banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 06:57

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 121 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 17 Mar 2007, 09:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
zah, niko ne osporava činjenicu da se puno gradilo i da bi se puno igradilo, ali je bitan taj momenat eksloatacije. Mi bi smo jednostavno postali njihova istočna kolonija odakle bi crpili rude, šume, sve što su radili tada, samo u još mnogo većim količinama. Da ne pominjem evo baš trenutno svetsko stanje kada nema dovoljno vode, pa mogu slobodno reci da nema ni dovoljno čistog vazduha. Zamisli BiH kao neku spaljenu zemlju sa stotinama fabrika, sa velikim gutama crnog dima, toliko crnog da se ne vide ni oblaci ni sunce. Na to bi verovatno ličilo sve što nije Beč i Budimpešta.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Mar 2007, 16:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2004, 14:08
Imam prijatelja koji zastupa teoriju da smo trebali da ostanemo u sastavu austrougarsge monarhije kasnije i da smo trebali biti saveznici svabama ...

necu da kazem da je ispravna teorija ali nije bez ideje ...
mozda bi stvarno danas bili svjetlosnu godinu ispred sadasnjeg zivota u BiH

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Mar 2007, 23:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

A možda bi kao izdajnici Saveza bili poniženi duplo više od ostalih članica Centralnih Sila, trajno ekskomunicirani iz svake varijante zajedništva sa ostalim zemljama Evrope, bez ikakvih mogućnosti kreditiranja, bez priliva stranih investicija i sl. Možda..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Mar 2007, 12:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Kada se pogleda realno mnogo vise su napredovale zemlje koje su u2. svjetskom ratu bili "negativci" nego saveznici. Pogledajmo Austriju, Njemacku,Japan pa u zadnje vrijeme i Slovacku i Hrvatsku :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 00:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Astor_Piazzolla je napisao:
Kada se pogleda realno mnogo vise su napredovale zemlje koje su u2. svjetskom ratu bili "negativci" nego saveznici. Pogledajmo Austriju, Njemacku,Japan pa u zadnje vrijeme i Slovacku i Hrvatsku :)

E sto bi oni napredovali da im nije bilo Amera... :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 22:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nema Cro napredak mnogo veze sa Amerikom. Mislim, ima, ali ne u tolikoj meri, koliko ima sa Nemačkom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 03:00 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Moje misljenje je jako blisko Astorovom. MI smo gradili fabrike, a unistavali okolinu. Na Zapadu ima toga, ali nije sve kao sto je bilo kod nas. Pogledajte Incel Banja Luka, Natron Maglaj, Koksno-hemisjski kombinat Lukavac, Zeljezaru Zenica, Hak Tuzla itd. Ni jedna od ovih fabrika nije imala vazdusne filtere, otpadne vode direktno su isle u rijeku. Tako nesto nije moguce na Zapadu.

Tvdnja da se u BiH gradili putevi i pruga radi izrabljivanja je udzbenicka prica socijalistickog tipa. A sta radimo sad. Prodali smo:Natron, Zelezaru, Koksno-hemijski kombinat, Soda-so, Rafineriju Modrica, Bos. Brod, itd, itd. Dakle, sve smo prodali tim strancima i kod njih mozemo biti samo najamni radnici. Znaci u svome i na svome, postali smo najamni radnici, zato sto smo sve svoje prodali i to po jako niskim cijena, a prodavaci su dobar procenat od prodaje strpali u svoj dzep.

BiH je bila sastavni dio austrougarskog carstva, carstva koje je sve krajeve razvijalo, zavisno od prirodnih resursa. Sta bi danas bila Jahorina ili Bjelasnica, sta bi bio Vlasic, Ozren ili Majevica. Objekat koje je Austro-Ugarska izgradila na Ozrenu u cilju razvijanja turizma i danas je jedini objekat, niko vise nista nije uradio. Tako je i u okolini Zenice gdje sam jednom bio na nekom skupu. Objekt slican ozrenskom, ali tu je bio park, tu su bili bazeni za pastrmke, tu je bio malo zoo vrt. To je danas sve zapustenu i u stanju propadanja da ne kazem unisteno. Da li bi tako bilo da je ostalo to carstvo. Ako su mogli sve to napraviti u ono vrijeme, sta bi bilo danas. O seoskim skolama necu da govorim koje su bile najimpzantniji objekti u selima.

Da li bi medjusobno ratovili ili ne, to je psoebno putanje, da li bi se busali u prsa svojim bosnjastvom, hrvatstvom ili srpstvom. Sigurno je da nebi, ali bi se osjecali kao Bosnjaci, Hrvati i Srbi. Imali bi poso, imali bi redovne plate, imali bi jake bake, koje bi davale kredite za malo poduzetnistvo, za kupovinu ili gradnju kiuca, stanova itd. Sad nemamo nista, sad imamo njihove banke, koje kupe nas novac i nose u Austriju, jer sad BiH nije sastavni dio Austrije, i Austrija nema tako veliki interes da u nju ulaze i da je razvija.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 08:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

zah, ti nisi rekao ništa novo u prethodnih 3 ili 4 posta. Stalno se vraćaš na isto, odnosno stalno ponavljaš svoj prvi post, a samim time bez veze teraš sve druge da ti daju one iste odgovore koje su već dali.

Vrati se šest postova iznad i tu sam ti već dao odgovor/mišljenje na tvoju poslednju konstataciju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 13:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

zah je napisao:
Moje misljenje je jako blisko Astorovom. MI smo gradili fabrike, a unistavali okolinu. Na Zapadu ima toga, ali nije sve kao sto je bilo kod nas. Pogledajte Incel Banja Luka, Natron Maglaj, Koksno-hemisjski kombinat Lukavac, Zeljezaru Zenica, Hak Tuzla itd. Ni jedna od ovih fabrika nije imala vazdusne filtere, otpadne vode direktno su isle u rijeku. Tako nesto nije moguce na Zapadu.

Tvdnja da se u BiH gradili putevi i pruga radi izrabljivanja je udzbenicka prica socijalistickog tipa. A sta radimo sad. Prodali smo:Natron, Zelezaru, Koksno-hemijski kombinat, Soda-so, Rafineriju Modrica, Bos. Brod, itd, itd. Dakle, sve smo prodali tim strancima i kod njih mozemo biti samo najamni radnici. Znaci u svome i na svome, postali smo najamni radnici, zato sto smo sve svoje prodali i to po jako niskim cijena, a prodavaci su dobar procenat od prodaje strpali u svoj dzep.

BiH je bila sastavni dio austrougarskog carstva, carstva koje je sve krajeve razvijalo, zavisno od prirodnih resursa. Sta bi danas bila Jahorina ili Bjelasnica, sta bi bio Vlasic, Ozren ili Majevica. Objekat koje je Austro-Ugarska izgradila na Ozrenu u cilju razvijanja turizma i danas je jedini objekat, niko vise nista nije uradio. Tako je i u okolini Zenice gdje sam jednom bio na nekom skupu. Objekt slican ozrenskom, ali tu je bio park, tu su bili bazeni za pastrmke, tu je bio malo zoo vrt. To je danas sve zapustenu i u stanju propadanja da ne kazem unisteno. Da li bi tako bilo da je ostalo to carstvo. Ako su mogli sve to napraviti u ono vrijeme, sta bi bilo danas. O seoskim skolama necu da govorim koje su bile najimpzantniji objekti u selima.

Da li bi medjusobno ratovili ili ne, to je psoebno putanje, da li bi se busali u prsa svojim bosnjastvom, hrvatstvom ili srpstvom. Sigurno je da nebi, ali bi se osjecali kao Bosnjaci, Hrvati i Srbi. Imali bi poso, imali bi redovne plate, imali bi jake bake, koje bi davale kredite za malo poduzetnistvo, za kupovinu ili gradnju kiuca, stanova itd. Sad nemamo nista, sad imamo njihove banke, koje kupe nas novac i nose u Austriju, jer sad BiH nije sastavni dio Austrije, i Austrija nema tako veliki interes da u nju ulaze i da je razvija.

Vrlo je vjerovatno da bi ovo bilo ovako kako je rekao zah,mada niko ne moze tacno a kaze sta bi bilo kad bi bilo ali mislim da je ovo vrlo realna pretpostavka ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Mar 2007, 12:51 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2007, 09:50
Trebali smo ih ostviri da nam sve izgrade pa ih onda otjerati. Danas i smo bili ko Austrija.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Apr 2007, 09:19 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Apr 2007, 13:32
to carstvo je direktno unistavalo srbe,i srbiju,

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Apr 2007, 01:26 
Veteran
Veteran

Obajsni kako?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Apr 2007, 13:12 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Apr 2007, 13:32
Od pocetka svoje uprave u bosni,austrijanci su pored pozitivnih stvari,kao sto je izvlacenje zemlje iz feudalnog doba,i eksplatacije i pokretanja proizvodnje,radila na odnarodjavanju Srba,sto muslimanske vere,sto katolika,od kreiranja lazne istorije,i nacije,da b drobili tkivo Srba,pokusavala je da se umetne izmedju srbije i crne gore,do zabrane da se Srbija ujedini sa bosnom,glavna prepreka tome je bila austro ugarska

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Apr 2007, 02:01 
Veteran
Veteran

Kratko i fino receno. A sta jeradila Srbija u to vrijeme?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Apr 2007, 08:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Bavila se svojim ličnim problemima, mislim da na to imaju pravo?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Apr 2007, 00:21 
Veteran
Veteran

I kako ih je pokusala razrijesiti?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Apr 2007, 07:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

zah, mislim da to nije tema u opšte. Isto tako bi mogao pitati šta je u to vrijeme radila Bugarska, Mađarska, Crna Gora. To se tebe, odnosno ove tebe konkretno ne tiče. Kakve to ima veze šta su oni radili? Svi su se bavili problemima u svom dvorištu, a ako se dobro sećam, tada je u Srbiji bila aktuelna "Bombaška afera," tako da se radilo na izglađavanju odnosa sa CG.

Iskreno, mislim da ovde više nema zrele diskusije. Još koji dan pa LOCK.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Apr 2007, 09:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Neko je od vas postavio pitanje saveznistva u ratovima. Ako se ne varam u I s. ratu Italijani i Svabe su ratovali jedni protiv drugih, u II su bili skupa, zatim tu su i Madjari, Rumuni, Bugari...Pa ko njih danas osudjuje za bilo sta u tim ratovima?

Sa druge strane, ukoliko se varam, AU je pomogla Srbiji da stane na noge nakon ropstva pod Turcima. Naravno, ne iz ljubavi, ali isto tako je mogla jednostavno okrenuti glavu.

Mada, po meni to je daleka prica, po meni je vrijeme SFRJ bilo presudno za danasnjicu i to vrijeme kad je tadasnja EZ nudila A. Markovicu lagan upad u svoje drustvo uz debel novac za reorganizaciju citavog drzavnog sistema. Samo sto je Ante bio pogresna adresa.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Apr 2007, 12:25 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Apr 2007, 17:16
Nije svaka okupacija ista. Pogledajte sta su za sobom ostavili Turci, a sta Austrijanci. 99% Srpske elite se skolovalo u Becu i Gracu. Skoro 500 godina Srbi iz Krajine su sluzili u Austrijskim uniformama u okviru Krajiskih regimenti.Niko nije bio nabijan na kolac, niko te nije gledao poprijeko dok ides cestom, nije se davao harac vec se placao porez(cak se ni porez nije placao uvijek)... Po svim popisima koje je kruna organizovala u to vrijeme Srpsko stanovnistvo se samo povecavalo (tendencija opadanja broja Srba uopste nije postojala). Pokatolicavanje tada nije bilo tako brzo.
Vise pravoslavaca je PORIMLJENO od 1918. do 2007. nego u citavom perijodu Germanske vladavine(ili dominacije) racunajuci jos od vrijemena Karla Velikog.
Sta mislite da su Krajisnici radili na istocnom frontu u ratu 1914.-1918.?
Zamislite rov duzine 100m. Vi ste u rovu.Na rov jurisa 1000 Rusa. Sta vi radite u tom trenutku? Vicete zdravstvuj, zdravstvuj, zdravstvuuuuuuuujjjjjjjjjjjjjjjj......... , ili pucate u "meso"? :snipersmile:

Citava ta situacija oko Austro-Ugarske nije bas crno-bijela.

KNN i KRAJINA cijela

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Apr 2007, 06:28 
Veteran
Veteran

NIsam siguran da se Srbija bavila problemima u svom dvoristu. Iz tog razloga sam i postavio ono pitanje, misleci na atentat u Sarajevu.

Sto se tice haraca i poreza. Svaka drzava to ima, samo svako ima svoj nacin njegova prikupljanja, i svoj izraz kojim to oznacava.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 121 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]