zah je napisao:
Ja nikako ne mogu da razumijem, zasto je nikim Srbima toliko stalo da dokazu, kako su Bosnjaci zapravo poturceni Srbi. Istina, takvih teorija ima i kod Hrvata, to jest da su Bosnjaci poturceni Hrvati, samo zato sto su preko Turaka primili islam.
Evo, recimo, meni uopste nije stalo da nekog ubjedjujem i da detaljno dokazujem da je Bosnjak, Bosanac, Srbin, Hrvat ili neko peti... Samo mogu da primijetim kako (h)istorija
Bosnjaka pocinje sa prvim pomenom te rijeci.
zah je napisao:
Cesto se pitam, otkud tolika jagma za Bosnnacima. Da li su to Bosnjaci bolji od ovih drugi, pa se oni zeli sa njima izjednaciti, ili je to pak utiranje puta za njihovo konacno istrebljenje.
Heheh

Ovde se moram nasmijati. 'ajde mozemo reci da postoji neka jagma za Bosnjacima, ali ovaj drugi dio komentara ti je potpuno nedolican, djetinjast i neumjesan. Zar je to Zah, akademski gradjanin, sa svojih tri , cetiri... navrsene decenije?!
Zbilja ne vidim namjeru za bilo cijim "unistavanjem"... hahaa
zah je napisao:
Nvedi mi nekoliko uvazenih istoricara koji tako pisu o Bosnjacima, samo pazi da ne budi pisci politicke istorije.
I jos nesto. Da li si iakad cuo, ili negdje procitao, da Bosnjaci problematiziraju nacionalnu pripadnost drugih naroda, ili pak da pokrecu inicijativu za proglasenje nekog drugog naroda Bosnjacima. Sigurno je da to nigdje nisi cuo, a ni procitao.
Pa mogu da ti kazem da sam u posljednje vrijeme cuo za pojedine inicijative sa one strane "entitetskih granica" o pokusajima "Pobosancavanja", kad vec "Pobosnjavanje" ne pije ni malo vode.
Jos uvijek se sve samo sapuce, ali sve glasnije...
U bosnjackim medijima vrlo lako mozes primijetiti kako pojam "Bosanac" uveliko dobija na prostoru i znacaju, a pojam "Bosnjaka" se polako povlaci pred istim.
zah je napisao:
Zasto? Zato sto su Bosnjaci ponosan narod. Njima tudje ne treba, oni imaju svoje. Bosnjaci su narod koji se ne "kiti tudjem prejem".
Eeeheh... Sad me podsjecas na Mehmeda Mesu Selimovica i njegovom "rukavcu koji zemlja ne moze upiti!" Nemoj me pogresno shvatiti.

zah je napisao:
Zasto se drugi zele izjednaciti sa Bosnjacima, pokusaj prosuditi sam, jer ce mozda biti ruzno, ako ti to ja budem objasnjavao. Pozdrav Zah
aahah

Ovde sam se zaista od srca nasmijao (ne iz ironije ili podsmijavanja). Zbilja ne vidim ko i kako zeli da se izjednacava sa Bosnjacima (kazem bez trunke omalovazavanja)... Sada mi zvucis kao i ovi "moji" koji u "Srpstvu" vide sve.
Znas Zah, ponekad mi zvucis toliko samohvalisavo i samoubijedjeno da te
covjek samo sa dobrim osjecajem za humor moze pravilno citati.
Ah da! Jednom ce, valjda, ta Istorija pravilno da se ispise. Bar onda kad budemo mogli reci da je medjusobna mrznja konacno dovoljno splasnula i kad postanemo svjesni pojedinci. Ali mislim da dotad vise gorkih istina ocekuje vas nego nas...
Veliki pozdrav!