Ako zelimo spoznati sustinu ovog problema, onda moramo cuti sta misli i druga strana. Evo sta kaze osnivac Hamasa, njegov ideolog i najpoznatiji vodja. Pozdrav Zah
Intervju sa osnivačem Hamasa Šejhom Ahmedom Yasinom
Ahmed Ismail Jasin rodjen 1938 godine u selu Dzura juzno od pojasa Gaze. Poslije Palestinske nekbe/nezgode 1948 godine preselio se zajedno sa svojom porodicom unutar pojasa Gaze. Kao mladic, bavio se sportom i u tom vremenu, bio je izlozen nesreci koja je prouzrokovala paralizu njegovog cijelog tijela. Radio je kao predavac arapskog jezika i islamskog odgoja, poslije je bio hatib i predavac po dzamijama Gaze. Tokom okupacije Palestine postaje najpoznatiji hatib i imam kojeg je poznavala Gaza. Razlog tome su njegovi jaki dokazi i nepokolebljivost u cuvanju istine. Prikljucio se organizaciji "Muslimanska braca" jos kao mladic . Poslije bitaka 1967 godine preuzima odgovornost "Muslimanske brace" u preuredjivanju i ojacavanju njihovih redova.
Uhapsen je 1983 godine od strane okupatora pod optuzbom naoruzavanja i organizovanja vojnih aktivnosti, te podsticanja na pokusaj eliminacije postojanja hebrejske drzave. U drzavnoj cionistickoj sudnici biva osuden na 13 godina zatvora . Pod pokroviteljstvom Vrhovne komande 1985. izvresena je zamjena zarobljenika izmedu okupatora i Palestinskog narodnooslobodilackog pokreta, tako da biva pusten na slobodu nakon sto je odlezao 11 mjeseci u pritvoru.
1987 godine Shejh Ahmed Jasin sa grupom Islamski aktivista unutar pojasa Gaze osniva Islamski odbrambeni pokret "Hamas". U pokusaju obustavljanja oruzanog otpora, koji je u to vrijeme uhvatio zamah, te napad bijelim oruzjem na vojsku okupatora i cionisticka naselja, zatim kidnapovanje neprijateljskih saradnika, Palestinska zvanicna vlast je 18.05.1989. uhapsila stotine clanova i simpatizera pokreta "Hamas".
16 .10 . 1991 godine Cionisticka vojna sudnica ga je osudila na dozivotnu robiju, nakon sto je navela spisak optuzbi za koje ga tereti, a koja se satoji od 9 tacaka. Medju tim tackama se nalazi: podsticanje na kidnapovanje i ubijanje Izraelskih vojnika, osnivanje pokreta "Hamas" i njegova sva krila; sigurnosno i vojno krilo...
Pored toga sto je bio potpuno paralizovan, teske zatvorske okolnosti u kojima se zatekao su prouzrokovale pogorsanje njegova zdravlja sto je zahtjevalo da bude nekoliko puta prebacen u bolnicu. Oslobodjen je u srijedu 10.1. 1997 godine nakon pregovora koji su se odvijali izmedu Jordana i Izraela; da se Shejh Ahmed Jasin zamjeni za dva Izraelska saradnika iz redova MOSADA, koji su uhapseni prilikom neuspjelog pokusaja atentata na politickog predstavnika Hamasa Halida Mish'ala koji se u to vrijeme nalazio u Jordanu.
Jos uvijek shejh Ahmed Jasin je veliki Islamski, arapski i palestinski simbol. I dan danas obnasa funkciju zastupnika pokreta "Muslimanka braca" za Palestinu i vodje pokreta Hamas koji je nastao iz pokreta "Muslimanka braca".
Primirje Da li primirje znaci obustavljanje otpora?
Ja nisam govorio o potpunom obustavljanju otpora, vec smo dosli do unutrasnjeg sporazumu po pitanju primirja, odnosno sto bi mogli nazvati vojna dejstva i njihova razumjevanja, to nisam, niti pozitivno niti negativno precizirao.
Kakav je stav pokreta Islamskog dzihada i El-Feth o onome sto ste izjavili?
Mi smo predstavili nasu odluku svim pokretima, a sto se tice pokreta El-Feth, njihov predstavnik Mervan El-Bergusi se slaze sa nama, medjutim oni imaju nekih razilazenja unutar pokreta, a mi cemo nastaviti nasim putem kako smo odlucili, slozili se oni sa nama ili ne.
Da li se delegacija Hamasa nalazi u Egiptu, i zasto?
Da, oni se nalaze tamo kako bi iznijeli misljenje koje zastupa Hamas i misljenja koja cemo iznijeti u deklaraciji. Izmedju nas i njih postoji jasan raskol, jer oni zele primirje a mi smo trenunto ponudili plan koji bi mogao biti spona naseg zajednickog stava, i to u odredjenim granicama koje ce biti nakon odredjenog vremena objavljene u javnost.
Hamas je cijelo vrijeme govorio o otporu, kako je moguce ubijediti vodstvo Hamasa da potpise primirje?
Otpor je jedan strateski izbor i mogucnost za palestinski narod, dok je primirje, kao sto smo to obrazlozili, za jedan odredeni period. Tako da ne postoji nikakva kontradiktornost sa osnovnim izborom, jer se radi samo o taktickim koracima koji sluze glavnom cilju.
Da li ocekujete da ce Izrael ispostovati primirje?
Nama nista ne znaci da li ce Izrael ispostovati primirje ili ne, jer je to njihova stvar. Pa stoga, ukoliko Izrael prekrsi dogovoreno i ne postuje sporazum, tada imamo izbor da radimo sta zelimo.
Izrael je izjavio da se ugovor o primirju ne poklapa sa dokumentima na kojima je ispisano o tome?
Mi cemo ostaviti da vrijeme pokaze da li se poklapa ili ne?
Colin Powel je izjavio:"Vasi koraci prema primirju idu ispravnim smejrom." Koje je vase obrazlozenje na ovo?
Neka kazu sta zele, jer mi znamo koji je interes naseg naroda i nase zemlje i na osnovu njega donosimo nase odluke, a ne prema onome sto zeli Amerika i Izrael.
Amerika je izjavila kako je potrebno da se stane u kraj narodnom otporu, a posebno Hamasu? Nas narod je sposoban da odbaci bilo kakvu zavjeru koja mu se kroji.
Stav vezan za pregovore
Poslije pola stoljeca od gubljenja Palestine, kako gledate na prirodu sukoba sa neprijateljem?
Sukobljavanje sa okupatorom je jos uvijek aktuelno i sada je dospjelo do vrha, i pored toga sto su sva svjetska desavanja i odluke na strani neprijatelja. Gledajuci na slabost arapski zemalja, slabost svjetskog stava, zatim samostalno donosenje odluka u svijetu od strane Amerike, je ucinilo da se Palestinski proces neprestano vraca unazad zbog spomenutih razloga medu arapskim i ostalim zemljama svijeta.
Kakvo je vase misljenje o pregovorima koji su trenutno aktuelni? Da li mislite da ce se time povratiti Palestinsko pravo?
Pregovori nemaju krova iznad sebe, kada propadnu javljaju se novi. Mi ne vjerujemo u te pregovore jer su oni samo kao jedan vid smirenja kako bi neprijatelj uzivao u stabilnosti i sigurnosti na racun naseg palestinskog naroda. Tako kada nam se predloze neki pregovori, koje prihvatimo ili odbijemo, mi gledamo prije svega interes palestinskog naroda u svemu tome, tako da je na kraju vojni otpor osnovni strateski izbor za nasu buducnost i slobodu.
Niste prihvatili pregovore koje je potpisala palestinska zvanicna vlast sa Izraelom. Koji su vasi planovi ka ostvarenju vasih ciljeva?
Rjesenje se krije iza dvije tacke : a: Postizanje cilja putem pregovora, ili predavanje i prihvacanje ono sto zeli neprijatelj, tj. da jaci obaveze slabijeg na ono sto jaci zeli; b: Istrajnost na vojnom otporu prema neprijatelju sve dok ne prihvati uslove naseg naroda koja se ocrtava kroz potpunu slobodu, samostalnost i povratak palestinaca na njihovu zemlju.
Kako ocjenjujete snagu naprijatelja tokom intifade/ustanka?
Svi pokazatelji koji su pred nama potvrduju da se pokret Hamasa krece cvrstim ravnomjernim koracima, tako da je Hamas zahvaljucji Allahu dz.s, na putu prema vrhu.
Nakon zasjedanja u Sharam-Shejhu i Aqabi ocita je svjetska koalicija protiv vas, kako gledate na to?
Svjetska koalicija nije nesto novo, ona traje od prije, podsjecam vas na sporazum Sharam-Shajh jos 1996 godine. Medjutim, novost je da se Amerika osamostaljuje u odnosu prema cijelom svijetu, tako da donosi odluke onako kako ona zeli, vrsi pritisak na onoga koga zeli i kako zeli, tako da mi gledamo u te pregovore veoma ozbiljno, studirajuci sve dogadaje, i na osnovu njih donosimo nase odluke kako bi postigli jedinstvo palestinskog naroda, a loptu stavljamo u neprijateljsko izraelsko igraliste, kako bi prevazisli ovu opasnu etapu u najmanjem mogucem vremenskom periodu.
Koliko dugo ce te moci podnositi velike Americke napade na vas?
Mi nismo drzava i ne posedujemo posebne centre kako bi nas napadali. Mi smo jedan pokret unutar palestinskog naroda koji se bori za slobodu svoje zemlje i oslobadjanje svetinja. Amerika mu nece moci stati u kraj, niti bilo koja druga zemlja, sve dok vjeruje u mogucnost povratka svojih prava, i dok je god spreman da se zrtvuje zbog toga. Naravno, moguce je da se potpomognu sadasnjom vladom protiv ovog pokreta, medutim volja naroda je jaca od rezima.
Neki smatraju da je palestinski narod umoran, i da je primoran da prihvati izlozene prijedloge. Koji je vas komentar na ovo?
Niko medju nasim narodom ne izjavljuje da je palestinski narod umoran osim oni koji su i onako umorni i koji su se od samog pocetka predali i prihavatili poraz i uzdignuli bijelu zastavu,- oni su ti koji su se umorili. Palestinski narod je svakodnevna zrtva i nije objavio predaju, niti je izjavio da je umoran, jer zna da sloboda ne dolazi tek tako, vec je potrebno platiti slobodu, a u ovom slucaju cijena slobode je da zrtvujemo svoju krv i novac. Okupator nece nikad otici zbog deklaracija, demonstracija i uzvika, vec iskljucivo vojnim otporom. I upravo iz tog razloga, palestinski narod je spreman da se zrtvuje sljedecih stotinu godina.
Ucestvovanje u jedinstvenoj vlasti
Cesto se govori u uredenju ujedinjenje drzavne vlasti,a vi ste bili jedan od clanova, da li se slazete sa tim?
O tome pitanju se cesto vodi polemika. Medjutim, mi ne posjedujemo jasnog aktivnog programa po tom pitanju. Postoji aktivno vodstvo Palestinskog fronta za slobodu, medjutim nismo primjetili njegovo postojanje cijelo vrijeme. Broj onih koji ucestvuju i imaju vodecu rijec je veoma mali. Ukoliko se osposobi zajednicka vlast koja ce sa sobom nositi zajednicki stav koji nije rezultat pojedinaca, mi cemo tada prostudirati taj plan na dostojan nacin. A sto se tice obicnog teoretskog govora, njega ima na izvoz. Ne postoje istinski i prakticni pokusaji za ovakvu vlast. Mi zelimo vlast koja ce biti sposobna da donosi zajednicke odluke i rjesenje i kojoj ce se obracati svi i za sve. A ne zelimo samo vanjsku sliku te vlasti, a unutar nje ustvari ne postoji nista.
Koji je vas stav o osnivanju Palestinske drzave na zemlji u 1967 godini?
Mi iscekujemo tako nesto, medutim pod uslovom da ne bude na racun nase okupirane zemlje od 1948 godine.
Da li bi ucestvovali u eventualnoj vladi koja bi trebala biti aktivna na zemlji koja je pripadala palestincima do 1968 godine?
Kada postignemo slobodu i mir bicemo medju prvima koji ce ucestvovati u vlasti.
Colin Powel kaze: "Primirje je prva stepenica ka palestinskoj drzavi." Da li je to tacno?
Nadamo se da je tako, medutim sumnjamo u obecanja amerikanaca i izraelaca, jer oni komentarisu dogovore kako oni zele, a ne kako to zeli palestinski narod.
Povezanost sa islamskim svijetom
Kako se odnosi Egipat sa Hamasom? I kako je prosao susret sa egipatskom delegacijom?
Egipatska delegacija je iznijela svoje misljenje i svoj plan, a ostavila nam je izbor da prihvatimo ili ne. Prema nama nije vrsila nikakav pritisak. Sastanak sa egipatskom delegecijom prosao je u lijepim prijateljskim i bratskim razgovorima. ono sto je izneseno pred nas proculi smo ga i dogovorili se za nastavak razgovora, te da cemo dati nase misljenje na ono sto su nam ponudili. A nasa delegacija za Egipat je vec tamo i ona ce iznijeti nas stav o svemu iznesenom.
Pojacano se trazi ukidanje vaseg pokreta i da vam se zabrani svaka novcana pomoc, kakve posljedice mogu proizaci iza ovoga?
Novac i zemlja je Allahovo vlasnistvo, a ljudi su samo Alahovi robovi, kazem :"A Allah cini sta hoce, ali vecina ljudi ne zna."
Kakve su vase veze sa Islamskim pokretima u svijetu?
Nase veze sa svim pokretima u svijetu se grade na medjusobnoj ljubavi, postivanju i razumjevanju, bilo to Islamski ili neislamski pokreti. Sa svima njima jasno vodimo razgovore, jer je nas cilj da ljudi budu uz nas, a ne da otvaramo razne frontove sa razlicitim pokretima.
Kako gledate na patnje muslimana u Americi i Evropi?
Patnje muslimana su prouzrokovali cionisticki planovi kako bi svrstali Palestinca u tereoristu. Tako da je palestinska odbrana, koja ima za cilj da oslobodi svoju zemlju, postala teroristicka u politickom pogledu cionista, koja se nametnula Americi i araspkim zemljama. Ovaj stav je nasilnicki i nepravedan i mi odbacujemo ovaj cionisticki stav. Svjetu je potrebno da se probudi gledajuci sa dva oka a ne sa jednim, slusajuci sa dva uha a ne sa jednim.
Sta mislite o cecenskom otporu prema ruskom okupatoru?
Pravo naroda je da ima svoju slobodu, tako da narod zeli da se oslobodi ziveci na svojoj zemlji slobodno i casno. Mi takodjer vodimo takav dzihad, a stojimo sa nasom bracom u Ceceniji.
Kakvo je vase citanje stanja u Afganistanu?
Afganistan je nestabilna zemlja. Amerika i svjetska alijansa sa svojom vojskom su oborili drzavno uredenje te drzave i postavili novo uredjenje. Ovo novo drzavno uredenje doslo je silom, uz pomoc americkih i evropskih tenkova, ali uredenje drzave je nemoguce uspostaviti tim putem, jer narod ne dozvoljava da mu bilo ko gazi njegov ponos i njegovu slobodu.
Sta mislite o Irackom otporu?
Nema sumnje da Iracki otpor pokazuje stavrnu sliku irackog naroda, koji odbija okupaciju i Americku prisutnost u nihovoj zemlji. Ovim otporom oni to dokazuju, jer svakog dana nove zrtve na okupacijsko-americkoj strani. Amerika ce zbog toga imati dva izbora; da se preda volji irackog naroda i da zauvijek napustiti zemlju, ili da nastave sa svojim djelovanjem u ovoj krvavoj mocvari.
Da li vjerujete da ce amerika izvrsiti vojni udar na Iran, Siriju i Saudijsku Arabiju nakon Afganistana i Iraka?
Amerika kada zeli da ostvari svoj cilj pronadje opravdanje za njega. Svijet je trenutno sutljiv i slabasan, a ona (USA) namece ono sto zeli. Njen napad na Irak je bio neosnovan, van domena svjetskog zakona i Vjeca sigurnosti, nakon sto je samostalno donijela odluku. Pa tako isto je moguce da uradi i sa drugim drzavama i poslije toga nametne svijetu da prihvati ono sto ona zeli. Medjutim, ako Bog da, nece uspjeti u njenim projektima, jer je narod jak, i njen ulazak u Irak ce je kostati i uz to, naucice lekciju koju nikada nece zaboraviti.
Da li je Amerika u blizini njenog pada sa vrha na dno?
Na ovo pitanje ne mogu odgovoriti konkretno, ali je ocito da je Amerika skinula masku sa njenog zlocinackog lica i otpocela sa nametanjem svoje vlasti i kontrole nad svjetskom politikom i ekonomijom. Ovaj njen postupak mrze svi narodi i na osnovu njega grade snazan front protiv nje i ubrzo ce otpoceti svoje djelovanje. A to ce biti razlog njenog pada u svim pogledima; ekonomskim, politickim i vojnim, ako Bog da!
Buducnost
Da li jos mislite da ce nestati Izraela?
Danas u to vjerujemo vise nego prije i pobjeda je na pomolu, ako Bog da. I svi moguci pokazatelji potvrdjuju da ce Izrael nestati. Svaki 40 godina se desi promjena kod odredjnog naroda. Sve promjene koje su se desile u Palestini u nasu korist desile su se poslije 40. godina. 1987 je otpocela prva intifada/ustanak koja je promjenila zamisljeni tok povjesti i mi smatramo da ce 2027. Izrael nestati.
Kakva buducnost ocekuje Hamas?
Stvarnu buducnost poznaje samo Allah dz.s.. Medjutim, Allah dz.s. je obecao ispuniti Svoje istinito obecanje i rekao je u Svojoj Mudroj knjizi:"Mi cemo, doista, pomoci poslanike Nase i vjernike u zivotu na ovom svijetu, a i na Dan kad se dignu svjedoci". Ovo je Allahovo obecanje. Zato, buducnost Hamasa je buducnost pobjede i uspjeha, uz sve zavjere koje se kroje protiv nje. Allah dz.s. je Sebi zajamcio da ce ocuvati Svoju vjeru.
Na kraju ovog intervjua, koja je vasa poruka koju saljete Islamskom ummetu?
Moja poruka Islamskom ummetu je: da mora da se probudi i opazi zavjere Americkog i Zapadnog okupatora koji zeli da ovlada bogatstvima, vjerom i razmisljanjem naseg ummeta, te da odstranjuje i dodaje ono sto se njima dopada. Ovo su veoma opasne stvari. Ovo je razaranje Islamske civilizacije i muslimana. Zato, na muslimanima je da povrate svoju snagu, jer narodi ne mogu zauvijek zivjeti potlaceno. Potlacen se moze promjenuti i postati jak. Ovo smo naucili iz Krstaskih ratova, kada je okupirana muslimanska zemlja, zatim je dosao Salahuddin El-Ejjubi i oslobodio Sveta mjesta i ostalu muslimansku zemlju. Ummet je u mogucnosti danas da povrati svoju snagu. Ummet posjeduje geografijski znacajan prostor, a posjeduje ljudske i ekonomske mogucnosti. Sve potrebno nam je na usluzi kako bi postali jaki. Medjutim, ono sto moramo pridobiti i sto nam nedostaje jeste: cvrsta dusa i iskrena odlucnost.
NAPOMENA: Preveli sa arapskog Emir H. & AbdulKerim. Intervju napravljen 2003. godine.
|