banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 21:06

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 320 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 16  Sledeća

Da li su Bosnjaci porijeklom starosjedioci ili Sloveni
Starosjedioci 15%  15%  [ 11 ]
Sloveni 85%  85%  [ 62 ]
Ukupno glasova : 73
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: ....
PostPoslato: 05 Maj 2006, 18:29 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2006, 20:38 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Ja nikako ne mogu da razumijem, zasto je nikim Srbima toliko stalo da dokazu, kako su Bosnjaci zapravo poturceni Srbi. Istina, takvih teorija ima i kod Hrvata, to jest da su Bosnjaci poturceni Hrvati, samo zato sto su preko Turaka primili islam.

Cesto se pitam, otkud tolika jagma za Bosnnacima. Da li su to Bosnjaci bolji od ovih drugi, pa se oni zeli sa njima izjednaciti, ili je to pak utiranje puta za njihovo konacno istrebljenje. Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2006, 20:38 
Veteran
Veteran

Oprostite,greskom sam dva puta ponovio isti tekst.

Vrh

Tema posta: ...
PostPoslato: 05 Maj 2006, 21:00 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
zah:

Citiraj:
Ja nikako ne mogu da razumijem, zasto je nikim Srbima toliko stalo da dokazu, kako su Bosnjaci zapravo poturceni Srbi

To je davno dokazano.Fino pise u svim knjigama istorije.Nadam se Zah,da neces kao protutezu sad navesti tvrdnje nekih istoricara,mislilaca,filozofa,za koje ovde niko osim tebe nije cuo,ne bi bilo prvi put.Bez uvrede,ali je tako.

Vrh

Tema posta: Re: ...
PostPoslato: 05 Maj 2006, 21:28 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Apr 2003, 21:06
MuskoBre je napisao:
To je davno dokazano.Fino pise u svim knjigama istorije..

jel može koji citat?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2006, 21:59 
Veteran
Veteran

Nvedi mi nekoliko uvazenih istoricara koji tako pisu o Bosnjacima, samo pazi da ne budi pisci politicke istorije.

I jos nesto. Da li si iakad cuo, ili negdje procitao, da Bosnjaci problematiziraju nacionalnu pripadnost drugih naroda, ili pak da pokrecu inicijativu za proglasenje nekog drugog naroda Bosnjacima. Sigurno je da to nigdje nisi cuo, a ni procitao. Zasto? Zato sto su Bosnjaci ponosan narod. Njima tudje ne treba, oni imaju svoje. Bosnjaci su narod koji se ne "kiti tudjem prejem". Zasto se drugi zele izjednaciti sa Bosnjacima, pokusaj prosuditi sam, jer ce mozda biti ruzno, ako ti to ja budem objasnjavao. Pozdrav Zah

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2006, 00:56 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Manje vise isto pitanje,za obojicu,shaka brzi i Zah:

Da li ste posjecivali casove istorije u osnovnim srednjim skolama u bivsoj YU,i da li je ta istorija bila politicka?

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2006, 09:22 
DELETED

Vrh

Tema posta: ....
PostPoslato: 06 Maj 2006, 13:44 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Sisiban,muslimani sa prostora danasnje BiH, su iz hriscanstva presli u islam,jel mozes ti to vec jednom da shvatis???I to zbog cega???

Nemoj brkati prirodne procese koji se desavaju,i uvijek ce se desavati,sa prodajom,izdajom i kukaviclukom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Maj 2006, 17:05 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Citiraj:
Nemoj brkati prirodne procese koji se desavaju,i uvijek ce se desavati,sa prodajom,izdajom i kukaviclukom.

=D>

ova ti je najbolja. kad se prelazi na pravoslavno hrišćanstvo to je prirodni proces, a kad se prelazi na islam to je izdaja. srpski logično :lol:

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2006, 17:09 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Shaka, za tebe je potpuno jednak prelaz iz jednog "oblika" hriscanstva u drugi,i prelaz iz hriscanstva u islam?Nema nikakve razlike izmedju ta 2 procesa?

Druga stvar,smatras da se mjenjanje vjere zbog KUKAVICLUKA,ne moze tretirati kao izdaja?

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2006, 17:25 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

MuskoBre je napisao:
Shaka, za tebe je potpuno jednak prelaz iz jednog "oblika" hriscanstva u drugi,i prelaz iz hriscanstva u islam?Nema nikakve razlike izmedju ta 2 procesa?

Druga stvar,smatras da se mjenjanje vjere zbog KUKAVICLUKA,ne moze tretirati kao izdaja?

za mene je promjena vjere stvar pojedinca i njegovo lično pravo. Ako je to svojevoljno učinio naravno. i tu se priča završava :wink:

Što se tiče prelaženja iz hrišćanstva u islam, te dvije vjere i nisu tako različite kao što ti misliš, što više islam u većini svojih učenja samo prepričava ono što je poznato iz Starog i Novog zavjeta, i islam se predstavlja samo kao vjera u kojoj se je da tako kažem do kraja razvio jevrejski i hrišćanski monoteizam. U biti poruka i sadržaj su manje više isti samo su rituali i ikonografija različiti.

a jel' imaš ti kakav dokaz za ovo što tvrdiš da se je vjera mjenjala zbog kukavičluka? Jer oni što su prešli na islam za doba Turaka su za razliku od Hrišćana imali obavezu vojne službe, a turska imperija je gotovo u svako doba svog postojanja na nekoj od svojih granica sa nekim ratovala, tako da prelazak na islam jeste nosio određene privilegije u društvu, ali je nosio i svoje rizike.

Vrh

Tema posta: ....
PostPoslato: 06 Maj 2006, 17:35 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Kao prvo,ovde se ne radi o pojedincima,niti o nekom procesu koji je neizbjezan,nego o ogromnom broju ljudi koji su "preko noci" promijenili vjeru,da bi izbjegli harac,danak u krvi,itd....

Sto se tice pitanja,imam li ikakav dokaz za tako nesto,to je toliko apsurdno,da se necu niti potruditi da dam bilo kakav odgovor.

Ako su vjerske vodje,pozivale na smrt,odgovornih za skorasnje provokativne
karikature Muhameda,a na istoj strani hriscantsvo ne "odobrava" bilo ciju nasilnu smrt iz bilo kojeg razloga,iz toga je veoma jasno zakljuciti postoje li i kolike su razlike izmedju te dve vjere.Prisjeti se kako je Papa oprostio svom atentaturu,Ali Akdzi,i kako ga je posjecivao u zatvoru.

Vrh

Tema posta: Re: ....
PostPoslato: 06 Maj 2006, 17:52 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

MuskoBre je napisao:
Kao prvo,ovde se ne radi o pojedincima,niti o nekom procesu koji je neizbjezan,nego o ogromnom broju ljudi koji su "preko noci" promijenili vjeru,da bi izbjegli harac,danak u krvi,itd....

proces islamizacije u Bosni se nije desio preko noći već je trajao dvjestotinjak godina i bio je postepen. Razlozi za prelaske na islam bosanskog stanovništva su bili različiti, a vjerovatno su prevladavali oni ekonomski. Što se tiče danka u krvi, to jest novačenja male djece u janičare odnosno u istanbulske škole (u kojima su se ta djeca školala pa se potom uključila ili u vojnu ili u civilnu službu), u Bosni su i muslimani "plaćali" taj danak, svojevoljno za razliku od Hrišćana, u tom novačenju se je vidila prilika za vertikalni društveni proboj djeteta.

Citiraj:
Sto se tice pitanja,imam li ikakav dokaz za tako nesto,to je toliko apsurdno,da se necu niti potruditi da dam bilo kakav odgovor.

drugim riječima nemaš nikak dokaz, već samo ponavljaš verziju istorije koja odgovara tvojim predrasudama do Bošnjaka.

Citiraj:
Ako su vjerske vodje,pozivale na smrt,odgovornih za skorasnje provokativne
karikature Muhameda,a na istoj strani hriscantsvo ne "odobrava" bilo ciju nasilnu smrt iz bilo kojeg razloga,iz toga je veoma jasno zakljuciti postoje li i kolike su razlike izmedju te dve vjere.Prisjeti se kako je Papa oprostio svom atentaturu,Ali Akdzi,i kako ga je posjecivao u zatvoru.

a šta onaj pop što je blagosivao Škorpijone pred njihov polazak na Srebrenicu? ja rekoh da je sadržaj svetih knjiga i ona osnovna poruka ista (deset zapovjedi), a da interpretacije sadržaja svetih knjiga mogu biti različite i u funkciji dnevnopolitičkih potreba, toga je bilo i toga će uvijek i biti, kako u hrišćanstvu tako i u islamu.

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2006, 19:04 
DELETED

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2006, 20:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jun 2004, 14:58
*Sisiban* je napisao:
Kao i što piše da su Srbi pokršteni Slaveni koji su izdali svog boga Peruna i zamijenili ga Nazarećaninom. Da li su dakle i Srbi izdajice vjere svojih pradjedova?

Ovde svakako neces moci dobiti pravi i potpun odgovor na postavljeno pitanje, kako i zasto je doslo do prelaska iz jedne u drugu Vjeru. Sta su bili pravi i koliko su bili razliciti uzroci pri prelasku iz Mnogobostva u Hriscanstvo i iz Hriscanstva (ili Jeresi) u Islam. Pojam "Izdaje" ne mozes upotrebljavati u istom smislu kod jednog i drugog slucaja.

Kao jednu od opcija mogao bih navesti cinjenicu nepobitnog kulturnog, duhovnog i civilizacijskog napretka slovenskih naroda po primanju Hriscanstva. Prije toga bili su samo primitivci i potpuno neobrazovana rulja.

Moje subjektivni stav (vjerujem i stav svih ostalih uvazenih svjetskih istoricara) je da su pojedini koji su presli na Islam samo nazadovali u gore pomenutom smislu. Vizantija i Rim su bili nosioci civilizacijskog napretka u tom periodu a Turci i Otomanska - Imperija naprotiv svemu tome. Sto bi se kod nas reklo: "Sisao sa konja na magarca!"
Vrlo dobro je poznato da su, u vecini, srednjevjekovni bosanski vladari i svjestenici (obrazovani pojedinci toga vremena) presli na Islam u namjeri da sacuvaju vladarske privilegije koje su do tad uzivali (A sto znaci: "Pod pritiskom", a ne zbog detaljnog proucavanja vjere, obicaja, kulture koje su sa sobom donosili osvajaci), a obican i nepismen narod (raja, rulja,...) se poveo za postupkom svojih gospodara. Drugi su, opet, pod pritiskom i
pitanjem sopstvenog opstanka prelazili na Islam. Nije ti poznato kako je jedan (ili vise njih) od brace presao na Islam da bi branio i sacuvao svoju hriscansku rodbinu??! Braca se izmedju sebe vjerovatno nisu smatrali izdajnicima, dokad nisu njihovi daljnji potomci taj pojam doista "opravdali"...

Kad pogledas civilizacijski nivo ondasnje, pa i danasnje Turske i ondasnje i danasnje Zapadne Evrope trebalo bi da ti je sve jasno.

Da li se slazes sa mnom? Da li je tebi tvoj djed (pradjed) pricao kako je njegov cukun-cukun-cukun...-djed presao na Islam jer mu se svidjela ta "ideja" koju je on propagirao?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Maj 2006, 21:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jun 2004, 14:58
zah je napisao:
Ja nikako ne mogu da razumijem, zasto je nikim Srbima toliko stalo da dokazu, kako su Bosnjaci zapravo poturceni Srbi. Istina, takvih teorija ima i kod Hrvata, to jest da su Bosnjaci poturceni Hrvati, samo zato sto su preko Turaka primili islam.

Evo, recimo, meni uopste nije stalo da nekog ubjedjujem i da detaljno dokazujem da je Bosnjak, Bosanac, Srbin, Hrvat ili neko peti... Samo mogu da primijetim kako (h)istorija Bosnjaka pocinje sa prvim pomenom te rijeci.

zah je napisao:
Cesto se pitam, otkud tolika jagma za Bosnnacima. Da li su to Bosnjaci bolji od ovih drugi, pa se oni zeli sa njima izjednaciti, ili je to pak utiranje puta za njihovo konacno istrebljenje.

Heheh :lol: Ovde se moram nasmijati. 'ajde mozemo reci da postoji neka jagma za Bosnjacima, ali ovaj drugi dio komentara ti je potpuno nedolican, djetinjast i neumjesan. Zar je to Zah, akademski gradjanin, sa svojih tri , cetiri... navrsene decenije?!
Zbilja ne vidim namjeru za bilo cijim "unistavanjem"... hahaa

zah je napisao:
Nvedi mi nekoliko uvazenih istoricara koji tako pisu o Bosnjacima, samo pazi da ne budi pisci politicke istorije.

I jos nesto. Da li si iakad cuo, ili negdje procitao, da Bosnjaci problematiziraju nacionalnu pripadnost drugih naroda, ili pak da pokrecu inicijativu za proglasenje nekog drugog naroda Bosnjacima. Sigurno je da to nigdje nisi cuo, a ni procitao.

Pa mogu da ti kazem da sam u posljednje vrijeme cuo za pojedine inicijative sa one strane "entitetskih granica" o pokusajima "Pobosancavanja", kad vec "Pobosnjavanje" ne pije ni malo vode. :)
Jos uvijek se sve samo sapuce, ali sve glasnije... :wink:
U bosnjackim medijima vrlo lako mozes primijetiti kako pojam "Bosanac" uveliko dobija na prostoru i znacaju, a pojam "Bosnjaka" se polako povlaci pred istim.

zah je napisao:
Zasto? Zato sto su Bosnjaci ponosan narod. Njima tudje ne treba, oni imaju svoje. Bosnjaci su narod koji se ne "kiti tudjem prejem".

Eeeheh... Sad me podsjecas na Mehmeda Mesu Selimovica i njegovom "rukavcu koji zemlja ne moze upiti!" Nemoj me pogresno shvatiti. :wink:

zah je napisao:
Zasto se drugi zele izjednaciti sa Bosnjacima, pokusaj prosuditi sam, jer ce mozda biti ruzno, ako ti to ja budem objasnjavao. Pozdrav Zah

aahah :lol: :lol: Ovde sam se zaista od srca nasmijao (ne iz ironije ili podsmijavanja). Zbilja ne vidim ko i kako zeli da se izjednacava sa Bosnjacima (kazem bez trunke omalovazavanja)... Sada mi zvucis kao i ovi "moji" koji u "Srpstvu" vide sve.

Znas Zah, ponekad mi zvucis toliko samohvalisavo i samoubijedjeno da te
covjek samo sa dobrim osjecajem za humor moze pravilno citati.

Ah da! Jednom ce, valjda, ta Istorija pravilno da se ispise. Bar onda kad budemo mogli reci da je medjusobna mrznja konacno dovoljno splasnula i kad postanemo svjesni pojedinci. Ali mislim da dotad vise gorkih istina ocekuje vas nego nas...

Veliki pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Maj 2006, 23:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2004, 22:12
...ima li ova tema veze s onim piramidama u visokom...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

nevidljivi problemi sada znam i koji neko nam je stavio drogu u heroin

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Maj 2006, 11:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Interesuje me, ukoliko neko zna, u kom periodu istorije su se na Balkanu pocela koristiti prezimena ?

Porodice koje nose prezime Bosnjak i Bosnjakovic su mislim srpske.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2006, 15:18 
DELETED

Poslednji put menjao DELETED dana 07 Maj 2006, 16:24, izmenjena samo jedanput

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 320 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 16  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]