "fol" u cilju ugroženosti.
Tito nam je pokazao da možemo živjeti svi sa svima(odrastao sam u njegovom vremenu, završio visoke škole) i to je odlika velikog čovjeka i njegovog sistema, a to naravno nikad nije odgovaralo nacionalistima i za to imamo dokaz iz 90-tih a ako i dalje dozvolimo da nas oni strpaju u torove i veličaju ono protiv čega je čitav normalan svijet onda nam negine ponovno ratovanje i u budućnosti.
Da li si ti spreman svoju djecu poslati u rat zbog nekog nacionaliste i pričom o ugroženosti?

Argumentovano ću pokušati pokazati šta o četnicima misle strani istoričari i evo još jedan dio iz jako zanimljive knjige Fitzroya Macleana : Rat na Balkanu

Ostalo je pitanje četnika generala Mihailovića, kojima smo dosada davali mnogo više pomoći nego partizanima i kod kojih je još uvek bila akreditovana britanska vojna misija. Po dokazima iz različitih izvora, a naročito po izveštajima britanskih oficira koji su bili dodeljeni četničkim jedinicama, potvrdilo se ono što sam i ja saznao. Naime, da general Mihailović već dosta dugo nije pružao skoro nikakav otpor Nemcima; da je disciplina u njegovim trupama loša i da su mnogi njegovi komandanti manje ili više otvoreno sarađivali s neprijateljem.
Ukratko, njegov doprinos savezničkom cilju sada je bio tako mali ili nikakav, a akcije koje su se vodile bile su uglavnom delo manjeg broja britanskih oficira, dodeljenih četničkim jedinicama. U ovim okolnostima predloženo je da se Mihailoviću pruži poslednja šansa. Preko britanske misije pri njegovom štabu, od njega će se zatražiti da digne u vazduh jedan železnički most koji je od znatnog strategijskog značaja na železničkoj pruzi Beograd — Solun. Ako to ne izvrši do određenog datuma, misija će biti povučena, a dostavljanje materijala četnicima obustavljeno. Ovaj predlog izgledao je dovoljno pravičan.Ovako se završila veza koja se još od početka zasnivala na nesporazumu. Uz pomoć naše propagande, mi smo u našoj mašti od Mihailovića napravili nešto što on nikada ozbiljno nije ni predstavljao. Sad smo ga odbacili, jer nije ispunio naša sopstvena očekivanja.Pošto je odlučeno da se četnici odbace, zadatak naše politike bio je da što pre pomognemo jačanje partizana u Srbiji.

A imaš i ovdje zanimljiv komentar :
http://www.vreme.com/cms/view.php?id=877757

Poslednji put menjao zmijuga dana 18 Maj 2010, 17:19, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2010, 17:04 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
sunchica je napisao:
Silvio Dante je napisao:

Идемо даље.

Suncice zasto preskoci moje pitanje

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2010, 19:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

sunchica je napisao:
Silvio Dante je napisao:

Идемо даље.

"Гуглај" по овој теми уназад па ћеш видети да је о томе већ дискутовано нашироко и надебело.

Citiraj:
Tražio si neke podatke, ja ti pokažem podatke od stranih posmatrača, reportera i oficira a ti opet nećeš da povjeruješ, ma i nemoraš to je tvoje pravo ali ja hoću i uvjek ću više vjerovati stranim istoričarima(i ljudima koji su bili u misijama) koji su objektivniji i realniji od ovih novokomponovanih.

Па шта мислиш одакле мени податак о 2.000 спасених савезничких пилота од стране партизана у Другом светском рату?
Walter R. Roberts: Tito, Mihailovic, and the Allies, 1941-1945.
Одавде.

Citiraj:
Nacionalizam i veličanje samo svojih vrijednosti kroz istoriju nam je pokazalo da je to veliko zlo i da su činjeni zločini ogromnih razmjera a ko "fol" u cilju ugroženosti.
Tito nam je pokazao da možemo živjeti svi sa svima(odrastao sam u njegovom vremenu, završio visoke škole) i to je odlika velikog čovjeka i njegovog sistema, a to naravno nikad nije odgovaralo nacionalistima i za to imamo dokaz iz 90-tih a ako i dalje dozvolimo da nas oni strpaju u torove i veličaju ono protiv čega je čitav normalan svijet onda nam negine ponovno ratovanje i u budućnosti.

То је твоје лично размишљање за које ја мислим да је апсолутно неосновано из простог разлога што теби лично Тито није дао ништа (само си ти себи умислио да јесте).
Одговарало којим националистима? Човече, те особе које ти кривиш за рат деведесетих и називаших националистима су кадар КПЈ и Тита. Националиста сам ја, а они су само комунисти који су се преко ноћи пресвукли у нешто друго, исто као што су се неки преко ноћи пресвукли у нешто треће па су од "националиста" постали "демократе" и "либерали" (нпр. Биљана Србљановић, Веран Матић, Ивица Дачић, итд). А сутра ће можда да се пресвуку у нешто четврто али ти ћеш и даље да причаш причу о "националистима".

Citiraj:
Argumentovano ću pokušati pokazati šta o četnicima misle strani istoričari i evo još jedan dio iz jako zanimljive knjige Fitzroya Macleana : Rat na Balkanu

Ostalo je pitanje četnika generala Mihailovića, kojima smo dosada davali mnogo više pomoći nego partizanima i kod kojih je još uvek bila akreditovana britanska vojna misija. Po dokazima iz različitih izvora, a naročito po izveštajima britanskih oficira koji su bili dodeljeni četničkim jedinicama, potvrdilo se ono što sam i ja saznao. Naime, da general Mihailović već dosta dugo nije pružao skoro nikakav otpor Nemcima; da je disciplina u njegovim trupama loša i da su mnogi njegovi komandanti manje ili više otvoreno sarađivali s neprijateljem.
Ukratko, njegov doprinos savezničkom cilju sada je bio tako mali ili nikakav, a akcije koje su se vodile bile su uglavnom delo manjeg broja britanskih oficira, dodeljenih četničkim jedinicama. U ovim okolnostima predloženo je da se Mihailoviću pruži poslednja šansa. Preko britanske misije pri njegovom štabu, od njega će se zatražiti da digne u vazduh jedan železnički most koji je od znatnog strategijskog značaja na železničkoj pruzi Beograd — Solun. Ako to ne izvrši do određenog datuma, misija će biti povučena, a dostavljanje materijala četnicima obustavljeno. Ovaj predlog izgledao je dovoljno pravičan.Ovako se završila veza koja se još od početka zasnivala na nesporazumu. Uz pomoć naše propagande, mi smo u našoj mašti od Mihailovića napravili nešto što on nikada ozbiljno nije ni predstavljao. Sad smo ga odbacili, jer nije ispunio naša sopstvena očekivanja.Pošto je odlučeno da se četnici odbace, zadatak naše politike bio je da što pre pomognemo jačanje partizana u Srbiji.

То је мишљење једног историчара који на то има право, ја имам друго мишљење.
Он не узима у обзир следеће чињенице:
Да је ЈВуО најснажнија била на територији Србије где су окупационе снаге биле Немци.
Знамо какви су окупациони ратни закони важили у Србији. Најокрутнији у односу на остатак Краљевине Југославије. Пример је наредба "сто за једног".
У таквим околностима ЈВуО није имала никакве шансе да држи ритам акција као партизани, чији је гро снага био у Б/Х. Њима је било доста лакше, јер је бих била под управом усташа и руке су им биле прилично одрешене те им је простор за деловање био већи. А какве су акције у Србији имали партизани? Крагујевац, Ужице. Како се то завршило? Па знамо, читали смо Десанку Максимовић.
Ту је суштина проблема, наравно Британац о томе није мислио јер је њему био циљ само да се акција, а последице тих акција и цивилне жртве као цех тих акција га нису занимале (јер да јесу не би бомбардовали Србију на Васкрс 1944 године). ЈВуО се користио ситним акцијама (од којих су неке биле и јако значајне) једноставно чувајући људство за "одсудну битку" која је требала да се деси по искрцавању савезника на Јадран. Британац је управу у једној ствари:
Citiraj:
a je disciplina u njegovim trupama loša i da su mnogi njegovi komandanti manje ili više otvoreno sarađivali s neprijateljem.

Ово је тачно. Један од главних разлога пораза лежи управо у овоме. Михаиловић није имао ни снаге ни могучности да своје локалне и регионалне комаданте држи под контролом. Јако лоша повезаност током рата. Контролисао је само округ где се налазио главни штаб а све остало је било по вољи локалних комаданата. То једна војска није смела себи да допусти (али је донекле размиљиво јер ЈВуО није поседовала технику којом би могла да буде боље повезана). Други разлог за пораз представља лаковерност Михаиловића и слепо веровање у савезничке планове о искрцавању на Јадран. Јел спомиње негде то Меклин или је "заборавио"? Читав ток рата савезничке мисије које су боравиле у Главном штабу су Михаиловића уверавале да савезници планирају искрцавање на Јадран (па су сходно томе и прављени планови за деловање ЈВуО, тако ће ЈВуО 1944 покренути иницијативу у Далмацији за ослобађање приморских територија) иако тај план реално никада није ни постојао. Лицемерно је од Меклина пљувати по некоме ако зна (а зна) каквим се све подлостима служила његова влада која је да би сачувала своју земљу и свој народ жртвовала Србе (и онај део других народа који се није прикључио окупационим снагама) у Југославији.
Иначе какве акције је ЈВуО извршавала у Србији (и делом у Б/Х) можеш да прочиташ у књизи: " Partiot or Traitor: The case of general Mihailovich", коју је издао Хуверов институт, универзитет Стенфорд, Калифорнија, стране 89-100 (период август - септембар 1943).

Citiraj:
Ništa ja ne silujem niti namećem, silovanjem se naprotiv može nazvati iskrivljivanje činjenica od strane npr. M.Samardžića i njemu sličnih kao i u "Pogledima" gdje kod istog autora u dva djela stoje različiti podatci o broju spašenih pilota i naravno više nego što drugi tvrde.

Citiraj:
zadatak naše politike bio je da što pre pomognemo jačanje partizana u Srbiji.

И поред те силне помоћи нису направили ништа јер се партизани у Србију враћају тек са "Црвеном армијом".

Сложио бих се у вези Самарџића. Мада су "Погледи" дефинитивно допринели откривању неких историјских чињеница.
Овај чланак што си поставио искрено нисам читао нити хоћу јер видим да је из листа "Време" а који је близак ЛДП-у, "српској" странци која се залаже за независно Косово. И сада ти очекујеш да ја прочитам тај чланак и узмем то за озбиљно?
Или да поставим ја као контра-аргумент нешто из "Погледа"?

Citiraj:
Многе ствари из комуниситичке литературе нису вјеродостојне.
Ето, на примјер, зашто би "надувавали" цифре о спашеним пилотима и авијатичарима? Евидентно је да су их спашавали, што нико не оспорава, али чему увећавање цифри?

Данас је дошло до срозавања улоге НОП-а у другом светском рату а највећи кривац за то је КПЈ, јер је константно читаво време након другог светског рата преувеличавала своју улогу и улогу партизана у Другом свестком рату. Значи партизани су спасили око 2.000 савезничких пилота. Шта је ту лоше? Ништа, фантастичан резултат. Али то КПЈ није било довољно па је увећала тај резултат за неких 50%. Чему и због чега? И онда се неко чуди када се данас оспорава и умањује улога партизана. Па умањује се јер се оспоравају лажи и полуистине,а нажалост жртве тога постају и истине. Иначе, змијуга се овог дела није дохватио, ваљда му се не уклапа у написану историју.

У вези података за које сам рекао да сумњам:
Већ сам рекао да би спасили 2.000 пилота за тај период од 4 месеца (а то је змијуга навео) морало је да буде оборено између 500 и 1000 авиона.
Укупан број оборених америчких авиона 1944 је био 1.293 борбена авиона, у целом свету (Нормандија, Азија) не рачунајући медитеран.
Па шта мислите колико је борбених авиона могло да буде оборено над Медитераном (а ту се подразумева и Балкан) ако знамо да над Италијом није било скоро никаквих дејстава, већ једино над Балканом (Румунија, Бугарска и Србија) и то све у периоду од 8 месеци?
Сигурно ни четвртина од горе наведеног броја.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2787 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 140  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]